Međusobno isključivanje religija...

Rasprave o vjerskim temama.
dustaban

#26 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by dustaban »

Svidja mi se kako zbori ovaj gore Arapin. A volem i ovog papu Frenkija.
:)
E kad bi islam i krscanstvo bilo ono kako ga tumace (zapravo ga uljepsavaju) njih dvojica, mi bi imali jednu abrahamsku religiju i mislim da bi malo ko ostao izvan nje.

Ali realnost je ipak drugacija. Islam, krscanstvo i judaizam doista iskljucuju jedni druge (ostale neabrahamske religije pogotovo) pa nama koji pozivamo na zdravu pamet ne preostaje nista drugo nego da upozoravamo vjernike da je religija jedno zlo koje se nametnulo ispred (ili umjesto) Boga.
Pa zamislite koji idiot i koji mizantrop moras biti tvrdeci da ce svi oni koji ne pripadaju tvojoj religiji ici u pakao.
A nazalost, "religijska legislativa" upravo takvima ide na ruku! Ovog gore Arapina je ljepota slusati ali ce on bogami zaplatiti od kakvog isilovca koji svoju religiju tumaci bukvalno, mrsko mu je pronalaziti u njoj ove univerzalne poruke koje se fakat mogu pronaci... kad se cita izmedju redova.
U redovima je nesto drugo.
sigh

#27 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by sigh »

Brate tebi je potrebno samo da dobro proucis i istrazis svemir. Ono u detalj istrazi sve sto nas okruzuje pa baci pogled na religije i historiju religija. Sve je to glupost. Znam da je tesko to odbaciti nakon duzeg perioda indoktrinacije, ali kao osoba koja pokazuje znakove vise inteligencije to nije nemoguce. Od postavki, glavnih temelja, detalja, sve religije su jako mutne i nelogicne. Probaj razmisljati u drugim pravcima, pokusaj izbaciti boga iz jednacine i pokusaj tako objasniti sebi svijet. Vidjet ces da je tako svijet mnogo bogatiji, misteriozniji i privlacniji. :wink:
beautyfool

#28 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by beautyfool »

Pa danas u svijetu interneta, aplikacija, software-a itd imamo stalno neke nove verzije koje trebamo update-ovati, neka nova unaprijedjena i poboljsana verzija koja nama olaksava koristenje istih.

Dakle, ako to uporedis sa religijom, posljednja Bozija objava je Kur'an, dakle to je posljednja verzija/update svih objava, poboljsana verzija koja sadrzi i one stare informacije a i nove, samim tim Kur'an ne negira postojanje prethodnih objava i ne smatra da sljedbenici drugih Bozijih objava rade nesto pogresno, vec savjetuje da slijede Kur'an jer je to posljednja objava i jedina koja ce biti cuvana u izvornom obliku do Sudnjeg dana.

Ja uopste nemam tu informaciju o iskljucivanju drugih religija u Islamu, one se uopste ne negiraju, jer kao sto rekoh mi smo obavjesteni da postoje i druge Bozije objave a jedino ko se stalno pominje da nece dobro proci su nevjernici, dakle oni koji ne vjeruju u postojanje Boga.
dustaban

#29 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by dustaban »

beautyfool wrote:Pa danas u svijetu interneta, aplikacija, software-a itd imamo stalno neke nove verzije koje trebamo update-ovati...
I ovo je upravo odgovor zasto vise nema novih objava! Danas je naprosto nemoguce ono sto je omogucilo nastanak i sirenje prethodnih religija - nemoguce je momentalno ne raskrinkati svaki pokusaj pretvaranja fikcije u neosporavajuci pokret, odnosno nemoguce je bilo sta "podmetnuti" pod bozju objavu.
Desavaju se naravno i danas jako uvjerljive hipoteze o nama i svemiru, mnogo uvjerljivije od abrahamskih pripovjetki, ali danas se to filmuje, ne pravi se od toga nova religija!
A tehnika nastanka religije je opcepoznata metoda - kombinacija fantazije sa realnim likovima, mjestima, artefaktima. Najbolji mikroprimjer kako se to radi nam je pod nosom - Semir i visocka piramida!
Ubleha se prvo plasira u punom obliku (piramida, plejade, pichkematerine) a kad se poljulja onda se u to ubaciju naknadno kreirani artefakti (tuneli, ocisceni slojevi kamena) i... sa malo srece nakon par stotina godina i uz dobropoznatu bosansku inteligenciju, desice se nove generacije za koje ce Visocka piramida biti isto sto i religija - kako mozete nevjerovati u to, eno Visoko, eno brda i tunela u njemu, eno podzide u njima (nebitno ko zidao), eno uklesanih simbola (nebitno ko klesao) a najjaci dokaz - spomenik poslanika sesirdzije, njegove knjige i doktorati!

:-)
beautyfool

#30 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by beautyfool »

dustaban wrote:
beautyfool wrote:Pa danas u svijetu interneta, aplikacija, software-a itd imamo stalno neke nove verzije koje trebamo update-ovati...
I ovo je upravo odgovor zasto vise nema novih objava! Danas je naprosto nemoguce ono sto je omogucilo nastanak i sirenje prethodnih religija - nemoguce je momentalno ne raskrinkati svaki pokusaj pretvaranja fikcije u neosporavajuci pokret, odnosno nemoguce je bilo sta "podmetnuti" pod bozju objavu.
Desavaju se naravno i danas jako uvjerljive hipoteze o nama i svemiru, mnogo uvjerljivije od abrahamskih pripovjetki, ali danas se to filmuje, ne pravi se od toga nova religija!
A tehnika nastanka religije je opcepoznata metoda - kombinacija fantazije sa realnim likovima, mjestima, artefaktima. Najbolji mikroprimjer kako se to radi nam je pod nosom - Semir i visocka piramida!
Ubleha se prvo plasira u punom obliku (piramida, plejade, pichkematerine) a kad se poljulja onda se u to ubaciju naknadno kreirani artefakti (tuneli, ocisceni slojevi kamena) i... sa malo srece nakon par stotina godina i uz dobropoznatu bosansku inteligenciju, desice se nove generacije za koje ce Visocka piramida biti isto sto i religija - kako mozete nevjerovati u to, eno Visoko, eno brda i tunela u njemu, eno podzide u njima (nebitno ko zidao), eno uklesanih simbola (nebitno ko klesao) a najjaci dokaz - spomenik poslanika sesirdzije, njegove knjige i doktorati!

:-)
Ja i ti imamo kompletno razlicite poglede tako da bilo sta da kazem nevjerujem da ces ti mene razumiti, ja sam samo odgovorila na pocetni post a ne zelim ulaziti u diskusiju na tu temu, vec sam samo navela svoje razmisljanje a sasvim normalna je stvar da svi ne razmisljamo isto i hB da je tako.
Kikibombona

#31 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by Kikibombona »

beautyfool wrote:Pa danas u svijetu interneta, aplikacija, software-a itd imamo stalno neke nove verzije koje trebamo update-ovati, neka nova unaprijedjena i poboljsana verzija koja nama olaksava koristenje istih.

Dakle, ako to uporedis sa religijom, posljednja Bozija objava je Kur'an, dakle to je posljednja verzija/update svih objava, poboljsana verzija koja sadrzi i one stare informacije a i nove, samim tim Kur'an ne negira postojanje prethodnih objava i ne smatra da sljedbenici drugih Bozijih objava rade nesto pogresno, vec savjetuje da slijede Kur'an jer je to posljednja objava i jedina koja ce biti cuvana u izvornom obliku do Sudnjeg dana.

Ja uopste nemam tu informaciju o iskljucivanju drugih religija u Islamu, one se uopste ne negiraju, jer kao sto rekoh mi smo obavjesteni da postoje i druge Bozije objave a jedino ko se stalno pominje da nece dobro proci su nevjernici, dakle oni koji ne vjeruju u postojanje Boga.
Islam, kao i sve druge religije, je cvrsto vezan za podneblje i narod iz kojeg dolazi. Stilom i sadrzajem Kuran asocira na Arape, na pustinju, na arapski nacin komunikacije... Nema teorije da Kuran mogu poistovjetiti sa Islandjanima, islandskom kulturom, podnebljem. Meni su smijesne metafore Biblije i Kurana iz ove perspektive. Kamile, luk i strijela, oaze, drevna mitologija... Sve te knjige imaju duh proslog vremena i vezane su za podneblje i narod i kojeg su proizasle.

E zamisli sad ljude za 100 000 godina, kako citaju bajkovite metafore Kurane i Biblije, kako se mole bogu itd. :D
zagortenej

#32 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by zagortenej »

dustaban wrote:Svidja mi se kako zbori ovaj gore Arapin. A volem i ovog papu Frenkija.
:)
E kad bi islam i krscanstvo bilo ono kako ga tumace (zapravo ga uljepsavaju) njih dvojica, mi bi imali jednu abrahamsku religiju i mislim da bi malo ko ostao izvan nje.

Ali realnost je ipak drugacija. Islam, krscanstvo i judaizam doista iskljucuju jedni druge (ostale neabrahamske religije pogotovo) pa nama koji pozivamo na zdravu pamet ne preostaje nista drugo nego da upozoravamo vjernike da je religija jedno zlo koje se nametnulo ispred (ili umjesto) Boga.
Pa zamislite koji idiot i koji mizantrop moras biti tvrdeci da ce svi oni koji ne pripadaju tvojoj religiji ici u pakao.
A nazalost, "religijska legislativa" upravo takvima ide na ruku! Ovog gore Arapina je ljepota slusati ali ce on bogami zaplatiti od kakvog isilovca koji svoju religiju tumaci bukvalno, mrsko mu je pronalaziti u njoj ove univerzalne poruke koje se fakat mogu pronaci... kad se cita izmedju redova.
U redovima je nesto drugo.
:thumbup: zanimljivo da ovog arapa proglašavaju otpadnikom i sl., s obzirom da živi u saudijskoj arabiji, mora paziti šta priča, jer jedna pogrešna riječ, ode glava. čim se pojavi glas razuma, na bilo kojoj strani, odmah nastoje da ga ušutkaju. ima još njegovih zanimljivih nastupa http://forum.klix.ba/videoteka-gt-islam ... #p11580223
Diwan

#33 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by Diwan »

Jedan pravi dokument, o pravoj vjeri i pravom ophođenju prema drugima, dolazi naravno jedino od strane Poslanika a.s. i Njegove Porodice a.s., jedinim nosiocima istinske vjere i onih koji ih slijede u tome ( mislim na sve ljude koji prihvataju njihovo učenje, a ne na neki pokret):

Interfaith Relations between Christians and the Family of the Prophet Muhammad II: 'Ali b. Abi Talib's Covenant of Amnesty to the Armenian Christians of Ardabil
The Russians in 1905 found an order of 'Ali b. Abi Talib in his own hand-writing (Kufi script) in a Christian monastery in Ardabil, chief town of Azerbaijan. This letter was a Covenant of Amnesty to the Monastery and the Christians of Ardabil. In this Covenant, 'Ali b. Abi Talib said that as a caliph and a ruler, he promises safety and security of life, property, honour, social status and religious freedom of Armenian Christians. This order should be obeyed by his officers and by his successors. The Christians should not be maltreated or looked down because they are non-Muslims. So long as they do not try to betray and injure the cause of the State, they should not be molested but should be allowed to practice their religion and to trade freely and openly. Islam teaches us to carry a message of peace with us and improve the status of society wherever we go and the best way to achieve this is to create amity, friendliness and concord between human beings; therefore, Muslims should try to develop friendship of these people and should never resort to wrong use of power, force and arrogance. They should not be overtaxed, should not be humiliated and should not be forced out of their homes, lands, and trades. Their priests should be treated with due respects, their monasteries should be protected and they should be allowed to carry on their lectures, teachings and preachings as usual and their religious ceremonies should not be banned. If they want to build their places of worship then fallow and unclaimed lands should be allotted to them. One, who disobeys this order is going against the orders of God, and the Holy Prophet.
Image
Diwan

#34 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by Diwan »

Zato u ortodoksnoj i krivoj vjeri imamo, umjesto suživota i mira sa drugima, njihovo proganjanje, proglašavanje nevjernicima, uzimanje džizije i stav nadmenosti i elitizma u odnosu na njih. Baliluk.

22:40. Onima koji su protjerani iz kuća njihovih bez prava, samo što su govorili: “Gospodar naš je
Allah.” I da nije Allahovog suzbijanja ljudi - njih jednih drugima - sigurno bi bili porušeni
manastiri i crkve i sinagoge i mesdžidi - u kojima se mnogo spominje ime Allahovo
. A Allah će
sigurno pomoći onog ko Njega pomaže. Uistinu, Allah je Silni, Svemoćni,
Ali 'muslimani' znaju bolje od Boga, mora da je Bog pogrešio kad je rekao da se u crkvama i sinagogama spominje Božije ime ....
Ali Kemal

#35 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by Ali Kemal »

beautyfool wrote:Ja uopste nemam tu informaciju o iskljucivanju drugih religija u Islamu, one se uopste ne negiraju, jer kao sto rekoh mi smo obavjesteni da postoje i druge Bozije objave a jedino ko se stalno pominje da nece dobro proci su nevjernici, dakle oni koji ne vjeruju u postojanje Boga.
Nema to sve nikakve logike.
dustaban

#36 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by dustaban »

Da vise ne palamudimo o medjureligijskoj ljubavi prema istom bogu, i njihovom medjusobnom neiskljucivanju, treba postaviti samo par jednostavnih pitanja:
- Da li vjernici biraju ili naslijedjuju religiju?
- Zasto religije istog korjena ne streme "zajednickom nazivniku" - bogu, vec insistiraju na razlikama?
- Koliko vjernika je u stanju obracati se istom bogu preko vise religija?

eto...
Diwan

#37 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by Diwan »

Zašto muslimani moraju biti različiti od drugih, ali i neki drugi od drugih (npr. hare krishna,budisti, jehovini svjedoci, jevreji, hriščani, amiši, itd).

Zašto vjerovanje koje je stvar srca je svedeno na vanjsku formu, počev od izgleda, folklora, oblačenja pa do obredoslovlja pračenim halalima i haramima (ne mislim na stvari koje su očigledne i jasne, nego na nenormalitete kojih ima na pretek tipa pijenje koka-kole, emulgatori, odlazak na koncerte, slušanje muzike itd.)

Zašto smo svedeni na čulno i zašto je vjerovanje sa srca prebačeno na manifestaciju oponašanja, imitiranja, folklora, tradicije.

Ovo nije pitanje, več odgovor, a naravno hodže će reći da nema vjere bez namaza, ili recimo džume, ili .. ili ...

Kao što sam već napisao, ako je vjera stvar obredoslovlja, onda su i beduini vjernici, ali nisu, jer Bog za njih kaže u Kur'anu da se oni pokoravaju, a da im vjera nije ušla u srce.

Mislim da je beduizam jako raširen među muslimanima, pored nacionalizma, šovinizma i egoizma propraćenog visokim mišljenjem o sebi, a ružnim o drugima.
ABH017

#38 Re: Međusobno isključivanje religija...

Post by ABH017 »

sigh wrote:Brate tebi je potrebno samo da dobro proucis i istrazis svemir. Ono u detalj istrazi sve sto nas okruzuje pa baci pogled na religije i historiju religija. Sve je to glupost. Znam da je tesko to odbaciti nakon duzeg perioda indoktrinacije, ali kao osoba koja pokazuje znakove vise inteligencije to nije nemoguce. Od postavki, glavnih temelja, detalja, sve religije su jako mutne i nelogicne. Probaj razmisljati u drugim pravcima, pokusaj izbaciti boga iz jednacine i pokusaj tako objasniti sebi svijet. Vidjet ces da je tako svijet mnogo bogatiji, misteriozniji i privlacniji. :wink:
Ja izbacio, pa dobio nejednačinu sa više nepoznatih. Kroz vjeru mi se sve ispeglalo i posložilo. Svijet mi je upravo onakav, kakvog si ga opisao, dok je prije bio totalno bezličan.
Post Reply