Memorijalni centar "Potocari"

seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

spongebob wrote:
Prema toj odluci, Potočari i Memorijalni centar prelaze u nadležnost države BiH, koja će se brinuti za njegovo funkcioniranje, sigurnost i upravljanje. Šiling je ovim zakonom zadužio Vijeće ministara BiH da imenuje upravni odbor nove institucije i da osigura finansiranje njenog rada iz državnog budžeta.
ako postoji druga definicija za truhli kompromis onda je to ova odluka :( :( :(
postoji "slap in the face!"" - lepom Zlaji, Komsu, Haretu, Ti'om (malom chetniku) i svima koji zajebase Srebrenicane na njihovom "Putu ka Slobodi", i obecase im pare u zamjenu za izglasavanje njihove ODLUKE O IZDVAJANJU iz rs-a, i uspostavljanju SLOBODNE SREBRENICE!!

,
bos

Post by bos »

HanaT wrote:Svaka cast forumasi, ostavili ste dovoljno prostora za drugacije misljenje da covjeku prosto bude muka kad pokusa da komentarise od silnih uvreda i diskriminacije. ni sarkazam ne bi prosao bolje. ali nadam se da uzivate sami u sebi i sa sobom tako tapsajuci i podrzavaju jedni drugima slicne ideje koje su samo vasim mozgovima prihvatljive.
svako ubistvo je ubistvo i treba se kazniti, al nisu samo "cetnici" jedine zivotinje u regiji.
cistimo svoja dvorista
kanite se moralisanja, pomozite konkretno zrtvama koje su prezivjele!
pa onda pricajte, jer najlakse je biti general poslije bitke!

Zivotinje?!

Zivotinje to nikad nebi napravile...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

HanaT wrote:Svaka cast forumasi, ostavili ste dovoljno prostora za drugacije misljenje da covjeku prosto bude muka kad pokusa da komentarise od silnih uvreda i diskriminacije. ni sarkazam ne bi prosao bolje. ali nadam se da uzivate sami u sebi i sa sobom tako tapsajuci i podrzavaju jedni drugima slicne ideje koje su samo vasim mozgovima prihvatljive.
svako ubistvo je ubistvo i treba se kazniti, al nisu samo "cetnici" jedine zivotinje u regiji.
cistimo svoja dvorista
Ako ti je muka od ovih komentara, mozes li molim te opisati kako se osjecas na sve stavri o kojima pisu forumasi? Mozes li zamisliti koliko ljudi i mehanizacije treba biti ukljuceno da se pobije, prebaci i ukopa u masovne grobnice 8000 osoba? Radi se vjerovatno o vise od 15000 osoba koji su direktno ucestvovali u necemu sto je sudski okarakterisano kao cin genocida. Onda se poslije izvjesnog vremena opet angazuje ogroman broj ljudi i mehanizacije koji onda te posmrtne ostatke iskopava, utovara i prebacuje u druge masovne grobnice. Mozes li to zamisliti i opisati kako se osjecas povodom toga?
I nakon svega ne da u RS-u nece da uhapse i sude one koji su ucestvovali u tome, nego nece ni da kazu gdje se nalaze masovne grobnice. A radi se o hiljadama ljudi koji znaju gdje se nalaze te grobnice. Kako se osjecas povodom toga?
Ljudi ce pricati o ovim stvarima sve dok se istina ne prihvati u RS-u.
Ja trenutno radim sa jednom zenom iz Srbije. Prije par dana me pitala dali je istina sve ono sto se prica za zlocine u Srebrenici. Kad sam joj ja rekao da to jeste istina, onda mi je ona rekla da se u Srbiji jednostavno takve informacije negiraju i relativiziraju, upravo ovako kako ti radis. "Znate svi su ubijali."
dizZaster

Post by dizZaster »

(citat);
MarcoPolo

Dragi forumasi,
zaista mi je drago da me Silajdzicevi saborci na ovom forumu zestoko napadaju i vredjaju. Mogu reci cak i da sam ponosan na to. Ni reci o argumentima koje sam naveo u predhodnim postovima, jer su oni svi istiniti, a o tome i treba diskutovati. Nisam dodikovac, vec samo patriota i zelim najbolje svim narodima u BiH u okviru moguceg.
Jos jednom, dakle, da podjemo od sadasnjosti.
--- Republika Srpska je trajna kategorija koja ima svoje uporiste u Dejtonu, Ustavu BiH, i nista manje vazno, u izjavama zvanicnika SAD I EU. Sta ovde nije jasno i moze li neko da pobije ove cinjenice? Zaista mislim da negiranje istih zalazi u domen naucne fantastike i podseca na pricu o Sizifu kamenu . Dakle od ukidanja RS nema nista, ma sta hare pricao, lagao narod i trazio podrsku u arapskim zemljama.
---Dejtonski ugovor i Ustav BiH se ne mogu menjati, ukoliko se srpski narod (citaj Dodik) ne slozi sa tim. Ovo je opste poznat stav, koji skoro svaki dan ponavljavu predstavnici medjunarodne zajednice, a takodje i Dodik sam. Sta i ovde nije jasno, cisto pravnicki i demokratski? Ko moze da negira pomenute cinjenice?
E, pa, kad smo se lepo slozili oko toga, setimo se da je politika umetnost moguceg i pokusajmo da nadjemo neki dogovor na osnovu navedenih premisa.
Ili, dajemo na glasanje predlog o ukidanju RS. MMM... GLASANJE.. predlog nije prihvacen, idemo dalje, sledeca tacka...Izdvajanje Srebrenice iZ RS, ..GLASANJE..., predlog nije prihvacen, idemo dalje.. sledeca tacka... izdvajanje RS iz BiH...glasanje.. predlog nije prihvacen, idemo dalje sledeca tacka...
Bosna je samo ono sta se njeni narodi dogovore, (a ne sto bi hare zeleo),a ako se ne dogovore tu je i dalje Dejtonski sporazum, ispod toga se ne moze.
Ako neko hoce da komentarise post, neka to bude kulturno i bez vredjanja. Hvala na strpljenju.
(kraj citata);
što im ga Šiling šuknu. :D
MarcoPolo zaboravio da ima nešto što je iznad interesa srpskog naroda a to su bonske ovlasti
HanaT

Post by HanaT »

Ja nisam gospodja i nisam iz Srbije, to je prvo
Drugo, ja saosjecam sa zrtvama, duboko, jer sam jedna od njih! svi smo na koncu-zrtve! Zlo mi je vise od prica "mi" "oni", samo prave razdor.
i da seiko22 il kako ti je vec nick, postoji razlika u kvantitetu i to niko normalan ne spori, ali i onaj 1 je neciji sin, brat i muz...zakon matematike izgleda poznajes jer si dozvolio svom mozgu da dostigne ekstazu naucivsi ga da sabira. gramatiku izgleda ne poznajes.
raspirivaci mrznje, pojedini politicari i zavedene ovce se koriste brojkama.
ja kazem to su ljudi! i to nije neka moja monumentalna recenica nego nesto na sta mi zaboravljamo kada krenemo da "brojimo" umjesto da empatisemo sa zrtvama.
necu ovo vise komentarisati, samo sam zeljela reci da sve ovo do sad sto sam procitala je bilo degradiranje Srba, a ne svih pocinioca.
pocinioci ce biti kaznjeni kad-tad, kao i njihovi pomagaci, ja imam vjere i ja znam da ce ih stici. ali sve njih!
u Srbiji se ne negira Srebrenica, nigdje se ne negira, ja imam drugacije iskustvo, ali cemu, ionako ste gluvi za drugaciji stav.
i jos jednom ja ne branim nikog i nikad nisam rekla "Znate svi su ubijali", jer nisu svi ,a nisu ni samo Srbi!
prestanite vi to negirati
Maraschino

Post by Maraschino »

Sloga kucu gradi a Bosnu rastura :

Radmanović: Konsultacije predstavnika RS-a o odluci Visokog predstavnika
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potvrdio je da je danas u kabinetu predsjednika RS-a Milana Jelića odžan jedan u nizu sastanaka s predstavnicima RS-a u zajedničkim organima, a povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Radmanović je nakon sastanka naglasio u izjavi novinarima u Banjoj Luci da se ovakvi razgovori nastavljaju, a da je ovo bio samo jedan u nizu takvih sastanka, na kojem nisu donošeni nikakvi konkretni zaključci.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je nakon sastanka da je tema razgovora bio nametnuti Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, te da će ovakve konsultacije nastaviti.

Predsjednik RS-a Milan Jelić će, kako je rečeno u njegovom kabinetu, naredne sedmice predstaviti usaglašene stavove RS-a o mjerama kojima će RS osigurati viši nivo saradnje i djelovanja prema predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, posebno u kontekstu odluke visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrencia - Potočari.

Jelić svakodnevno obavlja intenzivne razgovore s predstavnicima vlasti RS-a i s predstavnicima RS-a u zajedničkim organima u BiH, a radi utvrđivanja jedinstvenog stava o najnovijim aktivnostima predstavnika međunarodne zajednice.

(FENA)
Sta ocekivati od ovakvih ?

Kada ce se nasi "organi" u zajednickim institucijama BiH ovako sastati ?
Last edited by Maraschino on 29/06/2007 20:34, edited 1 time in total.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

svako ubistvo je ubistvo i treba se kazniti, al nisu samo "cetnici" jedine zivotinje u regiji.cistimo svoja dvorista

nisu jedini, ali tesko se iko moze porediti s njima :run:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

HanaT wrote: u Srbiji se ne negira Srebrenica, nigdje se ne negira, ja imam drugacije iskustvo, ali cemu, ionako ste gluvi za drugaciji stav.
U Srbiji se itekako negira genocid a republiku srpsku da ne spominjem. Kad Srbija isporuci optuzene za ratne zlocine, kada se u skupstinskim klupama donese zakon o negiranju genocida, kada se u skolskim udzbenicima uz Desanku Maksimovic i ceti djaka u jednom danu pojavi i tragedija Srebrenice i da ne nabrajam dalje tek tada cu povjerovati da su Srbi sazreli za izgradnju dobrosusjedskih odnosa i povjerenja medju ljudima. Signali koji se i dan danas salju su dno dna. Cast izuzetcima kojih je malo i ne cuju se dovoljno.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

pinkzelena wrote:
HanaT wrote:

nisu jedini, ali tesko se iko moze porediti s njima :run:
Ni zivotinje se ne mogu porediti sa cetnicima. Ja jos nisam vidio da je zivotinja ubila za dva dana vise od 8.000 ljudi. Da ne govorim o nacinu ubistava, masovne grobnice, prekopavanja, sakrivanje, negiranje itd ..
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

HanaT wrote:Ja nisam gospodja i nisam iz Srbije, to je prvo
Drugo, ja saosjecam sa zrtvama, duboko, jer sam jedna od njih! svi smo na koncu-zrtve! Zlo mi je vise od prica "mi" "oni", samo prave razdor.
i da seiko22 il kako ti je vec nick, postoji razlika u kvantitetu i to niko normalan ne spori, ali i onaj 1 je neciji sin, brat i muz...zakon matematike izgleda poznajes jer si dozvolio svom mozgu da dostigne ekstazu naucivsi ga da sabira. gramatiku izgleda ne poznajes.
raspirivaci mrznje, pojedini politicari i zavedene ovce se koriste brojkama.
ja kazem to su ljudi! i to nije neka moja monumentalna recenica nego nesto na sta mi zaboravljamo kada krenemo da "brojimo" umjesto da empatisemo sa zrtvama.
necu ovo vise komentarisati, samo sam zeljela reci da sve ovo do sad sto sam procitala je bilo degradiranje Srba, a ne svih pocinioca.
pocinioci ce biti kaznjeni kad-tad, kao i njihovi pomagaci, ja imam vjere i ja znam da ce ih stici. ali sve njih!
u Srbiji se ne negira Srebrenica, nigdje se ne negira, ja imam drugacije iskustvo, ali cemu, ionako ste gluvi za drugaciji stav.
i jos jednom ja ne branim nikog i nikad nisam rekla "Znate svi su ubijali", jer nisu svi ,a nisu ni samo Srbi!
prestanite vi to negirati
samo dva komentara, postovana gospodjo,
prvi, na tvoju izjavu - "necu ovo vise komentarisati" - e, jazuk!! :D
drugi,na tvoju izjavu - je bilo degradiranje Srba - chetnika, gospodjo, chetnika!! Mi govorimo o chetnicima i chetnickim zlocinima, tj onima koji se poistovjecuju sa tom ideologijom, a ako je vecina Srba tamo, onda mi nemamo izbora! Hocu reci, ne vidim nesto puno onih, niti cujem glasa od onih, koji se protive chetnickoj ideologiji, a da su iz "redova" Srba! A nazalost, Bosna je imala prilike, pored nekoliko puta u davnoj proslosti, da se suoci sa tom ideologijom i "face to face", i u "nasem vremenu"!!
Stoga, gospodjo, tvoj argument "ugrozenosti Srba", ne pije vode!!

,
Maraschino

Post by Maraschino »

Milorad Dodik o propisu o Memorijalnom centru
Piše: G. KATANA
29/06/07

Milorad Dodik o propisu o Memorijalnom centru

Republika Srpska će blokirati provedbu zakona

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer u Banjoj Luci da će predstavnici ovog entiteta u Parlamentu BiH blokirati provođenje Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.
„Ako ne dođe do promjena u tom zakonu, i to članova koji se odnose na status imovine i status policije, mi ćemo odbiti da glasamo za budžet koji će imati stavku za Potočare“, kazao je Dodik.

Nova realnost

On je naglasio da predstavnici međunarodne zajednice ubuduće moraju računati „sa novom realnosti, koja podrazumijeva da Republika Srpska ima kapacitet da nešto prihvati ili ne prihvati“.

Premijer RS izjavio je da niko u Vladi, nakon svega što je učinjeno za Srebrenicu, nije mogao pretpostaviti da bi visoki predstavnik mogao nametnuti Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

„Vlada nije mogla preduprijediti donošenje ovog zakona i jedino što možemo učiniti je da se obratimo Savjetu za implementaciju mira“, rekao je Dodik.

Ipak, kako je dodao, treba biti realan da to neće biti od koristi jer će Savjet za implementaciju mira, kao i u ranijim slučajevima, podržati visokog predstavnika i kada donosi pogrešne odluke.

Nezadovoljan sam

U kratkoj ocjeni dosadašnjeg angažmana Kristijana Švarca Šilinga na funkciji visokog predstavnika, Dodik je kazao da je on, ukupno gledajući, imao pozitivan utjecaj na odnose u ovoj zemlji jer je oslobodio prostor za djelovanje domaćih političara.

„Nezadovoljan sam što je svoj angažman u BiH okončao na ovakav način, ali iako ne želim da ga pravdam, mislim da je Zakon o Memorijalnom centru u Potočarima donio pod velikim pritiskom“, zaključio je Dodik.

Predsjednik Vlade RS izrazio je žaljenje što mandat OHR u našoj državi nije okončan u julu ove godine, kako je to bilo ranije najavljeno, jer bi se time otvorila mogućnost da domaći političari, bez podrške sa strane, rješavaju probleme u zemlji.

Na zapadu nista novo :oops:
seiko22

Post by seiko22 »

1. KO MOZE RAZUMJETI SREBRENICKE ODBORNIKE?!

1.1 CUVARI DAYTONA DOVEDENI PRED SVRSEN CIN

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Ambasadori Upravnog odbora Vijeca za implementaciju mira (PIC) iz Kanade, Francuske, Njemacke kao predsjedavajuce EU, Italije, Japana, Holandije, Španije, Turske kao predstavnika Organizacije islamske konferencije, Velike Britanije, SAD-a i Evropske komisije danas su na sastanku potcrtali svoju podršku odluci visokog predstavnika o donošenju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potocari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

---

Ova vijest pokazuje da je Swartz-Schilling iskoristio nevjerovatnu moc rijeci "genocid" i doveo citav svijet pred svrsen cin. Bez obzira sto politicari iz RS zestoko protestuju zbog Schillingove odluke kojom se "narusava Daytonsko ustavno uredjenje", ipak su cak i PIC-ovi cuvari Daytonskog ustava, koji su do skora izjavljivali kako je Dayton svetinja, morali okrenuti ledja Republici Srpskoj i podrzati potez Swartza-Schillinga.

To samo pokazuje kolika je moc rijeci "genocid". Naime, ko se moze sada solidarisati sa RS i tako poniziti zrtve genocida. Namjerno ili nenamjerno ovim potezom je Swartz Schilling pokazao Srebrenicanima kako bi i oni mogli dovesti pred svrsen cin cijeli svijet. Dovoljno bi bilo da donesu odluku o izdvajanju opstine Srebrenica iz RS i niko u svijetu ne bi im je mogao osporiti. Ko bi mogao ici protiv zrtava genocida i protiv presude najviseg suda na svijetu.

Cijeli svijet bi bio doveden pred svrsen cin takvom odlukom Srebrenicana. Svi to znaju, pogotovo cetnici i nasi izdajnici i zato je Tihic tako azuran. Znajuci da bi Schillingov potez mogao ponukati Srebrenicane da povuku slican potez i citav svijet dovedu pred svrsen cin, on hitno poslije Schillingovog poteza putuje u Srebrenicu, da to sprijeci. Rezultat tog Tihicovog panicnog angazovanja je incijativa po kojoj SREBRENICANI, UMJESTO DA IZGLASAJU SLOBODU TREBA DA SLUCAJ ZAKLJUCE TAKO STO CE IZGLASATI DA "SE NE MIJENJA USTAVNI POREDAK". Dakle, sada sami Srebrenicani treba dobrovoljno da usvoje da SREBRENICA OSTAJE U REPUBLICI SRPSKOJ?!

Slijedi citat te Tihiceve incijative, kako ju je prenijela stampa:

SARAJEVO 28.06.2007 - Na sastanku rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA) s predstavnicima ove partije iz Srebrenice dogovoren je prijedlog odluke kojom se predvida poseban status ovog grada, bez narušavanja ustavno-pravnog poretka u BiH.

"Ponudili smo ovaj prijedlog Stranci za BiH i SDP-u. Stranka za BiH ga je podržala, dok ga je SDP prihvatila u nacelu. Pokušacemo da dogovorimo detalje danas", potvrdio je juce "Nezavisnim" Sadik Ahmetovic, clan Predsjedništva SDA i poslanik u parlamentu BiH.

On je dodao da ce ova stranka kasnije u okviru razgovora o ustavnim promjenama insistirati na odredenju ustavno-pravnog položaja ovog podrucja.

Na pitanje da pojasni šta podrazumijeva poseban status, on je odgovorio da se u svijetu ugrožena podrucja proglašavaju podrucjima od posebnog znacaja. U slucaju prijedloga SDA, kako je dodao, to podrazumijeva rješavanje ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, kao i otvaranje posebnog odjeljenja za ratne zlocine Suda i Tužilaštva BiH u Srebrenici. Osim pravosudnih, predlaže se osnivanje odjeljenja OBA i SIPA, te namjensko izdvajanje novca od poreza za ekonomski razvoj.

Ahmetovic je rekao da ce o ovom prijedlogu razgovarati i sa drugim strankama u Opštinskom vijecu Srebrenice, te da ce on biti ponuden na usvajanje u ovoj lokalnoj zajednici.

Vlada RS izdvojila je višemilionska sredstva za ekonomski razvoj Srebrenice, ali je rukovodstvo RS oštro odbacilo svaku mogucnost izdvajanja Srebrenice iz RS.

- Kraj citata.

Primjetimo da se Srebrenicanima podvaljuje i tako sto se ovom inicijativom skida sa dnevnog reda aktuelni zahtjev Srebrenicana za izdvajanjem iz RS dok im se toboze nudi neko rijesenje u buducnosti, na buducim Ustavnim pregovorima. To je vec dobro uhodana Silajdziceva i Tihiceva taktika, da prodaju ono sto je na dnevnom redu, a da "patriotski" pricaju o onome sto nije na dnevnom redu.

Sjetimo se kako je nedavno u Washingtonu Silajdzic skinuo sa dnevnog reda reformu policije, kada je Evropa bila zestoko pritisla RS da ispostuje svoju odluku. Sjetimo se, Silajdzic je reformu policije odgadio sve do 2010. godine, cim je u stvari pustio Dodika sa udice. Istu prevaru sada koristi SDA obecavajuci Srebrenicanima da ce se nekad u buducnosti rjesavati njihov problem. Sve je to u stvari taktika poznata ovom narodu pod imenom "Pojeo vuk magarca
."
seiko22

Post by seiko22 »

1.2 TREBA BITI COVJEK - SADA JE PRILIKA

Zamislite se u situaciji da vam je neko pobio vecinu familije, tj. ubio najblize rodjake i prijatelje, mozda cak i suprugu, djecu itd. Ako ste covjek vi cete iskoristiti svaku priliku da zlocince kaznite, da im se revansirate. Sa zadovoljstvom bi im nanijeli svako moguce zlo kao kaznu za zlocine koji su pocinili protiv vas.

E u takvoj situaciji su vecina odbornika Skupstine Opstine Srebrenica. Svi oni su zrtve cetnicke RS, od pobijenih familija, do unistenih licnih zivota. I sta se dogadja?! Medju njima nema covjeka koji ce iskoristiti priliku da uzvrati udarac?! I pored sve tragedije i nesreca koju su im cetnici nanijeli, oni i dalje nesto kalkulisu, paze da se ne zamjere, bilo cetnicima bilo cetnickim produzenim rukama Tihicu, Silajdzicu, Lagumdjiji - svojim stranackim sefovima.

Amerikanci slijedecim izrazom karakterisu pravog covjeka: "The man will stand up and fight for the right cause." U slobodnom prevodu: "Covjek (citaj "ljudina") ce se uspraviti i boriti za pravu stvar." Ne kaze se "Ljudina ce trpiti i kalkulisati samo da zadrzi platu jos koji mjesec." Naime, ako se Srebrenicani sada ne isprave kao dostojanstveni ljudi i ne donesu tu odluku o izdvajanju iz RS, oni ce uskoro izgubiti svoje bijedne odbornicke pozicije, jer ce izgubiti na slijedecim izborima. To im je Tihic vec sredio posljednjom reformom Izbornog zakona i Zakonom o demobilisanim borcima, kojim se iskljucuju borci povratnici u RS od primanja novcane pomoci, te se ljudi masovno odjavljuju iz RS i nece moci glasati u RS.
Zaista je tesko razumjeti odbornike Skupstine Opstine Srebrenica! Gdje im je dostojanstvo? Zar nemaju ni trunke ljudskosti i obaveze prema svojim mrtvim? Ima li ikakve svetinje za njih, ili ce kalkulisati sve do zadnjeg dana u svojoj bijednoj odbornickoj funkciji?

Srecom, njih ce stici pravda za ovu izdaju. Uskoro ce biti lokalni izbori i oni ce svi zasluzeno izgubiti svoje odbornicke foteljice, i onda ce se citav zivot kajati sto nisu ispali ljudi kada im se pruzila prilika.

Tada ih nece poznavati njihovi partijski sefovi koji im danas posvecuju toliku paznju dok ih ubjedjuju da ne povuku jedini ljudski potez.
drug_clan77

#39 Bura u casi vode

Post by drug_clan77 »

Odluka Kristijana Švarc-Šilinga da samo nekoliko dana pre nego što napusti funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nametne Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica–Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, sasvim je očekivano podelila političku javnost u BiH. Srpska strana je njegov potez o stavljanju Memorijalnog centra pod ingerencije države BiH dočekala “na nož”, napadajući i samu odluku i njenog kreatora, dok su bošnjački politički krugovi pozdravili delo visokog predstavnika. Istina je, međutim, da prvi (srpski) političari nemaju razloga za nezadovoljstvo, kao što ni drugi (bošnjački) političari nemaju značajnog povoda za zadovoljstvo. Objektivan posmatrač (što narečeni političari u postojećoj atmosferi apsolutnog nepostojanja političke tolerancije i realnog promišljanja stanja nikako nisu) argumentovano može konstatovati da je Švarc-Šilingova odluka o Memorijalnom centru Potočari jedna od najkvalitetnijih odluka svih dosadašnjih visokih predstavnika. Mada će u ovom trenutku izrečeni stav u Republici Srpskoj biti doživljen kao jeres, na njegovoj strani je više argumenata.

Poruka Švarc-Šilinga da je Memorijalni centar Potočari stavio pod nadležnost države BiH kako bi se na dostojanstven način ispunile obaveze prema žrtvama i njihovim porodicama, samo je jedan od segmenata njegove najvažnije odluke. Uspostavljanjem Memorijalnog centra kao pravnog lica i naslednika Fondacija “Srebrenica–Potočari” (takođe ustanovljena odlukom visokog predstavnika u maju 2001. g. ), a koja je do sada funkcionisala kao nevladina organizacija, stratište ubijenih Srebreničana je institucionalizovano, čime mu je data težina i značaj. “Na Bosni i Hercegovini je da osigura da se konačno mesto počinka i lokacija za spomen-obeležje za one koji su nestali u navedenom genocidu iznađe i da se njime dolično upravlja”, poručio je Švarc-Šiling. Nametanje Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica–Potočari, međutim, prvenstveno je odgovor međunarodne zajednice na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja je pre ili kasnije morala odreagovati na činjenicu da se na tom području desio genocid nad Bošnjacima.

I pored toga što se presuda ICJ odnosi na spor dve države (BiH i Srbije), deo presude u kojem se konstatuje da su “delovi vojske i policije RS počinili genocid u Srebrenici”, izazvao je snažne turbulencije političkog tla, koje iz dana u dan postaju sve jače preteći da rasture i samu državu BiH. Upravo deo presude koji konstatuje da se u Srebrenici desio genocid postao je polazišna tačka ultraradikalnim snagama predvođenim Harisom Silajdžićem, iz koje su katapultirali svoje maksimalističke zahteve – od izdvajanja Srebrenice i Bratunca iz RS, odnosno proglašenja tog područja disktriktom, do potpunog i konačnog poništenja Republike Srpske, ne mareći što bi realizacija takvog scenarija dovela do rastakanja same BiH. Radikalni stavovi dela bošnjačkog političkog establišmenta uslovljeni presudom ICJ, prema kojima je nepostojanje RS merilo svih stvari, izazvali su na drugoj strani otvorenu težnju ka secesiji (postojanje RS je merilo svih stvari), što nepobitno govori da je Srebrenica postala pitanje na kojem se prelama sudbina Bosne i Hercegovine.

Ovako zakovana politička situacija nije mogla da se razreši uobičajenim političkim instrumentima (pregovorima/dogovorima), jer je međunarodna zajednica dobro razumela da postojeći Gordijev čvor mora preseći mačem, odnosno snagom političkog autoriteta. Zapravo, međunarodni zvaničnici shvatili su da pri vraćanju BiH u normalne političke vode moraju krenuti od Srebrenice i presude ICJ, ali u meri i na način koji institucije Republike Srpske i entitet neće učiniti odgovornim za počinjeni genocid. S druge strane, nakon odluke visokog predstavnika o Memorijalnom centru bošnjački jastrebovi više ne mogu optuživati međunarodnu zajednicu da ignoriše presudu ICJ ili da štiti “genocidnu tvorevinu”. U tom kontekstu, Švarc-Šilingova odluka je više nego primeren, objektivan i izbalansiran odgovor na politička zbivanja u zemlji. Sama po sebi, ona saseca maksimalističke zahteve Harisa Silajdžića i deluje kao hladan tuš za ine čiji je radikalizam usijan do te mere da ozbiljno preti bezbednosti, pa čak i izbijanju oružanih sukoba u BiH. Uostalom, Savet za implementaciju mira nije slučajno upozorio da “neki vaninstitucionalni akteri prete da će rešavanja pitanja bezbednosti uzeti u svoje ruke”. Švarc-Šiling je kasnije pojasnio da se pod “vaninstitucionalnim akterima” mislilo, između ostalih, i na ratne veterane koji su zapretili da će iz Sarajeva krenuti u Srebrenicu da tamo “sami uspostave red”, što je, najblaže rečeno, uvod u anarhiju.

Sasvim je jasno da je 11. juli, kada će se u Potočarima obeležiti dvanaesta godišnjica stradanja srebreničkih Bošnjaka, trebalo da bude dan “D”, a informacije iz više izvora do kojih je došao Patriot govore da su osmišljavane i pripremane razne “aktivnosti” koje bi ugrozile bezbednost ne samo komemorativnog skupa nego i cele BiH. Sve ovo implicira da pohvale bošnjačkih jastrebova upućene Švarc-Šilingu i njegovoj odluci o Memorijalnom centru nisu iskrene već iznuđene iz spoznaje da ih je međunarodna zajednica u ovoj partiji prozrela i matirala, jer su pomenutim dokumentom omogućili da pre (a i posle) 11. jula priča o Srebrenici izgubi na (razornoj) političkoj snazi i ode na “sporedni kolosek” koji bi to područje trebalo da dovede do boljeg ekonomskog i socijalnog statusa. Notorno je da su bošnjački političari Šilingovu odluku pravilno razumeli kao posljednju opomenu i poslednju priliku za odustajanje od zahteva za radikalnim preustrojem unutrašnjeg uređenja BiH i hitro reagovali skidanjem “vučije” i navlačenjem “jagnjeće” kože. Potvrđuje to i nagla promena političkih ciljeva stranaka iz Sarajeva, koje su odustale od zahteva da se Srebrenica izdvoji iz ovog entiteta, zauzvrat tražeći za ovu opštinu “specijalan status u okviru RS”, koji ona na određen način već ima.

Na drugoj strani, zvaničnici Republike Srpske potpuno pogrešno, ishitreno i nepromišljeno su reagovali na odluku visokog predstavnika. Umesto što su Švarc-Šilinga optužili za kršenje Dejtonskog sporazuma i zadiranje u ustavno-pravi poredak BiH i RS (što nije tačno), trebalo je da shvate da je on Republici Srpskoj i njenim institucijama učinio veliku uslugu. Vlasti u RS imale su priliku da podrškom odluci o Memorijalnom centru Potočari, sa svim onim što ona u sebi sadrži, definitivno i konačno udalje institucije ovog entiteta od počinjenog zločina u Srebrenici i za sva vremena stave ad acta optužbe o “RS kao genocidnoj tvorevini”. Međutim, politički establišment u RS očito je procenio da im produbljene međuetničke podele, krajnje radikalizovana situacija i ambijent lišen minimuma političke tolerancije ne dozvoljavaju “ulogu Vilija Branta”. Umesto toga, posegli su za uobičajnim dnevnopolitičkim alatkama udarajući svom silinom po Švarc-Šilingu i odluci, pri tome svesni da ništa ne mogu promeniti.

Rečju, cilj ove političke akrobatike (predsednik prebaci do Vlade, Vlada do Skupštine, Skupština do predsednika...) jeste ubrizgavanje u javnost RS nove doze nacionalnog adrenalina, a nikako dezavuisanje, sprečavanje ili onemogućavanje odluke visokog predstavnika. Suština reakcija institucija Republike Srpske na Švarc-Šilingovu odluku je da su one ništa drugo do bura u čaši vode. U prilog ovakvoj tvrdnji ide i nereagovanje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, koji nije karakterisao nametnutu odluku, te benigna izjava predsedavajućeg Saveta ministara Nikole Špirića da “prati razvoj situacije”. Biće da u srpskom političkom vrhu postoji dogovor o tome ko će i kako da reaguje (zvaničnici u RS) i ko će i kako da ćuti (srpski predstavnici u zajedničkim institucijama), što opet govori da su vlastodršci svesni da odluka visokog predstavnika nije loša po Republiku Srpsku kako se želi predstaviti. (Uz sve ovo potpuno je besmislena ostavka Miladina Dragičevića na članstvo Koordinacionog odbora za Srebrenicu, tim pre što je Vlada RS potvrdila da nastavlja realizaciju projekta ekonomsko-socijalnog oporavka Srebrenice, što jeste prioritetni zadatak tog tela.)

Oštre reakcije predstavnika vlasti RS na odluku visokog predstavnika o Memorijalnom centru više od iskrenog protivljenja nametnutom zakonu, znače ukivanje čvršćih startnih pozicija pred predstojeće razgovore o reformi policije, a potom i o ustavnim promenama. Sa druge strane, Švarc-Šiling je odlukom o Memorijalnom centru svom nasledniku Miroslavu Lajčaku neutralisao (u velikoj meri) “problem Srebrenica” i raskrčio put ka uspešnijim pregovorima o reformama policije i Ustava.

Odluka visokog predstavnika, sa svim onim što joj je prethodilo, a prvenstveno presudom ICJ, kako je Patriot i ranije pisao, ukazuje na to da će Memorijalni centar Potočari u predstojećim ustavnim reformama i zvanično dobiti eksteritorijalni status, što nikako ne treba posmatrati kao lošu odluku po RS. Dapače, priznanjem takvog statusa Spomen-obeležja i mezarja u Potočarima i prihvatanjem onoga što se tu desilo u julu 1995. godine, RS će se zauvek distancirati od onih koji su zločin genocida počinili. Samo bi umobolnik mogao zameriti onom političaru koji se u tom trenutku nađe na čelu RS na prihvatanju ovakvog rešenja.

Izvor: http://www.PATRIOTMAGAZIN.com
donBeton

Post by donBeton »

Ne razumijem zasto se toliko srke stvara. Narocito su bosnjacki politicari uporni da obiljezavanje godisnjica osigurava Drzavna i policija Federacije. Srpski se politicari, haman, upravo tomu najvise protive. Gledajuci realno, po dosadasnjem iskustvu... Postojale su dzenaze na kojima je bilo i do 50 000 ljudi. Organizacija koju je predvodio MUPRS bila je bez incidenata i jako dobra s obzirom na brojnost ljudi i sam ambijent manifestacije.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

donBeton wrote:Ne razumijem zasto se toliko srke stvara. Narocito su bosnjacki politicari uporni da obiljezavanje godisnjica osigurava Drzavna i policija Federacije. Srpski se politicari, haman, upravo tomu najvise protive. Gledajuci realno, po dosadasnjem iskustvu... Postojale su dzenaze na kojima je bilo i do 50 000 ljudi. Organizacija koju je predvodio MUPRS bila je bez incidenata i jako dobra s obzirom na brojnost ljudi i sam ambijent manifestacije.
Ja sam bio na dvije zadnje sahrane i nisam vidio nikakve probleme od strane policije.

Medjutim kad pricas sa ljudima koji su se tamo vratili oni tvrde da medju tim policajcima koji obezbjedjuju sahranu ima i onih koji su ucestvovali u genocidu.

Ista stvar se desava i u drugim dijelovima BiH. Neki dan je bilo na dnevniku kad se obiljezavala godisnjica zlocina u Kalinoviku jedna od zena je medju policajcima prepoznala covjeka koji joj je odveo oca iz kuce. Zena se onesvjestila, on se samo udaljio sa mjesta dogadjaja i to je to.

To su ja mislim razlozi zasto se trazi drzavna policija....
Post Reply