Misterija Z. Hercegovine

horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Serem? Reci ti da nije tocno / tacno ovo sto kazem. Drugo, ako si toliki mangup onda se lijepo predstavi, a nemoj tih hinjskih poteza. Sviju ti
zlata

Post by zlata »

Nema misterije-Tajni.

Ima ih puno VANI...Bogatili se po Njemackoj, Americi, Kanadi, Australiji...i prav'li kuce...slali lovu. Kad treba...VELIKI radnici. U Sj.Am. mnogi su se "obogatili" najtezim gradjevinskim poslovima.

Bolesne NACIONALISTE I BEZSKRUPULOZNI (nesto, a la Sandzaklije). Nisu bili zrtve rata...nego direktni izvodjaci-ucesnici. Njima nije niko otvar'o logore..NEGO su Zapadni Hercegovci otvarali logore drugima...i zajedno sa Tudjmanom (uz Milosevica)...krojili sudbinu BiH i Hrvatske.

Najveci KRIVCI za rat izmedju Armije BH i HVO. Vec pri Tudjmanovim prvim dolazcima u Kanadu...daju mu GOLEMU podrsku. Zalazu se za podijelu BiH..prikljucenje Hercegovine Hrvatskoj.

ZASTICENI ratnih razaranja, nisu bili nicije ratiste..i mogli su mirno poslovati. U medjuvremenu...kao "prvoborci" u ratu u Hrvatskoj...uspjeli su spojiti dva unosna posla...NACIONALIZAM I SVERC. Znaci, DOLLAR UBER ALLES.

Vrlo sposobni, ambiciozni ljudi...ZA JEDNU GENERACIJU...uspiju skinit' ketenove gace...i leci u svilenu postelju. I to me nekako podsjeca na Sandze.

Narodni heroji su im PAPA...(ukol'ko ih bude "slus'o")...inace ce poslati SVOJE da ga ukokaju. Franjo Tudjman, Ante Pavelic, Maks Luburic...i NAJVAZNIJE Herceg Stipan...sto se tol'ko dugo..junacki odupir'o Turcima...i Kraljica Katarina...koja je Bosnu darovala Vatikanu. (Ipak nije "Turcima", Srbima, nit' Titi").

Isto k'o sto Sandzaklije imaju PATENT na Bosnjastvo...i ovi "NASI PRECANI"...drze PATENT na Hrvatstvo. NAJZESCI SU! Masallah!

Inace, prijete da ce OSTVARITI svoju Neretljansku Gusarsku Drzavu...i svima nama...naplacivati prolaz do mora...prolaz kopnom...gusariti kao nekadasnji Neretljanski gusari.
Maverick_

Post by Maverick_ »

jo zlate sto mrzi sandzaklije :-) :-) :-) :-) kazes li im u oci sve to kad ih sretnes il ti to ovako samo? :roll: :lol:
zlata

Post by zlata »

BJEEEEEEEEEEZIM OD NJIH. Jedna mi je jedan put drzala predavanje...kako je tetka "neBosnjacka rec", stric Vlaska, a kruh jos Vlaskija. Ja valla najvolim kruh sa varen'kom, volim svoje striceve, a i tetke su mi moje drage.
BECHO

Post by BECHO »

zlata wrote:BJEEEEEEEEEEZIM OD NJIH. Jedna mi je jedan put drzala predavanje...kako je tetka "neBosnjacka rec", stric Vlaska, a kruh jos Vlaskija. Ja valla najvolim kruh sa varen'kom, volim svoje striceve, a i tetke su mi moje drage.
Ako se nevaram, na podrucju Bosanske Krajine je uobicajen naziv stric ili ujak (kod bosanskih muslimana) dok su kod nas u Posavini bili daidze i amidze a isto tako i kruh umjesto hljeb (bar ja tako izgovaram)... tetka je koliko mi je poznato standardni naziv za 'tetku' na citavom podrucju BiH! Ja neznam sta ta serucka (sa oprostenjem) o tom izrazu kao 'neBosnjackoj reci'? Koja bi joj onda bila ta 'famozna' sandzacka varijanta? Mozda 'teta' (kao u Srbiji) ili 'teca' umjesto tetak??? :? Ja patetike i kompleksa, Allahu dragi! :-)
zlata

Post by zlata »

BECHO
Rece meni "Bosnjakistanka" da se ispravno (na "bosnjackom jeziku") tetka kaze HALLA. Koji je to jezik? Turski, Arapski, il' Perzijski?
BECHO

Post by BECHO »

Cuj Halla!!!???? To bi kod nas u carsijskom zargonu bio sinonim za cenifu ili WC (doduse sa jednim 'L')! :roll:

Kako li se onda tek izgovara tetak na 'sandzackom' ili tzv. bosnjackom jeziku? Hallo!? :?
zlata

Post by zlata »

Maverick_ wrote:jo zlate sto mrzi sandzaklije :-) :-) :-) :-) kazes li im u oci sve to kad ih sretnes il ti to ovako samo? :roll: :lol:
Koga se ja to trebam bojati? Jel'to oni mene hrane? Ne, nije mrznja...nego REVOLT. Ne volim nasilne ljude...i svakom cu reci ono sto mislim. Nisam zlomislo...tako da mi ni ti "kojima skresem" ne mogu zahatoriti na mojoj iskrenosti!
violentjack

Post by violentjack »

Vecina tzv Zap hercegovine je bogato samo zbog jake ustaske migracije porijeklom iz tih krajeva

Znam, mozete sad osuti po meni, sve sto nije Bosnjacko, nije ok po meni ali to je istina

Od Ljube Milosa, Andrije Artukovica, Maksa Luburica pa do ostalih poznatijih ustasa.... svi iz Zap Hercegovine, cuda li velikog

Tito ih je masivno protjerao nakon 2 SVJETSKOG, i ti Hrvati veci od Hrvatske, su se postepeno bogatili po Spaniji, Kanadi i ostalim zemljama

Kasnije je taj kraj profitirao jer Tudman je ulozio masu para...da taj kraj profitira u uklopi se u neku novu veliku Hrvatsku

Isto kao Cazin gdje zivi danas 99% Bosnjaka, prije 30 godina taj kraj nije imao jednog mercedesa, ljudi su masivno gladovali, dok nisu poletili na zapad, danas je Cazinski kraj jedan od najbogatijih u Bosni, nesto kao Zap Herecegovina, jaka dijaspora i slozni ljudi

Dok npr jedna komunisticka Zenica danas izumire, jer svi su navikli da ih Zeljezara Hrani, dok su Cazinjani cak i dizali bune i nisu imali sta da jedu, Zenicani su hladno uzivali u komunistickim blagoodatima

Danas toga nema i Zenica propada, tako je to, mora se biti realan i kaznati.... sta je sta, a sta nije zapravo
blackend

Post by blackend »

EH SUPER NEK SU LJUDI BOGATI. TAKO I TREBA. A SADA KAKO SU DOSLI DO TOGA I NIJE TOLIKO BITNO. KAKO JE KAPITALIZAM I INDUSTRIALIZACIJA NASTALA UOPCE? NASTALA JE UZ POMOC ROBOVANJA CRNACA I KRADJE ZLATA SA PODRUCJA AMERIKE.

E SADA LJUDI MOJI SVE JE DOBRO SAMO NEKA ONI PLACAJU POREZE FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE:)...
horns&drums

Post by horns&drums »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo je jedna od najvecih nebuloza vrlog prijatelja Jacka :D :D :
Kasnije je taj kraj profitirao jer Tudman je ulozio masu para...da taj kraj profitira u uklopi se u neku novu veliku Hrvatsku
Mislim da cu pokrenuti jos jednu temu "Olovka pise srcem" :D :D :D :D
violentjack

Post by violentjack »

:lol: Pisi kad me spominjes vidim kakav si kompleksas

:lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

Aha, iskomplexiran sam zbog velike k..e :D :D :D :D
violentjack

Post by violentjack »

:lol: Zvao te Feda Stukan, treba te nesto :lol:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Ja valla najvolim kruh sa varen'kom
Yeah! :)

Varenika rules!!!!!! :P
BigusDickus

Post by BigusDickus »

violentjack wrote:Vecina tzv Zap hercegovine je bogato...
Sta ce ti ovo "tzv."? Primjetio sam da to ljudi u zadnje vrijeme koriste kao izraz nenaklonosti ili cak mrznje prema necemu.
violentjack wrote:Od Ljube Milosa, Andrije Artukovica, Maksa Luburica pa do ostalih poznatijih ustasa.... svi iz Zap Hercegovine, cuda li velikog
Sta hoces da kazes, da je to nesto genetski, klimatski...ne kontam? S druge strane zaboravljas kako se komunisticka propagandna masinerija potrudila da ovi postanu sto poznatiji. Sakrivanje vlastitog prljavog vesa, rekao bih.
violentjack wrote:Tito ih je masivno protjerao nakon 2 SVJETSKOG, i ti Hrvati veci od Hrvatske, su se postepeno bogatili po Spaniji, Kanadi i ostalim zemljama
De mi objasni kako se to "postepeno" bogati po Spaniji, Kanadi i ostalim zemljama. Znam dosta ljudi koji su otisli vani i nijedan se nije obogatio, a da nije dobro ledja podmetnuo. "Amerika nije rad i znoj", ahaaaaaaa, how yes no.
violentjack wrote:Kasnije je taj kraj profitirao jer Tudman je ulozio masu para...da taj kraj profitira u uklopi se u neku novu veliku Hrvatsku
Kao sto horns lijepo rece, ovo je nevidjena nebuloza
violentjack wrote:Isto kao Cazin gdje zivi danas 99% Bosnjaka, prije 30 godina taj kraj nije imao jednog mercedesa, ljudi su masivno gladovali, dok nisu poletili na zapad, danas je Cazinski kraj jedan od najbogatijih u Bosni,...
Sad ce kame reci da je i njima rat bio brat :D
violentjack wrote:Dok npr jedna komunisticka Zenica danas izumire, jer svi su navikli da ih Zeljezara Hrani, dok su Cazinjani cak i dizali bune i nisu imali sta da jedu, Zenicani su hladno uzivali u komunistickim blagoodatima
A njima nije ni dalji rod, izgleda :D
Fair Life

Post by Fair Life »

violentjack wrote:Isto kao Cazin gdje zivi danas 99% Bosnjaka, prije 30 godina taj kraj nije imao jednog mercedesa, ljudi su masivno gladovali, dok nisu poletili na zapad, danas je Cazinski kraj jedan od najbogatijih u Bosni, nesto kao Zap Herecegovina, jaka dijaspora i slozni ljudi
Kao masivni namjestaj, gluho bilo.
Fair Life

Post by Fair Life »

moderator wrote:horns&drums,
to je bio engram ili jeko, nakratko.
ENGRAMU

Image
kame

Post by kame »

Hornse, BigusDickus, uopste ne svrstavam hrvate iz Sarajeva sa hrvatima iz Zapadne Hercegovine.

Hrvati u Zapadnoj Hercegovini nisu patili. Za njih je rat bio zlatno doba. Potpuno je nebitno sto je tu usao i kapital hrvatske dijaspore i sto nije sve popljackano. Radi se o tome da je kod njih biznis cvjetao dok smo mi ratovali i krvili se. Oni su zgrtali pare i vodili dogovoreni rat. Koristili stanje bezakonja, nepostojanja carine i poreza, trgovali sa srbima (u Kiseljaku, Kresevu, Vitezu, Busovaci).

A sta ja to hocu Hornse?

Upravo govorim ono sto mislim.

Komi se poziva na nekih Bog zna koliko hrvata iz Posavine a njih su upravo sjebali oni koji su od Sirokog Brijega, Gruda, Duvna, napravili Monte Karlo, Las Vegas, San Francisko. Oni su prodali 50% hrvata BiH zarad ostvarenja sna teritorijalne cjeline koja bi bila pripojena Hrvatskoj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kame wrote:Komi, ti konstantno seres o sunecenju zena u BiJH i o dobrovoljcima iz Sandzaka.
čuo od profesora na faksu

a za sandžaklije mi trebaju samo oči
Truba

Post by Truba »

kame wrote: Komi se poziva na nekih bog zna koliko hrvata iz Posavine a njih su upravo sjebali oni koji su od Sirokog Brijega, Gruda, Duvna, napravili Monte Karlo, Las Vegas, San Francisko. Oni su prodali 50% hrvata BiH zarad ostvarenja sna teritorijalne cjeline koja bi bila pripojena Hrvatskoj.
KOJI SI TI POKVARENJAK
KADA SAM PLJUVAO PO KATOLIČKOJ VJERI PO KRSTU, tada si šutio...
i sada izdvajaš dva posta iz čitavog konteksta mog pisanja na forumu

jel ti čitaš moje postove u religiji i politici...uopće

i bog se piše malim slovom
kame

Post by kame »

komi wrote:
kame wrote:Komi, ti konstantno seres o sunecenju zena u BiJH i o dobrovoljcima iz Sandzaka.

Onda je profesor islamofob.

Jer da je 10% od toga istina to bi se vrtilo na BBC i CNN a ne bi za to saznao od profesora.

I ne, ne mora se profesor zvati Ivan ili Jovan da bi bio islamofob. Islamofob se moze zvati i Besim.

Sto se tice sandzaklija (ne znam vise gdje je ona tema) nije moguce da su oni u ratu iz Sandzaka dolazili da se bore na nasoj strani.

Boriti su se mogli samo oni koji su se do pocetka rata doselili u BiH.

Dakle, borba sandzaklija na nasoj strani ne moze se porediti sa dolaskom srba iz Srbije, hevata iz Hrvatske, nijemaca, grka, bjelorusa, arapa, rumuna, bugara, ukrajinaca, rusa.
kame

Post by kame »

komi wrote:
kame wrote: Komi se poziva na nekih bog zna koliko hrvata iz Posavine a njih su upravo sjebali oni koji su od Sirokog Brijega, Gruda, Duvna, napravili Monte Karlo, Las Vegas, San Francisko. Oni su prodali 50% hrvata BiH zarad ostvarenja sna teritorijalne cjeline koja bi bila pripojena Hrvatskoj.
KOJI SI TI POKVARENJAK
KADA SAM PLJUVAO PO KATOLIČKOJ VJERI PO KRSTU, tada si šutio...
i sada izdvajaš dva posta iz čitavog konteksta mog pisanja na forumu

jel ti čitaš moje postove u religiji i politici...uopće

i bog se piše malim slovom

Sto sam pokvarenjak? :D :D Nisam sutio vec sam te smatrao budalom kad si pisao neke stvari, ili valjda da je to samo furka kako neko rece. :D

Sta sam izvadio iz konteksta?
Truba

Post by Truba »

kame wrote:
komi wrote:

Onda je profesor islamofob.

Jer da je 10% od toga istina to bi se vrtilo na BBC i CNN a ne bi za to saznao od profesora.

I ne, ne mora se profesor zvati Ivan ili Jovan da bi bio islamofob. Islamofob se moze zvati i Besim.

Sto se tice sandzaklija (ne znam vise gdje je ona tema) nije moguce da su oni u ratu iz Sandzaka dolazili da se bore na nasoj strani.

Boriti su se mogli samo oni koji su se do pocetka rata doselili u BiH.

Dakle, borba sandzaklija na nasoj strani ne moze se porediti sa dolaskom srba iz Srbije, hevata iz Hrvatske, nijemaca, grka, bjelorusa, arapa, rumuna, bugara, ukrajinaca, rusa.
pa čovječe božji ti izvlačiš dijelove pojedinih postova iz konteksta pa mi ih ovdje citiraš što je besmisleno

moraš sve uzeti u obzir

ne možeš o meni suditi na osnovu dva posta o sunećenju i sandžaklijama

sjeti se topika

DANAS SAM ČISTIO SOBU 8)
ZAŠTO BOŠNJACI NEMAJU TOMSONA... 8)
U SARAJEVU SE NAJUGODNIJE OSJEĆAM 8)

ITD ITD
kame

Post by kame »

Ne sudim o tebi na osnovu ta dva posta. Samo mi se same ideje u ta dva slucaja cine besmislenim.

Kao i teza kako su hrrvati znali umnoziti novce a ovi drugi nisu. Kao da je to razlog toga sto su oni danas bogati.

Hrvati u Herceg-Bosni su imali uslove za biznis koje sam vec naveo. Rat je za hrvate bio jedna velika trgovina.
Post Reply