ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID - Rijeseno!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID - Rijeseno!

Post by djryback » 20/02/2012 19:16

Znaci, u pitanju je HP-ov server M110 G5, sa Xeon procesorom (2 jezgre), 3 gige rama i fabricki je imao 2 diska po 250 giga.
Prvi put je instaliran na 32bitnoj platformi 2003, i radio u je u mirroru. Kasnije je reinstaliran nekako i nije bio u raidu nikakvom, ali ista platforma.
Ja sam u medjuvremenu dodao jos jedan server 2008 r2 kao dodatni DC, koji je preuzeo AD, a ovaj sam htio upgrade-ati isto na 2008r2, znaci x64.
Dakle sad imam jedan disk od 250 koji je radio (druga 2 diska su prepuna podataka tako da njih ne mogu koristiti za experimentisanje sa Raid-om.


U sustini, pocne instalaciju ali mi ne prepoznaje disk, ja onda rucno loadam drivere (sve sam moguce drivere sa hp-ovog sajta probao), on napravi particiju ,formatira... ali kad kliknem next, kaze da nije mogao napraviti particiju ni poceti install windowsa...

E sad, ja se sjecam prosle godine kad ga je ovaj instairao da je bilo neke price oko boot-a. Nesto kao, posto se po defaultu, nakon loadanja Bios-a, F8 pojavi kao tipka za pokretanje "HP embedded SATA Raid utillity" i ja kao imam jedan mali trenutak da pritisnem neki F (valjda F8) za boot menu, kojeg inace stvarno ne mogu nikako da dobijem na ovom serveru?

Ne znam precizno ovaj zadnji scenario jer momak koji je to radio nije tu...

Zna li iko kako se ovo rijesava ako imas dakle jedan HDD, HP ML11 i Windows 2008 ? Moze i 32bit u krajnjem slucaju ako ovaj iz nekog razloga ne moze ali nije mi jasno zasto mi disk ne prepoznaje...
Last edited by djryback on 24/02/2012 15:43, edited 2 times in total.


User avatar
duspi
Posts: 747
Joined: 17/04/2008 02:11
Location: SA

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by duspi » 20/02/2012 19:22

imaš li originalne cdove koji su došli uz server?

jedan od njih je 'pre-boot', cd koji ti pomaže da podesiš raide i ostale điđe na serveru i tek kad s tim završiš ideš s instalacijom sistema

btw, ne skontah te, bila su 2 diska u mirroru (raid 1 ili baš windowsov mirror?), a sad su 3 diska? (kažeš taj jedan + 2 puna podataka?)

also, diskovi su sas očito?

SHTEVELEC
Posts: 510
Joined: 19/03/2010 15:43

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by SHTEVELEC » 20/02/2012 19:25

Jedino sto mi ovako pada na pamet (a da mi server nije tu) - jesi li konfigurisao RAID na kontroleru? Ako ti je ostala stara konfiguracija polja, a ti skinuo diskove i stavio samo jedan nisam bas siguran da ce raditi ok. A za ulazak u BIOS RAID-a obicno bude kombinacija CRTL+A ili CTRL+C (doduse na SCSI i SAS kontrolerima)

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 19:28

duspi wrote:imaš li originalne cdove koji su došli uz server?

jedan od njih je 'pre-boot', cd koji ti pomaže da podesiš raide i ostale điđe na serveru i tek kad s tim završiš ideš s instalacijom sistema

btw, ne skontah te, bila su 2 diska u mirroru (raid 1 ili baš windowsov mirror?), a sad su 3 diska? (kažeš taj jedan + 2 puna podataka?)

also, diskovi su sas očito?
Imam oba diska, medjutim na jednom nema alata osim nekih dijagnostika i testova, a na drugom kad ubacim, isto mi javlja crvenom bojom da nije valjda odgovarajuci driver jer nesto ne prepoznaje kako treba oko tog storage adaptera.

Zadnjih godinu i vise je samo jedan disk znaci solo, na kojem je sistem, simple volume valjda.. ali ne znam posto nisam ja instairao da li je u trenutku instalacije postojao i jos jedan disk istog kapaciteta kojeg su samo odvojili ili nesto tako..
Znaci ova 2 sam iskopcao totalno dok ne zavrsim instalaciju, da me ne bune bezveze.
Jel znas pouzdano da moze ovaj ML110 G5 sa 2008r2 sistemom? Da li je problem 64bitni sistem? Je li ti poznat taj neki workaround sa pritiskanjem F tipki u pravom trenutku?
Hvala unaprijed, nadam se da sam bio malo jasniji :) Vjeruj mi citav dan ludim u kancelariji, nista nisam napravio

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 19:29

Da li tu uopste postoji hardverski kontroler?

Sve ovo sam radio da dignem level cijele domene na 2008 :\

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 19:32

SHTEVELEC wrote:Jedino sto mi ovako pada na pamet (a da mi server nije tu) - jesi li konfigurisao RAID na kontroleru? Ako ti je ostala stara konfiguracija polja, a ti skinuo diskove i stavio samo jedan nisam bas siguran da ce raditi ok. A za ulazak u BIOS RAID-a obicno bude kombinacija CRTL+A ili CTRL+C (doduse na SCSI i SAS kontrolerima)
Onaj utility sto dobijes na F8, tu imam opcije da pravim array i to, ali u svakom slucaju koliko sam shvatio da im zahtjeva 2 diska za bilo kakvu operaciju.

S druge strane, ako u BIOS-u disablam Sata Raid, onda opet ne moze da prodje instalacija, tj. ne uspijeva napravit particiju na koju ce ici sistem...

SHTEVELEC
Posts: 510
Joined: 19/03/2010 15:43

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by SHTEVELEC » 20/02/2012 20:05

Kako loadas drivere (USB FDD, slipstream...)?

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 20:15

USB, nema server FDD, ali svejedno ne moze

User avatar
duspi
Posts: 747
Joined: 17/04/2008 02:11
Location: SA

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by duspi » 20/02/2012 20:16

ne reče koji su diskovi, sas / sata?

ne smiješ se tek tako igrati s uključivanjem / isključivanjem dodatnih diskova (osim ako nisu sata)

probaj vratiti sva tri diska i onda ući u postavke raid controllera, nema veze što ne planiraš koristiti raid, u tom toolu možeš namjestiti da ti je svaki disk zaseban 'array' a kontroler će brinuti o driverima


sistem nema veze s tim, osim ako ti nije neki baš katastrofalan pirat 2k8 pa da nema ni osnovne drivere u sbei

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 20:25

Ma nisam ih naživo iskljucivao, nisu hot plug.. A sata su svi diskovi..
nego kako ovaj windows da instaliram?

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 20:29

Ma bojim se za te podatke, necu da ih neki proces zakaci pa da budu unusable...
A znaci svaki moze biti svoj array ali pod uslovom da imam vise od jednog diska nakaceno?
Mislim oni nikad nisu bili niukakvom raidu ili nista slicno, totalno zasebno
Zar se ne moze windows instalirati na samo jedan disk?

edit: mozda mi ovo pomogne
http://www.tricksguide.com/assisted-ins ... rt-cd.html
Last edited by djryback on 20/02/2012 20:37, edited 1 time in total.

User avatar
duspi
Posts: 747
Joined: 17/04/2008 02:11
Location: SA

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by duspi » 20/02/2012 20:37

ako su svi obični sata diskovi (i ispravni su), onda bi totalno isključivanje raida trebalo riješiti stvar

ulazak u raid configuration bi trebao biti na f8, provjeri šta tu imaš, ako su ostali ostaci nekog arraya ili nešto slično sve izbriši i isključi raid totalno...rebootaj

provjeri jel ti u redu skopčan disk (sata 0 port?), provjeri da nije još u biosu šta ostalo (reset to default bi trebao riješiti stvar) itd...nemaš dodatni hardwareski raid controller u obliku neke pci kartice? ne znam da bi išta još moglo praviti problem u tako jednostavnoj konfiguraciji

win 2k8 mora vidjeti obični sata disk, ako imaš vremena i mogućnosti, prebaci taj disk u neku desktop mašinu i pokreni tu instalaciju s istog medija, vidi šta će se desiti


EDIT: pisao si u međuvremenu, pa da se dopunim...mislio sam da su sas diskovi, zato sam spomenuo to da ih sve skopčaš i pokreneš raid - jer da bi išta mogao raditi s raid controllerom moraš imati najmanje dva diska. sa satama to nije slučaj, isključi sve što ima veze s raidom i pokreni vulgaris instalaciju

može se instalirati na jedan disk, ali se ne može koristiti raid. zato ako imaš ostatke nekog prethodnog raida, moraš prvo njih resetovati, pa ćeš onda moći instalirati na jedan disk

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 20:41

duspi wrote:ako su svi obični sata diskovi (i ispravni su), onda bi totalno isključivanje raida trebalo riješiti stvar

ulazak u raid configuration bi trebao biti na f8, provjeri šta tu imaš, ako su ostali ostaci nekog arraya ili nešto slično sve izbriši i isključi raid totalno...rebootaj

provjeri jel ti u redu skopčan disk (sata 0 port?), provjeri da nije još u biosu šta ostalo (reset to default bi trebao riješiti stvar) itd...nemaš dodatni hardwareski raid controller u obliku neke pci kartice? ne znam da bi išta još moglo praviti problem u tako jednostavnoj konfiguraciji

win 2k8 mora vidjeti obični sata disk, ako imaš vremena i mogućnosti, prebaci taj disk u neku desktop mašinu i pokreni tu instalaciju s istog medija, vidi šta će se desiti


EDIT: pisao si u međuvremenu, pa da se dopunim...mislio sam da su sas diskovi, zato sam spomenuo to da ih sve skopčaš i pokreneš raid - jer da bi išta mogao raditi s raid controllerom moraš imati najmanje dva diska. sa satama to nije slučaj, isključi sve što ima veze s raidom i pokreni vulgaris instalaciju
Problem je sto ne prihvata drivere od diska.. sve sam to pokusao, formatirati, izbrisati.... cak sam formatirao disk na drugoj masini koja 2k8

Znaci problem je samo sto je to server ml i ima neke svoje postavke... moze li biti da su na ploci neki sata kontroleri za array a neki nisu? mada sumnjam....

SHTEVELEC
Posts: 510
Joined: 19/03/2010 15:43

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by SHTEVELEC » 20/02/2012 20:42

Moze, vidi ima li u kontroleru opcija JBOD, to mu podesi (kod nekih starijih kontrolera si morao izabrati jedan disk i staviti ga u RAID1). Mozes spojiti sve diskove, ta dva vrati u RAID1 (ako su bili tako konfigurisani), taj prazni spoji i podesi ili kao JBOD ili RAID1 (nemam taj server pa ne znam na pamet sta ima od opcija). Poslije toga bi u OS-u trebao da imas dva diska, jedan taj sto je sam i jedan taj od dva komada u RAID1. Ali kako god, 110-ka je obicna masina (samo sto je XEON CPU, ne znam ni sto je zovu server), i kada spojis samo taj jedan disk OS se mora instalirati (naravno ako mu das dobar SATA/SAS driver). Probaj da slipstreamas driver na WIN medij, mozda je to problem. Vidi ima li gdje da skines manual za instalaciju OS-a na taj server, cesto su imali problema u samom toku instalacije na nekim modelima pa se bas moralo pratiti uputstvo step-by-step

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 20/02/2012 20:44

Ok, vidjecu ujuttro jos, probacu i tu HP-ovu aplikaciju, mozda pomogne... ili da uzmem jos jedan identican disk i da napravim mirror.

problem je i sto je taj server vec nekoliko godina star, pa ni kompatibilnost s 2008 r2 je upitna uopste

djryback
Posts: 240
Joined: 16/03/2008 01:53

Re: Upomoc!!! ML110 G5, 2008r2 i SATA RAID

Post by djryback » 24/02/2012 15:40

Na kraju sam rijesio tako sto sam prebacio disk i poceo instalaciju na drugom serveru, dosao do prvog restart-a a onda ugasio, vratio disk, i nastavio instalaciju hehe. Workaround zesci, ali upalilo je :D

Post Reply