Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

jon_jovi

#326 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

stup metropola wrote:a odakle si ti ?
Sa iste smo općine :izet:
Joe McCarthy

#327 Re: Metro u Sarajevu

Post by Joe McCarthy »

Ova selendra ne zasluzuje ni ovu tramvajsku liniju, a kamo li metro.
Hajvan

#328 Re: Metro u Sarajevu

Post by Hajvan »

Sarajevo- the BRAND

Most recognizable city from south-east Europe
stup metropola

#329 Re: Odg: Metro u Sarajevu

Post by stup metropola »

Da je vise naselja ko Stup Sarajevo bi bilo metropola!

Sent from my A800 using Tapatalk
Logovan

#330 Re: Metro u Sarajevu

Post by Logovan »

Joe McCarthy wrote:Ova selendra ne zasluzuje ni ovu tramvajsku liniju, a kamo li metro.
Ako ti je selendra onda bujrum, ti je napusti. Niko ti ne brani.
stup metropola

#331 Re: Odg: Metro u Sarajevu

Post by stup metropola »

Svima bi nam bilo ljepse

Sent from my A800 using Tapatalk
Edin H.

#332 Re: Metro u Sarajevu

Post by Edin H. »

Hoce li se mochi sverati u ovome metrou? :oops:
dresdener78

#333 Re: Metro u Sarajevu

Post by dresdener78 »

Edin H. wrote:Hoce li se mochi sverati u ovome metrou? :oops:
Naravno da hoće ukoliko će biti neka budala spremna da plaća troškove za izgradnju koji kreću oko 120-150 miliona KM po kilometru i to u najboljem slučaju...
holowey

#334 Re: Metro u Sarajevu

Post by holowey »

i hoce li se moci kaciti? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#335 Re: Metro u Sarajevu

Post by Truba »

ja o ovome sanjam od 1996
ali izgleda da će biti i dalje san
mada se sjećam kako je bila neka emisija devedesetih gdje su očekivali do 2015 početak nekih konkretnih akcija za metro :D

izgleda da je obećavanje i laganje najbolji zanat
holowey

#336 Re: Metro u Sarajevu

Post by holowey »

ne znam koliko uopste ima potrebe za takvim saobracajem u sarajevu...sarajevo nije toliko gusto naseljeno da nema prostora za tramvaj, autobus, trolejbus...dijelovi koji jesu gusce naseljeni su brdski pa tu metro svakako nema svrhe...

ali ako se neki privatnik :lol: nadje spreman da kopa i pravi metro, ima moju podrsku :D
OldMayor

#337 Re: Metro u Sarajevu

Post by OldMayor »

Metro bi bilo bacanje novca.

Nisam strucnjak za saobracaj, ali mislim da kad tek iscrpis sve mogucnosti tramvaja, vozova iznad zemlje, autobusa tek onda ides pod zemlju.

To sto veliki gradovi imaju metro, nije zbog sminke ili necega, nego jednostavno ljudima nisu ostale druge mogucnosti nego da idu pod zemlju - ali nisu ukinuli tramvaje i ostale vidove saobracaja.

Pored vec postojecih vidova prijevoza autobusa, tramvaja, mislim da bi bolje bilo paznju usmjeriti na prugu i zeljeznice.

Kod nas vozovi nikako nisu iskoristeni - a mogli bi biti. Zasto se ne bi napravile brze linije od Ilidze do Centra, ili eto u citavom kantonu od Hadzica do centra, gdje bi voz stajao na nekih 8-9 stanica? Vjerujte da bi bio pun puncat, pruga ionako zjapi prazna, ne vidim da je nesto gust saobracaj. Zasto se kanton nije uvezao sa zeljeznicama i to organizovao.

Pa jeftinije bi bilo napraviti jos jednu prugu, nego kopati pod zemljom. Napraviti stanice, vozovi su i tacniji od tramvaja i od autobusa. I ljudi bi ih sigurno koristili. Zasto bi se neko od Ilidze do grada truckao 30-40min u tramvaju kad moze sjesti u voz i doci za 10 minuta. Na taj nacin bi se rasteretili tramvaji, autobusi i ljudi bi ih koristili samo za kratke relacije, kod ide na ove vece isao bi vozom.

Karta neka bude vremenska, fino udjes na voz dodjes na zeljeznicku i ides dalje gdje hoces.

Ali jok..jbo to ajmo mi pravit metro...to je cool.
Zatamnjena stakla

#338 Re: Metro u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Čuj metro :lol:
Logovan

#339 Re: Metro u Sarajevu

Post by Logovan »

Black swan wrote:ja o ovome sanjam od 1996
ali izgleda da će biti i dalje san
mada se sjećam kako je bila neka emisija devedesetih gdje su očekivali do 2015 početak nekih konkretnih akcija za metro :D

izgleda da je obećavanje i laganje najbolji zanat
Pa eto ima još godina dana... Možda bude nešto konkretno naredne godine. :D
JThomas

#340 Re: Metro u Sarajevu

Post by JThomas »

kad grasovo redovno poslovanje za autobusima, tramvajima i trolejbusima napravi gubitak 30 miliona godišnje koji nema odakle da se pokrije, koliko bi koštala izgradnja metroa?

bankrotirali bi bil gejts i princ bruneja zajedno...
jon_jovi

#341 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

OldMayor wrote:Metro bi bilo bacanje novca.

Nisam strucnjak za saobracaj, ali mislim da kad tek iscrpis sve mogucnosti tramvaja, vozova iznad zemlje, autobusa tek onda ides pod zemlju.

To sto veliki gradovi imaju metro, nije zbog sminke ili necega, nego jednostavno ljudima nisu ostale druge mogucnosti nego da idu pod zemlju - ali nisu ukinuli tramvaje i ostale vidove saobracaja.

Pored vec postojecih vidova prijevoza autobusa, tramvaja, mislim da bi bolje bilo paznju usmjeriti na prugu i zeljeznice.

Kod nas vozovi nikako nisu iskoristeni - a mogli bi biti. Zasto se ne bi napravile brze linije od Ilidze do Centra, ili eto u citavom kantonu od Hadzica do centra, gdje bi voz stajao na nekih 8-9 stanica? Vjerujte da bi bio pun puncat, pruga ionako zjapi prazna, ne vidim da je nesto gust saobracaj. Zasto se kanton nije uvezao sa zeljeznicama i to organizovao.

Pa jeftinije bi bilo napraviti jos jednu prugu, nego kopati pod zemljom. Napraviti stanice, vozovi su i tacniji od tramvaja i od autobusa. I ljudi bi ih sigurno koristili. Zasto bi se neko od Ilidze do grada truckao 30-40min u tramvaju kad moze sjesti u voz i doci za 10 minuta. Na taj nacin bi se rasteretili tramvaji, autobusi i ljudi bi ih koristili samo za kratke relacije, kod ide na ove vece isao bi vozom.

Karta neka bude vremenska, fino udjes na voz dodjes na zeljeznicku i ides dalje gdje hoces.

Ali jok..jbo to ajmo mi pravit metro...to je cool.
Kad od Dobrinje do Čaršije stigneš za 10. minuta osmijeh bi se našao na licu
Truba

#342 Re: Metro u Sarajevu

Post by Truba »

ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenice :mrgreen: jesam li esefičar ili ne
jon_jovi

#343 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Black swan wrote:ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenice :mrgreen: jesam li esefičar ili ne
A šta je pametno u tome da kažemo - NE metrou u Sarajevu
Edin H.

#344 Re: Metro u Sarajevu

Post by Edin H. »

dresdener78 wrote:
Naravno da hoće ukoliko će biti neka budala spremna da plaća troškove za izgradnju koji kreću oko 120-150 miliona KM po kilometru i to u najboljem slučaju...
Moracemo kakvog Arapa izlevatiti :D
mahalas505

#345 Re: Metro u Sarajevu

Post by mahalas505 »

jon_jovi wrote:
Black swan wrote:ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenice :mrgreen: jesam li esefičar ili ne
A šta je pametno u tome da kažemo - NE metrou u Sarajevu
Daj makar prvo da ostane tramvaj, da ne bude kasnije da nam je opet tramvaj uvest. O metrou je izlisno govoriti, jer minimalno 150 miliona KM po 1 kilometru tunela, i to ovdje bas naglasavam rijec minimalno, tako ulazimo u projekat koji iziskuje milijarde, sa ovakvom ekonomijom, treba li jos sta dodati?
jon_jovi

#346 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

koliko je koštala ona posrana zaobilaznica koja se neće dovršiti do sudnjeg dana?
Truba

#347 Re: Metro u Sarajevu

Post by Truba »

u mojim snovima metro je većinom iznad zemlje tojest kao obični train
ali kad uđe u sarajevo ide pod zemlju :D
s tim da već imamo miljacku :D eto :D već je iskopano :lol: :lol:
ionako samo jedna linija treba
AS_sa

#348 Re: Metro u Sarajevu

Post by AS_sa »

Ma nema od tog nista, vozamo se u tramvajima starim 30 godina, trolama i vise od 30, buseva sve manje, ispravnih izbrojat na prste jedne ruke, a fol da prave metro i sve novo hahahah Daleko smo mi od toga, nego da nam je par novijih vozila za gras i pokusat prugu izmjenti, jer ova danasnja samo se ceka kad ce tramvaj iskocit i belaaj
stup metropola

#349 Re: Metro u Sarajevu

Post by stup metropola »

tramvaji su vec nekoliko puta iskakali. nego zna li neko ima li sta od nekoliko novijih tramvaja, cuo sam nesto o tome ? a metro bi kostao sigurno i vise od pomenute cifre jer se radi u sarajevu.
Hadzi Lojo

#350 Re: Metro u Sarajevu

Post by Hadzi Lojo »

Kad moze u Budimpesti ispod Dunava, sto ne bi moglo u Sarajevu ispod zemlje, ali sve je pitanje financija.
Jeftinija varijanta je nadzemna zeljeznica, kao na prethodnim slikama, a za pocetak kopcati tramvaj za tramvaj mozda i tri, stim da se svi kace za elektro lokomotivu!
Post Reply