Mjenjačnice!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

beerdrinker

#26 Re: Mjenjačnice!

Post by beerdrinker »

Izgleda da su stvarno inspekcije na terenu, svi sad kao rade po zakonu :sad:
bubica123

#27 Re: Mjenjačnice!

Post by bubica123 »

olensoner wrote:Jel zna neko kako su zakonom regulisane mjenjacnice kod nas, sta treba, kako?
Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o finansijskom poslovanju
holowey

#28 Re: Mjenjačnice!

Post by holowey »

trgovacki lobi....trgovac je primao euro i druge konvertibilne valute a prilikom polaganja pazara i/ili raspolaganja sredstvima placao je konverziju...sada tu konverziju placa kupac...
sa druge strane bankarski lobi...sada trgovac prilikom raspolaganja svojim sredstvima, ako mu zatreba neka druga valuta, mora da plati konverziju...u svemu tome, banka je dobra dva puta...
i ovo me sve podsjeti na skec iz nadrealista sa valutama "dje ba zapelo", "ko ga ti foliras", "daj sta das" i kad lik zbog konverzija na kraju ostane bez love...
bubica123

#29 Re: Mjenjačnice!

Post by bubica123 »

holowey wrote:trgovacki lobi....trgovac je primao euro i druge konvertibilne valute a prilikom polaganja pazara i/ili raspolaganja sredstvima placao je konverziju...sada tu konverziju placa kupac...
sa druge strane bankarski lobi...sada trgovac prilikom raspolaganja svojim sredstvima, ako mu zatreba neka druga valuta, mora da plati konverziju...u svemu tome, banka je dobra dva puta...
i ovo me sve podsjeti na skec iz nadrealista sa valutama "dje ba zapelo", "ko ga ti foliras", "daj sta das" i kad lik zbog konverzija na kraju ostane bez love...
Pa nemoj tako, moraju nam i jadne bankice od nečega živjeti. Ti misliš da je dovoljno za život to što imamo ubjedljivo najjače kamate na kredite u regionu? E pa izgleda, nije :lol: :lol: :lol:
beerdrinker

#30 Re: Mjenjačnice!

Post by beerdrinker »

bubica123 wrote:
holowey wrote:trgovacki lobi....trgovac je primao euro i druge konvertibilne valute a prilikom polaganja pazara i/ili raspolaganja sredstvima placao je konverziju...sada tu konverziju placa kupac...
Pa nemoj tako, moraju nam i jadne bankice od nečega živjeti. Ti misliš da je dovoljno za život to što imamo ubjedljivo najjače kamate na kredite u regionu? E pa izgleda, nije :lol: :lol: :lol:
Ako ne bude mjenjacnica i ako budu samo banke furale taj posao, ce se opet aktivirati crno trziste, kao nekad za DM!
bubica123

#31 Re: Mjenjačnice!

Post by bubica123 »

:lol: :lol: :lol: :lol: devize, devize, devize, a kad počnu da zuje oko tebe čuješ samo 'vize 'vize 'vize :lol: :lol: :lol: :lol:
beerdrinker

#32 Re: Mjenjačnice!

Post by beerdrinker »

bubica123 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: devize, devize, devize, a kad počnu da zuje oko tebe čuješ samo 'vize 'vize 'vize :lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup: :D
HORN1

#33 Re: Mjenjačnice!

Post by HORN1 »

Pozitivni efekti su za državu veoma značajni, dok su negativni efekti realno zanemarivi.
Logično je da će ogromna većina stranaca plaćati skoro sve karticama i sasvim mali dio kešom.
Banke će postaviti dosta veći broj bankomata, a i trgovci će naći načina da kupcu daju nešto sitno keša ako u blizini nema automata. Osim tog mogle bi banke razviti softver za trenutni elektronski prenos malih svota novca.
beerdrinker

#34 Re: Mjenjačnice!

Post by beerdrinker »

Prosli put kad sam "prodavao" devize na banci sam se sjetio vica:

Uđe disleksicar na banku da je opljacka i vikne:
- Zrak u ruke, pljacka vam materina! Ovo je picka!
bubica123

#35 Re: Mjenjačnice!

Post by bubica123 »

beerdrinker wrote:Prosli put kad sam "prodavao" devize na banci sam se sjetio vica:

Uđe disleksicar na banku da je opljacka i vikne:
- Zrak u ruke, pljacka vam materina! Ovo je picka!
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
nerminbeg

#36 Re: Mjenjačnice!

Post by nerminbeg »

Hocemo u turizam? U Sarajevu nemate gdje zamjenuti Eure poslije zatvranja posti i banaka, a u svakoj rupi Srbije imate mjenjacnice koje vam jos uredno daju racun. Doduse mjenja djevojka u trafici do cevapdzinze Zmaj po kursu 10 Eura=19KM.
Glavni grad BiH, nemate gdje Eure zamjenuti ako dodjete u ili poslije 20:00 sati. UZAS! Da ne govorim o teti na salteru Centrotransa koja neljubaznoscu bas predstavlja ono sto zasluzujemo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: Mjenjačnice!

Post by Truba »

isti đavo u pragu
samo te oderu poslije 11 sati da ne znaš kako se zoveš :-) :-) :-) :-) :-)
JThomas

#38 Re: Mjenjačnice!

Post by JThomas »

nerminbeg wrote:Hocemo u turizam? U Sarajevu nemate gdje zamjenuti Eure poslije zatvranja posti i banaka, a u svakoj rupi Srbije imate mjenjacnice koje vam jos uredno daju racun. Doduse mjenja djevojka u trafici do cevapdzinze Zmaj po kursu 10 Eura=19KM.
Glavni grad BiH, nemate gdje Eure zamjenuti ako dodjete u ili poslije 20:00 sati. UZAS! Da ne govorim o teti na salteru Centrotransa koja neljubaznoscu bas predstavlja ono sto zasluzujemo.
sad će ti reći da nisi patriota... :D
StupskaBitanga

#39 Re: Mjenjačnice!

Post by StupskaBitanga »

komi wrote:isti đavo u pragu
samo te oderu poslije 11 sati da ne znaš kako se zoveš :-) :-) :-) :-) :-)
znam užas:(
Još ona nekakva jenačnica na glavnom trgu kod New Yorkeea
Užas
Wind

#40 Re: Mjenjačnice!

Post by Wind »

ima na carsiji, BH Posta otvorila mjenjacnicu....nisam upratio radno vrijeme....
Post Reply