MESO-All About

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

epik
Posts: 1488
Joined: 10/05/2011 14:15

#126 Re: MESO-All About

Post by epik »

Seoski uzgoj stoke je razlicit. Mlijecne krave, hrane se u odredjenom periodu svjezom travom od proljeca do kasne jeseni, sijenom se hrane preko zime, ali takodjer I mekinjama, cepasta repa, silaza, svjeza tikva, repa, opalo voce, kuha se krompir, neki daju I hljeb iako nije dobro za krave, medjutim 90% daju i koncerat za mlijecne krave.... Kada te krave ostare odnosno njihov reproduktivni mehanizam pocinje zakazivati iste se prodaju ili kolju za pastrmu, odnosno za pravljenje suhog mesa. Njihovo meso je zrelo i uglavnom je najbolje za susiti. Za konzumaciju sirovog mesa uzgajaju se telad i junci i junice. Tele se hrani uglavnom mlijekom I kolje se kada navrsi 2 mjeseca starosti, takvo meso je najukusnije. Neki ostavljaju tele i duze pa ga kljukaju koncetratom i drugom hranom do 4 mjeseca starosti i prodaju kao telece meso...sto je po meni podvala. Junci i junice se hrane isto kao i mlijecne krave, s tim da im se daje druga vrsta koncetrata da dobiju na kilazi i masi. Kolju se od 7-8 mjeseci starosti, sve preko meso postage starije, a na masi I kilazi ne dobijaju puno. Uglavnom Meho takodjer daje koncetrate, ali u manjoj mjeri.
Kada kupujete domace pilece meso, to je veoma prividno domace jer se ta pilad hrane i tove iskljucivo koncetratom.
HelaS
Posts: 5383
Joined: 22/09/2018 13:21

#127 Re: MESO-All About

Post by HelaS »

Toto wrote: 03/12/2022 00:22
HelaS wrote: 02/12/2022 22:24

Kakva je razlika, kad farmeri i u inostranstvu i domaći, koriste identičnu ili vrlo sličnu hranu za stoku :-)
meso domacih proizvodjaca ne stoji zamrznuto 5 god
Ako je zdravstveno ispravno, i nakon 5 g može se pustiti na tržište :-) Od tog skladištenja mesa i povike "drž'te lopova", mnogo je bitnija ishrana stoke i veterinarski tretman dok su žive, lijekovi i sredstva za brži rast i razvoj, jer se takvi otrovi javljaju i kod svježeg i petogodišnje zamrznutog mesa.
Pa imamo desetine domaćih pilićara koje štancaju kao na traci 40-dnevnu pilad, raznom hranom i pod vještačkim svjetlom, poput uzgoja marihuane, pa niko nikad ne pita za kvalitet takvog mesa :-)
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#128 Re: MESO-All About

Post by Toto »

Predpostavljam da je na nasen trzistu manje od 10% mesa koje je iz ekstenzivnog uzgoja (grass fed).Ako se mora birati izmedu dva mesa nastala na koncetratima, hormonima i antibioticima: treba birati ono meso koje nije zamrzavano.
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#129 Re: MESO-All About

Post by Toto »

...
HelaS
Posts: 5383
Joined: 22/09/2018 13:21

#130 Re: MESO-All About

Post by HelaS »

Toto wrote: 03/12/2022 01:56 Predpostavljam da je na nasen trzistu manje od 10% mesa koje je iz ekstenzivnog uzgoja (grass fed).Ako se mora birati izmedu dva mesa nastala na koncetratima, hormonima i antibioticima: treba birati ono meso koje nije zamrzavano.
Ono meso koje nije dugotrajno zamrzavano, jer sva mesa u transportu u BiH su u doboko zamrznutom stanju, i takva su od inostranog skladišta, preko kamiona do hladnjača domaćih firmi, sve dok ne stigne u rashladne vitrine u maloprodaji. Teško je kupcima prepoznati takvo meso :(
sabanss
Posts: 4544
Joined: 13/08/2006 11:20

#131 Re: MESO-All About

Post by sabanss »

Samo pogledajte gdje se u mesnici može uzeti biftek :D
User avatar
skrtica
Posts: 164
Joined: 03/06/2021 23:32

#132 Re: MESO-All About

Post by skrtica »

HelaS wrote: 02/12/2022 22:24
skrtica wrote: 02/12/2022 09:26 Da li je meso u tržnicama, meso naših proizvođača. Gdje ga kupujete uopšte ?
Kakva je razlika, kad farmeri i u inostranstvu i domaći, koriste identičnu ili vrlo sličnu hranu za stoku :-)
Ne znam cime ih sve hrane. Nego u zadnje vrijeme mi meso, tacnije junetina, ima neki cudan ukus :(

Uvijek uzimam u trznici jer racunam da nije bilo smrznuto godinama ili uvezeno od ko zna gdje. Zato sam pitala.
nlt
Posts: 2550
Joined: 18/05/2014 18:02

#133 Re: MESO-All About

Post by nlt »

Uvozno ili ne ja sam poprilično siguran da je to isto klinac
Naš narod je po prirodi takav da voli nekog zaje*ati. Tako da će Mujo i Haso koji hrani tu životinju na selu je kljukati svim i svačim samo da ta životinja ima što više kg da bi on uzeo više $$$$$
Sve ostalo je 90% šuplja
HelaS
Posts: 5383
Joined: 22/09/2018 13:21

#134 Re: MESO-All About

Post by HelaS »

skrtica wrote: 03/12/2022 15:44
HelaS wrote: 02/12/2022 22:24

Kakva je razlika, kad farmeri i u inostranstvu i domaći, koriste identičnu ili vrlo sličnu hranu za stoku :-)
Ne znam cime ih sve hrane. Nego u zadnje vrijeme mi meso, tacnije junetina, ima neki cudan ukus :(

Uvijek uzimam u trznici jer racunam da nije bilo smrznuto godinama ili uvezeno od ko zna gdje. Zato sam pitala.
Bilo zamrznuto mesu na dugo trajanje ili ne, bitnije je za njegov ukus i okus vrsta i količina veterinarskih preparata, lijekova, koje životinja prima tokom svog života i razvoja. I vrsta prihrane, šta mješaone stočne hrane dodaju mekinjama. Malo je farmi koje imaju ispašu stoke za klanje, a i takve su uglavnom male ili individualni stočari, a njihovo meso nećeš naći u Markalama :-)

Inače, Markale su samo još jedno mjesto za trgovinu, ništa specijalno nećeš naći u vitrinama njihovih trgovaca, što se tiče mesa. Mlliječni proizvodi možda, par njih.
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#135 Re: MESO-All About

Post by Toto »

kakav je kvalitet tunjevine i salmona u bh granapima
crveni_makovi
Posts: 972
Joined: 09/05/2021 14:34

#136 Re: MESO-All About

Post by crveni_makovi »

Losos vise nikad nisam kupila otkako se vise nigdje nije mogao naci makar za 35 KM/kg a do tada je meni bio ok kvalitet kupljenog u ribarnicama. Tunjevinu ne znam spremiti. Mada ja tunjevinu ne volim ni kad je dobro spremljena. Presla sam skoro iskljucivo na pastrmku iz ribogojilsta a povremeno se nagradim svjezom potocnom.
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#137 Re: MESO-All About

Post by Toto »

User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#138 Re: MESO-All About

Post by Toto »

User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#139 Re: MESO-All About

Post by Toto »

Sta mislie: koliko mesari i ugostitelji koriste dehidriranu soju, mrkvu i grasak u svojim mesnim proizvoima?
HelaS
Posts: 5383
Joined: 22/09/2018 13:21

#140 Re: MESO-All About

Post by HelaS »

Toto wrote: 23/08/2023 23:05 Sta mislie: koliko mesari i ugostitelji koriste dehidriranu soju, mrkvu i grasak u svojim mesnim proizvoima?
Šta je loše u dehidriranom povrću u mesnim proizvodima :?
User avatar
nivla
Posts: 4261
Joined: 12/01/2008 23:44

#141 Re: MESO-All About

Post by nivla »

HelaS wrote: 23/08/2023 23:15
Toto wrote: 23/08/2023 23:05 Sta mislie: koliko mesari i ugostitelji koriste dehidriranu soju, mrkvu i grasak u svojim mesnim proizvoima?
Šta je loše u dehidriranom povrću u mesnim proizvodima :?
nista lose, samo naplati ko soju i grasak s primjesama mesa, a ne ko meso
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#142 Re: MESO-All About

Post by Toto »

HelaS wrote: 23/08/2023 23:15
Toto wrote: 23/08/2023 23:05 Sta mislie: koliko mesari i ugostitelji koriste dehidriranu soju, mrkvu i grasak u svojim mesnim proizvoima?
Šta je loše u dehidriranom povrću u mesnim proizvodima :?
prevara
Piaty
Posts: 5587
Joined: 01/12/2020 00:58

#143 Re: MESO-All About

Post by Piaty »

Samo da velim da su se ćevapi kod Bajre u Travniku pokvarili za cirka 500%. Prije 3 godine su bili super, a sada su prava katastrofa. Ne znam koja budala ide tamo, bolje ti je ispeći ćevape kod kuće na tavi nego dati 8 KM za ono.
tap3ah75
Posts: 5941
Joined: 07/09/2009 14:14

#144 Re: MESO-All About

Post by tap3ah75 »

Piaty wrote: 02/11/2023 18:27 Samo da velim da su se ćevapi kod Bajre u Travniku pokvarili za cirka 500%. Prije 3 godine su bili super, a sada su prava katastrofa. Ne znam koja budala ide tamo, bolje ti je ispeći ćevape kod kuće na tavi nego dati 8 KM za ono.
Bajrini čevapi su uvijek bili odron
U Travniku se ide kod Tenića ili ako moraš - kod Harija
sumirprimus
Posts: 80738
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#145 Re: MESO-All About

Post by sumirprimus »

Piaty wrote: 02/11/2023 18:27 Samo da velim da su se ćevapi kod Bajre u Travniku pokvarili za cirka 500%. Prije 3 godine su bili super, a sada su prava katastrofa. Ne znam koja budala ide tamo, bolje ti je ispeći ćevape kod kuće na tavi nego dati 8 KM za ono.
Davno su se pokvarili
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#146 Re: MESO-All About

Post by Toto »

sumirprimus wrote: 02/11/2023 22:40
Piaty wrote: 02/11/2023 18:27 Samo da velim da su se ćevapi kod Bajre u Travniku pokvarili za cirka 500%. Prije 3 godine su bili super, a sada su prava katastrofa. Ne znam koja budala ide tamo, bolje ti je ispeći ćevape kod kuće na tavi nego dati 8 KM za ono.
Davno su se pokvarili
covapcic je jelo koje se od davno ne pravi od mesa i nije predmet ove teme...
Piaty
Posts: 5587
Joined: 01/12/2020 00:58

#147 Re: MESO-All About

Post by Piaty »

Bravo Toto :lol:

Brate dragi ali stvarno je prava katastrofa.

Ja imam neke svoje rang-liste za ćevape.

Broj 1 (best) - Mrkva

Top 3 (worst)

1. Ćevabdžinica iz Ustikoline (ćevapi od gume)
2. Ćevabdžinica iz okoline Tuzle (isto su od gume ali malo ljepša guma)
3. Bajra (zbog njih od danas neću jesti meso uopće neko vrijeme, btw. inače imam vegetarijanske faze pa je ovo danas početak jedne nove)
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#148 Re: MESO-All About

Post by Toto »

Last edited by Toto on 10/01/2024 13:02, edited 1 time in total.
sumirprimus
Posts: 80738
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#149 Re: MESO-All About

Post by sumirprimus »

Pršut je susena svinjska zadmja nogica.
Ima i govedji prsut al to je ko i krmenadla :D
sumirprimus
Posts: 80738
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#150 Re: MESO-All About

Post by sumirprimus »

Prosciutto (Pršut)
Image
Evo zašto je pršut San Daniele ikona talijanske gastronomije
Talijanski pršuti imaju poseban status među suhomesnatim proizvodima. Talijanske pršute nipošto se ne može svesti pod jedan pojam. Italija proizvodi mnogo različitih vrsta i stilova pršuta, temeljenih na različitim regionalnim tradicijama. No samo jedan je uspio postati sinonim za vrhunski talijanski pršut. Prosciutto di San Daniele DOP. Nije slučajno da svaki bolji restoran San Daniele na meni stavlja kao pršut s imenom i prezimenom. San Daniele je čuven po svojoj delikatnoj teksturi, finoj slanosti i dubokom, slatkom okusu mesa. Pršut je nazvan po čuvenom talijanskom selu San Daniele. Smješten u Furlaniji-Julijskoj krajini San Daniele se nalazi usred Morenskog amfiteatra, područja na kojemu utjecaji planinskog zraka i Jadranskog mora stvaraju vrhunaravne uvjete za zrenje pršuta. San Daniele je jedan od najprodavanijih talijanskih prehrambenih proizvoda uopće. Samo u lanjskoj, pandemijskog godini proizvedeno je 2.5 milijuna pršuta, od čega je 10 posto izvezeno u Europsku uniju.



za naseg kontinentalnog mediteranca :lol: :kiss:
Post Reply