Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

hAZNADAR

#526 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Haman2 wrote:Svasta ti naprica samo nista istinito. Opet ponavljas prazne price. Da li znas gdje je prvu borbu imala Hadziefendica legija i protiv koga. To nisi ucio u istoriji pa de te podsjetim. Kod Puracica kada su cetnici sa Ozrena pokusali da zauzmu nekoliko sela: Devetak, Puracic a onda Lukavac i Tuzlu. Tvojih partizana nigdje da zastite muslimanska sela. To je radila Hadziefendica legija. Malo je falilo da cetnici naprave proboj.
Sta mislis da nije bilo Hadziefendica legije Mozda bi Lukavac i okolna sela pa i Tuzla prosli kao i Foca, Gorazde i Visegrad. Svoje komplekse pokusaj lijeciti na pravom mjestu a ne pisuci komentare o problemima koje ne poznajes.
Cuj moji partizani, zar nisam kako rece Drazin? :lol: Pratio si temu i znas sta sam rekao i o partizanima i sta ovima koji od njih prave svete krave. Sto pored ostalih stvari dokazuje da ti je sav nastup gluma i antireklama. Imas li jos kakve ustase za pohvaliti i jos gluplji nastup pod krinkom bosnjastva? Da ti pomognem - Franceticeva Crna Legija je isto udarala na cetnike, branila muslimanska sela(ona koja nisu bila partizanska) posto su dio jedinice sacinjavali izbjegli muslimani istocne Bosne,.... pored ostalih nebitnih stvari.

Da uvrstimo onu Evo zore evo dana u bosnjacke patriotske? :D Hadziefendic po tvom kriteriju nije Franceticu ni do koljena.
Bodkin

#527 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:Evo ga opet,... kao sto je vec primjeceno - svojski se trudi da ispadne sto ekstremniji i da mu nastup bude sto gluplji. Opet pod krinkom bosnjackog patriotizma glorifikuje vojsku na strani nacista - i koristi prostor da uz jednog velikog Pasagu Mandzica proda usput i jednog ustaskog slugu Hadziefendica. Koji idiotizam i koja jeftina gluma.
Gdje bi bosnjak to. Nema ih takvih :D :D
hAZNADAR

#528 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:Evo ga opet,... kao sto je vec primjeceno - svojski se trudi da ispadne sto ekstremniji i da mu nastup bude sto gluplji. Opet pod krinkom bosnjackog patriotizma glorifikuje vojsku na strani nacista - i koristi prostor da uz jednog velikog Pasagu Mandzica proda usput i jednog ustaskog slugu Hadziefendica. Koji idiotizam i koja jeftina gluma.
Gdje bi bosnjak to. Nema ih takvih :D :D
Konacno. War se vec ranije bio javio, sad i ti. Kao sto ranije rekoh - da nema hamana trebalo bi ga izmisliti u korist lokalnih hejtera. Svugdje ima ekstrema i glupana - pitanje je samo kome takvi trebaju da bi time opravdali svoj ekstremizam.
Novak20

#529 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Novak20 »

Ova i slične teme poput one o zločincu u septičkoj jami ne pripadaju političkim temama, odnosno pripadaju u onoj mjeri koliko se pažnja želi usmjeriti sa konkretnih i aktualnih političkih problema BiH na manje bitne stvari koje se ne mogu mijenjati.
Haman2

#530 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

E moj haznadar. Da ti Bog podari pamet koju nemas, da mozes zakljucvati kao zdrav covjek a ne kao komplesas, nesposoban da izvede obican zakljucak kad su u pitanju Bosnjaci. Komleks manje vrijednost vlada tobom a da toga nisi ni svejstan. Pogledaj ko ti cini druztvo i izvedi zakljucik. Naravno, to nije moguce jer su kompleksi manje vrijednosti nadjacali tvoju moz cakljucivanja. Ostaje ti samo kako je svojevremeno znao kazati Dr.Nijaz Durakovic " laprdanje" o ovom ili onom problemu vezanom za bosnjacku proslost. Sacuvaj nas Bose iskompleksiranih Bosnjaka ili onih koji se tako predstavljaju.
hAZNADAR

#531 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Dovoljno pameti haman da te i provalim i rasturim u ovoj diskusiji. Tvojom logikom.
A i ti si dovoljno pametan da izbjegavas primjere koji pobijaju tvoju logiku i mnoga pitanja. Kako ti se samo da i dalje igrati tu igru?

Imas li jos koji primjer ekstremizma i idiotizma da to prezentiras kao bosnjastvo?
Haman2

#532 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Sa iskompleksirane Bosnjake je svako ukazivanje na stradanje Bosnjaka kroz istoriju pogresan pristup proslosti. Takve odmah zigosu kao ekstremiste, fasiste i njima slicne itd.
hAZNADAR

#533 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Ne, samo one koji hvale fasisticke formacije poput handzaraca i muslimanskih ustasa. Uglavnom se slazemo u svemu po pitanju historije i blize i dalje pa i po pitanju partizana koje sam uvijek kritikovao i dalje cu. Ali ne po pitanju handzaraca, ustasa,... i tu je granica. Tako svoje strijele uputi fgr ekipi koja se nalazi u nekoj drugoj krajnosti i koje hranis - ista ste vi fela - samo drugo pakovanje. Ne moze vehabija reci da nije musliman ko ne skracuje tole. Tako ne moze ni svaka budala koja slavi handzarce i neke muslimanske ustase reci po tom kriteriju ko je ispravan Bosnjak a ko ne.

Uostalom, sve se samo po sebi pokazuje. Ako slavis formacije na stani fasista - ti si pomalo i fasista, ako slavis samo YU tekovine - ti si pomalo i islamofob, ako slavis uglavnom Fatmira - ti si pomalo i esktremista,.. ako smrdis po forumu - ti si pomalo i smrad.
Haman2

#534 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Prenaglasavas problem Haznadar. Ti si nafilcan pogresnim cinjenicama kada je u pitanju Hadziefendica legija i Zeleni kadar. Ja nigdje nisam velicao ustase niti bih to cinio. To je tvoj proizvoljni zaljucak koji koristis u nedostatku drugigh argumenata.
Sto se tice Hadziefendija legije Zelenog kadra kazao sam a i sad kazem, da je njihov cilj bio zastita muslimana od cetnicke kame. I sam znas da su i partizani u samo pocetku imali isti odnos pema muslimanima kao o cetnici.Najbolji primjer je stradanje muslimana Kulen Fakufa i Koraja. To su bili takvi zlocini da covjeku pamet stane.
Eto u takvim uslovima muslimani su se organizirali da bi zastitili sebe i svoje porodice. Da li su trebali cekati da ih nieko drugi zastiti. To je rekao Pasaga Mandzic i zavrsio kako je zavrsio. Druga je stvar sto su komunisti zigosali sve druge a hvalili samo sebe. Ti si to ucio i nauci, a mijenjanje stavova po nekim pitanjima puno je teze od od njihova formiranja.
General War

#535 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:Ne, samo one koji hvale fasisticke formacije poput handzaraca i muslimanskih ustasa. Uglavnom se slazemo u svemu po pitanju historije i blize i dalje pa i po pitanju partizana koje sam uvijek kritikovao i dalje cu. Ali ne po pitanju handzaraca, ustasa,... i tu je granica. Tako svoje strijele uputi fgr ekipi koja se nalazi u nekoj drugoj krajnosti i koje hranis - ista ste vi fela - samo drugo pakovanje. Ne moze vehabija reci da nije musliman ko ne skracuje tole. Tako ne moze ni svaka budala koja slavi handzarce i neke muslimanske ustase reci po tom kriteriju ko je ispravan Bosnjak a ko ne.

Uostalom, sve se samo po sebi pokazuje. Ako slavis formacije na stani fasista - ti si pomalo i fasista, ako slavis samo YU tekovine - ti si pomalo i islamofob, ako slavis uglavnom Fatmira - ti si pomalo i esktremista,.. ako smrdis po forumu - ti si pomalo i smrad.
Vidis da sam ja to dobro razvrstao :mrgreen:
hAZNADAR

#536 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:Ne, samo one koji hvale fasisticke formacije poput handzaraca i muslimanskih ustasa. Uglavnom se slazemo u svemu po pitanju historije i blize i dalje pa i po pitanju partizana koje sam uvijek kritikovao i dalje cu. Ali ne po pitanju handzaraca, ustasa,... i tu je granica. Tako svoje strijele uputi fgr ekipi koja se nalazi u nekoj drugoj krajnosti i koje hranis - ista ste vi fela - samo drugo pakovanje. Ne moze vehabija reci da nije musliman ko ne skracuje tole. Tako ne moze ni svaka budala koja slavi handzarce i neke muslimanske ustase reci po tom kriteriju ko je ispravan Bosnjak a ko ne.

Sto znamo obojica neke opcepoznate cinjenice po pitanju Foce, Kulen Vakufa, Pasage,... i cenzure u YU historiografiji? Ako Karadzic misli da je Zemlja okrugla - trebam li razvrstati sve koji tako misle u isti kos? Kad vec citiras, tj podebljavas neki dio - barem procitaj sta pise - pogotovo po pitanju granice.

Sjednu recimo Bosnje pa tabire o Palestini, kritikuju Izrael,... i jedan kaze: "ma bio je Hitler u pravu"!? Pametni tu povuku granicu i ograde se, poklope ga,... - u suprotnom su krajnost i svrstani u ekstremizam. I po toj granici se vidi Ko je Ko, Kakav je Ko, Gdje je Ko. Ili ovdje na forumu neko napise kako su Bosnjaci intelektualni škart - pametni se ograde od toga a neki samo pokazu da su jedna ekstermisticka krajnost. Ta granica je itekako bitna i ta granica itekako razdvaja.

Haman i ti pripadate dvjema razlicitim krajnostima. Tako da ste obojica u princupu samo razlicito pakovanje. On tebi treba a ne meni, on tebe hrani i obrnuto,..
Haman2

#537 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Iz omg ugla gledano, ti izvodis pogresnje zakljucke. Pokusavas uporediti mene i generala wara. Tu uporedbe nema i ne moze biti. War je pokvareni nacional-sovinista a ja nisam. Ja pokusavam samo prezentirati neke cinjenic koje demantiraju ono sto si ucio o Valteru, o Hadziefendica legiji Zlenom kadru itd.
Komusnisti su svim pitanjima prilazili jednostarano. Sve njihovo bilo je OK a onih drugih lose, fasisticko itd. Da li je bas sve tako. Sta bi bilo sa muslimanima od 1941-1943. godine da nije bilo Zelenog kadra ili Hadzefendica legije. Ko bi stiti taj narod. Desilo bi se ono sto se desilo u Srebrenci Zasticenoj zoni UN, zoni koju niko nije stitio. Ljudi su se morali organizirati da bi opstali.
Sta je bila Hadziefendica legija, da li su to bili domobrani, ustase, handzarevci ili nesto drugo. Sta znam, mozda nekom drugom prilikom, ali sigurno znam da nisu bile ustase kako ti i tebi slicni tvrdite. Da je bilo tako, da li bi muftija Kurt mogao raditi ono sto je radio u korist ocuvanja multieticnosti Tuzle itd.
General War

#538 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:

Sto znamo obojica neke opcepoznate cinjenice po pitanju Foce, Kulen Vakufa, Pasage,... i cenzure u YU historiografiji? Ako Karadzic misli da je Zemlja okrugla - trebam li razvrstati sve koji tako misle u isti kos? Kad vec citiras, tj podebljavas neki dio - barem procitaj sta pise - pogotovo po pitanju granice.

Sjednu recimo Bosnje pa tabire o Palestini, kritikuju Izrael,... i jedan kaze: "ma bio je Hitler u pravu"!? Pametni tu povuku granicu i ograde se, poklope ga,... - u suprotnom su krajnost i svrstani u ekstremizam. I po toj granici se vidi Ko je Ko, Kakav je Ko, Gdje je Ko. Ili ovdje na forumu neko napise kako su Bosnjaci intelektualni škart - pametni se ograde od toga a neki samo pokazu da su jedna ekstermisticka krajnost. Ta granica je itekako bitna i ta granica itekako razdvaja.

Haman i ti pripadate dvjema razlicitim krajnostima. Tako da ste obojica u princupu samo razlicito pakovanje. On tebi treba a ne meni, on tebe hrani i obrnuto,..
Ti pokusavas se nesto pametan napraviti medjutim nikako ti ne ide.
Prisijes mi Karadjica mada ti je fokus krutike na ex Yu...pa ispadne da kada kazem da lazete ii ti i onaj otvoreni fasista u vezi partizana i NOB, vi to okrenete prema Karadjicu...i mislite da ste cijeli posao napravili. :lol:
Ja opet mogu samo ponoviti da sam za kritiku, pa i prema komunistima...ali sta? Od koga?
Vaz dvojica me podsjecate na dvije kurave sa ulice, koje tracaju Meril Strip da je kurava...eto to mi je taj vas domet u kritici.
hAZNADAR

#539 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

War & ekipa i ti ste samo crvena i zelena krajnost. Zato i pasete, hranite jedan drugog, jedan drugog opravdavate. Za vas mogu biti samo nacionalista ili komunjara. Na ovom forumu dominira crvena krajnost pa sam tu ja bosnjacki nacionalista ako se za bobu ne slazem sa ekipom. Na nekom drugom forumu bi bio jugobalija, komunjara,.. docim bi ti tu bio ok. I tu je razlika izmedju mene i tebe, wara i mene,... vi pasete krajnostima - ja ne.

A to sto opet baljezgas ne temu je opet glupiranje. U WWII su muslimane ubijali i partizani i cetnici i ustase i Nijemci,.. ali isto tako i spasavali i partizani i cetnici i ustase i Nijemci - kako je koga zapalo, kako je ko imao ne/srece,.... ali se ipak zna koja je bila antifasisticka fronta a koja fasisticka. Ne samo kod nas vec i u cijeloj Evropi. Nijedan narod ne slavi svoje kvislinge iako su isti kvislinzi znali tu i tamo spasiti. To spasavanje je ipak u sjeni zlocina iste strane i opcenito strane na kojoj su bili.

Medjutim, kako je god normalno povuci pitanje bombardovanja njemackih gradova, masovnih ubistava i silovanja saveznika,.. tako je normalno povuci pitanje i partizana koji nisu bili cisti i koji su i za rata i poslije napravili neke greske koje se osjete i danas. Samo apsolutni kreten moze zbog toga aminovati i hvaliti onu drugu stranu poput tvojih handzaraca i ustasa,... a isto tako neko drugi od partizana i opcenito YU standarda praviti svete krave i nesto nepogresivo.
Muslimani su ipak vecinom pristupili NOB-u i pored cijene koja je uz to isla - jer je svaka alternativa ipak bila gora. Ako su od dva zla izabrali manje - to ne znaci da su tu ista imali skroz dobro na izbor.

A ti nastavi sad svoju misiju ekstremizma i glupiranja.
Last edited by hAZNADAR on 24/10/2019 15:28, edited 1 time in total.
General War

#540 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:War & ekipa i ti ste samo crvena i zelena krajnost. Zato i pasete, hranite jedan drugog, jedan drugog opravdavate. Za vas mogu biti samo nacionalista ili komunjara. Na ovom forumu dominira crvena krajnost pa sam tu ja bosnjacki nacionalista ako se za bobu ne slazem sa ekipom. Na nekom drugom forumu bi bio jugobalija, komunjara,.. docim bi ti tu bio ok. I tu je razlika izmedju mene i tebe, wara i mene,... vi pasete krajnostima - ja ne.

A to sto opet baljezgas ne temu je opet glupiranje. U WWII su muslimani ubijali i partizani i cetnici i ustase i Nijemci,.. ali isto tako i spasavali i partizani i cetnici i ustase i Nijemci - kako je koga zapalo, kako je ko imao ne/srece,.... ali se ipak zna koja je bila antifasisticka fronta a koja afasisticka. Ne samo kod nas vec i u cijeloj Evropi. Nijedan narod ne slavi svoje kvislinge iako su isti kvislinzi znali tu i tamo spasiti. To spasavanje je ipak u sjeni zlocina iste strane i opcenito strane na kojoj su bili.

Medjutim, kako je god normalno povuci pitanje bombardovanja njemackih gradova, masovnih ubistava i silovanja saveznika,.. tako je normalno povuci pitanje i partizana koji nisu bili cisti i koji su i za rata i poslije napravili neke greske koje se osjete i danas. Samo apsolutni kreten moze zbog toga aminovati i hvaliti onu drugu stranu poput tvojih handzaraca i ustasa,... a isto tako neko drugi od partizana i opcenito YU standarda praviti svete krave i nesto nepogresivo.
Muslimani su ipak vecinom pristupili NOB-u i pored cijene koja je uz to isla - jer je svaka alternativa ipak bila gora. Ako su od dva zla izabrali manje - to ne znaci da su tu ista imali skroz dobro na izbor.

A ti nastavi sad svoju misiju ekstremizma i glupiranja.
Ti se trebas zapitat onda kako to da na svakom forumu ispadnes nakrivo nasadjen. Nije stvar neslaganja vec ili nepoznavanja ili ignorisanja cinjenica, i skrivanje iza grupe...niti jedan narod ne slavi svoje kvislinge, ali zato pojedinci i grupe itekako to rade, ispravljajuci istoriju, lazima i podvalama kao sto je prebrojavanje zrtava po krvnim zrncima, zanemarujuci kontext...pa ako se primi, primi...pa i kroz forum.
Ne ide ti...
Haman2

#541 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Kazes da ni jedan narod ne slavi svoje kvislinge. Dakle, Srbi ne slave Drazu, ne podizu mu spomenike, ne daju ima ulica po Drazi itd.
hAZNADAR

#542 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Ti se trebas zapitat onda kako to da na svakom forumu ispadnes nakrivo nasadjen. Nije stvar neslaganja vec ili nepoznavanja ili ignorisanja cinjenica, i skrivanje iza grupe...niti jedan narod ne slavi svoje kvislinge, ali zato pojedinci i grupe itekako to rade, ispravljajuci istoriju, lazima i podvalama kao sto je prebrojavanje zrtava po krvnim zrncima, zanemarujuci kontext...pa ako se primi, primi...pa i kroz forum.
Ne ide ti...
Meni je cast na forumu gdje dominiraju crveni ili zeleni biti dezurni nacionalista ili dezurni komunjara. Pa i na ovoj temi mi itekako imponuje citajuci tvoje i hamanove opaske. Ja se za razliku od vas ne uklapam u nikakav ekstremizam. Zalim slucaj stari ali ufuravanje u Titu, Jugu, domacu ljevicu, bakirofobija, bezgrijesne partizane,... ti nije dovoljno da mislis da si neki kosmopolita, ispravan,... ti si i dalje hejter pun predrasuda i prilicno slijep. Tebi trebaju pojedinci ili grupe poput hamana da bi time opravdao svoje predrasude o Bosnjacima opcenito. Sta uostalom uopce trazis na ovoj temi buduci da niti iznosis zlocine ustanika nad muslimanima niti greske komunista prema muslimanima?

Haman2 wrote:Kazes da ni jedan narod ne slavi svoje kvislinge. Dakle, Srbi ne slave Drazu, ne podizu mu spomenike, ne daju ima ulica po Drazi itd.
Pardon, to sam bio zaboravio,... e nasao si na koga ces se ugledati. :lol: U neku ruku je to i potvrda onoga sto forumski fgr trubi opcenito o Bosnjacima kako navodno kopiraju velikosrbe, ruse BiH,.... te mu usput dodje i sasvim dobra potvrda onoga sto sam rekao o tebi - jedni druge trebate i jedni druge hranite. Smijesno je kako me i ti i on i dalje pokusavate svrstati u neciji tabor iako vas prcam ovdje obojicu. 8-)
Haman2

#543 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Imas jako lijepo misljenje o sebi a lose o drugima. Zasto je to tako Haznadar. Svakako ima objasnjenje ali se ono ne prezentira po Forumima i onako napamet na osnovu komentara koje svako tumaci na svoj nacin. Niti sam zeleni niti crveni. Nastojim biti objektivan.Zbog toga nisam prihvatljiv cevenim, crnim a ni zelenim. Svi vi gledate svijet i proslost obojenim naocalima. Bilo da koristite zelena, crvena ili zamagljeno crna sociva, ono sto vidite je iskrivljena stvarnost.

Kazes da ni jedan narod ne slavi svoje kvislinge. Dakle, Srbi ne slave Drazu, ne podizu mu spomenike, ne daju imena ulica po djeneralu Drazi itd.
Po haznadaru, ja sam zeleni, a djeneral war je crveni ili crni. Naravno, svako moze imati svoj vidjenje nekoga ili necega, samo je pitanje koliko je to vidjenje objektivno.

MUHAMED HADŽIEFENDIĆ

Image
Muhamed Hadžiefendić, poznat i kao Muhamedaga Hadžiefendić oficir u NDH koji je formirao i komandovao muslimanskom legijom, jednicom u sastavu oružanih snaga NDH u Bosni i Hercegovini u čijem sastavu su bili isključivo muslimani iz Bosne i Hercegovine.

Školovanje
Hadžiefendić je rođen 1898. godine u Tuzli. Posle osnovnog obrazovanja u rodnom gradu, pohađao je Trgovačku akademiju u Sarajevu. U ovoj akademiji je upoznao Zaima Mostarlića sa kojim će mu se kasnije više puta ukrstiti životni putevi. Želja njegovog oca je bila da ga sin nasledi na čelu porodičnog trgovačkog preduzeća, ali je mladi Muhamed pokazivao više sklonosti ka vojničkoj karijeri.

Prvi svetski rat

Početkom Prvog svetskog rata stupio je, zajedno sa svojim prijateljem Zaimom Mostarlićem kao dobrovoljac u 3. bosansko-hercegovačku pešadijsku diviziju vojske Austrougarske. Tokom rata je dobio čin poručnika a po raspadu Austrougarske posvećuje se trgovačkim poslovima koje je nasledio od svog oca. Uporedo, nastavio je i vojničko usavršavanje, vanredno polažući ispite na Vojnoj akademiji u Beogradu, u kojoj je 1938. godine stekao čin majora u rezervi Jugoslovenske kraljevske vojske.

Drugi svijetski rat
Početkom Drugog svijetskog rata, Muhamed Hadžiefendić je mobilisan u Jugoslovensku kraljevsku vojsku. Kapitulacija Jugoslavije ga je zatekla u Vodicama kod Sinja. Ubrzo po stvaranju NDH vraća se u rodnu Tuzlu i aktivira u domobranstvu. Priznat mu je čin majora i postavljen je za komandanta 3. bojne 8. pešadijske pukovnije.
Prilikom napada srpskih ustanika s Ozrena na bošnjačko mjesto Puračić, početkom novembra 1941. godine, domobrane Hadžiefendićeve 3. bojne je zahvatila panika i počeli su da beže. Hadžiefendić je s pištoljem u ruci delimično zaveo disciplinu i vratio domobrane na položaje, ali je uvideo da su daleko veći otpor pružili naoružani ljudi koji su sa područja Bosne i Hercegovine. Bojnik Hadžiefendić je između ostalog i zbog toga odlučio da osnuje jednu samozaštitnu vojnu formaciju organiziranu na teritorijalnom principu.

Hadžiefendić je 7. decembra posetio ministra odbrane u NDH,Slavka Kvaternika, i izložio mu svoje predloge. Kvaternik se složio s tom idejom, te se Hadžiefendić vratio u Tuzlu i 20. decembra pozvao opštinske načelnike, predstavnike vojnih vlasti i druge ugledne ljude na sastanak na kojem je dogovoreno formiranje oružane formacije pod nazivom „Dobrovoljački odjel narodnog ustanka bojnika Hadžiefendića“. Formacija je formirana dva dana kasnije i isprva se sastojala od nekoliko četa raspoređenih po selima istočno od Tuzle i oko Živinica. Nepuna četiri meseca kasnije, „Dobrovoljački odjel“ je bio preimenovan u „Zdrug dobrovoljačke legije Hadžiefendića“, a u maju je dobio svoj konačan naziv „Domobranska dobrovoljačka divizija“ ili „Domdo divizija“. Divizija se sastojala od komande u Tuzli, i šest bojni raspoređenih po gradovima i mestima severoistočne Bosne (Tuzli, Gračanici, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku i Puračiću). Ova formacija je bila poznata kao „legija“ ili muslimanska legija.

Hadžiefendić i 13. SS divizija
Bojnik Muhamed Hadžiefendić je u političkom pogledu bio blizak tzv. muslimanskim autonomistima u Sarajevu, političkoj grupaciji koja se zalagala za izdvajanje Bosne i Hercegovine iz sastava NDH i njezino stavljanje pod izravan njemački protektorat, što svjedoče i izvještaji predstavnika policijskog atašea u njemačkom konzulatu u Sarajevu, Rudolfa Treua. S tim u vezi, djelatnici UNS-a su sastavili nekoliko povjerljivih izvještaja o "protudržavnom radu" bojnika Hadžiefendića, slikajući najcrnjim bojama njegovu pukovniju. Hadžiefendić je podržao osnivanje SS divizije od bosansko-hercegovačkih muslimana, jer su autonomisti općenito taj korak promatrali kao njemačku podršku njihovim zahtjevima. U svrhu promicanja za vrbovanje dragovoljaca, Hadžiefendić je tijekom ožujka i travnja 1943. obišao nekoliko bosanskih gradova, a naposlijetku je i sam pristupio u Waffen SS, gdje je dobio čin SS-Sturmbannführera (bojnika). Međutim, njegov primjer nisu slijedili drugi časnici DOMDO pukovnije: nekoliko njih je odmah dezertiralo u partizane (među njima i čuveni književnik Meša Selimović), uputivši više proglasa muslimanima da ne idu u SS, već da podrže partizane. To je za vlasti NDH bilo previše, pa je bojnik Hadžefendić odmah smijenjen s mjesta zapovjednika DOMDO pukovnije. Ipak, nije se aktivirao ni u Waffen SS-u, zbog zdravstvenih problema. Cijelo ljeto 1943. je proveo na liječenju u Zagrebu, a vratio se u Tuzlu negdje u rujnu iste godine.

Smrt

Nakon što su partizani zauzeli Tuzlu 2. listopada, Hadžiefendiću je u prvom redu ostavljena sloboda, ali su partizani napokon odlučili da ga kao opasnog političkog protivnika likvidiraju. Hadžiefendić je uhićen 7. listopada i izveden pred vojni sud. U presudi je navedeno da je Hadžiefendić bio "jedan od glavnih organizatora SS formacija za njemačku vojsku", čime je "služio okupatoru i radio protiv interesa naroda, u prvom redu muslimana, čije je sinove (...) bacao na ratnu klaonicu za račun okupatora", te da je "prilikom zadnjeg pokušaja okupatora i ustaških bandi da upadnu u oslobođenu Tuzlu (...) rovario i radio protiv interesa Narodno-oslobodilačke vojske, stvarajući paniku i unoseći nemir među stanovništvo". Hadžiefendić je osuđen na smrt i strijeljan zajedno s preko pedeset drugih građana Tuzle, Bošnjaka, Hrvata, pa čak i Srba, koje su komunisti ocijenili "neprijateljskim elementima". Njegovi posmrtni ostaci su kasnije preneseni i pokopani ispred Jalske džamije u Tuzli. Prije nekoliko godina, došlo je do inicijative da se bojnik Hadžiefendić i službeno rehabilitira, te da se po njemu nazove jedna ulica u Tuzli, ali to je propalo uslijed medijske hajke koju je pokrenula ultraljevičarska Bosanska stranka.
Last edited by Haman2 on 24/10/2019 21:29, edited 1 time in total.
General War

#544 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Haman2 wrote:Kazes da ni jedan narod ne slavi svoje kvislinge. Dakle, Srbi ne slave Drazu, ne podizu mu spomenike, ne daju ima ulica po Drazi itd.
:lol: :-)
Care :thumbup:
General War

#545 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
Ne ide ti...
Meni je cast na forumu gdje dominiraju crveni ili zeleni biti dezurni nacionalista ili dezurni komunjara. Pa i na ovoj temi mi itekako imponuje citajuci tvoje i hamanove opaske. Ja se za razliku od vas ne uklapam u nikakav ekstremizam. Zalim slucaj stari ali ufuravanje u Titu, Jugu, domacu ljevicu, bakirofobija, bezgrijesne partizane,... ti nije dovoljno da mislis da si neki kosmopolita, ispravan,... ti si i dalje hejter pun predrasuda i prilicno slijep. Tebi trebaju pojedinci ili grupe poput hamana da bi time opravdao svoje predrasude o Bosnjacima opcenito. Sta uostalom uopce trazis na ovoj temi buduci da niti iznosis zlocine ustanika nad muslimanima niti greske komunista prema muslimanima?

Pardon, to sam bio zaboravio,... e nasao si na koga ces se ugledati. :lol: U neku ruku je to i potvrda onoga sto forumski fgr trubi opcenito o Bosnjacima kako navodno kopiraju velikosrbe, ruse BiH,.... te mu usput dodje i sasvim dobra potvrda onoga sto sam rekao o tebi - jedni druge trebate i jedni druge hranite. Smijesno je kako me i ti i on i dalje pokusavate svrstati u neciji tabor iako vas prcam ovdje obojicu. 8-)
Cuj ono nekog prca :lol:
Ti sam sebi si umislio da si "sljepic"; niti zmija niti guster, posipajuci se lopatom pepelom kako bi izgradio neki svoj indentitet...osim sto bas prasnjavo izgledas nista drugo nisi uspio, plus kokodaces kao uvrijedjena mlada.
Haman2

#546 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Generale, tekst je pred tobom, puno drukciji od onog isfabrikovanog za potrebe ideje Velike Srbije. Tu je napisano sve, dobro i lose ili lose i dobro. Srbi su zivjeli u Tuzli i okolin za vrijeme vladavine Hzadziefendica legijei. Zbog toga je Muftiji Kurtu na dzenazu doslo oko 2000 Srba iz Tuzle i okoline.

Da li je neki vas vjerski uglednik u ovom poslednjem ratu uradio nesto kao muftija Kurt. Da li je neka vasa organizacija uputila Dekleraciju Milosevicu i Karadzicu da se prestane sa progonima i ubijanjima Banjska. Kao sto znas a mozda i ne znast Bosnjaci su takvu Dekleraciju uputili Pavelicu, a muftija Kurt i ugledni Tuzlak Pasic su kod Artukovica bili i fizicki napadnuti zbog svog upornog insistiranja na zastiti: Jevreja , Srba i Roma. Muftija Kurt danas nema ni bistu na Slanjoj Banji. Zasto to je druga prica
General War

#547 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Haman2 wrote:Generale, tekst je pred tobom, puno drukciji od onog isfabrikovanog za potrebe ideje Velike Srbije. Tu je napisano sve, dobro i lose ili lose i dobro. Srbi su zivjeli u Tuzli i okolin za vrijeme vladavine Hzadziefendica legijei. Zbog toga je Muftiji Kurtu na dzenazu doslo oko 2000 Srba iz Tuzle i okoline.

Da li je neki vas vjerski uglednik u ovom poslednjem ratu uradio nesto kao muftija Kurt. Da li je neka vasa organizacija uputila Dekleraciju Milosevicu i Karadzicu da se prestane sa progonima i ubijanjima Banjska. Kao sto znas a mozda i ne znast Bosnjaci su takvu Dekleraciju uputili Pavelicu, a muftija Kurt i ugledni Tuzlak Pasic su kod Artukovica bili i fizicki napadnuti zbog svog upornog insistiranja na zastiti: Jevreja , Srba i Roma. Muftija Kurt danas nema ni bistu na Slanjoj Banji. Zasto to je druga prica
Prvo; Nisi ti Kurtovo ni lijevo jaje od ljudskosti...ne znam otkud ti da se njega dotices s obzirom na svoj opus...
Drugo; otkud se srbi nadjose u toj situaciji da ih casni Mustafa Kurt uopste brani?
Haman2

#548 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Ne cudim se djenerale sto ne znas, jer to nije bilo uvrsteno u udzenikae osnovnih i srednjeih skola, kao sto nije bila uvrstene deklerace bosnskih muslimana: Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Bihaca, Zenice, Travnika itd. upuceni vlastima NDH o zastiti Jevreja, Srba i Roma.To se krilo, a Bosnjaci su prikazivani mahom onako kako ih ti danas vidis. Eto to je bilo nase jednostrano obraszovanje, gdje je pozitivno pisano samo o jednom narodu a o Bosnjacima tada muslimanima lose. Njima se nije dozvoljavalo ni nacionalno odredjenje, ni izucavanje bosnjacke istorije, knjizevnosti itd.
Ja djenerale pominjem svo ono sto sigurno znam da ti ne znas. Tako sam pomenuo muftiju Kurta, muslimanske dekleracije pa i Hadziefendica da bi koliko toliko korigovao tvoje naopako misljenje. Nadam se da si spoznao da nikad nije bio ustasa, da nike komandovao handzar divizijom itd. itd.

Ja se djenerale nisam poredio sa muftijom Kurtom. Opet pricas izmisljotne jer nemas argumenata da osopris bilo koju moju trdnju.

Image

Evo nekoliko tekstova i muftiji Kurtu. Klikni na linkove da naucis bar nesto od onog sto si trebao da naucic a nisi naucio. Basto. Ideja Velike Srbije je bila primarna i sve je bilo tome podredjenjo.

1. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/se ... d-genocida

2. http://ba.n1info.com/Vijesti/a236499/Tu ... -Srba.html

3. https://faktor.ba/vijest/muhamed-efket- ... vee-279045
General War

#549 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Haman2 wrote:Ne cudim se djenerale sto ne znas, jer to nije bilo uvrsteno u udzenikae osnovnih i srednjeih skola, kao sto nije bila uvrstene deklerace bosnskih muslimana: Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Bihaca, Zenice, Travnika itd. upuceni vlastima NDH o zastiti Jevreja, Srba i Roma.To se krilo, a Bosnjaci su prikazivani mahom onako kako ih ti danas vidis. Eto to je bilo nase jednostrano obraszovanje, gdje je pozitivno pisano samo o jednom narodu a o Bosnjacima tada muslimanima lose. Njima se nije dozvoljavalo ni nacionalno odredjenje, ni izucavanje bosnjacke istorije, knjizevnosti itd.
Ja djenerale pominjem svo ono sto sigurno znam da ti ne znas. Tako sam pomenuo muftiju Kurta, muslimanske dekleracije pa i Hadziefendica da bi koliko toliko korigovao tvoje naopako misljenje. Nadam se da si spoznao da nikad nije bio ustasa, da nike komandovao handzar divizijom itd. itd.

Ja se djenerale nisam poredio sa muftijom Kurtom. Opet pricas izmisljotne jer nemas argumenata da osopris bilo koju moju trdnju.

Image

Evo nekoliko tekstova i muftiji Kurtu. Klikni na linkove da naucis bar nesto od onog sto si trebao da naucic a nisi naucio. Basto. Ideja Velike Srbije je bila primarna i sve je bilo tome podredjenjo.

1. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/se ... d-genocida

2. http://ba.n1info.com/Vijesti/a236499/Tu ... -Srba.html

3. https://faktor.ba/vijest/muhamed-efket- ... vee-279045
Niko ne zna tvoje izmisljotine moj zelembac.
Nisam ja rekao da ti sebe poredis sa Kurtom, tamam posla, pomjeri se smjesta...Mustafa Kurt je sve ono sto ti nisi...ti si samo mali bijedni srbofob, koji ne zna pravilno niti procitati sta mu se pise.
Haman2

#550 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Djenerale, nisi odgovorio na ova pitanja.
To su konkretna pitanja djenerale. Vrijedjati druge moze svaka budala, argumentovanu raspravu samo onaj ko ima nesta u glavi. Govoris o moralu. Pa sta je moral. Pojma ti nemas o onome sta pricas.
Post Reply