Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Skyfox

#101 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Skyfox »

Od prodavaca do prodavaca... nedavno sam posudio jaranici shopping karticu koju je provlacila po cijelom Pragu bez ikakvih problema. Isto tako ja sam sa karticom od rodice placao i kupovao u Istabulu. Naravno da su me odbili ne bi pravio probleme nego hvala, izvinite i hajde cao...

Sent from my Lumia using Tapatalk
Domy31

#102 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Domy31 »

Arc_Angel wrote:pokretacu teme

ako si ti zaista uposlenik neke banke, ili pravnik kako tvrdis, i jos si toliko samouvjerenja u valjanju gluposti molim te potpisi se imenom i prezimenom, i reci nam u kojoj banci radis, pa da odemo kolektivno da se zalimo na kolicini tvoje gluposti koje si ovdje napisala i da vise nikada ne krocis niti u jednu banku kao uposlenik.

zastrasujuce je da ti (ponavljam ako si zaista) kao poslenik neke banke toliko samouvjereno i uskogrdo gledas na kompletnu situaciju, i jos vise je alarmantno da sto kao pravnik dajes sebi za pravo da tumacis zakon u onoj mjeri i na nacin na koji tebi subjektivno odgovara odnosno konkretno izvlacis neosnovone zakljucke i istog i koristis ih kao argumente.

jadna je banka u kojoj ti radis, i tesko tvojim kolegama jos vise.
A NAMA EVENTUALNIM KORISNICIMA USLUGA TE ISTE BANKE U KOJOJ SI TI UPOSLENIK NEK NAM JE BOG NA POMOCI
Tacno me strah sad da ova ne radi u mojoj banci :cry:
GarfieldLover

#103 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by GarfieldLover »

Znam da u ugovoru koji sam potpisala dobijanjem svake kartice (imam 3 različite vrste kartica u 2 banke) piše da mogu plaćam njom samo lično i uz predočenje nekog ID. I ja uopšte ne razmišljam dalje o tome - u SVAKOJ trgovini pružam prodavačici zajedno karticu i ličnu kartu. Desi mi se da mi ličnu vrati i ne pogledavši je, ali najčešće uporedi ime. Vrlo vjerovatno bi mi na nekim mjestima bez problema uzeli kartice bez da zatraže ličnu, ali ne pokušavam...ja sam veliki legalista :D
Inače imam punomoć za račun moje majke, i dobila sam karticu NJENOG računa na kojoj je MOJE ime.- Dakle, kad plaćam, prodavačica nema pojma čiji je račun, odnosno čiji je novac, ali vidi da je kartica MOJA jer je na njoj moje ime i ono se slaže sa imenom na ličnoj karti koju joj pružam
I ne vidim zašto komplikovati živote i sebi i drugima...plaćajte svojim karticama, ili uzmite punomoć (dopunsku karticu), ili jednostavno dižite novac na bankomatu :-D
svjezi_ustipak

#104 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by svjezi_ustipak »

Arc_Angel wrote:pokretacu teme

ako si ti zaista uposlenik neke banke, ili pravnik kako tvrdis, i jos si toliko samouvjerenja u valjanju gluposti molim te potpisi se imenom i prezimenom, i reci nam u kojoj banci radis, pa da odemo kolektivno da se zalimo na kolicini tvoje gluposti koje si ovdje napisala i da vise nikada ne krocis niti u jednu banku kao uposlenik.

zastrasujuce je da ti (ponavljam ako si zaista) kao poslenik neke banke toliko samouvjereno i uskogrdo gledas na kompletnu situaciju, i jos vise je alarmantno da sto kao pravnik dajes sebi za pravo da tumacis zakon u onoj mjeri i na nacin na koji tebi subjektivno odgovara odnosno konkretno izvlacis neosnovone zakljucke i istog i koristis ih kao argumente.

jadna je banka u kojoj ti radis, i tesko tvojim kolegama jos vise.
A NAMA EVENTUALNIM KORISNICIMA USLUGA TE ISTE BANKE U KOJOJ SI TI UPOSLENIK NEK NAM JE BOG NA POMOCI

nije ni cudo da nam je stanje ovakvo kad su takvi pravnici iz banaka kao pokretacica teme i kad lik koji se hvali da je "studirao biznis" ne zna sta je bankovna transakcija niti razliku izmedju prepaid kartice i kartice kojom placas sa tekuceg racuna. tek bi se iznenadili da ukucaju u google "credit/debit card fraud" i procitaju stagod.

kukala nam majka sa takvim biznis studentima i pravnicima. a onda se cudimo odakle se rodi Esed Radeljas...
hladan.preminger

#105 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by hladan.preminger »

Gjde nestade postavljačica teme?
Nadam se do danas izvinila prodavačici i kupila joj čokoladu s obzirom kako se ponijela prema njoj.
MedenoSrce

#106 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by MedenoSrce »

Kastanienallee wrote:Meni je zapravo drago da je ova postavljacica teme pisala ovako ishitreno i iskreno. Nadam se da ce joj reakcije par dobronamjernih ljudi pomoci da se smiri, presabere i razmisli o svojim uvjerenjima i postupcima.

A vama svima sto se iscudjavate proizvodima nakaradnog obrazovnog sistema koji vecina stanovnika BiH podrzava na neki nacin kad im nesto zapne pa uskacu da pomognu na ljigav nacin sebi, bratu, sestri, rodjaku, poznaniku i sretni su kad su toliko "sposobni" i imaju bitna poznanstva da se izvuku, poloze, potplate, potkupe...nastaviti niz...da se provuku kroz taj isti sistem koji svi toliko kritikujemo, zelim mnogo idealniji svijet u kojem nikada niste ucinili nista necasno ni za sebe ni za najblize cime ste pomogli citav sistem korupcije i gazenja standarda u obrazovanju.
:thumbup:
zelim da te upoznam :srce: :kiss:
samo da se uvjerim kako nisi googlebot :D
TheMule

#107 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

svjezi_ustipak wrote:
nije ni cudo da nam je stanje ovakvo kad su takvi pravnici iz banaka kao pokretacica teme i kad lik koji se hvali da je "studirao biznis" ne zna sta je bankovna transakcija niti razliku izmedju prepaid kartice i kartice kojom placas sa tekuceg racuna. tek bi se iznenadili da ukucaju u google "credit/debit card fraud" i procitaju stagod.

kukala nam majka sa takvim biznis studentima i pravnicima. a onda se cudimo odakle se rodi Esed Radeljas...
Oooooj, sacuvaj me Boze srpskog junastva, hrvatske kulture i Klixovih pametnjakovica :lol: :lol:

Nije prepaid tuko, vec debit kartica bez tekuceg racuna, tj postoji racun u banci radi njihove evidencije naravno, ali ti nemas pristup istom osim kroz karticu. Znam da ste ovdje par vas pametnih zaostali, ali za 20tak godina i vi mozda dodjete do mog nivoa.

A sto se tice bankovne tranzakcije, postoji razlika izmedju tranzakcija izmedju osobe A i osobe B (merchant transaction), gdje je banka samo posrednik, i tranzakcija izmedju osobe A i banke direktno. Ali dzaba vama govoriti, vi sa Klixa ste sve naucili u kaficima i za sankovima.

Kad je omladina ovako pametna, nije ni cudo sto je drzava odron.

U ostalom, niko da odgovori na ovo pitanje, valjda malo tesko, zeza vas razlika izmedju sustine zakona i forme:

Ako odes da dignes pare na bankomatu, sa sinovom karticom, i znas "Pin", hocel ti bankomat dati pare, ili ce se pored tebe stvoriti neka teta i njena sefica da ti traze licnu kartu, pasos, i rodni list???
NeenaSa

#108 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by NeenaSa »

Cist' autogol.
Da ne pridikujem/o onim koji stadose u odbranu, iz ma kojih razloga. :-)
Ispada, svoji smo.
hopcup

#109 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by hopcup »

TheMule wrote:
Ako odes da dignes pare na bankomatu, sa sinovom karticom, i znas "Pin", hocel ti bankomat dati pare, ili ce se pored tebe stvoriti neka teta i njena sefica da ti traze licnu kartu, pasos, i rodni list???[/u][/b]
slušaj magarac, ovako;
neće se pojaviti teta, možeš podić pare. međutim, ako ti je kartica ukradena i provaljen pin (ili se obavi transakcija na internetu), to se prijavi u banku, kartica se blokira, a pokradene pare namiri banka.
ako neko pokuša platit sa tuđom karticom, a prodavaćica to vidi po imenu (muško ime, a žena plaća, npr ili obratno) ili na neki drugi način, dužna je tražiti ličnu i/ili odbiti tu transakciju.
sad nastavit njakat ko magarac. pardon, mazga.
NeenaSa

#110 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by NeenaSa »

hopcup wrote:
TheMule wrote:
Ako odes da dignes pare na bankomatu, sa sinovom karticom, i znas "Pin", hocel ti bankomat dati pare, ili ce se pored tebe stvoriti neka teta i njena sefica da ti traze licnu kartu, pasos, i rodni list???[/u][/b]
slušaj magarac, ovako;
neće se pojaviti teta, možeš podić pare. međutim, ako ti je kartica ukradena i provaljen pin (ili se obavi transakcija na internetu), to se prijavi u banku, kartica se blokira, a pokradene pare namiri banka.
ako neko pokuša platit sa tuđom karticom, a prodavaćica to vidi po imenu (muško ime, a žena plaća, npr ili obratno) ili na neki drugi način, dužna je tražiti ličnu i/ili odbiti tu transakciju.
Upravo.
Zadnje obrisah :D nastavite :D
TheMule

#111 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

hopcup wrote:
TheMule wrote:
slušaj magarac, ovako;
sad nastavit njakat ko magarac. pardon, mazga.
:lol:

A zasto ta zena koja je provalila sinov pin i ukrala mu karticu nebi otisla na bankomat i digla 500 maraka ili koliko je vec limit, umjesto da ide u prodavnicu i krade 26 km?

Nego, nastavi napadati ovu iz uvodnog posta, to ti je svo nasladjivanje koje imas u jadnog i pateticnom zivotu 8)
hopcup

#112 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by hopcup »

TheMule wrote: :lol:

A zasto ta zena koja je provalila sinov pin i ukrala mu karticu nebi otisla na bankomat i digla 500 maraka ili koliko je vec limit, umjesto da ide u prodavnicu i krade 26 km?

Nego, nastavi napadati ovu iz uvodnog posta, to ti je svo nasladjivanje koje imas u jadnog i pateticnom zivotu 8)
ja sam i napisao da je trebala otić na bankomat i poštedit i sebe i nas tog iskustva. to što ti to nisi pročitao, šta ću ti ja. iz posta u post ispadaš gluplji i gluplji
Edin H.

#113 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Edin H. »

Trebala je zovnuti policiju zbog koristenja tudje kartice, pa neka robija :oops:
TheMule

#114 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

hopcup wrote:
TheMule wrote: :lol:

ja sam i napisao da je trebala otić na bankomat i poštedit i sebe i nas tog iskustva. to što ti to nisi pročitao, šta ću ti ja. iz posta u post ispadaš gluplji i gluplji
A zasto bi isla na bankomat radi glupog pravila koje niko na svijetu ne praktikuje, umjesto da ide pravo u prodavnicu i kupi sta hoce? Citav razlog za karticu je lahkoca koristenja.

Imas logiku na kojoj bi anticki Grci pozavidili, ali zato znas da vrijedjas, posljednja stanica za one koje izgube argumenat :)
hopcup

#115 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by hopcup »

TheMule wrote:
A zasto bi isla na bankomat radi glupog pravila koje niko na svijetu ne praktikuje, umjesto da ide pravo u prodavnicu i kupi sta hoce? Citav razlog za karticu je lahkoca koristenja.

Imas logiku na kojoj bi anticki Grci pozavidili, ali zato znas da vrijedjas, posljednja stanica za one koje izgube argumenat :)
zato što je ilegalno kupovati sa tuđom karticom. ponovi to jedno 16 puta, možda ti dopre do mozga
muha_sa

#116 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by muha_sa »

ja sam u ŠveCkoj kupovo sa kcerkinom karticom--kcerka mi rekla pin i redosljed poteza na kasi i vozdra :)

valjda kod njih ne traže licnu. kod nas bi trebali obavezno tražit jer smo nevidjeni muljatori :lol:
Edin H.

#117 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Edin H. »

hopcup wrote:
TheMule wrote:

zato što je ilegalno kupovati sa tuđom karticom. ponovi to jedno 16 puta, možda ti dopre do mozga
Da je sin htio da mu mater peljeshi lovu sa racuna otvorio bi joint account, kao sto ljubavnici otvoris, te bi doticna imala legalnu karticu na svoje ime.

S obzirom da nema, jedino rjesenje je ROBIJA :izet:
TheMule

#118 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

hopcup wrote:
TheMule wrote:

U redu, daj mi stavku u krivicnom zakonu, gdje se navodi da je ilegalno?

Usmeni ugovor od strane osobe koja mi daje karticu koja nije niti izgubljena niti ukradena mi daje pravo. Koji bi me to sud osudio na novcanu ili zatvorsku kaznu?

Samo postoji retardirano pravilo u odredjenim bankama koje -kako se vidi iz ove teme i iskustva nekoliko pisaca- upraznjavaju pravilo kako im se cefne. Obicni amateri. Nikad u zivotu nisam vidio prodavnicu gdje se trazi identifikacija iako sam i sam radio i istim, a kamo li da se odbije musterija :shock:

Osoba iz uvodnog posta mozda nije bila u pravu da se dere na kasirku, ali na sefa? 100% u pravu. Kao sto rekoh, bosanski bizMismeni i mentalitet kakav se vidi i na ovom forumu

Ko sto bi Englezi rekli, dzizuz faking krajst :roll:
Last edited by TheMule on 19/02/2014 17:40, edited 1 time in total.
muha_sa

#119 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by muha_sa »

TheMule wrote:

Usmeni ugovor od strane osobe koja mi daje karticu koja nije niti izgubljena niti ukradena mi daje pravo. Koji bi me to sud osudio na novcanu ili zatvorsku kaznu?

Samo postoji retardirano pravilo u odredjenim bankama koje -kako se vidi iz ove teme i iskustva nekoliko pisaca- upraznjavaju pravilo kako im se cefne. Obicni amateri. Nikad u zivotu nisam vidio prodavnicu gdje se trazi identifikacija iako sam i sam radio i istim, a kamo li da se odbije musterija :shock:

Osoba iz uvodnog posta mozda nije bila u pravu da se dere na karisku, ali na sefa? 100% u pravu. Kao sto rekoh, bosanski bizMismeni i mentalitet kakav se vidi i na ovom forumu

zijaniš karticu a ne skontaš da si je zijanio--kad skontaš da je nema na njoj više ni banke prebijene--neko potrošio sve što si na njoj imo (pod uslovom da si imo) --šta bi uradio :?
TheMule

#120 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

muha_sa wrote:
TheMule wrote:

Osoba iz uvodnog posta mozda nije bila u pravu da se dere na karisku, ali na sefa? 100% u pravu. Kao sto rekoh, bosanski bizMismeni i mentalitet kakav se vidi i na ovom forumu

zijaniš karticu a ne skontaš da si je zijanio--kad skontaš da je nema na njoj više ni banke prebijene--neko potrošio sve što si na njoj imo (pod uslovom da si imo) --šta bi uradio :?
Ne znam kakav ste ugovor potpisali, ali u mojoj banci svaka kartica je osigurana na 100 000. To je vrlo mali rizik koji banka preuzima, za tebe mnogo prihvatljiviji nego da nosis novcanice.

Kad bi te ispraznili, ukoliko je rijec o velikoj sumi, dobio bi poziv ti od banke, nebi oni cekali da je ti prijavis.

Citava poenta je da ova metoda provjeravanja na kasi uopste nije nikog zaustavila i samo je dodatni teret musterijama banaka, tj moraju ici ba bankomat. Uz ovo, i konkurencija je stvari dovela do te mjere da niko ovo ne provjerava. Kad sam radio u prodavnici u Americi (bio neki mali sef), nisam smio odbiti niciju karticu, a da pitam za identifikaciju je nezamislivo, letio bi iste sekunde.

Citava ova prica je slik i prilika sitnicarskog i bahatog mentaliteta kad su u pitanju usluge musterijama u BiH. Ono, od tebe zaradjuju platu, a mrsko im sto si doso :sad:
Last edited by TheMule on 19/02/2014 17:50, edited 2 times in total.
muha_sa

#121 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by muha_sa »

TheMule wrote: Ne znam kakav ste ugovor potpisali, ali u mojoj banci svaka kartica je osigurana na 100 000. To je vrlo mali rizik koji banka preuzima, za tebe mnogo prihvatljiviji nego da nosis novcanice.
valjda ce neko nekog sudski ganjat zbog zloupotrebe tvoje kartice. što znaci da je zabranjeno i kažnjivo koristit tudju karticu.

moguce da isto pricamo al se ne kontamo :lol: do mene je.
TheMule

#122 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

muha_sa wrote:
TheMule wrote: Ne znam kakav ste ugovor potpisali, ali u mojoj banci svaka kartica je osigurana na 100 000. To je vrlo mali rizik koji banka preuzima, za tebe mnogo prihvatljiviji nego da nosis novcanice.
valjda ce neko nekog sudski ganjat zbog zloupotrebe tvoje kartice. što znaci da je zabranjeno i kažnjivo koristit tudju karticu.

moguce da isto pricamo al se ne kontamo :lol: do mene je.
Male sume banka nece ganjati, kartica je samo ponistena, osiguranje isplaceno i to je to. Cak i da se zna ko je krivac, troskovi suda su obicno visi od male sume, zavisi kakva politiku vodi ta banka. U tom slucaju bi policija obavila svoj poso, i novcana kazna bi stigla.

Ako su sume velike onda je to druga stvar. Haps, vracanje para iz licnih sredstava, zaplijenjivanje imovine itd.....

Editovo sam post na prijasnjoj strani i tu sam detaljnije objasnio.

Samo mi nije jasno, zar je moguce pravom Bosancu ukrasti lovu? :D
L u c i f e r

#123 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by L u c i f e r »

melbaa wrote:Ovo moram podijelili....
Jutros u Merkatoru na Pofalicima kupujem par stvari i placam debitnom karticom koja glasi na ime moga sina (za informaciju racun je iznosio 26,00 KM). Blagajnica mi kaze da ne mogu platiti tom karticom jer glasi na tudje ime. Objasnjavam da je to kartica moga sina i da sam je do sada bezbroj puta koristila. Ode ona do sefice da provjeri, zatim dolazi ta sefica i pokusava da me ubijedi da ne mogu platiti tudjom karticom. Opet ponovim pricu a ona veli da ne moze jer su imali slucaj gdje je zena uzela karticu svoga supruga i platila racun od 1000,00 KM a onda je blagajnica morala da vrati novac nosiocu kartice tj. suprugu!!! Pomslila sam (ali nazalost nisam glasno rekla) da ih je neko dobro prevario. Nesto razmisljam i treba kad ste tako glupi.
Pitam se sta bi bilo da sam imala karticu neke zenske osobe i da sam njome pokusala da platim. Posto ne legitimisu onoga tko placa, znaci da sam mogla bez problema da platim racun.
Naravno ja ne odustajem od namjere da platim tom karticom a oni mi traze punomoc!!!! Na moje pitanje kako maloljetno dijete moze izdati punomoc svom zakonskom zastupniku oni naravno nisu mogli odogovoriti, ali su i dalje insistriali da moram imati punomoc. Dala sam im svoju osobnu iskaznicu i predlozila da, ako zele provjere u banci, da sam ja zakonski zastupnik i da imam pravo da raspolazem sa tim racunom. Naravno, znam da je ovo bilo suvisno ali kontam da ih urazumim (ah, mene iluzioniste). Medjutim oni su uporno pokusali da mi dokazu da ja ne mogu da platim tom karticom.... Posto sam bila poprilicno bucna (iskreno i sama sam sebe iznenadila da imam toliko decibela u svom glasu) nasao se tu i momak koji radi na obezbjedjenju koji me je pokusao da "prosvjetli" da mi treba punomoc da bih koristila karticu.
Cijelo vrijeme me je sefica prekidala u mojem nesto glasnijem (!!!) obracanju ali ja joj svjesno nisam dopustila da bilo sta kaze jer nije imala nista pametno ka kaze osim da ne mogu placati tom karticom.
Ishod ove pustolovine je bio taj da sam rekla da se ne micem dok mi ne naplate, sto su i ucinili uz ispracajne rijeci da vise ne mogu u ovoj prodavnici kupovati tudjom karticom.
E, sada sta je poenta ove price:
1. Ljudskoj gluposti nigdje kraja: Ako ja znam PIN broj kartice koju nosim to je stvar vlasnika kartice a ne prodavca. Banka ce u vratiti novac vlasniku kartice samo u slucaju da je kartica prijavljena tj. da je ukradena ili izgubljena. Ako je niste prijavili na vrijeme nestanak kartice nece vam refundirati novac uzet sa racuna. Prodavnica nikada u slucaju kradje nije obavezna da vrati novac. To je ocito dobro znao bracni par koji je kersirao 1000,00 KM :)
2. Ako pokusavas nesto "civilizacijski" da nekome nesto kazes i dokazes neces uspjeti. Ocito samo ako dignes glas i napravis "scenu" ili "pokazes zube" mozes nesto da i uspijes.
3. "Znanje je sila, znanje je moc" govorio mi je moj otac kada sam bila djete. E evo primjera da je to zaista tacno.
žalim samo jedno
što neko od prisutnih nije popizdio
i složio te šakom posred face
kao što i zaslužuješ
Arc_Angel

#124 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Arc_Angel »

TheMule wrote:
hopcup wrote:
TheMule wrote:

Osoba iz uvodnog posta mozda nije bila u pravu da se dere na kasirku, ali na sefa? 100% u pravu. Kao sto rekoh, bosanski bizMismeni i mentalitet kakav se vidi i na ovom forumu

@the Mule

Ne znam odakle da pocnem da ti objasnjavam koliko si plitak, ti si u stvari od one najgore sorte ljudi koji cak i kad ih neko ili grupa ljudi osamari argumentom bezbroj puta oni uporno a na osnovu tolerantnosti drustva (u ovom slucaju foruma) nastavljaju da valjaju gluposti i truju okolinu istom.

ZBOG TAKVIH KAO STO SI TI IZMISLJEN JE TERMIN "TROL" ZNACI TI SI TROL ALI SAMO TAKAV.

Dalje sto se tice tvog pokusaja pametovanja oko zakonske regulative da te citiram "U redu, daj mi stavku u krivicnom zakonu, gdje se navodi da je ilegalno?" ne svodi se sve na krivicno pravo, ima tu i prekrsajno MADA ZA TAKVE KAO STO SI TI BILO BI DOBRO DA POSTOJI SAMO KRIVICNO

DA TI NACRTAM DOZVOLI MOLIM TE ONOG MOMENTA KADA U BANCI POTPISES OPSTE USLOVE ZA IZDAVANJE I KORISTENJE KARTICA ZA FIZICKE OSOBE SVOJIM POTPISOM SE SLAZES DA SE TIH PRAVILA I PRIDRZAVAS, I DRUZE SVAKI ALI SVAKI SUD BI TE PROGLASIO KRIVIM ZA BILO KAKVO KRSENJE TIH PRAVILA KORISTENJA KOJE SI POTPISAO.
McMoy

#125 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by McMoy »

melbaa wrote:Ovo moram podijelili....
Jutros u Merkatoru na Pofalicima kupujem par stvari i placam debitnom karticom koja glasi na ime moga sina (za informaciju racun je iznosio 26,00 KM). Blagajnica mi kaze da ne mogu platiti tom karticom jer glasi na tudje ime. Objasnjavam da je to kartica moga sina i da sam je do sada bezbroj puta koristila. Ode ona do sefice da provjeri, zatim dolazi ta sefica i pokusava da me ubijedi da ne mogu platiti tudjom karticom. Opet ponovim pricu a ona veli da ne moze jer su imali slucaj gdje je zena uzela karticu svoga supruga i platila racun od 1000,00 KM a onda je blagajnica morala da vrati novac nosiocu kartice tj. suprugu!!! Pomslila sam (ali nazalost nisam glasno rekla) da ih je neko dobro prevario. Nesto razmisljam i treba kad ste tako glupi.
Pitam se sta bi bilo da sam imala karticu neke zenske osobe i da sam njome pokusala da platim. Posto ne legitimisu onoga tko placa, znaci da sam mogla bez problema da platim racun.
Naravno ja ne odustajem od namjere da platim tom karticom a oni mi traze punomoc!!!! Na moje pitanje kako maloljetno dijete moze izdati punomoc svom zakonskom zastupniku oni naravno nisu mogli odogovoriti, ali su i dalje insistriali da moram imati punomoc. Dala sam im svoju osobnu iskaznicu i predlozila da, ako zele provjere u banci, da sam ja zakonski zastupnik i da imam pravo da raspolazem sa tim racunom. Naravno, znam da je ovo bilo suvisno ali kontam da ih urazumim (ah, mene iluzioniste). Medjutim oni su uporno pokusali da mi dokazu da ja ne mogu da platim tom karticom.... Posto sam bila poprilicno bucna (iskreno i sama sam sebe iznenadila da imam toliko decibela u svom glasu) nasao se tu i momak koji radi na obezbjedjenju koji me je pokusao da "prosvjetli" da mi treba punomoc da bih koristila karticu.
Cijelo vrijeme me je sefica prekidala u mojem nesto glasnijem (!!!) obracanju ali ja joj svjesno nisam dopustila da bilo sta kaze jer nije imala nista pametno ka kaze osim da ne mogu placati tom karticom.
Ishod ove pustolovine je bio taj da sam rekla da se ne micem dok mi ne naplate, sto su i ucinili uz ispracajne rijeci da vise ne mogu u ovoj prodavnici kupovati tudjom karticom.
E, sada sta je poenta ove price:
1. Ljudskoj gluposti nigdje kraja: Ako ja znam PIN broj kartice koju nosim to je stvar vlasnika kartice a ne prodavca. Banka ce u vratiti novac vlasniku kartice samo u slucaju da je kartica prijavljena tj. da je ukradena ili izgubljena. Ako je niste prijavili na vrijeme nestanak kartice nece vam refundirati novac uzet sa racuna. Prodavnica nikada u slucaju kradje nije obavezna da vrati novac. To je ocito dobro znao bracni par koji je kersirao 1000,00 KM :)
2. Ako pokusavas nesto "civilizacijski" da nekome nesto kazes i dokazes neces uspjeti. Ocito samo ako dignes glas i napravis "scenu" ili "pokazes zube" mozes nesto da i uspijes.
3. "Znanje je sila, znanje je moc" govorio mi je moj otac kada sam bila djete. E evo primjera da je to zaista tacno.

Haram ti je bona od svog djeteta otimati! :cry:
Post Reply