Miroslav Lajčak novi Visoki predstavnik u BiH

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Miroslav Lajčak novi Visoki predstavnik u BiH

Post by basta sljezove boje » 12/05/2007 18:59

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) imenovao je slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za budućeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, saopssteno je u petak iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu.

Kako se navodi, ambasador Lajčak će naslijediti sadašnjeg visokog predstavnika Krisijana Švarc-Šilinga čiji mandat ističe 30. juna ove godine. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) obavijestiće Savjet bezbjednosti UN i Savjet EU o ovom imenovanju.

Lajčak trenutno radi kao generalni direktor za politička pitanja u Ministarstvu inostranih poslova Slovačke, ima 44 godine i profesionalni je diplomata sa bogatim iskustvom u jugoistočnoj Evropi.

Jedna od najistaknutijih funkcija koju je obavljao jeste funkcija medijatora i ličnog izaslanika visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijera Solane prošle godine u Crnoj Gori. U tom svojstvu je nadgledao provodjenje referenduma u Crnoj Gori.

Od 2001. do 2005. godine Lajčak je bio u Beogradu kao ambasador Slovačke u SR Jugoslaviji, te u Abaniji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Od 1998. do 2001. godine radio je kao šef kabineta ministra inostranih poslova Slovačke Eduarda Kukana, a od 1999. do 2001. godine istovremeno je radio kao specijalni pomoćnik ministra Kukana u njegovom svojstvu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Balkan.

Miroslav Lajčak je bio slovački ambasador u Japanu od 1994. do 1998. godine, dok je u periodu od 1993. do 1994. godine, bio šef kabineta ministra inostranih poslova i kasnijeg premijera Slovačke Jozefa Moravčika.

Lajčak je od 1991. do 1993. godine bio u Moskvi, gdje je najprije radio u Ambasadi Čehoslovačke, a nakon mirnog raspada te zemlje, od 1. januara 1993. godine, radio je u ambasadi Slovačke.

Miroslav Lajčak počeo je da radi u Ministarstvu inostranih poslova Čehoslovačke od 1988. godine. Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi.

Studirao je medjunarodne odnose na Državnom institutu za medjunarodne odnose u Moskvi, a završio je postdiplomske studije u Evropskom centru za bezbjednosne studije "Džordž Maršal", u Garmiš-Partenkirhenu u Njemačkoj.

Lajčak govori srpski, hrvatski i bosanski jezik, bugarski, engleski, njemački i ruski. Oženjen je i ima dvije kćerke.

nove nade nove snage :D

Image


http://www.consilium.eu.int/cms3_fo/showPage.asp?id=1038&lang=DE&mode=g


Post Reply