Međunacionalna tolerancija u BiH
-
JimMorrison
#1 Međunacionalna tolerancija u BiH
Nisam iz BiH, ali povremeno otiđem u Livno, Mostar, Sarajevo i još neke gradove.
Primjerio sam da gdje god sam bio, nisam doživio mržnju, napade niti ikakve sumnjičave, prijezirne poglede. Svi su samnom i s mojim prijateljima normalno razogovarali iako znaju da smo iz Hrvatske. Kad dođem u BiH, tada se osjećam sigurno i nadasve prihvaćeno od strane Hrvata, Bošnjaka i Srba, tj. ne osjeća se međunacionalna mržnja. Bili smo potpuno prihvaćeni od strane potpunih neznanaca, bošnjaka iz Sarajeva, Mostara i Bihaća, od Srba iz Drvara itd...
Zanima me da li je to slučaj u svim dijelovima BiH ili ima još nekih dijelova u kojima postoji ta nacionalna ili vjerska netrpeljivost? Ima li nekih dijelova BiH gdje mi je boljeda ne idem ili je situacija normalna u svim područjima?
Primjerio sam da gdje god sam bio, nisam doživio mržnju, napade niti ikakve sumnjičave, prijezirne poglede. Svi su samnom i s mojim prijateljima normalno razogovarali iako znaju da smo iz Hrvatske. Kad dođem u BiH, tada se osjećam sigurno i nadasve prihvaćeno od strane Hrvata, Bošnjaka i Srba, tj. ne osjeća se međunacionalna mržnja. Bili smo potpuno prihvaćeni od strane potpunih neznanaca, bošnjaka iz Sarajeva, Mostara i Bihaća, od Srba iz Drvara itd...
Zanima me da li je to slučaj u svim dijelovima BiH ili ima još nekih dijelova u kojima postoji ta nacionalna ili vjerska netrpeljivost? Ima li nekih dijelova BiH gdje mi je boljeda ne idem ili je situacija normalna u svim područjima?
- petunija
#2 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Nacionalizam je u glavama pojedinaca a ne u gradovima/regijama
-
JimMorrison
#3 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Znači ispada da ti ljudi s kojima sam razgovarao su normalni bosanci i hercegovci, ali postoji mogućnost da u bilo kojem gradu naletim na neku budalu koja će moj automobil gađati kamenjem čim vide registraciju?petunija wrote:Nacionalizam je u glavama pojedinaca a ne u gradovima/regijama
- DaffyDuck
#4 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Tako nekako, bas kao i u ostatku svijeta, nikad ne znas kad i gdje ces naletit na budalu.JimMorrison wrote:Znači ispada da ti ljudi s kojima sam razgovarao su normalni bosanci i hercegovci, ali postoji mogućnost da u bilo kojem gradu naletim na neku budalu koja će moj automobil gađati kamenjem čim vide registraciju?petunija wrote:Nacionalizam je u glavama pojedinaca a ne u gradovima/regijama
-
crnoplavo
#5 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Zanimljivo bi bilo da neki Bosnjak isprica ssvoje iskustvo u trebinju ili Duvnu, ili Zapadnom Mostar, npr. da zaustavi nekog i pita:"Oprostite molim vas znate li gdje se nalazi dzamija?"JimMorrison wrote:Nisam iz BiH, ali povremeno otiđem u Livno, Mostar, Sarajevo i još neke gradove.
Nekazem da bi bilo sta se desilo, ali bi volio vidjeti takvu jednuskrivenu kameru, pitati tako jedno desetak ljudi u gradovima sa hrvatskom vecinom i u gradovima sa muslimanskom vecinom sa pitanjem:" Gdje se nalazi katolicka/pravoslavna crkva".
Cisto da vidimo kako ljudi reaguju.
-
JimMorrison
#6 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Pa ja sam u Livnu pitao gdje je put do džamije. Onda su mi poljoprivrednici objasnili kojim putem da dođem. U zapadnom Mostaru sam pitao gdje je Stari most i ljudi su mi objasnili. U Drvaru sam sa hrvatskim tablicama došao u centar grada i pitao gdje je put za Livno. Sve je prošlo ok.crnoplavo wrote: Zanimljivo bi bilo da neki Bosnjak isprica ssvoje iskustvo u trebinju ili Duvnu, ili Zapadnom Mostar, npr. da zaustavi nekog i pita:"Oprostite molim vas znate li gdje se nalazi dzamija?"
Nekazem da bi bilo sta se desilo, ali bi volio vidjeti takvu jednuskrivenu kameru, pitati tako jedno desetak ljudi u gradovima sa hrvatskom vecinom i u gradovima sa muslimanskom vecinom sa pitanjem:" Gdje se nalazi katolicka/pravoslavna crkva".
- It_is_a_Leclerc
#7 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Iritira to mišljenje kod ljudi iz Srbije i Hrvatske da u BiH žive tri bunkera i ljudi koji bacaju koješto jedni na druge. Ova zemlja živi, radi, budi se ili se bar pokušava probuditi. Nacionalnih tenzija zna biti - pred izbore, na sportskim takmičenjima ili u jeku nekih većih kriza. I njima se opterećuju tek oni koji ih stvore.
-
JimMorrison
#8 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Moguće, vjerojatno je to prava istina. Meni je rekao jedan prijatelj da ta navodna mržnja u BiH nijemržnja prema svim pripadnicima određene nacije/vjere, nego da je to mržnja prema određenim sugrađanima. Kaže da recimo u Mostaru ljudi iz istočnog mostara mrze zapadne mostarce, a zapadni mostarci da mrze istočne. Ali kaže da ako neki Hrvat iz Hrvatske dođe u istočni mostar, onda nema problema, da ga uglavnom svi prihvate. Kaže da oni tada ne gledaju to što je on Hrvat, nego ga prihvaćaju zato što je došao iz daleka.It_is_a_Leclerc wrote:Iritira to mišljenje kod ljudi iz Srbije i Hrvatske da u BiH žive tri bunkera i ljudi koji bacaju koješto jedni na druge. Ova zemlja živi, radi, budi se ili se bar pokušava probuditi. Nacionalnih tenzija zna biti - pred izbore, na sportskim takmičenjima ili u jeku nekih većih kriza. I njima se opterećuju tek oni koji ih stvore.
-
Mr.Penguin
#9 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
crnoplavo wrote:Zanimljivo bi bilo da neki Bosnjak isprica ssvoje iskustvo u trebinju ili Duvnu, ili Zapadnom Mostar, npr. da zaustavi nekog i pita:"Oprostite molim vas znate li gdje se nalazi dzamija?"JimMorrison wrote:Nisam iz BiH, ali povremeno otiđem u Livno, Mostar, Sarajevo i još neke gradove.
- gidora
#10 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
To lupanje kamenja je češća pojava u splitu zadru novom sadu...nego li u BiHJimMorrison wrote:Znači ispada da ti ljudi s kojima sam razgovarao su normalni bosanci i hercegovci, ali postoji mogućnost da u bilo kojem gradu naletim na neku budalu koja će moj automobil gađati kamenjem čim vide registraciju?petunija wrote:Nacionalizam je u glavama pojedinaca a ne u gradovima/regijama
- petunija
#11 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Budale postoje svuda na svijetu, ne samo kod nas.JimMorrison wrote:Znači ispada da ti ljudi s kojima sam razgovarao su normalni bosanci i hercegovci, ali postoji mogućnost da u bilo kojem gradu naletim na neku budalu koja će moj automobil gađati kamenjem čim vide registraciju?petunija wrote:Nacionalizam je u glavama pojedinaca a ne u gradovima/regijama
Inače, nisam čula za slučajeve da je neko nekom razbio auto zato što ima "neodgovarajuće" tablice. Auti se ovdje razbijaju iz drugih razloga.
- seneka
#12 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Naravno da te niko nije mrko gledao, ako si bio sa autom hrvatskih registracija!? Porediš žabe i babe, logika ti je na nivou 8-njaka!JimMorrison wrote:
Pa ja sam u Livnu pitao gdje je put do džamije. Onda su mi poljoprivrednici objasnili kojim putem da dođem. U zapadnom Mostaru sam pitao gdje je Stari most i ljudi su mi objasnili. U Drvaru sam sa hrvatskim tablicama došao u centar grada i pitao gdje je put za Livno. Sve je prošlo ok.
Došao si na forum i glumiš budalu koliko sam primjetio, a totalno si upoznat sa situacijom u BiH, i znaš je puno bolje od većine ovdje, al došao si da provociraš!
U Drvaru pitao za Livno
Da je došau slučajno neki Bošnjak u ta mjesta koja navodiš, posebno u Zapadnom Mostaru, ili centru Livna, noću još opasnije, danju su manje šanse, sa autom, i tespih okačen ili mjesec i zvijezda zelena, vidio bi kako bi se proveo!
Prema tome prestani s tim glupim pitanjima i temama, i piši o nečemu pametnijem... U svim temama od miševa, piramida, oružja, pišeš o glupostima, počneš o miševima, pa onda pređeš na nacionalizam...
Bez uvrede ali pitanja su ti glupa, ne znači odmah da si ti glup, već trenutno šta pišeš su totalne gluposti, ništa lično!
Sretno...
Last edited by seneka on 22/09/2012 15:08, edited 1 time in total.
- cyprus
#13 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Kenjašseneka wrote:Naravno da te niko nije mrko gledao, ako si bio sa autom hrvatskih registracija!? Porediš žabe i babe, logika ti je na nivou 8-njaka!JimMorrison wrote:
Pa ja sam u Livnu pitao gdje je put do džamije. Onda su mi poljoprivrednici objasnili kojim putem da dođem. U zapadnom Mostaru sam pitao gdje je Stari most i ljudi su mi objasnili. U Drvaru sam sa hrvatskim tablicama došao u centar grada i pitao gdje je put za Livno. Sve je prošlo ok.
Došao si na forum i glumiš budalu koliko sam primjetio, a totalno si upoznat sa situacijom u BiH, i znaš je puno bolje od većine ovdje, al došao si da provociraš!
U Drvaru pitao za Livno, presmiješan si, naravno da te niko neće mrko pogledati, jer si sa autom hrvatskih tablica došao.
Da je došau slučajno neki Bošnjak u ta mjesta koja navodiš, posebno u Zapadnom Mostaru, ili centru Livna, noću još opasnije, danju su manje šanse, sa autom, i tespih okačen ili mjesec i zvijezda zelena, vidio bi kako bi se proveo!
Prema tome prestani s tim glupim pitanjima i temama, i piši o nečemu pametnijem... U svim temama od miševa, piramida, oružja, bez uvrede ali pitanja su ti glupa, ne znači odmah da si ti glup, već trenutno šta pišeš su totalne gluposti, ništa lično!
Sretno...
-
JimMorrison
#14 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Slažem se da tip kenjka. Ja u Livnu vidim da u sred diska stoje muslimani i svi ih znaju koji su i nikom ništa, tako da nemam pojma o čemu on govori. To je biće neki frustrirani tip.cyprus wrote: Kenjaš
-
Mr.Penguin
#15 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Kako znas koje su vjere?JimMorrison wrote:Slažem se da tip kenjka. Ja u Livnu vidim da u sred diska stoje muslimani i svi ih znaju koji su i nikom ništa, tako da nemam pojma o čemu on govori. To je biće neki frustrirani tip.cyprus wrote: Kenjaš
Edit: Onda stavi naslov "Međureligijska tolerancija u BiH".
-
JimMorrison
#16 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Znaju ih moji prijatelji iz livna. Neke znaju prijatelji, a neke sam ja upoznao na način da zavodim ženske u disku pa me one kasnije upoznaju sa svojim prijateljima. Prijatelji imaju muslimanska imena pa po tome znam da nisu ortodoksni židovi.Mr.Penguin wrote:Kako znas koje su vjere?JimMorrison wrote:Slažem se da tip kenjka. Ja u Livnu vidim da u sred diska stoje muslimani i svi ih znaju koji su i nikom ništa, tako da nemam pojma o čemu on govori. To je biće neki frustrirani tip.cyprus wrote: Kenjaš
- seneka
#17 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
..
Last edited by Anonymous on 22/09/2012 20:37, edited 3 times in total.
Reason: banned!
Reason: banned!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
1600 i neke jevreji su imali ovakav pogled sa svoga prozora:Mr.Penguin wrote: Kako znas koje su vjere?
Edit: Onda stavi naslov "Međureligijska tolerancija u BiH".

- bogumila
#20 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
pa imaju i sad. ovo je koliko vidim prozor od sinagoge na carsiji.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Fala Bogu, pa imaju!
-
etovidis
#22 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
U BiH ljudi mogu komunicirati bez problema na 'obicnom', svakodnevnom nivou. Problem nastane kada se prica o grupama, narodima, ko je kome sta uradio i kada. Za takvu klimu veliku (iako ne jedinu) odgovornost snose ovdasnji politicari.
-
JimMorrison
#23 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
Znači ti smatraš da ako je netko iz Livna, Drvara, Zvornika ili bilo kojeg manjeg grada, onda je on niko i ništa prema tebi koji si iz velikog grada. Pojma ti nemaš o ničemu. Nemaš ti 2 čiste!seneka wrote: Naravno da te niko nije mrko gledao, ako si bio sa autom hrvatskih registracija!? Porediš žabe i babe, logika ti je na nivou 8-njaka!
Prema tome prestani s tim glupim pitanjima i temama, i piši o nečemu pametnijem...
Bez uvrede ali pitanja su ti glupa, ne znači odmah da si ti glup, već trenutno šta pišeš su totalne gluposti, ništa lično!
Sretno...
Last edited by JimMorrison on 24/09/2012 17:25, edited 1 time in total.
- muha_sa
#24 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
lijepi strahJimMorrison wrote:Nisam iz BiH, ali povremeno otiđem u Livno, Mostar, Sarajevo i još neke gradove.
http://www.klix.ba/forum/oruzje-bez-doz ... 04186.html
-
quarterback
#25 Re: Međunacionalna tolerancija u BiH
mi smo napredni, mrzimo se samo medjusobno, ne zelimo rasipati mrznju na sve koji dodju preko graniceJimMorrison wrote:Nisam iz BiH, ali povremeno otiđem u Livno, Mostar, Sarajevo i još neke gradove.