Migrena :(

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Dioda

#26 Re: Migrena :(

Post by Dioda »

mister_1 wrote:Nije strasno kako zvuci i izgleda, ali je prava stvar, odnosno lijek. Sto kaze dr. bas kao kad masina zapusi i ocistis filter i ona bolje radi.
Jesi li ti probao, jesu li tebi pustali krv?
mister_1

#27 Re: Migrena :(

Post by mister_1 »

Da, pa to radi dr. poznati neurohirurg, znaci nije nista bezveze, e sad ne treba imati predrasude. Osjecaj je kao da te neko cackalicom bocka, eto.
Dioda

#28 Re: Migrena :(

Post by Dioda »

mister_1 wrote:Da, pa to radi dr. poznati neurohirurg, znaci nije nista bezveze, e sad ne treba imati predrasude. Osjecaj je kao da te neko cackalicom bocka, eto.
Cini mi se da je bilo par tema na forumu o tome. Onako me interesovalo jesi li ti probao ;-)
Meni licno se ni najmanje ne svidja ideja, cak mi zvuci bolesno, ali ko voli nek izvoli :)
mister_1

#29 Re: Migrena :(

Post by mister_1 »

Citao sam da se pisalo, sad se svugdje pominje, jer je zaista super stvar, restartuje se covjek ko uradi hidzamu.
nevenkagaragic

#31 Re: Migrena :(

Post by nevenkagaragic »

Evo vec drugi slucaj...
Prosli mesec (ima na prethodnoj strani) citam kako je mladica spasio botoks.
Dobro je ako je ovaj potez dugotrajni spas od migrene.

http://img703.imageshack.us/img703/5995 ... igrene.jpg
Image

"Dnevni avaz", 12.11.2010.
male_okice

#32 Re: Migrena :(

Post by male_okice »

Michun wrote:Danas me rastura :sad:
Nemam cesto ali znam da ima ljudi koji se pate cesce nego ja.
Ko je od prisutnih podlozan, sta vam pomogne kod bolova, koje tablete i sl. Ne mogu uvijek u sobu, zamraciti i odmarati. Mora se raditi :shock:
meni pomaze: rapten duo, to je diklofenak ali jedino mi on pomogne i to kad popijem 2 tablete zaredom ili u kratkom razmaku pomogne stvarno...mada sam cula da je i onaj neofen forte dobar ali nisam dosad probala. Mali oprez kod raptena osobe sa cirom na zeludcu ili osjetljivim zelucem ne bi ga trebale piti jer je dosta jak za zeludac.
otherside

#33 Re: Migrena :(

Post by otherside »

Dragi moji forumasi :-D
imam jedan prijedlog za migrenase-forumase :D a vezan je za ovu temu pa da ne otvaram novu kad se ova vec razgazala :D
dakle, radim magistarski rad na temu migrena ali u uzorku imam i glavobolje koje nisu migrenskog tipa zbog komparacije.
helem, radimo EEG (elektroencefalogram) pacijentima koji boluju od migrenskih (ili drugih) glavobolja s ciljem eventualne identifikacije EEG promjena koje koreliraju sa funkcionalnim poremecajima mozga pa time zahtijevaju drugu terapiju jer ove glavobolje ne reaguju na klasicne analgetike i antireumatike.
ukoliko ima forumasa koji pate od migrenskih ili drugih glavobolja a zainteresovani su za EEG snimanje molim da mi se jave na pp da bi se dogovorili oko termina snimanja. Potrebno je da na dan snimanja imaju uputnicu za EEG od nadleznog ljekara opce prakse-nazalost, administracija se ne moze zaobici, da imaju preko 18 godina i da pate od glavobolja vise od 6 mjeseci.
Elektroencefalografija je potpuno bezbolna, ma moglo bi se reci i ugodna :D dijagnosticka metoda jer se za vrijeme snimanja lezi dok aparat registruje mozdanu aktivnost u obliku specificnih talasa koji se pojavljuju na ekranu aparata.
jedini uslov za ovo snimanje je potpuno cista kosa (bez laka, gela i ostalih ljepljivih materija) jer se na glavu stavi kapa sa elektrodama. Ukupno sve traje 15-ak minuta.
Radi orjentacije u nastavku ide definicija migrenskih glavobolja mada oni koji je imaju itekako poznaju simptomatologiju.
Migrena je karakterizirana epizodama jake glavobolje (često pulsirajuće i jednostrano), povezane s disfunkcijom autonomnog nervnog sistema (mučnina, povraćanje) i osjetljivošću na podražaja, kao što su svjetlo, zvuk i pokret glave (migrena bez aure). Oko 30% migrenoznih bolesnika ima iskustvo “aure” - prolazne vizualne ili senzomotorne disfunkcije koje prethode ili prate glavobolju (migrena s aurom).
Hvala :-D
yellow cat

#34 Re: Migrena :(

Post by yellow cat »

Michun wrote:Danas me rastura :sad:
Nemam cesto ali znam da ima ljudi koji se pate cesce nego ja.
Ko je od prisutnih podlozan, sta vam pomogne kod bolova, koje tablete i sl. Ne mogu uvijek u sobu, zamraciti i odmarati. Mora se raditi :shock:
ja se s njom patim već od 3. srednje... na fakultetu mi je bilo najgore... kod mene je glavni fazon da čim osjetim onu mučku bol u glavi, ne zavaravati se da će proći, nego tableta odmah... mada, primjetila sam da redovna ishrana, unos tekućine, smanjenje pušenja utječu na to da se migrena javlja rijeđe.. Inače, kafetin, kofadon ne mogu podnijeti, želudac me satra.. jedino neomigren mi pomaže, a da me želudac ne boli.
sarajev_o

#35 Re: Migrena :(

Post by sarajev_o »

Ja sam dosta pio analgin ali kako ga prosle godine zabranise predjoh na kafetin lakse mi kupiti malo je blazi ali kao ima puno manje nus pojava.Ko ima love ja bi preporucio panadol extra.Skup je i meni malo traje al najbrze djeluje.
luna09

#36 Re: Migrena :(

Post by luna09 »

Ja sam dugo mislila da imam migrenu,simptomi su bili haman isti bol u jednom djelu glave,smeta mi svjetlost, zvuk :( :? .Nikakve bobice nisu pomagale.Na kraju odem kod doce kad ono visok pritisak :-) . I sad lijepo svako jutro po jedan enap i glavobolje su rijetkost.
Post Reply