Ahmmed wrote:angevin wrote:oni nisu spremni za takav vid tolerancije sto i pokazuju. Islam je ovdje i opstao zahvaljujuci prilagodljivosti njegovih sljedbenika. Da su bosanskohercegovacki muslimani bili rigidnih stavova ne bi ih ni bilo. Ja nisam vjernik, ali naravno cijenim svakog vjernika koji to radi iz srca i za sebe. Jednom je Ozren Kebo napisao kako je prije rata za vecinu mladih ljudi Islam u BiH bio pravo zanimljiv i mistican u najpozitivnijem smislu. Medjutim, dolaskom nacionalnih partija i agresivnog nametanja religije u drustvu to se izgubilo. Sada imamo vehabije kao jedan od produkata toga
Ja sam vjernik. Iako može zvučati glupo, ipak ću reći, prijeratni vjernik. Islam mi nikada nije bio mističan, iako sam mlad čovjek. Islam je za mene, način života, modus vivendi. Ne uspijevam uvijek u tome, ali se trudim živjeti u skladu sa islamskim propisima. I zapravo, ne mislim da sam se bilo kome i bilo čemu prilagođavao, jer je islamski živjeti s drugim i drugačijim oko sebe, jer je islamski obrazovati se, govoriti strane jezike, putovati, upoznavati druge države i ljude u njima. Jer je islamski, voljeti lijepe stvari, lijepu muziku, umjetnost,knjige,baviti se sportom, jer: " Bog je lijep i voli ljepotu"
Jer je islamski poštivati i uvažavati sve ono drugo i drugačije, dok to " drugo i drugačije" poštuje islam i njegove vrijednosti....
I ja ću reći, ko zna koji put na ovom forumu,vehabijski nauk, dobrano je zastranio od islama....Islama koji je svojim primjerom , pokazivao i prakticirao Muhammed a.s.Ovo što neki od njih rade, u islamu
se naziva fitna, smutnja, unošenje nereda...Islam me obavezuje da se tome suprotstavim..srcem, riječju, djelima. To je moja obaveza, islamska obaveza.
Ono što ti nazivaš agresivnim nametanjem religije, a ja bih prije rekao zloupotrebom Božije riječi i upute, jednostavno se desilo....Jednostavno, zloupotrijebljena je, u jednoj značajnoj mjeri ,činjenica da manifestiranje vjere, u " onom " sistemu, nije bilo dobro došlo, za one koji su željeli biti afirmirani u javnosti, obnašati funkcije, baviti se politikom....
E, onda su se stvari obrnule: Da bi se bavio politikom, bio u jav nosti, afirmirao se u njoj, trebao si hiniti da si vjernik....A to je, jednako gadno, po mom mišljenju,kao i za fotelju žrtvovati vjeru....
Vehabije su, ipak, produkt, i nekih drugih okolnosti. Između ostalog, i zbog neinventivnosti i komercijalizacije IZ BIH, koj mladima, u ovoj zemlji, ovakvoj kakva jeste, nije ponudila adekvatne odgovore o islamu i u islamu...