Mi smo Bogovi...
- kenguUur
#27 Re: Mi smo Bogovi...
odgovor 10/10!XXS wrote:Mi jesmo bogovi.
Nije bog stvorio ljude, nego su ljudi stvorili bogove. Od bogova vatre, vode, oluje, sjetve, zetve, preko bogova planeta suncevog sistema, do svemogucih gospodara universuma.
Kako se ljudski um, kroz desetine hiljada godina evolucije i ucenja razvijao i obrazovao tako su i nasi bogovi rasli i ovladalavali planinama i ravnicama, morima i okeanima, planetama i galaksijama.
Covjecanstvo je jos uvijek malo, nezasticeno i neobrazovano i normalno je da nam treba jedan koji je velik, svemoguc i sveznajuc po kojem smo nastali i stvoreni.
- medvjed23
#28 Re: Mi smo Bogovi...
Pika li se Sotonizam ko religija?Hollow wrote:.. malo zbunjujuce mogu pisati jos o ovome ali uglavnom zelim da vidim kakav je stav Religija prema ovome,
Satanists do not believe in the supernatural, in neither God nor the Devil. To the Satanist, he is his own God
Satanists do not believe that Satan is a god; rather, the function of God is performed and satisfied by the Satanist him/herself
He suggests, then, that the rational Satanists should instead internalize their gods and therefore worship themselves; hence the Satanic maxim, "I am my own god."[15]
http://en.wikipedia.org/wiki/LaVeyan_Satanism
-
Liora
#29 Re: Mi smo Bogovi...
U religijama postoji predanje da je Bog prvo stvorio čovjeka od zemlje ilovače a onda u njega stavio dušu. Eh, sad se ja preispitujem, da li je ta duša udahnuta od Boga,tj. da li je Bog u nas stavio sebe .
Eh, sad pretpostavka je da čovjek može biti Bog. A ja lično smatram da se čovjek preko tog dijela - duše , može uzdizati na određene nivoe paranormalne svijesti.
Tipa,sam Buda.
Obični čovjek koji je dostigao najveći nivo svijesti i duhovnosti.
Svaka religija ima veoma izraženu stranu duhovnosti, ma kako se ona razvijala i na koji način. I smatram da je ustvari, to taj dio Božijeg u nama.
Po okultizmu, čovjek se može uzdizati na sve više i više nivoe, čovjek može sam upravljati svojim životom putem rituala i slično, raditi u svoju korist i slično.
Samo je pitanje, koliko je to sve zaista potrebno ako postoje Bog (U paganstvu, Božice i Bogovi), i ako oni doista upravljaju nama kao ljudima.
Mada i čovjek ima razvijenu svijest, i može da razluči o životnim situacijama u kojima se nalazi i šta je dobro, a šta zlo. A opet mi se sad vrzma pitanje u glavi, ako smo od Boga nastali, zašto i dalje postoji zlo u nama?
Zašto se neki mole Bogu za materijalne stvari, a ne stvari koje će im pomoći da mu se približe i sl. ?
I'm really confused
Eh, sad pretpostavka je da čovjek može biti Bog. A ja lično smatram da se čovjek preko tog dijela - duše , može uzdizati na određene nivoe paranormalne svijesti.
Tipa,sam Buda.
Obični čovjek koji je dostigao najveći nivo svijesti i duhovnosti.
Svaka religija ima veoma izraženu stranu duhovnosti, ma kako se ona razvijala i na koji način. I smatram da je ustvari, to taj dio Božijeg u nama.
Po okultizmu, čovjek se može uzdizati na sve više i više nivoe, čovjek može sam upravljati svojim životom putem rituala i slično, raditi u svoju korist i slično.
Samo je pitanje, koliko je to sve zaista potrebno ako postoje Bog (U paganstvu, Božice i Bogovi), i ako oni doista upravljaju nama kao ljudima.
Mada i čovjek ima razvijenu svijest, i može da razluči o životnim situacijama u kojima se nalazi i šta je dobro, a šta zlo. A opet mi se sad vrzma pitanje u glavi, ako smo od Boga nastali, zašto i dalje postoji zlo u nama?
Zašto se neki mole Bogu za materijalne stvari, a ne stvari koje će im pomoći da mu se približe i sl. ?
I'm really confused
-
haustorche
#30 Re: Mi smo Bogovi...
Jedini tacan odgovor.XXS wrote:Mi jesmo bogovi.
Nije bog stvorio ljude, nego su ljudi stvorili bogove. Od bogova vatre, vode, oluje, sjetve, zetve, preko bogova planeta suncevog sistema, do svemogucih gospodara universuma.
Kako se ljudski um, kroz desetine hiljada godina evolucije i ucenja razvijao i obrazovao tako su i nasi bogovi rasli i ovladalavali planinama i ravnicama, morima i okeanima, planetama i galaksijama.
Covjecanstvo je jos uvijek malo, nezasticeno i neobrazovano i normalno je da nam treba jedan koji je velik, svemoguc i sveznajuc po kojem smo nastali i stvoreni.
- because_of_you
#31 Re: Mi smo Bogovi...
Naslov je
, odgovor je dala @beautyfool
Uostalom, čemu to toliko filozofiranje, cjepidlačenje, besmisleno propitivanje?
Nije dovoljno ono što nam je objavljeno kao takvo? Nisu dovoljni ni najbolji od ummeta koji su vjerovali po principu "Čujem i pokoravam se", te "bez "kako"?"...
Koliko smo mi daleko od tih generacija...
Uostalom, čemu to toliko filozofiranje, cjepidlačenje, besmisleno propitivanje?
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#32 Re: Mi smo Bogovi...
hajd mi na sličan način objasni pojam ljubav! može?XXS wrote:Mi jesmo bogovi.
zanima me.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#33 Re: Mi smo Bogovi...
normalno je sve sto je čovjeku svojstveno, paranormalno ne postoji, postoji neobjašnjivo - novo - neuobičajeno.Liora wrote:U religijama postoji predanje da je Bog prvo stvorio čovjeka od zemlje ilovače a onda u njega stavio dušu. Eh, sad se ja preispitujem, da li je ta duša udahnuta od Boga,tj. da li je Bog u nas stavio sebe .
I'm really confused
eh sad, da li je sve što je čovjeku svojstveno i prihlatljivo tome istom ljudskom bicu, to je pitanje.
činjenica je da je ljudsko biće od svega najvise autodestruktivno, to nam je valjda naša priroda. čovjeka ne možeš definisati, čovjek je okolnost...
paranormalno ne postoji. to su smislili tvorci filmova, producenti, redatelji, novinari, da bi malo plašili ljude...
-
Zarathustra
#34 Re: Mi smo Bogovi...
Ovakvo razmisljanje je najbolji dokaz koliko je religija stetna za covjeka. Kada covjek dovoljno zagazi u mocvaru religije, um mu pocne da se brani od svega sto bi mu moglo narusiti fantazijski svijet u kojem zivi.because_of_you wrote:Naslov je, odgovor je dala @beautyfool
![]()
Uostalom, čemu to toliko filozofiranje, cjepidlačenje, besmisleno propitivanje?Nije dovoljno ono što nam je objavljeno kao takvo? Nisu dovoljni ni najbolji od ummeta koji su vjerovali po principu "Čujem i pokoravam se", te "bez "kako"?"...
Pitanje "kako" je omogucilo covjeku da spozna prirodu i sile koje djeluju u njoj. Da nije toga, jos uvijek bi bili lovci i sakupljaci.
Zalosno je kako ljudi sami sebe onemogucuju da racionalno razmisljaju.
- Gaggy!i
#35 Re: Mi smo Bogovi...
Ljubav... njeznost, povjerenje, odanost, briznost itd. Prijateljska, partnerska, sestrinska/bratska, roditeljska i sl. Ljubav je svileni konac sto nas veze jedne uz druge...ljubav je smisao zivota (il' tako nekakoanthraxQ wrote:hajd mi na sličan način objasni pojam ljubav! može?XXS wrote:Mi jesmo bogovi.
zanima me.
Tokom covjekove evolucije uvijek je bila prisutna, kod nekog se razvijala vise, kod nekog manje- u ovom ili onom obliku.
Ljubav nas jednostavno veseli i pruza nam utjehu od, cesto, surove realnosti. Utjehu, kao i Bog...s' tim sto ljubav nije fikcija, nego sklop emocija- svima nam je poznata i niko je ne porice
Gdje si to (boldirano) cit'o?anthraxQ wrote:normalno je sve sto je čovjeku svojstveno, paranormalno ne postoji, postoji neobjašnjivo - novo - neuobičajeno.Liora wrote:U religijama postoji predanje da je Bog prvo stvorio čovjeka od zemlje ilovače a onda u njega stavio dušu. Eh, sad se ja preispitujem, da li je ta duša udahnuta od Boga,tj. da li je Bog u nas stavio sebe .
I'm really confused
eh sad, da li je sve što je čovjeku svojstveno i prihlatljivo tome istom ljudskom bicu, to je pitanje.
činjenica je da je ljudsko biće od svega najvise autodestruktivno, to nam je valjda naša priroda. čovjeka ne možeš definisati, čovjek je okolnost...
paranormalno ne postoji. to su smislili tvorci filmova, producenti, redatelji, novinari, da bi malo plašili ljude...
..vid' Wikipedija uspjela.Čovjek (lat. Homo sapiens) živo je biće, koje ima visoko razvijen mozak sposoban za apstraktno razmišljanje, rješavanje problema, introspekciju i sl.
...slazem se, covjek je jedno sa univerzumom, a univerzum je jedno s' covjekom. Shvati ovo iracionalno.
Sto se paranormalnog tice, pah... da si procitao fino tekst sto ga je kolega posta, uocio bi bez problema da se samo pogresno izrazio. Siguran sam da je mislio na transcendentalno gibanje u vise nivoe svijesti.
Joj sto volim kad se ljudi ibrete 'vakvim raspravama.because_of_you wrote:Naslov je, odgovor je dala @beautyfool
![]()
Uostalom, čemu to toliko filozofiranje, cjepidlačenje, besmisleno propitivanje?Nije dovoljno ono što nam je objavljeno kao takvo? Nisu dovoljni ni najbolji od ummeta koji su vjerovali po principu "Čujem i pokoravam se", te "bez "kako"?"...
Zasto bi preipitivanje i rapsravljanje bilo besmisleno? Naprotiv, s' tim se dolazi do novih, nekad inovativnih, saznanja.
Svejedno, svako ima svoj neki pogled na svijet i nacin nosenja s' realnoscu. Samo relax.
-
4L0n3
- harač
#38 Re: Mi smo Bogovi...
U određenim apologetskim kreacionističkim tumačenjima nastanka univerzuma, koji se pokušavaju zasnovati na logici, odnosno aristotelijanskoj kauzalnosti, bog je morao utjecati na određeni "materijal" da bi stvorio "nešto" iz "ničega". Budući da ničega nije bilo na što bi isti mogao da djeluje, jedno od tumačenja jeste da je djelovao na svoju misao. Nastranu što se isto ne može logički zasnovati ("misao" boga ne može biti različita od njegove "volje" koja je oblikuje etc.), po istom su, neminovno, ljudi stvoreni od "božijeg materijala", pa su samim tim i bogovi (u malom)
- Crni pijjuun
#39 Re: Mi smo Bogovi...
Ako krenemo iz pocetka...
Kada je Bog stvorio Adema i Havu i rekao da se ne priblizuju jabuci koju je Hava ipak uzela.
Kada je Bog poducio Adema svim stvarima i rekao melecima i dzinima da se poklone, Iblis (inace dzin)
se suprostavio. U Kur'anu se navodi: " Ti si odredio pa sam u zabludu pao"- kaze Iblis Bogu...
U prvoj recenici, Adem je priznao gresku (nikako nije rekao da je i on bog te da je bog kriv za to) i zbog toga mu
je pruzena jos jedna sansa.
U drugoj recenici Iblis se suprostavio Bogu, govoreci da je on bolji od Adema.
Kada se sve sastavi, svijet je nastao od gresaka i prastanja. To je svrha svega. Adem, jer je priznao gresku, dobio je sansu zivota na zemlji, a Iblis koji se smatrao "boljim" ili u prenesenom znacenju krivio je Boga (znajuci da Bog sve odredjuje) i samim tim postao proklet i sejtan.
No i to nije sve., i Iblisu je pruzena sansa da do kraja svijeta zavodi ljude ("Osim Tvojih iskrenih robova).
Bog je Apsolut, i bez ikakve manjkavosti, stvorio je ljude na takav nacin da imaju samo Njegove epitete.
Prema tome, Bog vidi, i mi vidimo- samo ne na nacin Boga.
Bog cuje,- i mi cujemo., ali prvenstveno ne cujemo Boga. itd
Usko je povezano i tesko je za razumjeti. Kada je Musa a.s. pitao Boga: "Mogu li te vidjeti"- Bog rece- ne mozes, ali pogledaj onu planinu,- pa planina ne osta na svome mjestu. To je ustvari dokaz naseg cula vida.
Da, istina je da Allah swt u Kur'anu stalno govori "Mi"- to ustvari jesmo mi, u koparaciji sa Bogom. Zasto? Zato sto nam je Allah swt dao ruh dio od sebe da zivimo, vidimo, cujemo etc., upravo iz toga razloga krscani govore kako su oni svi Bozija djeca (ne bukvalno).
Ja mislim da ljudi ne mogu razumjeti Boga., i da pokusaju- bilo bi im lose. No u svakome od nas postoje skrivene misli od kud zemlja u svemiru, odkud tolika brda, odkud gradove potpoljeni morem sto usvari dokazuje da smo mi samo obicni ljudi daleko od Bozijih svojstava.
Kada je Bog stvorio Adema i Havu i rekao da se ne priblizuju jabuci koju je Hava ipak uzela.
Kada je Bog poducio Adema svim stvarima i rekao melecima i dzinima da se poklone, Iblis (inace dzin)
se suprostavio. U Kur'anu se navodi: " Ti si odredio pa sam u zabludu pao"- kaze Iblis Bogu...
U prvoj recenici, Adem je priznao gresku (nikako nije rekao da je i on bog te da je bog kriv za to) i zbog toga mu
je pruzena jos jedna sansa.
U drugoj recenici Iblis se suprostavio Bogu, govoreci da je on bolji od Adema.
Kada se sve sastavi, svijet je nastao od gresaka i prastanja. To je svrha svega. Adem, jer je priznao gresku, dobio je sansu zivota na zemlji, a Iblis koji se smatrao "boljim" ili u prenesenom znacenju krivio je Boga (znajuci da Bog sve odredjuje) i samim tim postao proklet i sejtan.
No i to nije sve., i Iblisu je pruzena sansa da do kraja svijeta zavodi ljude ("Osim Tvojih iskrenih robova).
Bog je Apsolut, i bez ikakve manjkavosti, stvorio je ljude na takav nacin da imaju samo Njegove epitete.
Prema tome, Bog vidi, i mi vidimo- samo ne na nacin Boga.
Bog cuje,- i mi cujemo., ali prvenstveno ne cujemo Boga. itd
Usko je povezano i tesko je za razumjeti. Kada je Musa a.s. pitao Boga: "Mogu li te vidjeti"- Bog rece- ne mozes, ali pogledaj onu planinu,- pa planina ne osta na svome mjestu. To je ustvari dokaz naseg cula vida.
Da, istina je da Allah swt u Kur'anu stalno govori "Mi"- to ustvari jesmo mi, u koparaciji sa Bogom. Zasto? Zato sto nam je Allah swt dao ruh dio od sebe da zivimo, vidimo, cujemo etc., upravo iz toga razloga krscani govore kako su oni svi Bozija djeca (ne bukvalno).
Ja mislim da ljudi ne mogu razumjeti Boga., i da pokusaju- bilo bi im lose. No u svakome od nas postoje skrivene misli od kud zemlja u svemiru, odkud tolika brda, odkud gradove potpoljeni morem sto usvari dokazuje da smo mi samo obicni ljudi daleko od Bozijih svojstava.
- wirbelbet
#40 Re: Mi smo Bogovi...
mi nismo bogovi
u Bogu smo
jer Bog je Sve
u Bogu smo
jer Bog je Sve
-
oridjidji
#41 Re: Mi smo Bogovi...
Nek mi oprosti društvo što ću reći, al mi smo vreča govnima koja se prije ili kasnije spusti u zemlju. Hvaliti sebe kao da smo Bogovi, a nemeremo se suzdržiti ni od najosnovnijih potreba i nije baš odlika BogovaXXS wrote:Mi jesmo bogovi.
- alemica
#42 Re: Mi smo Bogovi...
Što se izgleda nedavno čitao Dan Brown.....otprilike ovo što si ti zakukuljeno i zamumuljeno ovdje pokušao elaborirati stoji i na kraju njegove knjige 'Izgubljeni Simbol', tj Langdon sa svojom dragom raspreda o ovome....inače dobra knjiga pravo za one koji vole ovaj žanr..pročitao sam je za 3 dana (660 stranica)
[/quote]
to je fikcija .. vecina ovih ideja ide iz knjihe "the secret"

http://thesecret.tv/
usporedjivati nas s Bogom je smijesno .. jer prvo si postavis pitanja sta za tebe znachi rijec Bog ? a ko to znachi kao sto znaci za mene "Svemoguce bice" onda se zapitasj "PA JESAM LI JA SVEMOGUC ? " ......
[/quote]to je fikcija .. vecina ovih ideja ide iz knjihe "the secret"

http://thesecret.tv/
usporedjivati nas s Bogom je smijesno .. jer prvo si postavis pitanja sta za tebe znachi rijec Bog ? a ko to znachi kao sto znaci za mene "Svemoguce bice" onda se zapitasj "PA JESAM LI JA SVEMOGUC ? " ......
- fatamorgana
#43 Re: Mi smo Bogovi...
I ne samo to, nek' kaže šta je napis'o, kak'u knjigu i sl.alemica wrote:
- Gaia
#44 Re: Mi smo Bogovi...
da smo ljudska bica sa svim svojim manama i vrlinama je jedan dio istine. cjelovita istina je da smo takodjer bozanski. 
- Gaia
#45 Re: Mi smo Bogovi...
da. ali ne zaboravi da od toliko njih naš je bio najači. bingo!