Korisnica wrote:convict wrote:
Vala si u pravu. Ja sam evo cuo da iz budzeta finansiraju domove za nezbrinutu djecu. Stvarno ne znam zasto bih ja davao pare za neku sirocad, jedva svoje dijete prehranim, ionako ih ni rodjeni roditelji nisu htjeli.
Jel' to ta logika?
Kakave veze imaju nezbrinuta djeca? Za njih uvijek treba izdvajati novce. Zasto da se narod ispasta radi nekog ko se godinama zajebava po dom? Super mu je, sve mu je besplatno.
ti izgleda namjerno hoces da budes bezobrazna. Sta je to besplatno u studentskom domu? Studentski dom je u moje vrijeme kostao 240 KM po glavi, od cega je maticni kanton placao 120, federacija 40, a sam student 80 KM. E za tih 80 KM dobijes toplu vodu dva puta sedmicno, sobu 3x3 i vas troje u njoj, dobijes splacine od hrane u kolicini da prosjecnom covjeku trebaju minimalno 2 obroka da bi se najeo, a imas 20 bonova mjesecno. Dobijes mentalno ispiranje mozga vehabijskim nebulozama, dobijes ucenje u sobi sa 50 ljudi, derneke u susjednim sobama svaku noc i sve je super. Jest kako nije tebi koja posmatras sa strane. Najskuplji aranzman za 3 covjeka je stanovati u domu vjerovala ili ne. Dakle 3 covjeka u jednoj sobi u domu prodju skuplje mjesecno nego da iznajme stan. Tebi to zvuci nevjerovatno, ali probaj izbaciti frizider iz kuce pa sracunaj koliko si taj mjesec trosila na hranu, probaj izbaciti sporet iz kuce na 20 dana pa sracunaj koliko si potrosila na hranu, probaj izbaciti ves masinu iz kuce i stvari slicne tome. Govoris vrlo subjektivno i vrlo pausalno bez da uopste poznajes materiju. zivio sam 4 godine u domu jer mojim roditeljima nisam uspjevao objasniti da je jeftinije da zivim u stanu sa jos 2 cimera.
Sta ti mislis da je u domu tako super i tako divno?
A sad da dodjem do teme. Zasto vlada ne bi izdvojila za studente? Pa za koga da izdvaja. Danas nisam student al ti sa sigurnoscu tvrdim da je studentska populacija socijalno ugrozenija od populacije penzionera. Jesi ti nekad studirala? Znas li ti koliko kosta jedna knjiga? Znas li ti koji su troskovi studiranja ukoliko si na strani?
Ja ne kazem da u domovima nema likova koji su tu upadali na svakojake nacine, al u domovima je jako mnogo ozbiljnih studenata koji su tu da bi se skolovali, a u koga ce drzava ulagati ako nece ulagati u one koji se obrazuju. Pa to je isplativije cak nego u ekonomiju. jesi ti svjesna sta govoris uopste? Eto da ikako moze ja bi tvoj odbitak koji iznosi otprilike 1 KM u tih milion maraka prebacio da odbiju meni pa da mi se ne sekiras ili se javi na pp da ti posaljem tu marku pa da imas. Cuj njoj je krivo sto vlada daje novac za studentske domove? WTF
I da, dom na legalan nacin ne mozes dobiti ako obnavljas godinu.