MESO-All About

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1 MESO-All About

Post by Toto »

Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike.

Ekstra kategorija: File

I kategorija: But

II kategorija: Slabina, Leđa, Plećka

III kategorija: Vrat, Potplećka, Grudi, Rebra, Trbušina, Kolenica, Podlaktica

Delovi leđa sa slabinom:

Ramstek;
Rozbratna i
File.

Delovi plećke:

Podlaktica;
Debeli deo;
Središnji deo i
Vrh plećke.

Delovi goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog buta:

Frikando;
Šol;
Velika ruža i
Mala ruža.

Leđa, kukovi i file su delovi goveđeg mesa koji se mnogo lakše termički obrađuju. To su najmekši delovi goveđeg mesa, ali imaju najslabiju aromu. Ovi delovi, a posebno file, veoma su pogodni za prženje, pečenje i grilovanje. Na taj način se najbolje mogu sačuvati sokovi u mesu, i tako se obezbeđuje ukus i aroma.

Grudi i oko rebara je uglavnom masno. U kasapnicama ga možete nabaviti sa kostima ili bez. Goveđe grudi se sastoje od špica, koji je masniji i ima više hrskavice i grudi koje su mesnatije. Delovi goveđeg mesa od grudi i rebara se uglavnom koriste za supu ili kuvano meso. Zadnji deo koristi se za rolovanje i za dinstanje.

Plećke su masnije, ali i žilavije nego meso sa buta jer je u njima mnogo vezivnog tkiva. To je glavni razlog što je meso plećke jeftinije od drugih delova.

Rozbratna se nalazi u sastavu leđa. Meso rozbratne je prošarano žilama, ali i vlaknima i masnim slojem. Ovaj deo goveđeg mesa je među najboljim za kuvanje. Rozbratna se odlikuje i većim stepenom masnoće nego meso sa rebara, ili grudi.

Vrat je veoma mišićav, bogat je žilama, i zato se mora duže termički obrađivati, najčešće dinstati.

Ramstek je dugački mišić, s belom opnom na površini. Odavaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od goveđeg repa. Ramstek je dobar i za pečenje i za prženje.

File je pored ramsteka, najvredniji deo goveđeg mesa. Možete da ga pržite ili pečete. Često se peče seckan na delove.
hladan.preminger
Posts: 4403
Joined: 24/02/2011 12:06

#2 Re: MESO-All About

Post by hladan.preminger »

:thumbup:
Ci-Nick
Posts: 5173
Joined: 15/03/2015 17:38

#3 Re: MESO-All About

Post by Ci-Nick »

Sve je to poprilično nejasno za nekog ko nije mesar.
Ovako ja kupujem kod "mog" mesara:
Ramsteak kupujem za gulaš i za variva, očistim, isječem na komadiće ili kockice i tu nema greške. Ukusno i mekano.
Od juneće plećke tražim da mi fašira jer sam primjetio da je onda faširano najukusnije u pitama, punjenim paprikama,.. a i dobar omjer masnoće, u svakom slučaju ne premasno.
Biftek,... zna se, nema bolje za roštilja od bifteka, al je kg 30 KM.
Napomena juneće meso je mekše od junice nego od junca, bika.
Ukoliko vjerujete mesaru pitajte ga i tražite ako ima od junice.
Od teletine kupujem uglavnom orah, ružu, laku stranu rebara i ovaj dio do vrata. To su najbolji dijelovi.
Naravno kotleti za roštilj.
U posljednje vrijeme mnogo više koristim piletinu, uglavnom Perutnina Ptuj, svježa i ukusna piletina.
Od ribe sam skoro potpuno odustao jer je teško naći svježu kvalitetnu ribu. Ranije sam kupovao Ledo škarpinu i balakar smrznute ali je kvalitet poprilično pao.
Suho meso,.. kupujem isključivo zarebricu,..
User avatar
triconja
Posts: 16211
Joined: 29/04/2012 07:04

#4 Re: MESO-All About

Post by triconja »

Image
Mutivoda
Posts: 12506
Joined: 03/10/2013 13:09

#5 Re: MESO-All About

Post by Mutivoda »

Najljepsa tema ikad.
User avatar
triconja
Posts: 16211
Joined: 29/04/2012 07:04

#6 Re: MESO-All About

Post by triconja »

I hajd ti budi vegetarijanac, pa nisi budala :lol: .
User avatar
JanuaryJones
Posts: 4193
Joined: 25/08/2013 13:31

#7 Re: MESO-All About

Post by JanuaryJones »

Upis.
User avatar
Edin H.
Posts: 46983
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#8 Re: MESO-All About

Post by Edin H. »

Komplikovano. :shock:
User avatar
badalpur
Posts: 589
Joined: 08/10/2009 15:50

#9 Re: MESO-All About

Post by badalpur »

Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#10 Re: MESO-All About

Post by Toto »

Najljepse je meso što je ''paslo'' travu i sijeno. Miriše i ima aromu.Ovo što ga tove GMO kukuruzom i sojom isto cjepanice. Da nema marinade i začinene ne bi bilo jestivo.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#11 Re: MESO-All About

Post by Toto »

badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
To je do žludca.On meso normalno vari 3-6 sati.Ako brzo osjetiš glad mora da je u tebe turbo želudac- dok tako brzo vari. Mora da ti je sumporna kiselina unutra,pa povuče svu krv u žeiudac. Zato si umorna. Dobro je što si promjenila gorivo, jer bi morala brzo na remont.
zrakomlat
Posts: 10240
Joined: 23/09/2012 17:22

#12 Re: MESO-All About

Post by zrakomlat »

triconja wrote:Image
:lol: :thumbup:
mali_balon
Posts: 11362
Joined: 12/09/2012 09:57

#13 Re: MESO-All About

Post by mali_balon »

Image
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#14 Re: MESO-All About

Post by seln »

badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Do prije nekoliko nedelja sam neprestano imao bolove u ledjima. Nisam mogao ni sjediti ni lezati. Odlucio sam da iskusam Ledjozdrav , novi produkt firme Shanex, i znate sta- bolovi su prestali. Od sada kupujem samo produkte firme Shanex.
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#15 Re: MESO-All About

Post by seln »

Toto wrote:Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike.
Je li tebi ekavica maternji jezik?
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#16 Re: MESO-All About

Post by Tomahawk11 »

Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:
User avatar
sadie_forever
Posts: 6009
Joined: 24/08/2014 21:34

#17 Re: MESO-All About

Post by sadie_forever »

Tomahawk11 wrote:Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#18 Re: MESO-All About

Post by Tomahawk11 »

sadie_forever wrote:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)
Pa bio je oslic sa kukuruznim brasnom :D
Dobro, nisam se najbolje izrazio.
Mislim na sirovo voce/povrce.
Jos vise mi otvori apetit.
hladan.preminger
Posts: 4403
Joined: 24/02/2011 12:06

#19 Re: MESO-All About

Post by hladan.preminger »

sadie_forever wrote:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)

samo ako si idiot i nisi probao niti napravio ništa od hrane u svom životu možeš nešto takvo napisati
User avatar
triconja
Posts: 16211
Joined: 29/04/2012 07:04

#20 Re: MESO-All About

Post by triconja »

sadie_forever wrote:
Tomahawk11 wrote:Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)
Poselami svekrvu, reci poselamio te triconja :lol: .
Juni
Posts: 541
Joined: 30/06/2010 16:10

#21 Re: MESO-All About

Post by Juni »

potrbusina-je li to flam?
odlicna tema, pratim :thumbup:
User avatar
fakat
Posts: 1954
Joined: 21/06/2008 04:03
Location: suburbia

#22 Re: MESO-All About

Post by fakat »

badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Najbolja jela su jednostavna.
Ci-Nick
Posts: 5173
Joined: 15/03/2015 17:38

#23 Re: MESO-All About

Post by Ci-Nick »

Meso je zdrava hrana,.. naravne ne i mesne prerađevine sa puno masnoće, emulgatora, soli, nitrata,..
Uz to meso ne deblja nije tako kalorično kao što se misli.
Ugrubo rečeno 100 grama masnoće ima 800 kcal, šećer 400 kcal, riba, piletina, puretina i teletina 100 do 150 kcal, govedina ( nemasno) oko 200 kcal, i kad onda pogledaš da pečen krompir ima 150 kcal. kuhana riža oko 100 kcal, hljeb 250 kcal,.. onda je jasno da treba izbjegavati masnoće i ugljikohidrate a ne proteine.
Da napomenem i da povrće ima jako malo kalorija, paprika 20 kcal, paradajz 17 kcal, luk 40 kcal,.. pa uz komad mesa smiješ jesti povrća koliko te volja.
Ci-Nick
Posts: 5173
Joined: 15/03/2015 17:38

#24 Re: MESO-All About

Post by Ci-Nick »

fakat wrote:
badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Najbolja jela su jednostavna.
Da u Argentini to rade jednostavno, steak od 400 do 1000 gr. na roštilj, nož viljuška i ništa više ti ne treba. :lol:
Image
User avatar
graue_maus
Posts: 3576
Joined: 13/11/2011 15:01

#25 Re: MESO-All About

Post by graue_maus »

:run: :gladna: :cuga: :perverzna:
Post Reply