MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
globalbih

#1 MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by globalbih »

Danas čujem informaciju pa želim sa Vama da podjelim i da pitam da li je istina u vezi "smjernica Federalnog ministarstva"...
Da li neko zna da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pojedinim fakultetima npr: Medicina, FKN, Pravo, Saobraćajni... dalo SMEJRNICE da smanje broj prolaznosti studenata zbog velikog broja diplomiranih na biroima rada za zapošljavanje?

Činjenica je da na npr: FKN prolaznost apsolvenata citavih 0,9% na nekim predmetima (jako žalosno), na osnovu kojeg se moze opravdano sumnjati u odluku/smjernice kao i jako izraženu korupciju u vezi kupovine ispita kod nekih profesora što je bilo riječi na ovom forumu (koji zlata vrijedi za nove brucose da znaju šta ih očekuje) jako je začuđujuće da svake godine veliki broj studenata se prijavljuje na navedene fakultete iako većina ima saznanja u vezi korupcije kao i znanja da se na mjesta gdje je predviđena njihova djelatnost i danas zapošljavaju stolari, tesari itd...
Za korupciju nisam ništa novo rekao, Transparency International je napravio studiju i problem leži kod studenata koji su nemoćni da anonimno njima prijave korupciju.

Da li je neko dosao do istih ili sličnih saznanja o smjernicama ministarstva sa čijim sadržajem je upoznat i veci broj profesora ili je to ipak samo priča mada prolaznost na fakultetima je jako loša i tu nešto ne štima definitivno?
cikular

#2 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by cikular »

Slazem se sa ministarstvom i po ovom pitanju.
cobankov1

#3 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by cobankov1 »

cikular wrote:Slazem se sa ministarstvom i po ovom pitanju.
TREBA IH DOBRO RASTRESTI,KO IMA PARE NEKA PROLAZI,snači će se u ovom vremenu.
Oni što su marljivi,trude se,a ne bi da ih neko "zamrzi" neka se valjaju po kaljugama,šečer i pritisak im je za vratom.
Zato neka sjede i čitaju.Trebat će stručnjaka,al u ......
stolac-SARAJEVO

#4 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by stolac-SARAJEVO »

Izvor informacija?
Mislim od ovih nasih me nista ne cudi al opet zelio bih da cujem izvor informacija.Dekan,profesor,ministar il jaranica na kafi od cijeg rodjaka sestra hoda sa profesorovim sinom?
stolac-SARAJEVO

#5 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

I da.Zelio bih jos reci za pravo.Istina je za prolaznost da je jako mala al zato prilikom davanja nekog konrektnog suda treba uzeti u obzir i da pravo nema prijemni(tako da masa raje sa losim prosjekom i iz raznoraznih srednjih se upisuje na isti) onda istini za volju i da na pravu trebas uciti i po 6 sati dnevno (zasta vecina raje nema radnu naviku) i sl.Naravno ima i do profesora (tipa Duvnjak kod kojeg Ustav odgovaras i po tri mjeseca pa tako izgubis i volju i elan a i dragocijeno vrijeme) al ima iskreno i do nas studenata.
globalbih

#6 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by globalbih »

Izvor je profesor a ne neka cula kazala na kafi :)
Slažem se s tobom stolac-Sarajevo da jako veliki broj studenata izlazi na ispit na srecu al pola je i do sistema obrazovanja. Dobar dio losih studenata misle da ako cijelu godinu budu ispijali kafe mogu za 10dana savladati gradivo i proci...ima i korupcije gdje su i oni posteni nemocni da bilo sta urade.
sve u svemu zao mi je da neko uvodi komunjarski sistem nad studentima dok na privatnim studenti zavrsavaju sa daleko laksim nivo-om znanja potrebnim za prolazak na ispitu.
Agencija za akreditaciju i osiguranje kvaliteta obrazovanja, koja je trebala u martu 2007 god. da pocne sa radom, u oktobru 2008 Vijeće Ministara je imenovalo rukovodstvo a Parlament BiH u decembru imenovao UO Agencije da bi u 2009.god ko biva poceli sa radom. Iskreno, ne vjerujem da ce ista promjeniti niti osigurati neophodan kvalitet obrazovanja jer je to kao i sve po sistemu vrijednosti citaj: stranacki ljudi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#7 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by ladyblue18 »

Nista me ne cudi. Vrlo moguce. :roll:

Ovdje je najmanje stalo ikome do studenata i do buduceg kadra...
JThomas

#8 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by JThomas »

stolac-SARAJEVO wrote:I da.Zelio bih jos reci za pravo.Istina je za prolaznost da je jako mala al zato prilikom davanja nekog konrektnog suda treba uzeti u obzir i da pravo nema prijemni(tako da masa raje sa losim prosjekom i iz raznoraznih srednjih se upisuje na isti) onda istini za volju i da na pravu trebas uciti i po 6 sati dnevno (zasta vecina raje nema radnu naviku) i sl.Naravno ima i do profesora (tipa Duvnjak kod kojeg Ustav odgovaras i po tri mjeseca pa tako izgubis i volju i elan a i dragocijeno vrijeme) al ima iskreno i do nas studenata.
gdje si... :roll:

jest ako počneš mjesec dana prije rokova...
stolac-SARAJEVO

#9 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Ustavno I sam polozio iz dva puta i dobio 9.Takodje i od mene veliki naklon profesoru Duvnjaku ,al ima jedna stvar koju svak mora priznat i to nije konstatacija losih studenata neg i onih boljih (a smatram da sam takav,jer sam prvu ocistio u julu a evo sa druge mi je ispit ostao radi toga sto sam bolestan bio) da kod covjeka zavisi i kakav je u datom trenutku.I aj mi sad samo reci na osnovu ceka(ZAKON?) on ima pravo da ispituje onako kako ispituje? Sem toga i sam covjek kaze da nije profesor ustavnog i da se ne razumije u materiju.Zato razgranici kakav je kao covjek(posten,kao sto si rekla) a kakav je kao profesor iz oblasti Ustavnog prava.
Sto se tice ucenja od 6 sati dnevno.Istina,ako sjednes od oktobra i ucis dnevno 2 ili 3 sata ne treba ti tih sest sati dnevno.Al uzmi da na pravu ima masa kampanjaca cije se ucenje i svodi na tih sest sati dnevno tako da opet drug moj dolazimo na ono sto sam maloprije napisao u svom prethodnom postu.I da jos jedna stvar.Ako zele provesti neke mjere,onda neka ih fino provode na privatnim fakultetima a ne da svako selo ima svoj fakultet ;-) Evo samo pravni fakulteti za koje ja znam:1 Sarajevo,2 I.Sarajevo,3 Pale,4 Travnik,5 Zenica,6 Tuzla (od ove godine van Univerziteta u Sarajevu)7 Doboj,8 Bihac.E sta da radimo s tim kume?
detroit-mercy

#10 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by detroit-mercy »

Uvesti pismeno ocjenjivanje, slicno kao na univerzitetima u Americi. Imas pitanje, zaokruzis tacan odgovor na Scantron, masina pregleda i svi zadovoljni. Ako dobro uradis, dobijes dobru ocjenu ako lose losu i to je to.
Nema one profa nije dugo taslacio nista, sve ce nas oboriti danas, ili pustiti ce jedno, nako reda radi.
gaius

#11 Re: MINISTARSTVO TRAZI OD FAKULTETA DA OBARAJU STUDENTE!!!

Post by gaius »

kod duvnjaka od 2 puta - 10.. prema tome kanite se čovjeka.. razumije se on u materiju nego neće da predaje ustav.. ali nije tema.. fakulteta ima previše.. hrvatska nema niti jedan privatni pravni fakultet.. slovenija također.. kod nas se otvaraju pravni fakulteti ko na pokretnoj traci..

to sve treba zabraniti.. kakav privatni pravni fakultet kakvi bakrači.. ko je to vidio.. pa da u kiseljaku uče ljude kako se pravi država.. van svake pameti.. sve to treba ukinuti.. ostaviti samo državne fakultete i to banjaluka, sarajevo, mostar.. ovo sve bar što se prava tiče nema nikako kadrova.. a priča o smanjivanju prolaznosti je onda izlišna..

ama šta to ja pričam.. pa nama je ministrica Meliha Alić.. kandidat za ministra sigurnosti defektolog (mijenja: arhitektu).. bivši ministar saobraćaja - liječnik.. jebiga nije više ni bitno ko kakav fakultet završava i završava li ga ikako.. halo.. upucaću se..
Post Reply