Mještani se potukli s vehabijama vol.2

Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

zavrzlama wrote:Nisam nikad bio preveliki zagovornik teorija zavjere...ali nije iskljuceno da su vehabije veoma opasni svjedoci koji znaju kako je isao protok novca iz Arapskih zemalja do BIH i da vjerovatno znaju koji su Bosnjacki politicari upetljani u skrivanje tog novca i u cijim je dzepovima zavrsio...mislim da Ceric igra jednu sramnu ulogu poturajuci obicne gradjane da rjesavaju pitanje vehabizma a ujedno i otklanjanje nezgodnih svjedoka i prikrivanju prevara i kradja.....totalji poraz vehabizma u BIH ce poljujljati i necije funkcije a mozda i reisovu....ko sa djavolom tikve sadi...o glavu mu se razbije...mislim da je panika uhvatila vise nekog treceg nego li vehabije i gradjane u Kalesijskom selu....
Mislim ( odnosno plasim se ) da je ovo najblize istini.

Apropos de teme, sake nikada nigdje nista nisu rijesile. Pitanje o kome treba uvijek iznova diskutovati ( dok se ne desi promjena u svijesti ), je zasto neki nemaju alternativu vehabizmu ?

Sta im to nudi - a drugdje isto ne mogu pronaci ? Uvazavanje ? Osjecaj pripadnosti ? Sigurnost ? Nadu ? Sta ?
tetakk

Post by tetakk »

.....meni su najdrazi prijeratni vjernici i poslijeratne komunjare....
Osam godina mejtefa, prijeratnog 8-)
Komunjara poslijeratna, bar me tako prozvase :-)
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Ahmmed wrote:Mnogo mi je muslimana, onih koje nazivamo umjerenim,čak i Bošnjaka,ateista , u proteklih nekoliko dana reklo, izrevoltiranih odlukom Suda,da više neće kritizirati vehabije
Odakle ovo izvuce svega ti???
I da li zelis da kazes da je sada najbolje na sve ovo odgovoriti extremizmom???
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Latinica wrote:
zavrzlama wrote:Nisam nikad bio preveliki zagovornik teorija zavjere...ali nije iskljuceno da su vehabije veoma opasni svjedoci koji znaju kako je isao protok novca iz Arapskih zemalja do BIH i da vjerovatno znaju koji su Bosnjacki politicari upetljani u skrivanje tog novca i u cijim je dzepovima zavrsio...mislim da Ceric igra jednu sramnu ulogu poturajuci obicne gradjane da rjesavaju pitanje vehabizma a ujedno i otklanjanje nezgodnih svjedoka i prikrivanju prevara i kradja.....totalji poraz vehabizma u BIH ce poljujljati i necije funkcije a mozda i reisovu....ko sa djavolom tikve sadi...o glavu mu se razbije...mislim da je panika uhvatila vise nekog treceg nego li vehabije i gradjane u Kalesijskom selu....

Apropos de teme, sake nikada nigdje nista nisu rijesile. Pitanje o kome treba uvijek iznova diskutovati ( dok se ne desi promjena u svijesti ), je zasto neki nemaju alternativu vehabizmu ?

Sta im to nudi - a drugdje isto ne mogu pronaci ? Uvazavanje ? Osjecaj pripadnosti ? Sigurnost ? Nadu ? Sta ?
Nisam psiholog, ali, mislim da su to ljudi,koji nikada nisu uspjeli naći mjeru u životu...Njihov je život sazdan od krajnosti....Iz jedne su pobjegli u drugu...

I u vehabizmu su,kao novoj krajnosti, našli pomalo od svega što si navela.

Kao što su to,iako zvuči paradoksalno, nekada nalazili u drogi, alkoholu, kriminalu...Ne generaliziram stvari, ne poznajem sve vehabije ovoga svijeta, ali značajan broj onih koje poznajem,ljudi su od krajnosti....
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja samo da dodam (na opasku o medjunarodnoj zajednici) pa bjezim odavde....skace mi bezveze pritisak u MP3...

Da je medjunarodna zajednica htjela Bosni ponuditi neke alternative, ne bi ovi kojekakvi Barcici danas ni bili ovdje. Medjunarodna je zajednica priznala Bosnu kao drzavu, a zadrzala embargo na uvoz oruzja... Ma kakva moja misljenja bila o tadasnjoj vlasti u BiH, s moje tacke gledista je MZ bukvalno gurnula Bosnu prema islamskim zemljama.... E, sad smo - tu smo - gdje smo, a kako cemo dalje, bojim se ne ovisi toliko o MZ koliko o tome kako se mi postavimo prema tom problemu :(

MZ se prepala islamske zemlje u Evropi? TZV samoispunjavajuca profecija... :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

GandalfSivi wrote:
Ahmmed wrote:Mnogo mi je muslimana, onih koje nazivamo umjerenim,čak i Bošnjaka,ateista , u proteklih nekoliko dana reklo, izrevoltiranih odlukom Suda,da više neće kritizirati vehabije
Odakle ovo izvuce svega ti???
I da li zelis da kazes da je sada najbolje na sve ovo odgovoriti extremizmom???
Gandal, pišem ono što su mi neki ljudi rekli. Ako si pročitao post prije ovog, iz kojeg si izvukao citat, ili bilo koji post koji ssm napisao na ovom forumu,mislim da ti je potpuno jasno koliko sam ja daleko od ekstremizma.
Bilo koje vrste.
black

Post by black »

Ahmmed wrote:
Latinica wrote:

Nisam psiholog, ali, mislim da su to ljudi,koji nikada nisu uspjeli naći mjeru u životu...Njihov je život sazdan od krajnosti....Iz jedne su pobjegli u drugu...

Kao što su to,iako zvuči paradoksalno, nekada nalazili u drogi, alkoholu, kriminalu...Ne generaliziram stvari, ne poznajem sve vehabije ovoga svijeta, ali značajan broj onih koje poznajem,ljudi su od krajnosti....
oni su samo promjenili formu a u sustini su ostali isti...klosari...itd..
Ahmmed

Post by Ahmmed »

black wrote:
Ahmmed wrote:
Latinica wrote: Mislim ( odnosno plasim se ) da je ovo najblize istini.

oni su samo promjenili formu a u sustini su ostali isti...klosari...itd..
"kratak fitilj", nervoza, isključivost...karakteristike i jedne i druge životne faze...
black

Post by black »

Ahmmed wrote:
"kratak fitilj", nervoza, isključivost...karakteristike i jedne i druge životne faze...
da...i oni su vise drustveni vec religijski problem..
Ahmmed

Post by Ahmmed »

black wrote:
Ahmmed wrote:
Oni, zapravo, jesu društveni problem...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Neki dan na drugoj temi napisah, u huji... :-)
seljak_cojek wrote: Vala je meni pun kufer ove priče o vehabijama. Postali svjetska prijetnja......mislim ovi "naši" iz Bosne....ugrožavaju svjetski poredak i demokratiju.....sutra će zavladati svjetom...Bosnom su već zavladali....još malo pa će nam djecu silom u džamiju....

Pa ljudi popustite malo. Ne kažem da je vehabizam u redu, ali ljudi za Boga miloga, pa njih ima manje nego kriminalaca od kojih običan svijet ne smije ni po trotoaru hodati a da se ne obazire, da ga ne bi kakav sa BMW-om pokupio usput.
"Problem" vehabija se može riješiti za 10 dana, u vrh glave. Treba samo primjenjivati zakon. Svaki prekršaj adekvatno sankcionisati, pogotovo kad su u pitanju Barčić i ovi sa kravatom koji se prodaju kao obični vjernici a propagiraju vehabizam. Ostali su uglavnom slabo obrazovani koji ih slijede. Dakle ako sklonite Barčića riješili ste se i ostalih. Uostalom neko reče, negdje na ovom forumu, da je već nakupio nekoliko prekršaja iz zakona o bezbjednosti saobraćaja, da je tukao ženu ..... znači ima elemenaza da ga se osudi.
No, međutim, ovdje je izgleda veći problem kad vam neko kaže da će vas Bog kazniti nego što će vam neki narkos oteti mobitel i još vas propisno izgazat jer ste se pobunili.
I vezano za džamije i zatvaranje istih. Bolje je i da je zatvorena nego da zbog neke usijane glave padne krv. Džamije su formalno pravno u nadležnosti IZ, i ako IZ ne dadne saglasnost za korištenje to je kraj priče, sviđalo se to kome ili ne. Ako Barčić ima potrebu da preobraća svijet nek fino iznajmi kakvu dvoranu u gradu i tamo obavlja svoju misionarsku "obavezu". Na kraju krajeva i Sulejman Bugari drži, neka, predavanja u "civilnim" objektima. Pa se ne diže prašina oko toga.
Odužih ja, halalite, ali nisam mogao više "šutiti".
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Ahmmed wrote:

Dakle radi se o problematicnim tipovima sklonim agresivnosti u svakodnevnom zivotu.

Isti postoje u svim drustvima i procentualno izrazeno ne prelaze 3% maksimum.

Krajnje vrijeme je da se demistificiraju i svedu na ono sto zaista jesu - asocijalni likovi kojima je pruzeno utociste u tzv vehabizmu. Takodje je krajnje vrijeme da se prestanu koristiti kao Trojanski konj ( u celofanu, kao sto i prilici ), od strane vrlih politicara koji su jos uvijek tu gdje jesu zahvaljujuci ucjenama strahom.

Nestace u vidu pjene od sapunice, kada sa vlasti ode vladajuca klika -Triju Spojenih Posuda.
nedim_uk

Post by nedim_uk »

Ahmmed wrote:
black wrote:
Ahmmed wrote:
Kojeg Bosanci kao i vecinu problema ne znaju rijesiti....
Vingo

Post by Vingo »

Latinica wrote:
Ahmmed wrote:

Dakle radi se o problematicnim tipovima sklonim agresivnosti u svakodnevnom zivotu.

Isti postoje u svim drustvima i procentualno izrazeno ne prelaze 3% maksimum.

Krajnje vrijeme je da se demistificiraju i svedu na ono sto zaista jesu - asocijalni likovi kojima je pruzeno utociste u tzv vehabizmu. Takodje je krajnje vrijeme da se prestanu koristiti kao Trojanski konj ( u celofanu, kao sto i prilici ), od strane vrlih politicara koji su jos uvijek tu gdje jesu zahvaljujuci ucjenama strahom.

Nestace u vidu pjene od sapunice, kada sa vlasti ode vladajuca klika -Triju Spojenih Posuda.
...znaci nikad.... :roll:
mostarac

Post by mostarac »

nedim_uk wrote:
Ahmmed wrote:
black wrote: da...i oni su vise drustveni vec religijski problem..
Kojeg Bosanci kao i vecinu problema ne znaju rijesiti....
ja bi znao al mi ne daju :D

Prvo bi reisu naredio da izda fetvu da nijedan musliman ne moze nositi bradu, kako bi dosli do identifikacije problema :D
nakon sto se problem identifikuje postoje dva moguca rjesenja :D
Izolacija ili odstranjivanje. Odstranjivanje se vrsi ako je problem suvise opasan da se i pored kvalitetno napravljene izolacije se probije dalje :D U tom slucaju mora ga se odstraniti na neku drugu daleku lokaciju :D
Ukoliko je moguce problem zadrzati na jednom prostoru bez da metastazira onda je najbolje odrediti lokaciju gdje ce se problem izolovati, skupiti sve zarazene celije i problem izolavati i ograditi bodljikavom zicom sa strujom :D
Eto, al mi ne daju :roll:
nuno

Post by nuno »

Mostarac ti bi odmah u zicu stavljao :-)
mostarac

Post by mostarac »

nuno wrote:Mostarac ti bi odmah u zicu stavljao :-)
pa posteno da ti kazem meni oni i djeluju za zooloskog vrta
Liberalism

Post by Liberalism »

Meni je najbolji muftija sarajevski:

''Velika je krivica u ovim novim zakonima koji dozvoljavaju osnivanje raznih udruzenja''

Muftija bi malo u totalitarizam, ali pod uslovom da sistem samo dozvoli rad njegovom udruzenju.

Po meni problem s vehabijama proizvode vecim dijelom oni koji jos uvijek ne mogu da se pomire sa cinjenicom da svako ima pravo na uzivanje temeljnih sloboda.

Ne znas ko je veci cirkusant u cijeloj ovoj prici. Sto se tice islama i vehabizma meni vise nije jasno. Jeli se u Bosni postaje musliman prihvatanjem islama ili uplatom clanarine u muslimanskom udruzenju (IVZ)?

Moze li se musliman u Bosni ukopati ako nije platio clanarinu IVZ?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:
Moze li se musliman u Bosni ukopati ako nije platio clanarinu IVZ?
mes cini da more ako uplati placanu za groblje na nekom mijesanom groblju! :roll:
bosan

Post by bosan »

mostarac wrote:
nuno wrote:Mostarac ti bi odmah u zicu stavljao :-)
pa posteno da ti kazem meni oni i djeluju za zooloskog vrta
Bem mu misa ,kod nas se taman cirkus osnuje ovi drugi razhebu :D :D
R2D2_SA

Post by R2D2_SA »

Ahmmed wrote:
angevin wrote:oni nisu spremni za takav vid tolerancije sto i pokazuju. Islam je ovdje i opstao zahvaljujuci prilagodljivosti njegovih sljedbenika. Da su bosanskohercegovacki muslimani bili rigidnih stavova ne bi ih ni bilo. Ja nisam vjernik, ali naravno cijenim svakog vjernika koji to radi iz srca i za sebe. Jednom je Ozren Kebo napisao kako je prije rata za vecinu mladih ljudi Islam u BiH bio pravo zanimljiv i mistican u najpozitivnijem smislu. Medjutim, dolaskom nacionalnih partija i agresivnog nametanja religije u drustvu to se izgubilo. Sada imamo vehabije kao jedan od produkata toga
Ja sam vjernik. Iako može zvučati glupo, ipak ću reći, prijeratni vjernik. Islam mi nikada nije bio mističan, iako sam mlad čovjek. Islam je za mene, način života, modus vivendi. Ne uspijevam uvijek u tome, ali se trudim živjeti u skladu sa islamskim propisima. I zapravo, ne mislim da sam se bilo kome i bilo čemu prilagođavao, jer je islamski živjeti s drugim i drugačijim oko sebe, jer je islamski obrazovati se, govoriti strane jezike, putovati, upoznavati druge države i ljude u njima. Jer je islamski, voljeti lijepe stvari, lijepu muziku, umjetnost,knjige,baviti se sportom, jer: " Bog je lijep i voli ljepotu"
Jer je islamski poštivati i uvažavati sve ono drugo i drugačije, dok to " drugo i drugačije" poštuje islam i njegove vrijednosti....
I ja ću reći, ko zna koji put na ovom forumu,vehabijski nauk, dobrano je zastranio od islama....Islama koji je svojim primjerom , pokazivao i prakticirao Muhammed a.s.Ovo što neki od njih rade, u islamu
se naziva fitna, smutnja, unošenje nereda...Islam me obavezuje da se tome suprotstavim..srcem, riječju, djelima. To je moja obaveza, islamska obaveza.
Ono što ti nazivaš agresivnim nametanjem religije, a ja bih prije rekao zloupotrebom Božije riječi i upute, jednostavno se desilo....Jednostavno, zloupotrijebljena je, u jednoj značajnoj mjeri ,činjenica da manifestiranje vjere, u " onom " sistemu, nije bilo dobro došlo, za one koji su željeli biti afirmirani u javnosti, obnašati funkcije, baviti se politikom....
E, onda su se stvari obrnule: Da bi se bavio politikom, bio u jav nosti, afirmirao se u njoj, trebao si hiniti da si vjernik....A to je, jednako gadno, po mom mišljenju,kao i za fotelju žrtvovati vjeru....

Vehabije su, ipak, produkt, i nekih drugih okolnosti. Između ostalog, i zbog neinventivnosti i komercijalizacije IZ BIH, koj mladima, u ovoj zemlji, ovakvoj kakva jeste, nije ponudila adekvatne odgovore o islamu i u islamu...

Slazem se u potpunosti sa tobom. Ja nisam vjernik, prije bih rekao da sam poput Zeljka Komsica agnostik. U svemu ovome bitno je i to kakav imidz kao zemlja imamo a sa njima, ukoliko se njihovo agresivno ponasanje nastavi on ce svakako biti sve negativniji, samim tim jer mnogi jedva cekaju da se ovakve stvari desavaju i da sve muslimane iz Bosne stave u isti kos.
Po meni bi ove stvari trebalo rijesiti kao u Turskoj gdje je sekularizam, to jest, odvojenost vjere i drzave osnovni princip na kojem se zasniva drzava. Ukoliko si vjernik imas punu slobodu da je prakticiras ali za sebe i svoju porodicu, ali nemas pravo da je nameces drugima a narocito ne da je nameces preko drustvenih institucija....
Ovakvih incidenata ce vjerovatno biti i vise, samim tim jer ce se otkriti i druga mjesta gdje se desavaju stvari slicne ovima u Kalesiji, i kada ljudi vide kako su se vehabijsa ovi ljudi rijesili vjerovatno ce i oni isto uraditi, jer jednostavno to ljudi ne mogu podnositi.
furlan

Post by furlan »

Nekoliko pitanja
Jesu li vehabije i vehabizam posljedica islamizacije bosanskih muslimana?
Da li je uopste, vehabizam problem danasnje Bosne i Hercegovine ili moze li postati problem u buducnosti?
Ako jeste ko sa ovim problemom treba da se bavi:drzava ili IVZ?
Da li ateisti ili ljudi drugacije vjeroispovijesti imaju pravo da se petljaju sa ovom problematikom?
skendo

Post by skendo »

Po meni, to je pitanje na prvom mjestu IZ-a. Ukoliko je to problem (a mislim da jeste) oni ga trebaju rješiti. Kako-pa to je njihova stvar.

"OBIČNI" vjernici ne treba da produbljavaju problem!! Trebaju pritisnuti zvanične institucije muslimana da daju sve od sebe da se problem ne povećava.

A idući logikom da se kod nas svako bavi svime, samo ne onim što je njegov zadatak, mislim da će problem vremenom postajati samo gori.

Odnosno vrtimo se u krug. Ostaje pitanje: Ko je kriv???
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Ovo sve je jako jednostavno rijesiti...nek vehabije prave svoje dzamije i nek tamo praktikuju sta hoce... :-?
DONY

Post by DONY »

black wrote:
Ahmmed wrote:
zasto se onda IZ i Reis "ne distanciraju" od vehabija,jer bi tada policija "dobila" veca ovlastenja i sigurno bolje "radila" svoj posao..
Post Reply