Studenti optužuju Medicinski fakultet za korupciju
Nakon što je Dekanat Medicinskog fakulteta donio odluku po kojoj su, po prvi put, neki od najtežih predmeta, poput Patologije i Anatomije, uvedeni kao uslovi za upis u narednu godinu, studenti su najavili da će protestovati svakog dana sve dok se ta odluka ne preispita. Nezadovoljstvo je kulminiralo do te tačke da su studenti tražili od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo da se uključi u ovaj problem.
Međutim, studenti nisu prihvatili ni njihove, kako kažu, "uzmi ili ostavi prijedloge", smatrajući da oni ne rješavaju suštinu problema. Sve je ovo pokrenulo i lavinu drugih problema. Nanovo se govori o korupciji na fakultetu, preispituje se kompletan sistem polaganja ispita, obimno gradivo, teški predmeti, stari udžbenici koji ne idu ukorak sa naučnim napretkom…
"Kriteriji su vrlo subjektivni. Mi danas ne znamo zašto padamo iz jednog predmeta poput Patologije, ili zašto se kriteriji razlikuju od predmeta do predmeta. Pojedini studenti u roku od četiri dana polažu tri ispita koja bi se trebala spremati po godinu dana. Naš dekan kaže: 'Ugledajte se na njih, to su vunderkindi, a vi ste lijeni i neradnici.' Dakle, mi imamo, po tome, 85 posto glupih, dok su sve ostalo pametni studenti. Dakle, nema kriterija da prosječan student sa prosječnom inteligencijom i prosječnim radom postiže prosječne rezultate", kaže Bilal Oglečevac, predsjednik Unije studenata Medicinskog fakulteta i student pete godine fakulteta, generacije koja rizikuje da propusti cijelu jednu godinu samo zbog pola ispita. Što je, smatra se, besmisleno s obzirom da se šesta godina sastoji od jednog semestra i nekoliko minornih predmeta. Tu najviše gube oni studenti koji jedva pokrivaju troškove studiranja, a, kako su nam prenijeli studenti, dekan Osman Durić je na spominjanje takvih slučajeva samo slegnuo ramenima i rekao: "Znate, djeco, to vam je život."
Predmeti Patologija i Anatomija, s obzirom na njihovu obimnost i ozbiljnost, oduvijek su se na Medicinskom fakultetu smatrali osnovom za uzimanje mita. Tako pojedini studenti, koji su željeli ostati anonimni, direktno optužuju profesora patologije Ivana Selaka da "pušta samo one od kojih ima hajra", te da i cijela odluka zapravo ide u tom smjeru. Međutim, izgleda da je i to ozvaničeno otkako je Durić protekle sedmice u emisiji Pošteno govoreći na BHT-u, na pitanje novinara postoji li korpucija na fakultetu, rekao: "Ja to ne bih zvao mito, to su neke male svote novca…"
Studenti smatraju da su ovom izjavom na Medicinskom fakultetu javno odobrene kriminalne radnje te da je Durić time obeščastio doktorsku reputaciju, koja bi trebala biti stup morala i etike savremenog društva. "Problem je u tome što se oni uvijek vade na to da su to preteški predmeti i na taj način umanjuju naš rad. Kad smo bili kod ministra Emira Turkušića, on je rekao: 'Pa, dobro, znam ja studentski život, kafana i to.' A ovdje niko živ nije vidio kafane, mi smo više i ostarjeli, pogledajte naše slike u indeksu! I ako vidite da imamo psihičkih problema, nemojte se čuditi. Ispalo je da smo mi ovdje radi profesora, a profesori radi svoje karijere, umjesto da su oni radi nas, a mi radi svoje karijere." (B.B.)