migrena

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
desperate housewife

#1 migrena

Post by desperate housewife »

Pozdrav,

Da li ima onih koji pate od migrene (ili možda bolje reć onih koje pati migrena...)? Šta vam pomaže, a šta je aktivira?
Ja sam dosad skontala da me prekidi u spavanju rasture (ako nisam odspavala 8 sati), i ako prekinem san na pola sata npr. nakon 5 sati, čak i ako nastavim spavat, barnula sam je, i razdire me narednih dan ili dva :sad: Isto tako ne podnosim jako sunce, mada je bol tada relativno blaža. Preglasan neki zvuk isto nekad je aktivira...
Nisam ja bila svjesna donedavno da je migrena u pitanju, jer ne da mi se ić doktoru, a kad ne radim stvari koje je aktiviraju. dobro sam...ali tragajući po netu skontala sam da prema simptomima zaista nema šta drugo bit. STandardni lijekovi ne pomažu baš, jedino nekad brufen..al to je užas za želudac, a i ako se prečesto uzima onda se organizam navikne i ne reaguje na njega...

Da li ima još neko ko se pati s ovim..? Ima li kakvih savjeta i sl..
JagodaBoba

#2 Re: migrena

Post by JagodaBoba »

eh zeno takva sam ti i ja.. :sad: uglavnom nedostatak sna ili cak previse sna je jedan od razloga ceste glavobolje (bar kod mene). tablete jok.. najbolje bi ti bilo unositi sto vise tecnosti u organizam, zatim ekspreso kafa (najmanje 4 soljice dnevno) ili prirodni cajevi (kamilica i nana).. probaj s crnom cokoladom, ne pretjerano, dovoljno je 3,4 kockice na dan a svakako izbjegavaj stres i napetost jer je najveci uzrocnik..
meni najvise pomaze masaza tjemena i sljepocnica a tablete nema koje ne pijem ali nista...
desperate housewife

#3 Re: migrena

Post by desperate housewife »

JagodaBoba wrote:eh zeno takva sam ti i ja.. :sad: uglavnom nedostatak sna ili cak previse sna je jedan od razloga ceste glavobolje (bar kod mene). tablete jok.. najbolje bi ti bilo unositi sto vise tecnosti u organizam, zatim ekspreso kafa (najmanje 4 soljice dnevno) ili prirodni cajevi (kamilica i nana).. probaj s crnom cokoladom, ne pretjerano, dovoljno je 3,4 kockice na dan a svakako izbjegavaj stres i napetost jer je najveci uzrocnik..
meni najvise pomaze masaza tjemena i sljepocnica a tablete nema koje ne pijem ali nista...

Da, čitala sam i da je previše sna isto uzročnik, ali ne dešava mi se da predugo spavam tako da ne znam.. Čitala sam da čokolada kod nekih pogoršava stanje, sad ne znam šta je fol sa crnom čokoladom?
Ja sam najbolja kad redovno spavam i ne idem puno na sunce.. al omakne se..
petunija

#4 Re: migrena

Post by petunija »

I ja imam s vremena na vrijeme strašne glavobolje.
Svi simptomi ukazuju na migrenu, ali ne lezi vraže, jednom prilikom sam izmjerila pritisak i bio je znatno povišen.
Nakon prestanka glavobolje, pritisak je bio opet normalan.
Da li je neko od vas mjerio pritisak u trenucima glavobolje?
Još da napomenem da sam pokušala voditi dnevnik šta jedem, misleći da mi možda neka hrana uzrokuje ovu pošast, ali ništa nisam utvrdila.
Da pokušamo bar ovdje nadoći na neki zaključak? :sax:
sombra

#5 Re: migrena

Post by sombra »

Kod mene je definitivno vezano za ciklus, dakle dva dana prije menstruacije pocnu nepodnosljivi bolovi i traju 3-4 dana. Jedino sto iole pomaze je spavanje i jaka kafa. Jos nisam uspjela naci odg. tablete, kazu da je potrebno uzeti brufen ili sl. PRIJE nego sto pocnu prave glavobolje, kod prvih simptoma.
dalmatinka

#6 Re: migrena

Post by dalmatinka »

Kod mene nema pravila što je uzrokuje. U posljednje vrijeme su rjeđe, prošle godine sam ih imala jako često. Obično me probude oko 3-4 sata noću, dok ležim, još je nekako izdržljivo. Međutim, oko 5 se moram ustati na posao i onda počnu prave muke. Znaš ono, bogu dušu, bog je neće. Popijem tabletu protiv bolova, ali u većini slučajeva i nju izbacim iz sebe. Glava mi se raspada na atome, često nisam u stanju sjesti za volan i krenuti na posao dok malo ne popusti. Onda kad tableta počne djelovati smiri se i želudac. To traje nekoliko sati. Nisam nikad bila kod doktora zbog toga, ali je užasno. :roll:
merimas

#7 Re: migrena

Post by merimas »

sombra wrote:Kod mene je definitivno vezano za ciklus, dakle dva dana prije menstruacije pocnu nepodnosljivi bolovi i traju 3-4 dana. Jedino sto iole pomaze je spavanje i jaka kafa. Jos nisam uspjela naci odg. tablete, kazu da je potrebno uzeti brufen ili sl. PRIJE nego sto pocnu prave glavobolje, kod prvih simptoma.
Ja pila cini mi se Nalglesin forte i bilo dobro, najbrze se rijesim bolova.
petunija

#8 Re: migrena

Post by petunija »

@sombra

meni je takođe bilo vezano za ciklus, ali i nakon prestanka ciklusa glavobolje su ostale. :(
Slično ovome što je @dalmatinka napisala. Nikakve tablete ne pomažu, ali znam kad počnu prve glavobolje da me odmah panika hvata.
Da li je ko od vas mjerio pritisak u trenutku glavobolje?
Znam da nikom nije ni do čega kad krenu bolovi, ali možda i taj parametar treba razmotriti?
Post Reply