Bilo je Hornse. Ali ponavljam, ne na taj nacin kao sto je bilo izmedju srba i hrvata i abdicevaca i srba.
Abdic je putovao u Knin u sred rata. A zepacki hrvati su preko teritorije RS-a ¸1993. godine prevezli 700 bosnjackih logorasa u Heliodrom (postoje svjedoci). To je organizovao Ivo Lozancic (clan NHI-a i zastupnik u drzavnom parlamentu).
Dalje, kad je nasa armija 1995. godine isla u Krajinu hrvati im nisu dali da se vode napiju sa potoka pored puta.
To sto su u Visokom trgovali ne moze se porediti s onom saradnjom koju sam naveo.
Ma reci me slobodno.
Kad vec pominjes hrvatski jezik treba istaci da je pravo svakog covjeka da govori onako kako zeli. Ali ipak treba naglasiti da je novokomponovani hrvatski jezik u BiH usao agresijom i genocidom. Da se u katolickim skolskim centrima uci uglavnom po nastavnom planu i programu iz Hrvatske (nesto malo se danas uci po nasem a do prije par godina je sve bilo iskljucivo po njihovom, i geografija, i historija, sve).
Takodjer treba uzeti kao primjer srbe iz Dalmatinskog zaledja, Like, Velebita, Gorskog Kotara, Korduna, Banije, Petrove Gore, Slavonije.
Oni ni danas ne govore na ekavici. Oni koji su se vratili (njih cirka 360 000) govori na cistom hrvatskom s akcentom.
A onda treba pogledati kako govore hrvati iz Srednje (danas Sredisnje) Bosne. Razlika je uocljiva.
Ali naravno, to je njihovo pravo.
Ma reci me slobodno.