--------------------------------------------------
Pčelarstvo
Baktericidna svojstva meda
Antimikrobno djelovanje meda je sposobnost meda da ubija neke mikroorganizme (baktericidnost) ili da zaustavi njihov razvoj (bakteriostatičnost). Ova svojstva meda bila su poznata nekim narodima još u drevna vremena. Stari Grci i Rimljani koristili su med za dugotrajno čuvanje mesa u svježem stanju. Poznato je da je leš čuvenog vojskovođe Aleksandra Makedonskog iz Male Azije, gdje je umro (323. godine prije nove ere), prenijet u domovinu i potopljen u med.
Zreli pčelinji med je jedan od najtrajnijih prehrambenih proizvoda. U povoljnim uvjetima može se veoma dugo očuvati da se ne upljesnivi, ili uskisne. Praktično se može reći da se pčelinji med ne kvari, a njegova trajnost je u doslovnom smislu riječi neograničena. To potvrđuje i podatak od prije dva desetljeća kada je u ruševinama antičkog grada Pastruma, južno od Napulja, nađeno osam posuda s medom, koji je ostao kemijski nepromijenjen i potpuno upotrebljiv, premda je bio star najmanje dvije tisuće godina. Drugi primjer, prilikom raskopavanja egipatskih piramida i razvalina starog Babilona, u grobnicama su nađeni sudovi s medom koji je bio dosta dobrog kvaliteta iako je prestajao više tisuća godina.
Utvrđeno je da med ispoljava jako baktericidno djelovanje prema izazivačima gnojnih oboljenja – stafilokokama i streptokokama. Tifusne bakterije uginu u medu za 48 sati, paratifusne za 24, dizenterične za 10 sati. Bacil koji izaziva upalu crijeva ugine poslije 48 sati, a bacil koji izaziva trovanje krvi pri kroničnim upalama bronhitisa i pluća, ugine nakon četiri dana. Med zaustavlja razvoj prouzrokovača tuberkuloze. Istraživanja u Bugarskoj pokazala su da antibiotičko djelovanje u visokom stupnju ovisi o vrsti meda. Tako, lipov i šumski med djeluju jače na stafilokoke, a kestenov na Escherichia coli. Duhanski med ima najslabije antimikrobno djelovanje.
Med ima i antimikotično (protiv gljivica) i protisticidno djelovanje – ubija jednostanične životinjske organizme – amebe, infuzorije i dr. Eksperimentalno je utvrđeno veoma izraženo konzervirajuće djelovanje meda na lako kvarljive životinjske, biljne i druge proizvode, koji se potopljeni u medu očuvaju više godina i ne raspadaju se.
Najnovijim proučavanjima utvrđeno je da svoje baktericidno, antimikotično, protisticidno i konzervirajuće djelovanje med duguje, osim svom složenom biokemijskom sastavu, prije svega prisustvu raznih antibiotičnih materija tzv. fitoncida. Fitoncidi dospijevaju u med s biljaka preko nektara i peludi (polena), medljike i smolastih tvari. Oni su u visokom stupnju hlapljivi i prilikom zagrijavanja meda, jedan dio ishlapi. Zbog toga med koji je dugo stajao na visokoj temperaturi, kao i onaj koji je proizveden ishranom pčela šećernim sirupom, siromašan je u fitoncidima i ima slabo antimikrobno djelovanje.
Ante Zomborčević
/copy/
Med
Moderator: anex
-
- Posts: 657
- Joined: 06/01/2005 16:16
#3
JBT wrote:Jesi li ti procitao ono sto sam ti za rakove napisao?
Gdje si mi to pisao?
-
- Posts: 5591
- Joined: 02/08/2002 00:00
- Location: Earth
#4
avangardni,
odlichna tema, med je mozhda i najbolji prirodni izvor shetjera, ujedno je izuzetno dobar za imunitet. U kombinaciji sa raznoraznim chajevima i kad ste najzdraviji, med istom dodaje odredjenu aromu, posebno ako si u prilici probati razlichite vrste meda.
Preporuchujem chaj od iscjeckanog dzhumbira, koji je prvo odstajao 20min nakon shto je kuhan, sa pola kashike meda.
odlichna tema, med je mozhda i najbolji prirodni izvor shetjera, ujedno je izuzetno dobar za imunitet. U kombinaciji sa raznoraznim chajevima i kad ste najzdraviji, med istom dodaje odredjenu aromu, posebno ako si u prilici probati razlichite vrste meda.
Preporuchujem chaj od iscjeckanog dzhumbira, koji je prvo odstajao 20min nakon shto je kuhan, sa pola kashike meda.
-
- Posts: 276
- Joined: 28/01/2005 16:42
#5
The_Fluid wrote:avangardni,
odlichna tema, med je mozhda i najbolji prirodni izvor shetjera, ujedno je izuzetno dobar za imunitet. U kombinaciji sa raznoraznim chajevima i kad ste najzdraviji, med istom dodaje odredjenu aromu, posebno ako si u prilici probati razlichite vrste meda.
Preporuchujem chaj od iscjeckanog dzhumbira, koji je prvo odstajao 20min nakon shto je kuhan, sa pola kashike meda.
Tri mjeseca uzimati med u casi mlake vode,
sa dodatkom kasike sirceta, moguce je ocistit jetru
od masnih naslaga , tvrde neki apiterapeuti!
-
- Posts: 4807
- Joined: 07/02/2003 00:00
#8
a pita medara.. hm....
Tijesto:
0,5 kg brašna
12 dkg meda
6 dkg masti
26 dkg šećera
1 prašak za pecivo ili soda bikarbona
2 jaja
Krema:
0,5 l mlijeka
30 dkg šećera
6 kašika mekog brašna
2 vanilin šećera
25 dkg margarina
Priprema
Tijesto zamijesi i podijeli u 4 dijela, te peci na preokrenutoj tepsiji. Hladno tijesto premazuj kremom, zadnju kori isto premaži kremom.
Kremu skuhaj i u ohlađenu dodaj pjenasto izradjeni margarin.
Prijatno!
PS. Pita treba da stoji par dana van frižidera kako bi kore omekšale.
isto tako, mast se moze zamijeniti maslacem, za one koji ne jedu svinjetinu...
meni je ova pita.... wooow...
Tijesto:
0,5 kg brašna
12 dkg meda
6 dkg masti
26 dkg šećera
1 prašak za pecivo ili soda bikarbona
2 jaja
Krema:
0,5 l mlijeka
30 dkg šećera
6 kašika mekog brašna
2 vanilin šećera
25 dkg margarina
Priprema
Tijesto zamijesi i podijeli u 4 dijela, te peci na preokrenutoj tepsiji. Hladno tijesto premazuj kremom, zadnju kori isto premaži kremom.
Kremu skuhaj i u ohlađenu dodaj pjenasto izradjeni margarin.
Prijatno!
PS. Pita treba da stoji par dana van frižidera kako bi kore omekšale.
isto tako, mast se moze zamijeniti maslacem, za one koji ne jedu svinjetinu...
meni je ova pita.... wooow...