Mi djeca s kolodvora Zoo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

HAVANA

#101 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by HAVANA »

Jel ono detlef bi :? :D Ima tome 25-26 godina :-) :shock:
Eleonora

#102 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Eleonora »

HAVANA wrote:Jel ono detlef bi :? :D Ima tome 25-26 godina :-) :shock:
Detlef R.
Al dobro je, sjecas se. :D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 20:08, edited 1 time in total.
Suzie Q

#104 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Suzie Q »

Detlef živi i radi u Berlinu, čist je a izjavio je da je to bila narkomanska veza te da je uopće nije volio. ona sad ima oko 50 godina i još se godinama bezuspješno skida s droge, imala nekih abortusa, rodila sina kojeg su joj oduzeli, stalno seli jer je ljudi prepoznaju, živi u strahu jer ljudi misle da ima love radi knjige i popularnosti.
Bahnhof Zoo danas nije više takva rupa ali narkomani i dalje dolaze, možda ne toliko kao u knjizi tj tadašnjem vremenu, s tim što se moderniziralo pa imaju automate za jeftine šprice, kiselinu i vodu i poseban kao medicinski kombi u kojem se mogu ušpricati uz liječnički nadzor. uglavnom vodi se računa da se ne šire bolesti, da nema puno smrtnih slučajeva i sl.

knjiga je ok ali ja mislim da je za ovo što se danas događa ona postala blago štivo
Eleonora

#105 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Eleonora »

Suzie Q wrote:Detlef živi i radi u Berlinu, čist je a izjavio je da je to bila narkomanska veza te da je uopće nije volio. ona sad ima oko 50 godina i još se godinama bezuspješno skida s droge, imala nekih abortusa, rodila sina kojeg su joj oduzeli, stalno seli jer je ljudi prepoznaju, živi u strahu jer ljudi misle da ima love radi knjige i popularnosti.
Bahnhof Zoo danas nije više takva rupa ali narkomani i dalje dolaze, možda ne toliko kao u knjizi tj tadašnjem vremenu, s tim što se moderniziralo pa imaju automate za jeftine šprice, kiselinu i vodu i poseban kao medicinski kombi u kojem se mogu ušpricati uz liječnički nadzor. uglavnom vodi se računa da se ne šire bolesti, da nema puno smrtnih slučajeva i sl.

knjiga je ok ali ja mislim da je za ovo što se danas događa ona postala blago štivo
Zanima me odakle ti sve ove informacije?! Ako nije tajna?!

Po cemu je ovo blago štivo?!
hali gali halid

#106 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by hali gali halid »

Eleonora wrote:Ja mislim da je ovo najcitanija knjiga. :D
I oni koji lektiru nisu citali, ovu knjigu su procitali.
:mrgreen:
Suzie Q

#107 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Suzie Q »

iz medija, časopisa a ima na netu, gledala sam i reportaže na njemačkim televizijama, oni su i danas interesantna tema tako da se često nešto pojavi o njima. postojala je inicijativa da ona u ovim godinama napiše nastavak knjige koji bi vjerujem bio još bolji imajući u vidu iskustvo i sve ostalo što je prošla ali ona nikako da se nakani.
u nekim njemačkim školama je knjiga obvezna literatura što je skroz ok.
a zašto mislim da je blago štivo? činjenica jest da su neke stvari uvijek iste ali je danas stvarnost puno surovija, droga puno rasprostranjenija, nekad su pojedinci uzimali drogu a danas se ona više-manje u mnogim krugovima podrazumijeva. npr ja sam tu knjigu čitala možda u 6-7 razredu osnovne, tada me je fascinirala ali nisam imala pojma kako droga izgleda, čak ni dugo nakon toga. danas djeca puno prije dobivaju ta saznanja a nažalost olakšan im je i pristup drogi.
kad bi se radila neka anketa među srednjoškolcima msilim da bi im prva asocijacija na Amsterdam bilo sve osim Ajaxa i Van Gogha
Eleonora

#108 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Eleonora »

Suzie Q wrote:iz medija, časopisa a ima na netu, gledala sam i reportaže na njemačkim televizijama, oni su i danas interesantna tema tako da se često nešto pojavi o njima. postojala je inicijativa da ona u ovim godinama napiše nastavak knjige koji bi vjerujem bio još bolji imajući u vidu iskustvo i sve ostalo što je prošla ali ona nikako da se nakani.
u nekim njemačkim školama je knjiga obvezna literatura što je skroz ok.
a zašto mislim da je blago štivo? činjenica jest da su neke stvari uvijek iste ali je danas stvarnost puno surovija, droga puno rasprostranjenija, nekad su pojedinci uzimali drogu a danas se ona više-manje u mnogim krugovima podrazumijeva. npr ja sam tu knjigu čitala možda u 6-7 razredu osnovne, tada me je fascinirala ali nisam imala pojma kako droga izgleda, čak ni dugo nakon toga. danas djeca puno prije dobivaju ta saznanja a nažalost olakšan im je i pristup drogi.
kad bi se radila neka anketa među srednjoškolcima msilim da bi im prva asocijacija na Amsterdam bilo sve osim Ajaxa i Van Gogha
I ja sam pratila jedno vrijeme zivot Christiane F., a onda me prestalo zanimati. Uglavnom, nikada se nije potpuno ''očistila''.
Droge je uvijek bilo i bice. Amsterdam asocira prevenstveno na legalizaciju marihuane, koja se zaista ne moze porediti sa jednom tako teskom drogom kao sto je heroin. I to je samo jedna od asocijacija...
Ne mozes nikako reci da je danasnja situacija puno sirovija od tadasnje ''fikserske'' zbilje u Zapadnom Berlinu.
Jeste i danas gadno, ali taj period poslije Drugog svjetskog rata je bio mnogo gadniji, jer se tada droga sirila kao luda.
Nezadovoljsvo, bunt omladine, potresenost... Uglavnom, jedan grozan, mracan i odvratan period za tadasnju omladinu ( mogu slobodno reci djecu ), koji je fenomenalno i krajnje sirovo i istinito predstavljen u ovoj knjizi.

Knjiga kao velika opomena svim generacijama.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 20:09, edited 1 time in total.
Bellydancesuperstar

#110 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Bellydancesuperstar »

Nisam čitala, nit me droga privlačila.
teky92

#111 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by teky92 »

Sjecam se da sam knjigom bila uzasno potresena. . .Ja bih je svima preporucila. . . :)
vox-populi

#112 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by vox-populi »

Citao nekad davno, jos za vrijeme rata. Film pogledao tek prije par godina.

Christiane je trenutno u Berlinu, redovno koristi droge.

http://en.wikipedia.org/wiki/Christiane_F.

Image
Post Reply