Sa iste smo općinestup metropola wrote:a odakle si ti ?
Metro u Sarajevu
- jon_jovi
#326 Re: Metro u Sarajevu
- Joe McCarthy
#327 Re: Metro u Sarajevu
Ova selendra ne zasluzuje ni ovu tramvajsku liniju, a kamo li metro.
- Hajvan
#328 Re: Metro u Sarajevu
Sarajevo- the BRAND
Most recognizable city from south-east Europe
Most recognizable city from south-east Europe
-
stup metropola
#329 Re: Odg: Metro u Sarajevu
Da je vise naselja ko Stup Sarajevo bi bilo metropola!
Sent from my A800 using Tapatalk
- Logovan
#330 Re: Metro u Sarajevu
Ako ti je selendra onda bujrum, ti je napusti. Niko ti ne brani.Joe McCarthy wrote:Ova selendra ne zasluzuje ni ovu tramvajsku liniju, a kamo li metro.
-
stup metropola
#331 Re: Odg: Metro u Sarajevu
Svima bi nam bilo ljepse
- Edin H.
#332 Re: Metro u Sarajevu
Hoce li se mochi sverati u ovome metrou? 
-
dresdener78
#333 Re: Metro u Sarajevu
Naravno da hoće ukoliko će biti neka budala spremna da plaća troškove za izgradnju koji kreću oko 120-150 miliona KM po kilometru i to u najboljem slučaju...Edin H. wrote:Hoce li se mochi sverati u ovome metrou?
- holowey
#334 Re: Metro u Sarajevu
i hoce li se moci kaciti?Edin H. wrote:Hoce li se mochi sverati u ovome metrou?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#335 Re: Metro u Sarajevu
ja o ovome sanjam od 1996
ali izgleda da će biti i dalje san
mada se sjećam kako je bila neka emisija devedesetih gdje su očekivali do 2015 početak nekih konkretnih akcija za metro
izgleda da je obećavanje i laganje najbolji zanat
mada se sjećam kako je bila neka emisija devedesetih gdje su očekivali do 2015 početak nekih konkretnih akcija za metro
- holowey
#336 Re: Metro u Sarajevu
ne znam koliko uopste ima potrebe za takvim saobracajem u sarajevu...sarajevo nije toliko gusto naseljeno da nema prostora za tramvaj, autobus, trolejbus...dijelovi koji jesu gusce naseljeni su brdski pa tu metro svakako nema svrhe...
ali ako se neki privatnik
nadje spreman da kopa i pravi metro, ima moju podrsku 
ali ako se neki privatnik
- OldMayor
#337 Re: Metro u Sarajevu
Metro bi bilo bacanje novca.
Nisam strucnjak za saobracaj, ali mislim da kad tek iscrpis sve mogucnosti tramvaja, vozova iznad zemlje, autobusa tek onda ides pod zemlju.
To sto veliki gradovi imaju metro, nije zbog sminke ili necega, nego jednostavno ljudima nisu ostale druge mogucnosti nego da idu pod zemlju - ali nisu ukinuli tramvaje i ostale vidove saobracaja.
Pored vec postojecih vidova prijevoza autobusa, tramvaja, mislim da bi bolje bilo paznju usmjeriti na prugu i zeljeznice.
Kod nas vozovi nikako nisu iskoristeni - a mogli bi biti. Zasto se ne bi napravile brze linije od Ilidze do Centra, ili eto u citavom kantonu od Hadzica do centra, gdje bi voz stajao na nekih 8-9 stanica? Vjerujte da bi bio pun puncat, pruga ionako zjapi prazna, ne vidim da je nesto gust saobracaj. Zasto se kanton nije uvezao sa zeljeznicama i to organizovao.
Pa jeftinije bi bilo napraviti jos jednu prugu, nego kopati pod zemljom. Napraviti stanice, vozovi su i tacniji od tramvaja i od autobusa. I ljudi bi ih sigurno koristili. Zasto bi se neko od Ilidze do grada truckao 30-40min u tramvaju kad moze sjesti u voz i doci za 10 minuta. Na taj nacin bi se rasteretili tramvaji, autobusi i ljudi bi ih koristili samo za kratke relacije, kod ide na ove vece isao bi vozom.
Karta neka bude vremenska, fino udjes na voz dodjes na zeljeznicku i ides dalje gdje hoces.
Ali jok..jbo to ajmo mi pravit metro...to je cool.
Nisam strucnjak za saobracaj, ali mislim da kad tek iscrpis sve mogucnosti tramvaja, vozova iznad zemlje, autobusa tek onda ides pod zemlju.
To sto veliki gradovi imaju metro, nije zbog sminke ili necega, nego jednostavno ljudima nisu ostale druge mogucnosti nego da idu pod zemlju - ali nisu ukinuli tramvaje i ostale vidove saobracaja.
Pored vec postojecih vidova prijevoza autobusa, tramvaja, mislim da bi bolje bilo paznju usmjeriti na prugu i zeljeznice.
Kod nas vozovi nikako nisu iskoristeni - a mogli bi biti. Zasto se ne bi napravile brze linije od Ilidze do Centra, ili eto u citavom kantonu od Hadzica do centra, gdje bi voz stajao na nekih 8-9 stanica? Vjerujte da bi bio pun puncat, pruga ionako zjapi prazna, ne vidim da je nesto gust saobracaj. Zasto se kanton nije uvezao sa zeljeznicama i to organizovao.
Pa jeftinije bi bilo napraviti jos jednu prugu, nego kopati pod zemljom. Napraviti stanice, vozovi su i tacniji od tramvaja i od autobusa. I ljudi bi ih sigurno koristili. Zasto bi se neko od Ilidze do grada truckao 30-40min u tramvaju kad moze sjesti u voz i doci za 10 minuta. Na taj nacin bi se rasteretili tramvaji, autobusi i ljudi bi ih koristili samo za kratke relacije, kod ide na ove vece isao bi vozom.
Karta neka bude vremenska, fino udjes na voz dodjes na zeljeznicku i ides dalje gdje hoces.
- Zatamnjena stakla
#338 Re: Metro u Sarajevu
Čuj metro 
- Logovan
#339 Re: Metro u Sarajevu
Pa eto ima još godina dana... Možda bude nešto konkretno naredne godine.Black swan wrote:ja o ovome sanjam od 1996
- JThomas
#340 Re: Metro u Sarajevu
kad grasovo redovno poslovanje za autobusima, tramvajima i trolejbusima napravi gubitak 30 miliona godišnje koji nema odakle da se pokrije, koliko bi koštala izgradnja metroa?
bankrotirali bi bil gejts i princ bruneja zajedno...
bankrotirali bi bil gejts i princ bruneja zajedno...
- jon_jovi
#341 Re: Metro u Sarajevu
Kad od Dobrinje do Čaršije stigneš za 10. minuta osmijeh bi se našao na licuOldMayor wrote:Metro bi bilo bacanje novca.
- Truba
#342 Re: Metro u Sarajevu
ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenice
jesam li esefičar ili ne
- jon_jovi
#343 Re: Metro u Sarajevu
A šta je pametno u tome da kažemo - NE metrou u SarajevuBlack swan wrote:ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenicejesam li esefičar ili ne
- Edin H.
#344 Re: Metro u Sarajevu
Moracemo kakvog Arapa izlevatitidresdener78 wrote:Naravno da hoće ukoliko će biti neka budala spremna da plaća troškove za izgradnju koji kreću oko 120-150 miliona KM po kilometru i to u najboljem slučaju...Edin H. wrote:Hoce li se mochi sverati u ovome metrou?
-
mahalas505
#345 Re: Metro u Sarajevu
Daj makar prvo da ostane tramvaj, da ne bude kasnije da nam je opet tramvaj uvest. O metrou je izlisno govoriti, jer minimalno 150 miliona KM po 1 kilometru tunela, i to ovdje bas naglasavam rijec minimalno, tako ulazimo u projekat koji iziskuje milijarde, sa ovakvom ekonomijom, treba li jos sta dodati?jon_jovi wrote:A šta je pametno u tome da kažemo - NE metrou u SarajevuBlack swan wrote:ma dobro u mojim snovima metro se protezao do goražda i zenicejesam li esefičar ili ne
- jon_jovi
#346 Re: Metro u Sarajevu
koliko je koštala ona posrana zaobilaznica koja se neće dovršiti do sudnjeg dana?
- Truba
#347 Re: Metro u Sarajevu
u mojim snovima metro je većinom iznad zemlje tojest kao obični train
ali kad uđe u sarajevo ide pod zemlju
s tim da već imamo miljacku
eto
već je iskopano
ionako samo jedna linija treba
ali kad uđe u sarajevo ide pod zemlju
s tim da već imamo miljacku
ionako samo jedna linija treba
-
AS_sa
#348 Re: Metro u Sarajevu
Ma nema od tog nista, vozamo se u tramvajima starim 30 godina, trolama i vise od 30, buseva sve manje, ispravnih izbrojat na prste jedne ruke, a fol da prave metro i sve novo hahahah Daleko smo mi od toga, nego da nam je par novijih vozila za gras i pokusat prugu izmjenti, jer ova danasnja samo se ceka kad ce tramvaj iskocit i belaaj
-
stup metropola
#349 Re: Metro u Sarajevu
tramvaji su vec nekoliko puta iskakali. nego zna li neko ima li sta od nekoliko novijih tramvaja, cuo sam nesto o tome ? a metro bi kostao sigurno i vise od pomenute cifre jer se radi u sarajevu.
-
Hadzi Lojo
#350 Re: Metro u Sarajevu
Kad moze u Budimpesti ispod Dunava, sto ne bi moglo u Sarajevu ispod zemlje, ali sve je pitanje financija.
Jeftinija varijanta je nadzemna zeljeznica, kao na prethodnim slikama, a za pocetak kopcati tramvaj za tramvaj mozda i tri, stim da se svi kace za elektro lokomotivu!
Jeftinija varijanta je nadzemna zeljeznica, kao na prethodnim slikama, a za pocetak kopcati tramvaj za tramvaj mozda i tri, stim da se svi kace za elektro lokomotivu!