Josip wrote:Nihad_27 wrote:Josip wrote:Možeš proizvoditi svježe mlijeko ali teško da ćeš ga takvog neobrađenog puno prodati. .
To i ne mora biti tacno. Npr imam tetku koja zivi u predgradu Sarajeva.Ima 2 krave i jednostavno ima viska potraznje. Ljudi joj dolaze na kucni prag da bi kupili mlijeko i kajmak od nje. Potraznja je znatno visa od onoga sto ona moze proizvesti no zbog osobnih razloga ona ne moze/ne zeli prosiriti proizvodnju.
Drugi prmjer. Imam rodicu koja se nakon preko 20 godina zivota u Kanadi vratila u BIH sa muzom i djecom. Bave se poljoprivredom kod Gorazda i slican scenario to jeste prodaje sve " s praga". Kupci dolaze kod nje. S time sto se oni bave profesionalno time, imaju plastenike i velike zasijane povrsine tako da se njihova proizvodnja mjeri u desetinama tona proizvedenog povrca godisnje.
No i pored toga slazem se tobom da se treba povezati sa nekom mljekarom a posto je rijec o zenickoj regiji, ZIM se namece kao najbolje rjesenje.
To okači mačku o rep kada se usvoji regulativa po uzoru na EU. To s praga se neće moći prodavati. A i ta prodaja s praga je samo dopuna kućnom buđetu, teško se od nje može živjeti. I svaka čast takvim proizvođačima, počevši nekada os moje babe, ali ja nikada ne bi okusio kapi takvog mlijeka.
A ta regulativa upravo zato i postoji da bi pili kvalitetnije mlijeko.
Nisam bas detaljno upoznat sa EU regulativama, ali da se u viskoindustrijskim zemljama ne moze kupovati na kucnom ili farmerskom pragu: to nikako nije tacno. Postoje pokreti, udruzenja, zadruge koje okupljaju one koji prodaju s praga i one koji kupuju na pragu. Ja sam clan jedne takve Communiti suported agriculture asocijacije. U ove zadruge je okupljeno oko 2 miliona clanova i proizvodjaca u USA i kanadi. Ova vrstu zadrugarstva su izmislili svicarci i nijemci, pa prihvatili japanci i ameri.
Meni svake sedmice piljar donese na kucni prag -direktno sa njive- korpu sezonskog povrca, jabuke, jaja i jednom mjesecno meda. To je unaprijed ugovoreno. Clanovi kluba unaprijed plate .. nekad cijelu sezonu od 20 sedmica nekad samo mjesec.
Jabuke i med su od komsija poljoprivrednika, ali se koristi distribucija piljara da se proda to robe.
Plantazer jabuka ima plantazu i fabriku za preradu jabuka (dzemovi, sirce, hapice za bebe), prodavnicu i slasticarnu na svom pragu. Kod nejga kupujemo jabukovo sirce, marmeladu, svratim na pitu jabukovacu u slasticarnu. Nikako nije kucni posao vec pravi veliki familijarni biznis. Vlasnik agronom, vodi vocnjak i fabriku prerade, supruga kuhar i vodi prodavnicu slasticarnu i pekaru kcerka je a marketing, zet finsiije. Predradnik sa familojom radi na vocnjaku i u fabrici.
http://www.kozlowskifarms.com/visitfarm
http://www.orchard-farms.com/index.htm
Piljer je agromom sa zavrsenim faksom, ovo mu je porodicni biznis. Posao je tezak par miliona godisnje, ali gazda ore, prodaje na pijacama, razvozi klijentima i trgovackim lancima po SF. Osim sto su dobri agronomi ljudi su vrhunski biznismeni i profesionalci. fantasticno su organizovani. Svaki zumu placaju kurseve iz menagdmenta, agromonije marketinga.
Mi koji smo njegovi potrosaci imamo klub od stotinjak clanova, mahom familija. Bar jednom u 2-3 sedmice se nalazimo kod njega na imanju ili svratimo po robu ili ako nam sta zafali. Mi radimo kontrolu kavaliteta i na druge nacine participiramo u proizvodnji, jer zelimo da imamo uvid u hemijsku i organsku ispravnost proizvodnje. To je dio ugovora kojeg imamo sa piljarom. Organic jaja proizcodi jedan par koji su clanovi kluba, koji su zakupili stari stagalja od piljara, preuredili ga i imaju organic farmu koka nosilja. Njima je to dopunski biznis. jedno je arhitekta a drugo apotekar.
Clanovi kluba su knjigovodje, pravnici, mehanicari, novinari, vinogradari, pekari i svi oni imaju i poslovne seme sa vlasnikom biznisa i calnovima kulba... To je najbolji program kupujmo domace.
LJudi su se interesno povezali i sve fantasticno frcera. najmanej se radi o ekonomskom patriotizmu.
Ja sam o ovakvim biznisima dosta pisao na ovom forumu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4130213
Sve se moze prodavati na kucnom pragu i na ulici ako treba:
Glavni grad kantona Sonoma poznat po 200 vinarija i 100 km2 vinograda
Peksimeti u sred Kalifornije:
najveci rostilj koji sam vidio na prikolici...prodaju curece batake:
Pokretna pec na drva za pizu:
da ovo nije samo sajam "papaka", seljaka i malog biznisa vidi se i na sljedecoj slici:
suvlasnika restorana Johny Garlic ili Jonijev Bjeli Luk
je kuhar i zvijezda TV kanala food Network
Guy Fieri.
koji je snimio emisiju o cevapima i nasim zemljaciam Omeru i Bobi.
Frajr ima jos jedan restoran samo 100 m od ovoga standa, jer je sve ovo na glavnoj ulici srijedom od 5-9 navece.
Njega se moze cesto naci za standom - a zvijezda i lovator. Kad ga pitas sto postavlja ovaj standa on ce se zacuditi i reci da mu je to reklama jer zeli biti sto blzii svojim klijentima. Ovo je sajam koji obilazi sedam najvecih gradova kantona-svaki dan u drugom gradu i to cijelo ljeto.
http://www.srdowntownmarket.com/html/index.shtml
I za kraj
Vino nabavljam u vinariji SUNCE
http://www.suncewinery.com/
gazda je nas covjek On i familija zive od ovoga posla; svaka litra se proda na kucnom pragu i preko interneta. Njegovog vina nema u giga mega tera marketima.