micro sd

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

supercali

#26 Re: micro sd

Post by supercali »

Hakiz wrote:
supercali wrote:
van Basten wrote:Na nekakvim muzickim slusalicama sto je sin dobio od "Deda Mraza" pise da u njih idu TF memorijske kartice. Jesu li to iste kartice kao i micro sd kako negdje cuh?
Nisu to su velike ko one memory za playstation i obicno idu u fotoaparate
Greška. TF jesu micro SD kartice.

Više: https://www.reference.com/technology/tf ... 6a9a8101a7
https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#TransFlash
Do mene otisao sam na cf
van Basten

#27 Re: micro sd

Post by van Basten »

Hakiz wrote:
supercali wrote:
van Basten wrote:Na nekakvim muzickim slusalicama sto je sin dobio od "Deda Mraza" pise da u njih idu TF memorijske kartice. Jesu li to iste kartice kao i micro sd kako negdje cuh?
Nisu to su velike ko one memory za playstation i obicno idu u fotoaparate
Greška. TF jesu micro SD kartice.

Više: https://www.reference.com/technology/tf ... 6a9a8101a7
https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#TransFlash
Znaci, u prevodu... Mogu uzeti klasicnu micro sd u radnji i odgovarace tim slusalicama?
Hakiz

#28 Re: micro sd

Post by Hakiz »

van Basten wrote: Znaci, u prevodu... Mogu uzeti klasicnu micro sd u radnji i odgovarace tim slusalicama?
Ako hoćeš da budeš siguran, otiđi sa slušalicama u radnju i probaj sa Micro SD karticom.

Ako to ne možeš, kupi najjeftiniju Micro SD karticu. Ako ne bude radilo, nećeš potrošiti puno novca. Ako bude radilo, lako je kupiti karticu većeg kapaciteta.

Znam šta bih ja uradio, ali ako hoćeš da se osiguraš, probaj prije kupovine. Da ne bude da sam te ja uvalio u trošak :)
supercali

#29 Re: micro sd

Post by supercali »

Image
Ova najveca je cf i ja sam na nju otisao
Hakiz

#30 Re: micro sd

Post by Hakiz »

supercali wrote:Image
Ova najveca je cf i ja sam na nju otisao
Sve OK. TF je naziv koji se vrlo kratko koristio, pa je razumljivo da se pomiješa sa CF karticama jer i CF kartice su već zaboravljena stvar. Ne znam da postoji uređaj napravljen u protekih 5 ili i više godina da koristi CF. Mislim i da je Sony odustao od svojih Memory stick.

Naprosto, SD, a u zadnje vrijeme Micro SD, su postali de facto standard. Što je i logično, veliki kapacitet (SanDisk ima Micro SD karticu od 512 GB), male dimenzije itd su argumenti koji su uticali da sve ostale kartice polako padaju u zaborav.

Ostale kartice se još mogu kupiti zbog podrške ljudima koji imaju starije uređaje koji su kupljeni kada su se te kartice koristile, ili zbog novih uređaja koji iz nekog razloga imaju te kartice, ali noviji uređaji skoro svi imaju uglavnom Micro SD ili SD kartice.
supercali

#31 Re: micro sd

Post by supercali »

Pa nije bas da su cf zaboravljene samo su zamjenjene drugima xqd karticama prije 4 godine
Jos uvijek fotoaparati koriste cf kartice
Nikon sony i jos neki gigant guraju ove kartice
Hakiz

#32 Re: micro sd

Post by Hakiz »

supercali wrote:Pa nije bas da su cf zaboravljene samo su zamjenjene drugima xqd karticama prije 4 godine
Jos uvijek fotoaparati koriste cf kartice
Nikon sony i jos neki gigant guraju ove kartice
Nisam znao. Ja kuda god se okrenem vidim Micro SD, manje SD, a ove druge ne znam da iko koga poznajem koristi. U stvari, samo jedna osoba koju znam koristi u Sony digitalnom fotoaparatu kupljenom prije prilično vremena Sonyjevu Memory Stick karticu.
supercali

#33 Re: micro sd

Post by supercali »

Memory stick je lagano na izdisaju al cf nije jos al kao sto rekoh vec polako dolazi qxd i tu su vec velicine 1tb i sl
Qler

#34 Re: micro sd

Post by Qler »

CF se koristi i u industriji, valjda sto su robusnije..
van Basten

#35 Re: micro sd

Post by van Basten »

Hakiz wrote:
van Basten wrote: Znaci, u prevodu... Mogu uzeti klasicnu micro sd u radnji i odgovarace tim slusalicama?
Ako hoćeš da budeš siguran, otiđi sa slušalicama u radnju i probaj sa Micro SD karticom.

Ako to ne možeš, kupi najjeftiniju Micro SD karticu. Ako ne bude radilo, nećeš potrošiti puno novca. Ako bude radilo, lako je kupiti karticu većeg kapaciteta.

Znam šta bih ja uradio, ali ako hoćeš da se osiguraš, probaj prije kupovine. Da ne bude da sam te ja uvalio u trošak :)
Hvala... Posto je ionako samo za pjesme uzmem najjeftiniju onda.i vidim pase li
supercali

#36 Re: micro sd

Post by supercali »

Qler wrote:CF se koristi i u industriji, valjda sto su robusnije..
Robusnije a vec ima po 2tb kartica
Hakiz

#37 Re: micro sd

Post by Hakiz »

van Basten wrote:
Hakiz wrote:

Hvala... Posto je ionako samo za pjesme uzmem najjeftiniju onda.i vidim pase li
Imaš tu jedan probelm. Lako se može desiti da kartica nekog No-name kineza ne radi a da bi kartica SanDiska ili Kingstona radila bez problema. Ili obratno. Ja bih kupio najjeftiniju karticu nekog renomiranog proizvođača. Ionako je kod nas razlika za najeftinije kartice no-name ili renomirani u marku ili dvije.
spree

#38 Re: micro sd

Post by spree »

ima li igdje kod nas kupiti ovu sandisk extreme?
_Astra_

#39 Re: micro sd

Post by _Astra_ »

Prije cca 4mj sam kupio u BBI u Imtecu, SanDisk extreme UC3 64GB 170KM, nakon sto sam CIJELI grad obisao, i nigdje nije bilo UC3 kartica...
Telefon u ruke pa provjeri...
Post Reply