"Mein Kampf"

Moenx

#26 Re: "Mein Kampf"

Post by Moenx »

Pa sad vidim da se ovdje bacamo epitetima vazna bitna ili ne dobra......
No uporedo sa citanjem knjige , ako koga ta vrazja kjiga zanima, bitno je i pogledati film Mein Kampf iz 2009
Film, nisam shvatio do kraja ali je jak i jednostavno porucuje kroz specificne metafore kako se u tom bijednom Hitleru vodio rat izmedju covjeka i necovjeka izmedju bozanskog i djavolskog, a to bozansko u tom trenutku kada znamo je jevrejski narod osudje na propast je pridodata liku Jevrejina Schlom Herlza , sa jasnom porukom ubijajuci covjeka ubijte citav svijet i svajest cijelog svijeta
budza

#27 Re: "Mein Kampf"

Post by budza »

bez sekiracije. stampanje knjige je prvo odobrilo vece prvaka cionista, pa je tek doslo sve ovo do medija.
moguce da je i stamparija koja bude printala knjigu u rukama nekog mocnog cioniiste.
Moenx

#28 Re: "Mein Kampf"

Post by Moenx »

Svejedno film je njemacki, iz 2009, i to bas onda u vremenu kada su ti Nijemci dosli tobe
Drvosjeca iz Dejcica

#29 Re: "Mein Kampf"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ovo treba pogledati... :mrgreen:

nocnaptica986

#30 Re: "Mein Kampf"

Post by nocnaptica986 »

pisete gluposti

ni jednu knjigu ne treba zabranjivati,pa ni Mein Kampf...a za one koje se boje sto ce ici u prodaju,knjiga ce sadrzavati pojašnjenja povjesnicara tako da ne vidim cemu strah klix strucnjaka

slazem se sa pojedincima koji su pisali da je knjiga kao knjiga totalno smece
ultima_palabra

#31 Re: "Mein Kampf"

Post by ultima_palabra »

To je knjiga koja ne bi prodala 100 primjeraka da je nije napisao taj koji je napisao. Ne vjerujem da nešto tako dosadno može ikoga inspirisati za bilo šta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: "Mein Kampf"

Post by _BataZiv_0809 »

Pa mogla se uvijek kupiti :roll:

Ja je kupio u Beogradu, na sajmu knjige, prije 4-5 godina. Citao malo. Dosadno do zla boga i sto neko rece najbolja antipropaganda ove mracne ideologije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: "Mein Kampf"

Post by Truba »

bolji su bili nacistički propagandni filmovi
evige jude i ono s olimpijade ne mogu se sjetiti :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: "Mein Kampf"

Post by Chmoljo »

bojazan od knjige pored svega onog što je već dostupno na internetu...

:-) :-) :-)
sinuhe

#35 Re: "Mein Kampf"

Post by sinuhe »

Adi je zivio od prodaje te knjige i onih fotografija minhenskog fotografa. :D
Kao fuhrer imao je losu platu.
problemnatravunu

#36 Re: "Mein Kampf"

Post by problemnatravunu »

LSD wrote:1.davno kupio, cisto iz radoznalosti, radi njenog opšteg historijskog hajpa, radi njene ozloglašenosti, radi njenog imena, radi njenog autora itd
2.procitao cca. trecinu knjige (ako i toliko)
3. sasvim dovoljno da ustanovim da je neviđeno smeće od štiva :!: nije bilo apsolutno nikakve potrebe da se dalje zamaram
4. ni do danas mi nije jasno kako je ta opskurna knjiga (po svim mogucim standardima) postala toliko poznata :shock: :?
5. vjerovatno je sad negdje u podrumu, ako vec nije završila u kontejneru. Toliko je bitna

Zakljucak:
Moja Borba, djelo bivšeg austrijskog kaplara, je smijurija od knjige :lol:
:thumbup:

Nego, knjiga je sasvim regularno bila dostupna po bibliotekama u HR jos 1998.godine, kada mi je sestra istu podigla i donijela na citanje, dakle poceo citati, procitao trecinu i nisam vise mogao, sta ja znam , bolesno, psihopatski, a djelom je bilo i to sto je bio ljetnji period i nisam bas bio za zamaranje takvim boleštinama!
Za otvarača ove teme-koliko sam ja upratio aktuelne vijesti, vijest je da je sada u Njemačkoj knjiga opet legalno dostupna, i to aktuelno izdanje je sa objasnjenjima i misljenjima o pojedinim tezama iznesenim u knjizi.....
fosna2014

#37 Re: "Mein Kampf"

Post by fosna2014 »

problemnatravunu wrote:
LSD wrote:1.davno kupio, cisto iz radoznalosti, radi njenog opšteg historijskog hajpa, radi njene ozloglašenosti, radi njenog imena, radi njenog autora itd
3. sasvim dovoljno da ustanovim da je neviđeno smeće od štiva :!: nije bilo apsolutno nikakve potrebe da se dalje zamaram
4. ni do danas mi nije jasno kako je ta opskurna knjiga (po svim mogucim standardima) postala toliko poznata :shock: :?
5. vjerovatno je sad negdje u podrumu, ako vec nije završila u kontejneru. Toliko je bitna

Zakljucak:
:thumbup:

Nego, knjiga je sasvim regularno bila dostupna po bibliotekama u HR jos 1998.godine, kada mi je sestra istu podigla i donijela na citanje, dakle poceo citati, procitao trecinu i nisam vise mogao, sta ja znam , bolesno, psihopatski, a djelom je bilo i to sto je bio ljetnji period i nisam bas bio za zamaranje takvim boleštinama!
Za otvarača ove teme-koliko sam ja upratio aktuelne vijesti, vijest je da je sada u Njemačkoj knjiga opet legalno dostupna, i to aktuelno izdanje je sa objasnjenjima i misljenjima o pojedinim tezama iznesenim u knjizi.....
Da, zaboravio napisati da se radi o Njemačkoj. Hvala ipak.
oridjidji

#38 Re: "Mein Kampf"

Post by oridjidji »

Glup covjek ne moze napisati knjigu poput Mein Kampfa. Ono sto je dobro u njoj mozemo poistovjetiti sa njemackim privrednim bumom u godinama najvece svijetske krize i rastom moci Nacista do rata u gotovo svakoj drustvenoj sferi. jedinstvo nacije koje su postigli, te rasutu Njemacku moc sabrali i gurnuli je u zenit tada, ono sto je lose jesu diskriminacija, rasizam, sovinizam, fasizam koji su ih pratili, taj izuzetno agresivni stav koji je gusio u Njemackoj svaku opoziciju tada, koji ih je na kraju i odveo u sunovrat ljudskosti i novu propast njemackog drustva sa drugim svijetskim ratom. Mnogi su tada platili cijenu toga.

Najace mi je kad vidim ove nase idiote da se furaju na naciste i Hicu, ciji je stav prema Slavenima rasizam cisti. Najaci su mi ovi iz Srbije koji furaju ovu pricu, a covjek je podrzavao ustaski rezim, koji je nemilice ubijao Srbe po HR i BiH.
http://nazi-lauck-nsdapao.com/srpski.htm

Ovdje se u kompletu moze skinuti Moja Borba.
http://nazi-lauck-nsdapao.com/hrvatski.htm
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#39 Re: "Mein Kampf"

Post by JoseMujica »

a ča če te ovo ćitat ljudi moji...u naske je dovoljno sjest u prvu kafanu il taxi i sve če vam to naši sveznajuči istraživaći svemira i onostranog isprićat, sažeto u jenoj misli, koje god da su vjere.

Znaći, temeljni postulat je:

JEVREJI SU KRIVI ZA SVE!

a sve ostalo su nijanse
oridjidji

#40 Re: "Mein Kampf"

Post by oridjidji »

JoseMujica wrote:a ča če te ovo ćitat ljudi moji...u naske je dovoljno sjest u prvu kafanu il taxi i sve če vam to naši sveznajuči istraživaći svemira i onostranog isprićat, sažeto u jenoj misli, koje god da su vjere.

Znaći, temeljni postulat je:

JEVREJI SU KRIVI ZA SVE!

a sve ostalo su nijanse
Pa ako bi se na to svela knjiga koja je dobar svijedok historije jednog vođe koji je obiljezio 20 st. i opisao historiju Njemacke prije i poslje prvog svijetskog rata, o njenom rasulu, raspravljajuci o uzrocima istih, vlasti, svim boljkama pomenutog sistema, kao i nacinima da se to prevlada sa aspekta vladanja, onda u ovoj knjizi ne postoji nista pametno za procitati.

Kada izuzmemo prozeti sovinizam,rasizam, fasizam u dijelu, favorizovanje arijevske rase, mrznju prema Jevrejima i Slavenima, ne moze se reci da Hitler nije imao drustveno afirmacijskih ideja koje su njemacko drustvo tada gurnuli na cel Evrope iako su bila nacija opterecena porazom u prvom svijetskom ratu.

Sama njegova teorija vlasti pocivala je na samouvjeravanju njemackog naroda da mogu prevaliti probleme koje su imali do tada i gradjenju obrazovnog sistema u kome se svaki Njemac odgajao da sluzi drzavi i svome narodu. Bolesno je od njega sto je podijelio njemacko drustvo na Njemce i strance, kojih tada nije bilo malo u njemackoj i jedini dobar stranac mu je bio onaj koji je etican, naklonjen njemackim zakonima, radu, redu, disciplina i cini dobrog poreznog obveznika, svi ostali su bili zlo, naravno jevreje je smatrao najvecim zlom sto je i potvrdio s prvom prilikom.
madner

#41 Re: "Mein Kampf"

Post by madner »

Bolesno je od njega sto je podijelio njemacko drustvo na Njemce i strance, kojih tada nije bilo malo u njemackoj i jedini dobar stranac mu je bio onaj koji je etican, naklonjen njemackim zakonima, radu, redu, disciplina i cini dobrog poreznog obveznika, svi ostali su bili zlo,
Ovo su mu Sipci pravo zamjerili. :D
pirmin

#42 Re: "Mein Kampf"

Post by pirmin »

Zabraniti ne.
Ali koliko ti mora biti dosadno u zivotu da citas ovo smece pored toliko dobre literature?
Blagi uzas sta je sve budali bilo na pameti. Da je makar napeto, da ima neku pricu pa hajde. :-)
Grean

#43 Re: "Mein Kampf"

Post by Grean »

hAZNADAR wrote:

Po cemu je to smijurija od knjige i kako kazes nebitna?
Radi se o jednoj od najbitnijih knjiga dvadesetog vijeka, napisana od lika koji je preokrenuo tok historije.

Citao sam prije par godina u pdf formatu i uglavnom nema nekih velikih gluposti ili gresaka. Jednim dijelom licna autobiografija a drugim dijelom pogled na politiku i drustvo tog vremena.
Teorija o zidovskoj zavjeri je uglavnom tacna kada se opisuje tok novca, ekonomija, mediji,.. u rukama zidova. Takodjer je tacna i kritika imperijalizmu i versajskom ugovoru. Takodjer tacna i kritika njemackoj politici tog vremena i konfuznosti. Takodjer tacna i kritika komunizma ciju smo sudbinu i popularnost imali vidjeti decenijama poslije.

I da naravno,.. tek reda radi. Nisam nacista niti simpatizer,.. ali natjecaj u pljuvanju lika i djela Adolfa Hitlera su vise emocije i samodokazivanje a manje realna kritika. Mein Kampf je itekako bitna knjiga - jedino sto je prilicno dosadna.
Nisam citao "Main Kampf" i nemam namjeru ali ukoliko neko ima potrebu da shvati uzroke i posljedice te situaciju u kojoj se njemacki narod nasao nakon Versajskog ugovora, razloge zasto su bas prvo komunisti a onda i Jevreji optuzeni za poraz Njemacke i njeno ponizavanje nakon Versaja onda je najbolja preporuka procitati ovu "A princess in Berlin". Na zalost nije prevedena na nas jezik, ja sam je citao na engleskom.

Image

Jos jedna potvrda onog sto je moj stav, da su mnoga zla od II svjetskog rata, nasih ratova na Balkanu, preko sukoba u Africi do ratova na Bliskom istoku rezultat jednog i najveceg koji je svijet zadesio a to je I svjetski i njegov ishod.

Kao sto rekoh procitajte ako zelite razumjeti tadasnju Njemacku i kako je jedna tako nazadna ideologija mogla biti siroko prohvacena u njemackom drustvu. Ovo objasnjava zasto je i Njemacka toliko negativna prema inflaciji i tom nacinu dizanja ekonomije (Grcka kriza i stav Merkelove)
Last edited by Grean on 06/01/2016 16:47, edited 1 time in total.
Challenger__

#44 Re: "Mein Kampf"

Post by Challenger__ »

Grean wrote:Nisam citao "Main Kampf" i nemam namjeru ali ukoliko neko ima potrebu da shvati uzroke i posljedice te situaciju u kojoj se njemacki narod nasao nakon Versajskog ugovora, razloge zasto su bas prvo komunisti a onda i Jevreji optuzeni za poraz Njemacke i njeno ponizavanje nakon Versaja onda je najbolja preporuka procitati ovu knjigu. Na zalost nije prevedena na nas jezik, ja sam je citao na engleskom.

Jos jedna potvrda onog sto je moj stav, da su mnoga zla od II svjetskog rata, nasih ratova na Balkanu, preko sukoba u Africi do ratova na Bliskom istoku rezultat jednog i najveceg koji je svijet zadesio a to je I svjetski i njegov ishod.

Kao sto rekoh procitajte ako zelite razumjeti tadasnju Njemacku i kako je jedna tako nazadna ideologija mogla biti siroko prohvacena u njemackom drustvu. Ovo objasnjava zasto je i Njemacka toliko negativna prema inflaciji i tom nacinu dizanja ekonomije (Grcka kriza i stav Merkelove)
Čitaš li ti šta pišeš?
Tesla10

#45 Re: "Mein Kampf"

Post by Tesla10 »

Chmoljo wrote:bojazan od knjige pored svega onog što je već dostupno na internetu...

:-) :-) :-)
To je to. Naš čovjek se i boji knjige :mrgreen: .

Govorim nevezano za ovu knjigu od Hitlera.
Grean

#46 Re: "Mein Kampf"

Post by Grean »

Challenger__ wrote:
Grean wrote:Nisam citao "Main Kampf" i nemam namjeru ali ukoliko neko ima potrebu da shvati uzroke i posljedice te situaciju u kojoj se njemacki narod nasao nakon Versajskog ugovora, razloge zasto su bas prvo komunisti a onda i Jevreji optuzeni za poraz Njemacke i njeno ponizavanje nakon Versaja onda je najbolja preporuka procitati ovu knjigu. Na zalost nije prevedena na nas jezik, ja sam je citao na engleskom.

Čitaš li ti šta pišeš?
Hvala na upozorenju, previd je u pitanju tj losa konstrukcija recenice. Preporuka se nije odnosila na Main Kampf vec na knjigu koju sam postavio u postu, "A princess in Berlin".
karanana

#47 Re: "Mein Kampf"

Post by karanana »

ja sam shvatio da se odnosi na knjigu sa slike.
daj pdf!

mada nesto slabo citam ovih godina ali nek imam.
jasko_ba

#48 Re: "Mein Kampf"

Post by jasko_ba »

Davno procitao, 2-3 razred gimnazije. Tad sam malo vise citao opcenito o Drugom svjetskom ratu, pa izdvojio dva dana da vidim koji je fazon. Smece definitivno, ali eto, ima manijaka pa se upale na istu. :D
fortaleza

#49 Re: "Mein Kampf"

Post by fortaleza »

Nikad je nisam čitao, a inače je kritičari smatraju ne tako kvalitetnim štivom, i bez obzira na čitavu ideologiju.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#50 Re: "Mein Kampf"

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Zakljucak:
Hu, hebote, sreca pa ni svi bivsi austrijski kaplari nisu isti. :oops: :P :lol:
Post Reply