Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wewa wrote:ustanes za vikend, popijes kahvu i pristavis meso.
istom oko aksama, ono gotovo
ih tako ja bamiju krckam makar 3-4 sata. pristavim meso, odem na pijacu, spremim kucu, operem ves, onda obarim bamiju pa dodam, pa onda legnem jedno sahatak da odmorim i dok trepnes, ona gotova
nista ne moze zamijeniti ukus Jela Koje se par sati krcka na laganoj vatrici. nema te Marinade i zacina.
hadzinicasa wrote:ih tako ja bamiju krckam makar 3-4 sata. pristavim meso, odem na pijacu, spremim kucu, operem ves, onda obarim bamiju pa dodam, pa onda legnem jedno sahatak da odmorim i dok trepnes, ona gotova
nista ne moze zamijeniti ukus Jela Koje se par sati krcka na laganoj vatrici. nema te Marinade i zacina.
hadzinicasa wrote:ih tako ja bamiju krckam makar 3-4 sata. pristavim meso, odem na pijacu, spremim kucu, operem ves, onda obarim bamiju pa dodam, pa onda legnem jedno sahatak da odmorim i dok trepnes, ona gotova
nista ne moze zamijeniti ukus Jela Koje se par sati krcka na laganoj vatrici. nema te Marinade i zacina.
Ovdje bamje k'o sisarke ...
aj hijr ju. i ovdje. tacno cu uslikati jednom.
k#o moj prst ona jedna.
tako da filovanje bamije ne izgleda kao nemoguca misija
Rast i razvoj mikroorganizama koji kontaminiraju hranu (bakterije, kvasci, i plesni) može biti usporen pomoću raznovrsnog začinskog bilja: bjelog i crnog luka, cimeta, klinčića, timijana, kadulje, piment, kurkume, kumina, ruzmarina, hrena, hmelja, ginsenga, kopra, koriandera, paprike, običnog kima, crnog bibera, lovora i bosiljka.
Valjda je sad jasnije zašto su stare aščije, prije pojave frižidera, koristile sok od crnog luka i crni biber za mariniranje mesa.
Meso divljači je žilavo i ima "divlji" miris. To su dva "problema" koje treba riješiti marinada.
Mirisi se nalaze u sokovima, pa ih treba izvući van.
Za to nam koristi so, jer veže za sebe vodu.
Ja meso prvo osolim i stavim u frižider. U flašu s crnim vinom stavim zrna crnog bibera, bobe kleke (voditl računa o količini) i stavim na sobnu temperaturu.
Poslije 12h izvadim meso iz frižidera, odalijem tečnost, koju je izvukla so i bacim. Na meso stavim majčinu dušicu i prelijem sadržaj iz flaše (vino,biber,kleka) i opetu frižider (2-3) dana.
Toto wrote:Pa, kakvi su dojmovi? Ukus? Mekoća? Mehkoća?Šta ste radili s meso? Je li "maturiralo"?
Sta reci Toto. Ja sam vise degustator a imam jednog ''guzija-poguziju'' koji svakom mesu nadje neku adekvatnu marinadu. Znam da nekada koristi jogurt i luk(onako krupno isjecen), obavezno biber i jos mnogo toga sto ti ja ne mogu ni zapamtiti.
Svaki put budem odusevljen ukusom, meHkocom, i zasicenoscu.
Ljetos nam je spremao onako cijeli biftek. Uh kako je bio dobar. Jednom na rostilju a drugi put u tavi.
Gledao sam ovaj u tavi. Zagrije tavu dobro pa ga izokrece da dobije boju. Onda ubaci komad putera da se topi. Nagne tavu a drzi je jos na plamenu a kasikom dise onaj puter i preliva preko njega. Nista ga ne okrece. Obavezno ga zamota malo u foliju da otpusti....mmm kako je bio dobar. Dodje negdje do ''rare'' a ja sam za ''medium'' dok je treca osoba uvjek za ''medium wel''. Kompromis.
Mislim da ponajvise zavisi od kvaliteta goveceta kao i temperature na kojoj se priprema/przi.
Jeste li probali --au poivre-- moj nekada omiljeni sos--
Pod stokom za klanje, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se: goveda (uključujući i bivole), svinje, ovce, koze, kopitari (konji, magarci, mazge i mule) i kunići.
Pod peradi, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se kokoši, ćurke, guske, plovke, morke i pitomi golubovi.
Pod divljači, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se: zečevi, divlje svinje, divokoze, jeleni, srne, medvedi, jarebice, prepelice, divlje guske, divlje plovke, divlji golubovi, grlice i fazani.
Član 3
Pod mesom stoke za klanje, peradi i divljači, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se skeletna muskulatura dobivena klanjem stoke i peradi i klanjem ili odstreljenjem divljači, sa uraslim masnim i vezivnim tkivom, kostima i rskavicama, krvnim i limfnim sudovima, limfnim čvorovima i živcima.
Član 4
Pod jestivim delovima stoke za klanje, peradi i divljači (u daljem tekstu: jestivi delovi), koji se ne smatraju mesom u smislu odredbe člana 3. ovog pravilnika, podrazumevaju se:
1) masna tkiva – slanina (potkožno masno tkivo svinja), salo (naslage masnog tkiva u trbušnoj šupljini svinja), oporci (masno tkivo creva) i loj (masno tkivo goveda, bivola, ovaca, koza i kopitara);
2) unutrašnji organi ili iznutrice, i to:
a) celi organi: mozak, jezik, srce, grkljan, dušnik, pluća, grudna žlezda, jetra, slezina, bubrezi, beli bubrezi – testesi i krv;
b) celi organi ili delovi organa probavnog trakta: želudac svinja i teladi, predželuci goveda, teladi i ovaca (burag i kapura), mišićni želudac peradi (bubac), tanka creva teladi, prasadi i jagnjadi i deo debelog creva svinja, teladi, goveda, ovaca i jagnjadi;
3) glava (ošurena ili oslobođena kože), donji delovi nogu stoke za klanje i peradi odvojeni u skočnim (tarzalnim) i kolenim (karpalnim) zglobovima (u daljem tekstu: donji delovi nogu), rep (deo kičmenog stuba koji obuhvata pršljenove repa sa pripadajućom muskulaturom), koža svinja bez dlake, koža glave i nogu teladi (ošurena i bez dlake) i gubice goveda, kosti za supu (bele kosti) i kosti sa mesom.
Celi organi ili delovi organa probavnog trakta (stav 1. tačka 2. pod b) moraju se odmah posle klanja dobro očistiti od sadržaja, a sa želuca svinja, mišićnog želuca peradi i predželuca preživara mora se odstraniti rožnati deo (kutikula).
skrtica wrote: ↑02/12/2022 09:26
Da li je meso u tržnicama, meso naših proizvođača. Gdje ga kupujete uopšte ?
Kakva je razlika, kad farmeri i u inostranstvu i domaći, koriste identičnu ili vrlo sličnu hranu za stoku
Razlika je kupiti meso kod Bajre i kupiti meso kod Mehe iz Donjeg Uzglavića! Jer kod Mehe je jela krava travu, djetelinu i tako to a kod Bajre je jela industrijsku hranu, koncentrat i slično. Tako da ko se razumije u domaću hranu onda zna šta govorim.
Kakva je razlika, kad farmeri i u inostranstvu i domaći, koriste identičnu ili vrlo sličnu hranu za stoku
Razlika je kupiti meso kod Bajre i kupiti meso kod Mehe iz Donjeg Uzglavića! Jer kod Mehe je jela krava travu, djetelinu i tako to a kod Bajre je jela industrijsku hranu, koncentrat i slično. Tako da ko se razumije u domaću hranu onda zna šta govorim.
Meho uzgaja kravu-dvije, koje će kasnije nekad prodati u mesu, a Bajra trguje tržišnim mesom. Samo Mercator u Sarajevu proda više nego Meho može uzgojiti krava. Krave koje jedu travu, uglavnom su mliječne krave