Nisam bio u blizini kompjutera ovih dana, ali izgleda nisam puno ispustio diskusije. Uglavnom, da odmah odgovorim @političaru, pardon "pravniku". Evo, ja nisam pravnik ali znam dovoljno o ustavno-pravnoj materiji, o kojoj je ovdje riječ.
Tačno je da Sud za ljudska prava ne mijenja (direktno) ustave država, nego institucije tih država kroz jasno propisanu proceduru. Međutim, "pravna težina" presuda izrečenih u Strazburu sigurno će natjerati institucije BiH da se mijenja ovaj diskriminatorni Ustav. Da ne pominjem činjenicu koju si eto kao "pravnik" i "političar" previdio: Član 2 stav 2 aneksa 4 Dejtonskom Mirovnog Sporazuma (Ustav BiH) jasno kaže: "Međunarodni standardi. Prava i slobode izloženi u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i njeni protokoli, primjenjivaće se direktno u Bosni i Hercegovini. Ovi dokumenti imaće PREDNOST NAD SVIM OSTALIM ZAKONIMA." ili u izvornom jeziku "našeg" Ustava: "International Standards.The rights and freedoms set forth in the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and its Protocols shall apply directly in Bosnia and Herzegovina. These shall have priority over all other law".politicar wrote:Zapanjen sam nerazumijevanju prava.A, svako se petlja u tu materiju.Sud u Strazburu nije toalet papir,vec je to ugledan sud.Ali, on se bavi tuzbama pojedinaca odnosno pojedinacnim predmetima u kojima dolazi do krsenja ljudskih prava odnosno u kojima se krsi Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sud u Strazburu svojim presudama ne moze mijenjati ustavno uredjenje jedne drzave,vec to rade nadlezni organi te drzave.Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.
Ja nisam nigdje rekao da dejtonski Ustav nije legalan, već da nije LEGITIMAN (valjda kao pravnik poznaješ BITNU razliku između ova dva termina). Legalan je to Ustav jer je "važeći", ili "na snazi", ali je činjenica da je to oktroisani ustav (evo opet ja o ovome, stvarno je i meni ovo dosadilo, ali šta ja tu mogu) koji samom ovom činjenicom nema LEGITIMITET jer nije prošao pravnu proceduru donošenja. Ako je legitiman način stavljanja van snage Ustava Republike BiH (oružanom pobunom i vojnom silom, uz dokazani genocid), onda se isti aršini MOGU primjeniti i na "trenutno važećem Ustavu" (zar ne? Pitanje presedana je poznata stvar u pravu). Još nešto, zašto bih ja ili još stotine hiljada građana BiH morali da se pomirimo sa "činjenicom" da se Ustav Republike BiH nikada neće vratiti. Možda neće sutra ili prekosutra (možda ni nakon onih izbora "100%"), ali niko mi ne može oduzeti pravo na BORBU za PRAVDU, i USTAV REPUBLIKE BIH koji je srušen od strane agresora i domaćih izdajnika... Ovaj sadašnji Ustav nema pristanak svih građana BiH, pa tako nema ni LEGITIMITET.
I na kraju da dodam... Nedavno sam učestvovao u okruglom stolu na temu ustavnih promjena u BiH i jako sam se obradovao zbog činjenice da su ljudi iz VKBI, SGV i HNV dijelili isto mišljenje kako treba da izgleda novi Ustav BiH. Ispred ovih udruženja su bili doktori ustavnog prava, doktori političkih nauka, itd. Čuveni profesor ustavnog prava (Prof. Dr. Omer Ibrahimagić) mi je i u ovoj prilici potvrdio moje teze koje sam gore naveo, kao i tezu da narodi ne posjeduju po sistemu automatizma nikakav politički suverenitet (kako se ovdje često brka pojam "konstitutivnosti naroda"). Nesporazum oko ovog termina nastaje onda kada se 3 etnička tora, pardon, naroda počinju "osjećati" i krivo predstavljati kao 3 "nacije" u BiH. Još je dodao i to da jednom kada se u preambuli Ustava BiH država Bosna i Hercegovina jasno deklarira kao građanska i sekularna država svih bosanaca i hercegovaca, svi ovi današnji problemi i "dileme" oko njenog opstanka će pravno i politički biti eliminisani. To će biti početak nove i demokratske BiH, a ujedno i kraj ovih nacionalističkih torova i feuda... ja se nadam da ću jednoga dana ovo doživjeti, ali sam istovremeno siguran RS neće nikada doživjeti je prihvate pravi bosanci kao LEGITIMNU tvorevinu. Ljudi poput mene je hvala bogu, sve više iz dana u dan... a branilaca genocidnog nus-produkta RS-a je sve manje. Zapamtite ovo!
A sada da preduprijedim moguća dodatna pitanja... Kako da se BiH deklarira kao država bosanaca i hercegovaca? Pa jednostavno se tu misli da je BiH država njenih DRŽAVLJANA. To je prvi korak prema afirmaciji onoga što već postoji (mada nije "uvršteno" u Ustav BiH), a to je NACIJA BOSANACA. S obzirom da su nam u Ustavu inkorporirane sve pozitivne međunarodne norme (temeljene na principima liberalne demokracije) jasno je da će prije ili kasnije i u Ustavu BiH jasno pisati da smo svi JEDNAKIH PRAVA kao pojedinci i grupe, pa stoga nema nikakvih "viših" prava nekakvih "konstitutivnih" naroda... niti manjih prava bilo kojeg pojedinca koji ne želi biti dio etničkog TORA.