Medicinski fakultet....

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lala_23

#1 Medicinski fakultet....

Post by lala_23 »

Zavrsila sam II godinu gimnazije i naravno vec razmisljam o fakultetu. Jos od malena,kad je medju djevojcicama bio trend:"Ja cu biti uciteljica kad porastem." ,ja sam govorila da cu biti doktorica. I to i danas traje. Medjutim,u posljednje vrijeme okruzena sam pricama o tezini tog fakulteta,o tezini prijemnog i slicno. Ali ne dopustam da me to ogranicava. Zeljela bih ako ima neko da mi objasni zasto je medicina stekla takav status da vazi za najtezi fakultet ili je to ipak samo mit(meni to nije jasno,po meni su mnogo gori tehnicki fakulteti),koliko sati jedan prosjecan student uci na dan(ako redovno uci)? I ako ima neko informacije o otvaranju Medicinskog fakulteta u Zenici zamolila bih da napise..
bumerangss

#2 Re: Medicinski fakultet....

Post by bumerangss »

Medicinski fakultet u Sarajevu jeste najteži od svih fakulteta UNSA-e i najduže traje zbog obimnosti gradiva!!!
Nešto malo lakša je u Tuzli pa u Banja Luci pa u Mostaru ali je opcenito najteži fakutet i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji...
Ako ti IQ nije iznadprosjeca, ako nisi spremna biti na predavanjima svaki dan od 8 do 12 13 pa na vježbama do do 15 16 17 i poslije toga uciti po 5 6 7 sati dnevno, ovisno od osobe do osobe i od predmeta jer su predklinicki predmeti poput fizike biohemije genetike, sociologije... koji su dosadni i ANATOMIJE FIZIOLOGIJE PATOLOGIJE HISTOLOGIJE EMBRIOLOGIJE PATOHISTOLOGIJE imunologije, mikrobiologije... jako teški, obimni sa dosta nepotrebnog gradiva i vježbi koje ti oduzima vrijeme.
Obicno izgubiš koju godinu i dosta živaca dok dodješ do prave medicine tj do klinickih predmeta poput interne medicine, hirurgije, ginekologije, pedijatrije, farmakologije, otorine, onkologije, sudske medicine, porodicne medicine... koji jesu obimni ali su i zanimljivi i profesori kod koji ih polažeš su "lakši". To su ljekari na klinikama koji znaju sta je bitno a sta ne i ne peglaju te kao profesori na predklinickim predmetima koji pacijenta ocima nisu vidjeli od studentskih dana.
Moj ti je iskreni savjet ako nisi iz ljekarske porodice tj ako nemaš štele, ne samo pri upisu jer je prijemni stvarno težak, nego i pri cijelom studiju pa i nakon njega ako nemaš "osigurano" radno mjesto, onda nemoj ni pokušavati upisati medicinu jer ces se duboko razocarati i napatiti a ako i zavrsis bit ces na birou a ako se i zaposlis tesko da ces dobiti specijalizaciju koju želis i koja je za žensko jer priznaj da su neke specijalizacije "muške" poput ortopedije, skoro svih subspecijalizacija hirurgije, urgentne medicine...
Moj ti je savjet, iz licnog iskustava, da ako ne želis da upropastis život jer ako si student medicine a poslije i dr moraš da daš 100% sebe tj neces imati puno vremena za druženja i izlaske za vrijeme studija, za nekog hobija, poslije ni za muža, djece... Dok avršis imat ces 25-28 godina pa dok specijaliziras 2-5 godina tj imat ces 35 (predklimax :D ) a i tad si i za kolege i za pacijente "mlada" doktorica koja pojima nema i do 45-te 50-te si samo hamal, potrcko nadredjenom doktoru koji je uvijek zaslužan za sve dobro (organizaciju rada, ishod lijecenja) za sto bude i nagradjen i od direktora i rodbine (cekeri, koverta :D ) a za sve sto se loše desi kao neki nesporazum medju kolegama, trač, neki zijan i naravno neocekivan ishod lijecenja je kriv neiskusni mladi sekundarac ljekar specijalizant ili friški specijalista!
Nuken

#3 Re: Medicinski fakultet....

Post by Nuken »

dupli
Last edited by Nuken on 15/06/2016 19:58, edited 1 time in total.
Nuken

#4 Re: Medicinski fakultet....

Post by Nuken »

Cijene školarina za jednu godinu
MeF Banja Luka 770 KM (možete lako preći na budžet već na drugoj godini)
MeF Sarajevo 6000 KM :run:
lala_23

#5 Re: Medicinski fakultet....

Post by lala_23 »

bumerangss wrote:Medicinski fakultet u Sarajevu jeste najteži od svih fakulteta UNSA-e i najduže traje zbog obimnosti gradiva!!!
Nešto malo lakša je u Tuzli pa u Banja Luci pa u Mostaru ali je opcenito najteži fakutet i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji...
Ako ti IQ nije iznadprosjeca, ako nisi spremna biti na predavanjima svaki dan od 8 do 12 13 pa na vježbama do do 15 16 17 i poslije toga uciti po 5 6 7 sati dnevno, ovisno od osobe do osobe i od predmeta jer su predklinicki predmeti poput fizike biohemije genetike, sociologije... koji su dosadni i ANATOMIJE FIZIOLOGIJE PATOLOGIJE HISTOLOGIJE EMBRIOLOGIJE PATOHISTOLOGIJE imunologije, mikrobiologije... jako teški, obimni sa dosta nepotrebnog gradiva i vježbi koje ti oduzima vrijeme.
Obicno izgubiš koju godinu i dosta živaca dok dodješ do prave medicine tj do klinickih predmeta poput interne medicine, hirurgije, ginekologije, pedijatrije, farmakologije, otorine, onkologije, sudske medicine, porodicne medicine... koji jesu obimni ali su i zanimljivi i profesori kod koji ih polažeš su "lakši". To su ljekari na klinikama koji znaju sta je bitno a sta ne i ne peglaju te kao profesori na predklinickim predmetima koji pacijenta ocima nisu vidjeli od studentskih dana.
Moj ti je iskreni savjet ako nisi iz ljekarske porodice tj ako nemaš štele, ne samo pri upisu jer je prijemni stvarno težak, nego i pri cijelom studiju pa i nakon njega ako nemaš "osigurano" radno mjesto, onda nemoj ni pokušavati upisati medicinu jer ces se duboko razocarati i napatiti a ako i zavrsis bit ces na birou a ako se i zaposlis tesko da ces dobiti specijalizaciju koju želis i koja je za žensko jer priznaj da su neke specijalizacije "muške" poput ortopedije, skoro svih subspecijalizacija hirurgije, urgentne medicine...
Moj ti je savjet, iz licnog iskustava, da ako ne želis da upropastis život jer ako si student medicine a poslije i dr moraš da daš 100% sebe tj neces imati puno vremena za druženja i izlaske za vrijeme studija, za nekog hobija, poslije ni za muža, djece... Dok avršis imat ces 25-28 godina pa dok specijaliziras 2-5 godina tj imat ces 35 (predklimax :D ) a i tad si i za kolege i za pacijente "mlada" doktorica koja pojima nema i do 45-te 50-te si samo hamal, potrcko nadredjenom doktoru koji je uvijek zaslužan za sve dobro (organizaciju rada, ishod lijecenja) za sto bude i nagradjen i od direktora i rodbine (cekeri, koverta :D ) a za sve sto se loše desi kao neki nesporazum medju kolegama, trač, neki zijan i naravno neocekivan ishod lijecenja je kriv neiskusni mladi sekundarac ljekar specijalizant ili friški specijalista!
Hvala puno,zaista,cula sam vise prica poput tvojih i jos negativnijih nego nesto uopce pozitivno ali opet smatram da zavisi sve od pojedinca do pojedinca. Bez obzira sta sam ja zeljela sad vec vrijeme dolazi da se suocavam sa realnoscu a svjesna sam da sa medicinom necu moci biti ni dobra majka ni zena jer cu biti vjerovatno preopterecena poslom. Ne mogu da se odlucim izmedju medicine,stomatologije i psihologije. A s obzirom da gimnazija koju ja pohadjam ne pruza uopce neko zavidno znanje,dobre pripreme ce mi bit neophodne vec od treceg razreda. Kakav je stav o stomatologiji? Je li to ista lakse,razabranije? :)
cenecimoveocino

#6 Re: Medicinski fakultet....

Post by cenecimoveocino »

Prije mjesec-dva dana sam upoznao sekretaricu vec sad bivseg Zdravstvenog faxa i buduceg Medicinskog u Zenici.
Rekla sve sto pise i po portalima.Bit ce prijemni Fizika,biologija i hemija.40 budzet,20 samofinansirajucih,nastava se odvija u studentskom domu gore u Crkvicama (WTF!? :roll: )
Dolazi dosta profa iz Srbije,samofinansirajuci 3000KM.
Nista vise nisam cuo,ni traga pripremnoj ni prijemnom nit icemu :-) :-)
ABDstudent

#7 Re: Medicinski fakultet....

Post by ABDstudent »

lala_23 wrote:
bumerangss wrote:Medicinski fakultet u Sarajevu jeste najteži od svih fakulteta UNSA-e i najduže traje zbog obimnosti gradiva!!!
Hvala puno,zaista,cula sam vise prica poput tvojih i jos negativnijih nego nesto uopce pozitivno ali opet smatram da zavisi sve od pojedinca do pojedinca. Bez obzira sta sam ja zeljela sad vec vrijeme dolazi da se suocavam sa realnoscu a svjesna sam da sa medicinom necu moci biti ni dobra majka ni zena jer cu biti vjerovatno preopterecena poslom. Ne mogu da se odlucim izmedju medicine,stomatologije i psihologije. A s obzirom da gimnazija koju ja pohadjam ne pruza uopce neko zavidno znanje,dobre pripreme ce mi bit neophodne vec od treceg razreda. Kakav je stav o stomatologiji? Je li to ista lakse,razabranije? :)
Imas jako zrelo razmisljanje.Stomatologija je puno laksa barem koliko ja znam po nekim svojim prijateljima.
man_464

#8 Re: Medicinski fakultet....

Post by man_464 »

Samo ću reći.
Najgora gamad.
Smučili su mi se nakon provedene samo jedne godine gore. Studiram inače farmaciju. Na prvoj godini imamo 75% predmeta na PMF-u, a na drugoj 75% na Medicini. Anatomiju, Fiziologiju 1 i 2, Histologiju, Mikrobiologiju, Biohemiju... Naravno ne u obimu kao medicinari. Sem histologije koju smo morali učiti kao medicinari :D KIRA Majka. Ako čepi studente, makar zna znanje.

Od ovoh svih jedini "ČOVJEK" je Prof. Zvizdić na Mikobiologiji. Barem je nas tako učio i nije bilo štela.
Ispiti Anatomija, Fiziologija i Histologija su se mogli kupiti. Biohemija tricky na računaru se polaže, barem mi. Ali toliko bahatosti, neljudskosti, drskosti, nekulture i nepoštovanja kao gore nigdje nisam vidio.

Sve u svemu veliki NO-NO.
bumerangss

#9 Re: Medicinski fakultet....

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Samo ću reći.
Najgora gamad.
Smučili su mi se nakon provedene samo jedne godine gore. Studiram inače farmaciju. Na prvoj godini imamo 75% predmeta na PMF-u, a na drugoj 75% na Medicini. Anatomiju, Fiziologiju 1 i 2, Histologiju, Mikrobiologiju, Biohemiju... Naravno ne u obimu kao medicinari. Sem histologije koju smo morali učiti kao medicinari :D KIRA Majka. Ako čepi studente, makar zna znanje.

Od ovoh svih jedini "ČOVJEK" je Prof. Zvizdić na Mikobiologiji. Barem je nas tako učio i nije bilo štela.
Ispiti Anatomija, Fiziologija i Histologija su se mogli kupiti. Biohemija tricky na računaru se polaže, barem mi. Ali toliko bahatosti, neljudskosti, drskosti, nekulture i nepoštovanja kao gore nigdje nisam vidio.

Sve u svemu veliki NO-NO.
Slazem se. I meni se zgadilo!!! Ko ne zeli da se napati i da sebi upropasti zivot, sto dalje od medicine pa i stomatologije a vala i farmacije
Dr.medicine

#10 Re: Medicinski fakultet....

Post by Dr.medicine »

Ja kako pročitah ovaj gore text totalno me depresija uhvatila i nikad ne bih upisao medicinu. Sve što je napisano je u potpunosti tačno, ali ako neko nešto želi onda se u tome trudi. Isto kao što one budaletine po 7x apliciraju na Zvezde granda, tako i ti kao student ako si uporan uspjet ćeš.
Istina je da se kod nas znanje ne isplati.
Budi spremna da polažeš ispit, da si sve naucila,a da pored tebe sjedi neki babin debilcic koji ce da prođe glatko. Uostalom to se od prve godine zna: ko uci, a ko na "lijepe okice" polaže.
Što se tice posla ima ga. Ali ne samo na Klinickom centru. Uglavnom raja ima viziju radit ću na klinickom bit cu hirurg ili internista. Kraj price. Ko želi da radi, široka je BiH. Uostalom, moj savjet je odmah u startu promjeniti par ustanova, tih u manjih gradovima da se ispece zanat.
A onda, ako nisi kao što rece kolegica u postu, neka ti je Bog na pomoci. Najbolje je uporedo s Medcinom uciti i njemcki.

I na kraju nikad ne znas šta je tvoja sudbina i nafaka. Onaj što ti je gore odredio tako će biti :)
Altsa

#11 Re: Medicinski fakultet....

Post by Altsa »

Vidi maminih maza. Bez muke nema nauke :D
_Muha_

#12 Re: Medicinski fakultet....

Post by _Muha_ »

Pozdrav, moze li se gdje naci prijemni sa Medicinskog faxa od ove godine :D
Krokodajl

#13 Re: Medicinski fakultet....

Post by Krokodajl »

Nemojte djeco medicinu živi bili, ubiju vas u pojam na faksu, prođe vam mladost u učenju, a kad završiš sve to onda vidiš nepravdu koju život nosi, s tim štp će onaj mašinac, pravnik, elektrotehničar to spoznati sa 22-23-24 godine, a vi Medicinari ćete imati već dobrih 30-ak...

Jedino ko što reće hećim, njemačkio jezik, ili se nadat poslu u nekoj maloj sredini tipa Livno, Jajce šta ja znam, tamo ćeš i ispeć zanat al ćeš ostat "kotarski ljekar"
Post Reply