Meka samo za muslimane?
-
TheMule
#26 Re: Meka samo za muslimane?
Zamisli turiste kad bi se poceli mjesati, i onako je puno ko sibica. A i to sa bombom je dobar "prakticni" razlog.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#27 Re: Meka samo za muslimane?
TheMule wrote:Zamisli turiste kad bi se poceli mjesati, i onako je puno ko sibica. A i to sa bombom je dobar "prakticni" razlog.
Ma ja, nikad ne znas hocel neki debeljuckasti turista iz svedske biti agent mossada ili katolicki fanatik spreman da se raznese :=).
I meni je ovo novo, prvi put cujem ali znam da reporteri tamo idu, znaci postoji neka vrsta dozvole. Valjda ako obecas da neces pokusati preobratiti ljud ena svoju vjeru i da se neces raznositi po meki
-
TheMule
#28 Re: Meka samo za muslimane?
To nisam ni impliciro.Bitte_Halt_ja_ja wrote:TheMule wrote:Zamisli turiste kad bi se poceli mjesati, i onako je puno ko sibica. A i to sa bombom je dobar "prakticni" razlog.
Ma ja, nikad ne znas hocel neki debeljuckasti turista iz svedske biti agent mossada ili katolicki fanatik spreman da se raznese :=).
- Prozor
#29 Re: Meka samo za muslimane?
Fakat kako provjere ko je ko ?
inace ima li neko prijevod ovog ajeta od Besima Korkuta?
inace ima li neko prijevod ovog ajeta od Besima Korkuta?
-
callmethebreeeze
#30 Re: Meka samo za muslimane?
kad se ide na hadz dobijas hadzijsku vizu, obicno ide preko muslimanskih organizacija, i to je to. a kad se ide sluzbeno pitaju valjda koje si vjeroispovjesti prilikom izdavanja viza i znaju koje si sorte. mislim da bi bilo nemoguce pustati i strane turiste za vrijeme hadza jer je puno svijeta, ali bi mozda mogli pustati ljude da vide kako izgledaju sveta muslimanska mjesta ostatkom godine. steta samo sto su meka i medina u rukama jednog od najbolesnijih rezima na svijetu.
-
callmethebreeeze
#31 Re: Meka samo za muslimane?
p.s razlog zbog kojih se ne da muslimanima da dodju u meku, bar po jednom objasnjenju koje sam ja cuo, je da za vrijeme hadza mora vladati mir, svi sukobi su zabranjeni, pa postoji, kao, rizik da bi se taj red mogao narusiti ako bi i nemuslimani dobili pristup meki i za vrijeme hadza.
- Bosanac sa dna kace
#32 Re: Meka samo za muslimane?
@callmethebreezzee mislim da je to vec objasnjeno sa pricom o bombi, jer od 1948. godine je postojala ozbiljna opasnost da se usunjaju teroristi iz Izraela i podmetnu bombu, mislim da su ih i par ufatiili. a o tom ''bolesnom rezimu''(rezim bjese naziv za vlat koja je dosla nasilno na vlast, ne znam samo kad su to oni dosli na vlast pucom) nemam komentara
uz svu guzvu tamo, koja vlada i kad nije hadz trebaju raznorazni razgoliceni turisti da trco okolo sa kamerama i uznemiravaju hadzije i one koji obavljaju umru sa svomjim aparatima i podrugivanjem.
uz svu guzvu tamo, koja vlada i kad nije hadz trebaju raznorazni razgoliceni turisti da trco okolo sa kamerama i uznemiravaju hadzije i one koji obavljaju umru sa svomjim aparatima i podrugivanjem.
-
el_zoro
#33 Re: Meka samo za muslimane?
Kjafirima tj. nevjernicima nema pristupa svetim mjestima......EdoI wrote:A kako to oni provjere jesi li musliman? I šta ako se građanin Meke preobrate, izbace ga?
a sto se tice provjere....najprakticnije je provjeriti da li doticni zna koju suru iz Kurana....do najdrasticnije provjere ,,fizicki pregled genitalija,,
Mada su i Zidovi obrezani kao i veliki broj krscana.....
- Bosanac sa dna kace
#34 Re: Meka samo za muslimane?
el_zoro wrote:Kjafirima tj. nevjernicima nema pristupa svetim mjestima......EdoI wrote:A kako to oni provjere jesi li musliman? I šta ako se građanin Meke preobrate, izbace ga?
a sto se tice provjere....najprakticnije je provjeriti da li doticni zna koju suru iz Kurana....do najdrasticnije provjere ,,fizicki pregled genitalija,,![]()
Mada su i Zidovi obrezani kao i veliki broj krscana.....![]()
- bez_ideje
#35 Re: Meka samo za muslimane?
Meni se cini da nemuslimanu nije nikakav problem znat par sura iz Kur'ana 
- Bosanac sa dna kace
#36 Re: Meka samo za muslimane?
@bez ideje pa ni sehadet nije tolko tezak za naucit....
- demetra22
#37 Re: Meka samo za muslimane?
Ne znam šta je čudno, to je islamska zemlja i šerijatsko-pravna podloga za takav stav vlade leži u gorespomenutom ajetu.
Uz to postoji i objašnjenje:
If you are NOT a believer of religion X but, out of interest and curiousity, visit a holy place of religion X, you are visiting essentially as a tourist. No matter how much you respect, love or are fascinated by that religion, if you are not a believer, you are at that holy place inescapably as a tourist. No more and no less.
Makkah and Madinah are places of worship and spiritual devotion and for the former, the centre of pilgrimage of Islam and Muslims. To allow non-Muslims to enter them would mean to allow motives other than religious devotion for visiting. This will inevitably lead to the degeneration and desecration of the holy cities into tourist attractions with all their attendant profanity. That is why people who do not profess the Islamic faith are prohibited from entering the holy cities.
Odlazak se vrši preko IZ, u svim zemljama, što ti je potvrda da si musliman. Znači ništa od vaših maštovitih ideja utvrđivanja muslimanstva, OTPADAJU!
Ako pak non-Muslim želi u posjetu, za to postoje posebne procedure i traži se posebna dozvola (što opet nije čudno, mi sve to isto prolazimo pred ambasadama za otvoreni zapadni svijet svete i presvete EU). S tim što i Ameri i Briti moraju u red za vizu za Meku i Medinu! Dakle, vrata nisu apsolutno zatvorena, al su uglavnom zatvorena.
Uz to postoji i objašnjenje:
If you are NOT a believer of religion X but, out of interest and curiousity, visit a holy place of religion X, you are visiting essentially as a tourist. No matter how much you respect, love or are fascinated by that religion, if you are not a believer, you are at that holy place inescapably as a tourist. No more and no less.
Makkah and Madinah are places of worship and spiritual devotion and for the former, the centre of pilgrimage of Islam and Muslims. To allow non-Muslims to enter them would mean to allow motives other than religious devotion for visiting. This will inevitably lead to the degeneration and desecration of the holy cities into tourist attractions with all their attendant profanity. That is why people who do not profess the Islamic faith are prohibited from entering the holy cities.
Odlazak se vrši preko IZ, u svim zemljama, što ti je potvrda da si musliman. Znači ništa od vaših maštovitih ideja utvrđivanja muslimanstva, OTPADAJU!
Ako pak non-Muslim želi u posjetu, za to postoje posebne procedure i traži se posebna dozvola (što opet nije čudno, mi sve to isto prolazimo pred ambasadama za otvoreni zapadni svijet svete i presvete EU). S tim što i Ameri i Briti moraju u red za vizu za Meku i Medinu! Dakle, vrata nisu apsolutno zatvorena, al su uglavnom zatvorena.
- JimboJonez
#38 Re: Meka samo za muslimane?
Nekad sam pročitao jedan članak o talačkoj krizi u Meki, čini mi se 70-ih, pa su francuske specijalce po brzom postupku konvertirali da mogu ući i razriješiti situaciju.
EDIT: malo sam 'prowikipedirao'
http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_Seizure
EDIT: malo sam 'prowikipedirao'
http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_Seizure
Lawrence Wright reports that only three Frenchmen were called in, members of the highly trained GIGN counter-terrorism unit. Because non-Muslims are not allowed in the holy city, they converted to Islam in a brief formal ceremony by Saudi religious leaders. Saudi officials deny the French actually entered Mecca
-
callmethebreeeze
#39 Re: Meka samo za muslimane?
ja nikada nisam cuo to o izraleskoj bombi? znam da su izraleski ekstremisti htjeli raznijeti al aksu, ali za ovo nisam cuo. politickih problema je bilo s irancima, bilo je to neko uzimanje taoca, kad su saudijci morali zvati francuze u pomoc. a sto se rezima, tice, ta nije dosao na vlast demokratskim putem. jasta su nego bolesni, nazadni, a uz to jos i korumpirani. najgori spoj teokratije, kleptokratije i diktature sto se moze zamisliti.Bosanac sa dna kace wrote:@callmethebreezzee mislim da je to vec objasnjeno sa pricom o bombi, jer od 1948. godine je postojala ozbiljna opasnost da se usunjaju teroristi iz Izraela i podmetnu bombu, mislim da su ih i par ufatiili. a o tom ''bolesnom rezimu''(rezim bjese naziv za vlat koja je dosla nasilno na vlast, ne znam samo kad su to oni dosli na vlast pucom) nemam komentara![]()
- bez_ideje
#40 Re: Meka samo za muslimane?
pa naravno da nije..........cak ga i ja znamBosanac sa dna kace wrote:@bez ideje pa ni sehadet nije tolko tezak za naucit....
zato i kazem,da neko zaista hoce da udje -uci ce
-
Leonid Breznjev
#41 Re: Meka samo za muslimane?
budes malo pripazio na formu obracanja staticx... i usput procitaj uslove za korisnike foruma.staticx wrote:Ova ko da je s marsa pa nezna za to. Nije valjda d ti je to cudno
- Bosanac sa dna kace
#42 Re: Meka samo za muslimane?
eeee
ne znam za te Irance, moguce je da je bilo i njih
ali cini mi se da ste malo pomijesali, upad u Meku je izvrsila grupica Saudijaca koji su se bunili protiv vlasti, ne znam kolko ih je tacno bilo, mislim da se vodja zvao Dzumjeh ili nesto slicno, dogadjaj se desio 1977-78-79, nisam siguran, ako imadne vremena izguglam pa vam postiram i ustanak je bio bas protiv tog ''rezima'' o kojem @callmethebreezze govori, daklem ljudi su se bunili protiv korumpiranosti, rasipnistva itd....@callmethebreezze nema te ideologije koja je uspostavljena nako bas miro, da bi se postigla americka demokratija potamanljeno je na milione domorodaca, al koga briga, bitna je demokratija
ne znam za te Irance, moguce je da je bilo i njih
ali cini mi se da ste malo pomijesali, upad u Meku je izvrsila grupica Saudijaca koji su se bunili protiv vlasti, ne znam kolko ih je tacno bilo, mislim da se vodja zvao Dzumjeh ili nesto slicno, dogadjaj se desio 1977-78-79, nisam siguran, ako imadne vremena izguglam pa vam postiram i ustanak je bio bas protiv tog ''rezima'' o kojem @callmethebreezze govori, daklem ljudi su se bunili protiv korumpiranosti, rasipnistva itd....@callmethebreezze nema te ideologije koja je uspostavljena nako bas miro, da bi se postigla americka demokratija potamanljeno je na milione domorodaca, al koga briga, bitna je demokratija
-
albert007
#43 Re: Meka samo za muslimane?
Cista diskriminacija...al eto, ako se uzme da je to necije privatno vlasnistvo, on moze odredjivati ko moze uci a ko ne... iako mislim da je neki "on" to odredio a ne "On", a s obzirom da nije privatno vlasnistvo... diskriminacija.
-
MUNAFIK
#44 Re: Meka samo za muslimane?
albert007 wrote:Cista diskriminacija...al eto, ako se uzme da je to necije privatno vlasnistvo, on moze odredjivati ko moze uci a ko ne... iako mislim da je neki "on" to odredio a ne "On", a s obzirom da nije privatno vlasnistvo... diskriminacija.
pa i ja sam na prvu mislio da je diskriminacija ali sam kasnije skontao da nije... puno pno prije je diskriminacija to sto ja Mujo iz Sarajeva ne mogu slobodno otici u Njemacku, Englesku, USA itd, moram se bas namucit i nacekat u redovima da bi dobio vize i ostale potreben dokumente i opet me mogu odbiti...
Ovo je iz cisto prakticnih razloga... Meka i Medina, a posebno Meka su uvjek puni vjernicima oko Kabe svaki dan u godini kruze hiljade vjernika tako da bi bilo tesko dopustiti i turistima da se tu slikajaju, snimaju a onda uz to idu i mnoge druge stvari. Onda je tu stvar sigurnosti, pa i stvar mira, nema rasprava, provociranja itd... A za vrijeme hadza netreba ni govoriti kolika je tek tada guzva...
Dakle moze se uci samo trebas imati posebnu dozvolu, nema tu nikakve diskriminacije cisto prakticni razlozi... Mada jos nisam nacisto sa onim mujom sto ne moze maknuti iz BiH...
-
theTruePath
#45 Re: Meka samo za muslimane?
Pa logicno..zapadnjaci gdje god dodju pokvare sve sveto od mjesta,,zamislite da sa onim svojim sesirima,ruksacima,i sorcevima krenu na Mekku i pocnu se slikavati oko Kabe..hmm,nebi to bilo tako lijepo za vidjeti.A koliko znam ovaj zakon vazi zbog hadisa gdje poslanik a.s zabranio ulazak nemuslimanima u dva sveta grada
-
MUNAFIK
#46 Re: Meka samo za muslimane?
sad fale josi pederi da se pojave i da pricaju kako i oni ne mogu uci tamo i kako je to diskriminacija
i da tema bude potpna 
-
elSaik
#47 Re: Meka samo za muslimane?
A homoseksualci su toliki problem da se baš svugdje moraju spominjati?MUNAFIK wrote:sad fale josi pederi da se pojave i da pricaju kako i oni ne mogu uci tamo i kako je to diskriminacija![]()
![]()
i da tema bude potpna
- bez_ideje
#48 Re: Meka samo za muslimane?
Odnos prema homosexualcima jeste cista diskriminacija! U cemu je problem?
Ne moze Mujo u Njemacku preko vikenda,ne moze danac u sorcu u Meku,ne mogu muslimani vise dizat munare u Svicarskoj .........Isto sranje,drugo pakovanje !
Ne moze Mujo u Njemacku preko vikenda,ne moze danac u sorcu u Meku,ne mogu muslimani vise dizat munare u Svicarskoj .........Isto sranje,drugo pakovanje !
- zambaklija
#49 Re: Meka samo za muslimane?
po priči mi jednog habera koji je tamo išao poslovno,u SA je teže ući nego u USA sijaset peripetija i formulara a vize su u dvije boje,jedna za muslimane a druga ze druge i uvijek to ćage moraš imati uza sebe inače bajbuk....a što se tiče preobraćenja...valjda po zakonu.....šerijat vladaEdoI wrote:A kako to oni provjere jesi li musliman? I šta ako se građanin Meke preobrate, izbace ga?
- Bosna i Hercegovina
#50 Re: Meka samo za muslimane?
Ne radi se ni o kakvom „neekumenizmu“ već o vjerskom propisu starom stotinama godina, a ovo područje je bilo sveto još od poslanika Adema a.s., (Adama), prvog čovjeka na zemlji. Arefat, visoravan udaljena 20-tak kilometara od Mekke, gdje su se Adem a.s. i Havva a.s, (Adam i Eva), sastali prije hiljade i hiljade godina, mjesto je hadžskog obreda, ili Mina, udaljena 7 km od Mekke, mjesto je jednog od hadžskih obreda a vezano je za Ibrahima a.s. (Abrahama) . A i samu kabu u Mekki je gradio Ibrahim a.s, (Abraham). Tako da ovo sveto područje nije zabranjeno samo za ulazak nemuslimana, kako to neki žele krivo predstaviti nego ni muslimani stranci, koji ne žive u Mekki, ne mogu ući u ovo područje osim da obave hadž ili umru i to je sveto područje u koje se ulazi samo u ihramima , tj. posebnoj vjerskoj odjeći. Znači, ne može ni jedan musliman tamo ići kao turista ili iz bilo kog drugog razloga a bez da obuće ihram i tako obavi jedan od ova dva obreda, hadž ili umru...
To su iz raznih pravaca prema Mekki tzv. mikati tj. granice koje se ne mogu preći, ni muslimani dakle,osim da obave vjerski propis: Zul-Hulejfa oko 420km daleko od Mekke iz pravca Medine, Zatu-irk iz pravca Iraka oko 88km udaljen, Karnul-menazil udaljen oko 80 km istočno od Mekke iz pravca Rijada, Jemlem granica iz pravca Yemena oko 130 km južno od Mekke. Postoji i harem tj.sveti prostor okograda Mekke gdje postoje određeni vjerski propisi koji važe samo za to sveto mjesto... Znači zabrana ulaska nije samo za nemuslimane, nego ne mogu ući ni muslimani osim za specijalne vjerske obrede, (umra i hadž), ne može ni musliman iz Riyada ili Medine ući, osim ako želi obaviti vjerski obred !!!
P.S.
Znači, nije u pitanju nedemokratičnost tamošnjih vlasti, nego jedan vjerski propis koji važi za sve muslimane na svijetu, u smislu restrikcije ulaska i kretanja, jer se radi o mjestu svetom hiljadama godina, od Adama i Abrahama, (Adema a.s i Ibrahima a.s). Znači,može se ući samo sa hadž ili umra vizom, a što se ostalih dijelova S.Arabije tiče, tu nema neke razlike, da li je neko musliman ili ne, radne i turističke vize, tu je vjerovatno procedura slična kao npr, za ulazak u SAD ili neku drugu zemlju sa viznim režimom !!!
To su iz raznih pravaca prema Mekki tzv. mikati tj. granice koje se ne mogu preći, ni muslimani dakle,osim da obave vjerski propis: Zul-Hulejfa oko 420km daleko od Mekke iz pravca Medine, Zatu-irk iz pravca Iraka oko 88km udaljen, Karnul-menazil udaljen oko 80 km istočno od Mekke iz pravca Rijada, Jemlem granica iz pravca Yemena oko 130 km južno od Mekke. Postoji i harem tj.sveti prostor okograda Mekke gdje postoje određeni vjerski propisi koji važe samo za to sveto mjesto... Znači zabrana ulaska nije samo za nemuslimane, nego ne mogu ući ni muslimani osim za specijalne vjerske obrede, (umra i hadž), ne može ni musliman iz Riyada ili Medine ući, osim ako želi obaviti vjerski obred !!!
P.S.
Znači, nije u pitanju nedemokratičnost tamošnjih vlasti, nego jedan vjerski propis koji važi za sve muslimane na svijetu, u smislu restrikcije ulaska i kretanja, jer se radi o mjestu svetom hiljadama godina, od Adama i Abrahama, (Adema a.s i Ibrahima a.s). Znači,može se ući samo sa hadž ili umra vizom, a što se ostalih dijelova S.Arabije tiče, tu nema neke razlike, da li je neko musliman ili ne, radne i turističke vize, tu je vjerovatno procedura slična kao npr, za ulazak u SAD ili neku drugu zemlju sa viznim režimom !!!
Last edited by Bosna i Hercegovina on 16/02/2010 13:35, edited 2 times in total.