Mijenjanje imena i grbova ex-yu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
PapeSusic

#1 Mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

Poslije raspada bivse juge mnogi klubovi su mijenjali i grb i ime. To sto su neki skidali petokraku s grba je potpuno razumljivo ali drugi su stvarno pretjerali..

1992 HASK Gradanski
1993 Croatia Zagreb
2000 Dinamo Zagreb
2011 Gradanski Dinamo Zagreb
:-)

Tu je i NK Mladost Listica, aka Siroki Brijeg
Image
Tvrtko II Kotromanić

#2 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

volim grbove :D
inace, nisu mnogi mjenjali grbove, vec apsolutno svi :-)
PapeSusic

#3 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

Nikako mi nije razumljivo ni ono HNK, hajde sto u BiH imamo klubova koji jednostavno ne zele predstavljati bosnjake i srbe nego samo hrvate ali sto klubovi u Hrvatskoj imaju predznak HNK? Pa valjda se zna da je na primjer Hajduk Split hrvatski klub. Mozetel zamisliti da svaki drugi klub u Njemackoj nosi predznak Deutcher Fussball Club? :-)
caros

#4 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by caros »

PapeSusic wrote:Nikako mi nije razumljivo ni ono HNK, hajde sto u BiH imamo klubova koji jednostavno ne zele predstavljati bosnjake i srbe nego samo hrvate ali sto klubovi u Hrvatskoj imaju predznak HNK? Pa valjda se zna da je na primjer Hajduk Split hrvatski klub. Mozetel zamisliti da svaki drugi klub u Njemackoj nosi predznak Deutcher Fussball Club? :-)
Bog i Hrvati, ku'iš ?
PapeSusic

#5 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

Tvrtko II Kotromanić wrote:volim grbove :D
Velez je vratio stari grb 2005. godine.

Mislim da ni Partizan ni CZ nista nisu mijenjali. Jao ironije mahati petokrakom i pjevati Mladicu pjesme :lol:
karanana

#6 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by karanana »

mene cudi kako/zasto zvezda ni partizan nisu promijenili ime.
kad su oni osnovani? jesu li imali neko ime prije zvezda i partizan?
Tvrtko II Kotromanić

#7 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

PapeSusic wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:volim grbove :D
Velez je vratio stari grb 2005. godine.

Mislim da ni Partizan ni CZ nista nisu mijenjali. Jao ironije mahati petokrakom i pjevati Mladicu pjesme :lol:
mislim da je Partizan izbacio ono JSD iz grba, za CZ ne znam
PapeSusic

#8 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

karanana wrote:mene cudi kako/zasto zvezda ni partizan nisu promijenili ime.
kad su oni osnovani? jesu li imali neko ime prije zvezda i partizan?
Osnovani su poslije drugog svjetskog rata, prije rata je OFK Beograd dominirao u gradu.
Eborg

#9 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by Eborg »

Dinamo ima tu tri elementa. Prvo, Njofra je želio pobjeći od "komunističkog naziva" Dinamo. Drugo, forsiraju ovaj građanski prefiks kako bi se nakalemili na historiju zagrebačkih klubova prije 1945. god. I treće, odličan im je sistem za brisanje dugova - recimo jednom Prosinečkom se duguje više stotina hiljada KM pa može time mahati u vjetar kada je sada novo pravno lice. :-)

Glede promjene imena i grbova, ja sam uvijek za vraćanje na originalno. Šahovnice, ljiljani, trobojke, FK/NK/HNK/HŠK su produkt bijega od prošlosti početkom '90-ih i nasilno mijenanje historije.

@karanana: Oba kluba su osnovana 1945. godine, dakle nemaju nikakvu vezu sa bivšim klubovima koji su ugašeni zbog kolaboracije i igranja u okupatorsko-kvinslinškim ligama (npr. Crvena Zvezda je dobila stadion i većinu igrača SK Jugoslavije ali to nije to).
amoninan

#10 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by amoninan »

Mjenjala je Zvezda

Image

pa je prije koju godinu vraćen prethodni s minimalnim redizajnom (zlatna linija):

Image
PapeSusic

#11 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

Eborg wrote: Glede promjene imena i grbova, ja sam uvijek za vraćanje na originalno. Šahovnice, ljiljani, trobojke, FK/NK/HNK/HŠK su produkt bijega od prošlosti početkom '90-ih i nasilno mijenanje historije.
Koje orginalno? Hajduk Split je imao sahovnicu prije drugog svjetskog rata, neznam jesul imali predznak HNK. Jel Velez imao petrokraku prije drugog svjetskog rata? Imal ko sliku Zeljinog grba prije SFRJ?

Mnogi klubovi su unisteni sto se tice imidza poslije '90-ih. Uzmi na primjer Borca, prije rata radnicki antifasisticki klub a danas...
PapeSusic

#12 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by PapeSusic »

amoninan wrote:Mjenjala je Zvezda

Image

pa je prije koju godinu vraćen prethodni s minimalnim redizajnom (zlatna linija):

Image
To se ne broji. Isti je grb, isti simboli itd samo malo novi dizajn to i normalni klubovi poput reala, uniteda itd rade svakih 10-20 godina.
Image
Od 1941 do danas isti grb
Eborg

#13 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by Eborg »

Ne govorim o njima, već o ovima koji su dodavali/oduzimali nakon '91.

Ja bih volio vidjeti FK Čelik Zenica sa petokratkom i čeličnom šinom više nego NK Čelik Zenica sa ljiljanom (iako je dobra furka, jako jako malo "nehrvatskih" klubova na svijetu ima NK, baš smo multi-kulti). :mrgreen:
amoninan

#14 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by amoninan »

Pa bogati koji bi to simbol mogao biti klubu koji se zove Crvena Zvezda? :D
Plava boja je ubačena kao jel da podsjeća na srpsku trobojku.
amoninan

#15 Re: mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by amoninan »

Jah, pade mi napamet, nije ni Real ništa "normalniji" po tom pitanju od ovih "nenormalnih". I njihov grb se mjenjao u skladu s političkim prilikama. Čak i ime su mjenjali. Prvo su bili Madrid FC. Nakon što su proglašeni kraljecvskim klubom postaju Real Madrid FC i dodaje se kruna na grb. nakon kolapsa monarhije uklanja se kruna i vraća se staro ime, ostaje tako sve do završetka građanskog rata. Onda opet na prethodno Real i kruna na grbu.
Eborg

#16 Re: Mijenjanje imena i grbova ex-yu

Post by Eborg »

Ma bilo je toga u BiH u skoro svakom klubu. Željezničar je bio NK (vjerovatno zbog istog razloga kao i Čelik pa su kasnije to vratili), Sarajevo je dodalo ljiljan, Velež ukinuo pa vratio petokraku i tako redom.
Post Reply