Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
-
Margita81
#151 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Dok sam ja isla u srednju (gen 96-2000) vjeronauka je bila izborni predmet i ocjena nije ulazila u prosjek. Taj cas su pohadjala samo dva ucenika od nas 35. Mi ostali imali slobodan cas 
- nellington
#152 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Kad spomenu Skandinaviju, kako u Švedskoj izgleda 'religious education'?
- janje_
#153 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
naravno da nije obavezan svugdje i u svim zemljama.. nego se to kod nas odmah ko referenca uzima.. osim toga, mislim da se religija izucava u visim razredima, kad djeca iole imaju neku predstavu o tome sto uce.. a ne moja bratisna koja je 3. razred devetogodisnje skole, jedva ceka da dodje kuci da isprica sta je hodza reko, jer "..jedino sto hodza kaze je istina, a ostali ljudi hoce slagat.." i slicne podvale..nellington wrote:Najviše volim kad kažete Evropa (kao što to Ameri kažu), uzmete je kao homogenu cjelinu i uprete prstom. Status vjeronauke u zemljama Evrope varira, previše smjelo je reći "u Evropi je vjeronauka obavezan predmet".arte.fakt wrote: ne kontam kako onda u istoj sekularnoj europi religija je obavezan predmet .
apsolutno sam protiv toga da ona s devet godina uci lailaheilelah u skoli.. brat je najprije bio odlcuio da ona nece ici na vjeronauku, medjutim kako samo ona i Mario iz njenog razreda nisu isli na vjeronauku, bila je ko crno pace i sama je insistirala da ide.. a Mario sjedi za to vrijeme kod direktora u kancelariji.. upravo je to momenat koji frustrira..
ako nisu u stanju napraviti sistem koji nece praviti razliku medju djecom od najranije dobi, onda vjeronauk treba definitivnu reorganizaciju.. i onda se jos cudimo sta djeca u republici srpskoj uce itd..
- arte.fakt
#154 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
religija kao predmet postoji ...nellington wrote:Kad spomenu Skandinaviju, kako u Švedskoj izgleda 'religious education'?
- nellington
#155 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Uz učenje o svim vjerama, ako se ne varam. Usput, šta sud u Strazburu presudi u vezi sa vjeronaukom u Norveškoj?arte.fakt wrote:religija kao predmet postoji ...nellington wrote:Kad spomenu Skandinaviju, kako u Švedskoj izgleda 'religious education'?
- arte.fakt
#156 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
da ali 85 % procenata je posvecen krscanstvu .nellington wrote:Uz učenje o svim vjerama, ako se ne varam. Usput, šta sud u Strazburu presudi u vezi sa vjeronaukom u Norveškoj?arte.fakt wrote:religija kao predmet postoji ...nellington wrote:Kad spomenu Skandinaviju, kako u Švedskoj izgleda 'religious education'?
- janje_
#157 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
u listi obaveznih predmeta za austriju po planu iz 2008. nema religije..

-
Wind
#158 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
ma ovo sa vjeronaukom su napravili kao i dvije (tri) skole pod jednim krovom...
vjeronauka a svako svoje vazi.....ne valja to....
vjeronauka a svako svoje vazi.....ne valja to....
- nellington
#159 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Ja se nešto ne sjećam da su meni na islamskoj vjeronauci pričali više od 0% o bilo kojoj drugoj vjeri. I još jednom ću ponoviti, Norvežanima je sud u Strazburu rekao da im koncept vjeronauke ne štima, velikoj, demokratskoj Norveškojarte.fakt wrote:
da ali 85 % procenata je posvecen krscanstvu .
- arte.fakt
#160 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
ni ja nisam primjetio da u njemackoj u predmetu religija ima bilo sta o islamu . ko ne ide na religiju mora na etiku ...nellington wrote:Ja se nešto ne sjećam da su meni na islamskoj vjeronauci pričali više od 0% o bilo kojoj drugoj vjeri. I još jednom ću ponoviti, Norvežanima je sud u Strazburu rekao da im koncept vjeronauke ne štima, velikoj, demokratskoj Norveškojarte.fakt wrote:
da ali 85 % procenata je posvecen krscanstvu .
- elizabeth a
#161 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
U mojoj srednjoj školi situacija je trenutno takva da ukoliko ne uzmeš vjeronauku moraš uzeti etiku, i da, računa se i ta ocjena. Isto je i za kulturu religije, obavezan je predmet i ocjenjuje seMargita81 wrote:Dok sam ja isla u srednju (gen 96-2000) vjeronauka je bila izborni predmet i ocjena nije ulazila u prosjek. Taj cas su pohadjala samo dva ucenika od nas 35. Mi ostali imali slobodan cas
-
Margita81
#162 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Meni nikako nije jasno kakva je logika da u drzavi sa tri konstitutivna naroda i vjere i u glavnom gradu te iste drzave u drzavnim skolama roditelj ima izbor izmedju islamske vjeronauke ili nicega. Gdje je tu pamet?
-
gurabija78
#163 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
ima pameti, ali nema kadrova, poenta je uhljebit samo jednu sortu...Margita81 wrote:Meni nikako nije jasno kakva je logika da u drzavi sa tri konstitutivna naroda i vjere i u glavnom gradu te iste drzave u drzavnim skolama roditelj ima izbor izmedju islamske vjeronauke ili nicega. Gdje je tu pamet?
- insomnia78
#164 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Eto nek je ova dosadasnja vlast a i sam reis imala veze sa vjerom i sve radila kako vjera nalazesejma28 wrote:Ministar obrazovanja i njegove odluke su samo odraz politike koja je na vlasti,ukini, zabrani sve što ima veze sa vjerom , nažalost to je vlast koju smo mi izabrali
- avicena
#165 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Zna to i ministar reformator ili njegovi savjetnici šta su vještine, ali znamo i mi zašto je ta odluka donešena pa ne vrijede argumenti.sarajlija_ba wrote: Vjeronauka kao predmet je teža od fizičkog, likovnog ili muzičkog.
Možemo to gledati i sa te strane.
Što će djeci likovno ?
Što će im fizičko ?
To je trebalo prebaciti u fakultativni vid obrazovanja i opisno ocjenjivati.
Nisi li i ti nabijao prosjek na fizičkom, muzičkom i likovnom ?
Šta glumiš sad reformatora ?
Ako je taj ministar bio u Njemačkoj mogao je nešto pokupiti i iz njihovog obrazovnog sistema pa obogatiti naš ovdje.
NJEMAČKA
U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola.
Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća.
Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad.
Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj).
Nekoć se vjeronauk više učio uvodeći u istine vjere, potom istražujući Bibliju, pa Crkvu... U današnjem vjeronauku u središtu su interesa pitanja mladih promatrana svjetlom vjere.
http://www.vjeroznanci.com/content/view ... ,hrvatski/
-
gurabija78
#166 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
ja bih to drugo mIjesto ipak pripisao gramaticko/pravopisnim grIJeskama...carobnjak_iz_voza wrote:tell me about itarzuhal wrote:Imam Homeini je rek'o:
- Dajte mi dijete da ga odgajam do 7-godine, a poslije radite sa njim šta hoćete...
Zato ja ozbiljno kažem: treba uvesti ponovo Marksizam. Ali to niko ne bi smio pomenuti, odma bi ga NATO trupe zakamenjale. I Soroškad sam u osnovnoj skoli tamo neke davne 87g osvojio drugo mijesto na regionalnom takmicenju iz cuvenih "titovih staza revolucije" moja uciteljka Mara (inace iz Uzica rodom) je zakljucila da je uzrok mom neuspjehu bilo to sto ja idem paralelno u mekteb,a ne to sto je to takmicenje bilo jedan vid zaglupljivanja pogotovu na visim stepenima gdje su pitanja isla do neke morbidne pedanterije (npr kako se osjecao Sava kovacevic kad je ugledao ranjenu pticicu
) i pozvala moju majku da joj odrzi bukvicu .Medjutim naletila je tu na malo jaci otpor,pogotovu jer je na "bukvicu" dosao dedo rahmetli koji ju je onako direkcione pljuno .
Onda Mare odlazi kod direktora Pere koji je dida davno"ocviko" da ga izbace iz partije jer je iso u dzamiju,a Pero ce ti odmah brze bolje do milicajca Milosa .Mozda nebi bilo lose reci da se sve to desavalo u opcini koja je 99% muslimanska po tadsnjem popisu...znaci ovih 1% su uglavnom bili prosvjetni radnici
-
Margita81
#167 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
avicena wrote:Zna to i ministar reformator ili njegovi savjetnici šta su vještine, ali znamo i mi zašto je ta odluka donešena pa ne vrijede argumenti.sarajlija_ba wrote: Vjeronauka kao predmet je teža od fizičkog, likovnog ili muzičkog.
Možemo to gledati i sa te strane.
Što će djeci likovno ?
Što će im fizičko ?
To je trebalo prebaciti u fakultativni vid obrazovanja i opisno ocjenjivati.
Nisi li i ti nabijao prosjek na fizičkom, muzičkom i likovnom ?
Šta glumiš sad reformatora ?
Ako je taj ministar bio u Njemačkoj mogao je nešto pokupiti i iz njihovog obrazovnog sistema pa obogatiti naš ovdje.
NJEMAČKA
U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola.
Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća.
Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad.
Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj).
Nekoć se vjeronauk više učio uvodeći u istine vjere, potom istražujući Bibliju, pa Crkvu... U današnjem vjeronauku u središtu su interesa pitanja mladih promatrana svjetlom vjere.
http://www.vjeroznanci.com/content/view ... ,hrvatski/
Nije ukinuo vjeronauku. Jos
- nellington
#168 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Kako nije, jeste - i Avaz je ukinuo, eno Fahro stavio ključ u bravu, nema više smisla postojati ako škole neće kupovati novine. Još da ukine i FIFU i UEFU.Margita81 wrote: Nije ukinuo vjeronauku. Jos
- kukuruz_kokicar
#169 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
E to ja zovem teškim djetinjstvom. Nikome se ne ponovilo. A njih bilo samo 1% i tebe natjeralo da ideš na takmičenje. Šta je uradio policajac? Sproveo vas do onog otocica sa crkvicom preko puta Kleka i bacio duseke, slaufe, cevape i rostilj i viknuo: eto vam vjerski objekat pa tu imajte vjeronauk. Ovdje cete trunuti narednih 20 dana.carobnjak_iz_voza wrote:tell me about itarzuhal wrote:Imam Homeini je rek'o:
- Dajte mi dijete da ga odgajam do 7-godine, a poslije radite sa njim šta hoćete...
Zato ja ozbiljno kažem: treba uvesti ponovo Marksizam. Ali to niko ne bi smio pomenuti, odma bi ga NATO trupe zakamenjale. I Soroškad sam u osnovnoj skoli tamo neke davne 87g osvojio drugo mijesto na regionalnom takmicenju iz cuvenih "titovih staza revolucije" moja uciteljka Mara (inace iz Uzica rodom) je zakljucila da je uzrok mom neuspjehu bilo to sto ja idem paralelno u mekteb,a ne to sto je to takmicenje bilo jedan vid zaglupljivanja pogotovu na visim stepenima gdje su pitanja isla do neke morbidne pedanterije (npr kako se osjecao Sava kovacevic kad je ugledao ranjenu pticicu
) i pozvala moju majku da joj odrzi bukvicu .Medjutim naletila je tu na malo jaci otpor,pogotovu jer je na "bukvicu" dosao dedo rahmetli koji ju je onako direkcione pljuno .
Onda Mare odlazi kod direktora Pere koji je dida davno"ocviko" da ga izbace iz partije jer je iso u dzamiju,a Pero ce ti odmah brze bolje do milicajca Milosa .Mozda nebi bilo lose reci da se sve to desavalo u opcini koja je 99% muslimanska po tadsnjem popisu...znaci ovih 1% su uglavnom bili prosvjetni radnici
Jadni moj carobnjak.
- arzuhal
#170 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Ukidanje...najfrekventnija, jalova riječ u BiH. Hoće li neko ukinut PDV na osnovne životne namirnice?
- avicena
#171 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
arzuhal wrote:Ukidanje...najfrekventnija, jalova riječ u BiH. Hoće li neko ukinut PDV na osnovne životne namirnice?
Imaju prioriteti.
- Michun
#172 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
dobra stara - zavadi, pa vladaj.
e jesu nas zavadili, mi o ovome *eremo a oni kradu miliJone. i muslimani i Rvati i srbi i jevreji, ma i cigani (pardon romi) poceli krasti.
e jesu nas zavadili, mi o ovome *eremo a oni kradu miliJone. i muslimani i Rvati i srbi i jevreji, ma i cigani (pardon romi) poceli krasti.
- JThomas
#173 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
ja sam mislio da samo bog može suditi nijjet.
- kukuruz_kokicar
#174 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
Ne, nisu blesavi. Prvo to je tesko za isplanirati i izvesti. Drugo, ako to urade ispuhace se budzet.arzuhal wrote:Ukidanje...najfrekventnija, jalova riječ u BiH. Hoće li neko ukinut PDV na osnovne životne namirnice?
Prvo se ukidaju stvari koje mogu podici najvecu hampu i ako je moguce polarizaciju stoke biracke. A kad pocne medijskao-kafanska tuca niko nece ni primjetiti N.N. kako iznosi pare iz trezora.
Last edited by kukuruz_kokicar on 29/04/2011 12:10, edited 1 time in total.
- avicena
#175 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom
"Innemel eamalu bin nijat" ....Djela se cjene prema namjerama. HadisJThomas wrote:ja sam mislio da samo bog može suditi nijjet.