de procitaj ponove svoju prethodnu recenicu, slovo po slovoljubav_aha wrote:
o pa ti si pao sa druge planetepazi,u slucaju ako musliman/ka nema uslova za klanjanje u dzamiji,moze u takvom iskljucivom uslovu klanjati u crkvi, ali samo ako osoba koja zeli klanjati ziasta ne osjeca nelagodnost,i ako nema drugacije momentalne mogucnosti
u pojedinim drzavama,osobe klanjaju u centru grada na ulicama,a zahjteva se cisto mjesto,hm
Međureligijski dialog
- black
#51 Re: Međureligijski dialog
- ljubav_aha
#52 Re: Međureligijski dialog
black wrote:de procitaj ponove svoju prethodnu recenicu, slovo po slovoljubav_aha wrote:
o pa ti si pao sa druge planetepazi,u slucaju ako musliman/ka nema uslova za klanjanje u dzamiji,moze u takvom iskljucivom uslovu klanjati u crkvi, ali samo ako osoba koja zeli klanjati ziasta ne osjeca nelagodnost,i ako nema drugacije momentalne mogucnosti
u pojedinim drzavama,osobe klanjaju u centru grada na ulicama,a zahjteva se cisto mjesto,hm
procitala
nisam vidjela ,moja greska
- black
#53 Re: Međureligijski dialog
tako, priznas fino da je tvoja greska a ne odmah 'ti si pao sa druge planete'ljubav_aha wrote:
procitalapa ima vise varijacija
,
nisam vidjela ,moja greska
naravno ne mislim nista lose, samo me slatko nasmija
- ljubav_aha
#54 Re: Međureligijski dialog
drago mi jeblack wrote:tako, priznas fino da je tvoja greska a ne odmah 'ti si pao sa druge planete'ljubav_aha wrote:
procitalapa ima vise varijacija
,
nisam vidjela ,moja greska![]()
naravno ne mislim nista lose, samo me slatko nasmija
-
nista novo
#55 Re: Međureligijski dialog
Meni se ne svidja tvoje jednoumlje.BHF_Manijak wrote:Islam nije niti ce biti samo dio tradicije i kulturnog nasljedja, islam je kompletan sistem zivota, skup svih pravila i kompletno uskladjen sistem, svidjelo se to kome ili ne...Islam je i skola, islam je i drzava, islam je i zakon, islam je i politika, islam je odgoj, islam je brak....ljubav_aha wrote:Vitezanin wrote: Zbog toga mislim da državi poput BiH odgovara model izrazito sekularne države u kojoj bi se religije poštovale kao dio neke tradicije, odnosno kulturnog blaga prije svega . Ja mislim.![]()
takav sistem treba primjeniti na kompletnoj Planeti
- probuseni $
#56 Re: Međureligijski dialog
nista novo wrote:Meni se ne svidja tvoje jednoumlje.BHF_Manijak wrote:
Islam nije niti ce biti samo dio tradicije i kulturnog nasljedja, islam je kompletan sistem zivota, skup svih pravila i kompletno uskladjen sistem, svidjelo se to kome ili ne...Islam je i skola, islam je i drzava, islam je i zakon, islam je i politika, islam je odgoj, islam je brak....
Islam je i komunizam. Muslimani su najbolje suradjivali sa komunistima. Toliko ih je bilo da je Ceric morao proglasiti amnestiju za sve koji su suradjivali sa komunistima...
- BHF_Manijak
#57 Re: Međureligijski dialog
Probuseni dolare, ima li koji sistem, nesto, dda tebi odgovara?!Sve dosad kritikujes, hajde sad malo za sta se ti zalazes, sta bi zelio da vlada planetom zemljom, koji su tvoji ciljevi i sl...
- probuseni $
#58 Re: Međureligijski dialog
Ne kritikujem ja sve. Ne kritikujem naprimjer drzave u kojima se religija ne mjesa u politiku. Takva ti je gotovo sva zapadna Evropa, gdje se najbolje zivi.BHF_Manijak wrote:Probuseni dolare, ima li koji sistem, nesto, dda tebi odgovara?!Sve dosad kritikujes, hajde sad malo za sta se ti zalazes, sta bi zelio da vlada planetom zemljom, koji su tvoji ciljevi i sl...
Kritikujem naprimjer sve religije u Bosni sto su dosle na silu , podjelile narod na pravoslavce, katolike i muslimane i sto su ratovali zmedju sebe , pa podjelili Bosnu na vjerske etnicke zajednice. Kritikujem ih sto su sve tri unistile staru bosanku vjeru i Kraljevinu Bosnu. Danas smo trebali biti kraljevina sa jednom od najstarijih dinastija na svijetu. da nije bilo religija YU bi se razisla bez rata.
Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni bosnjacka, ni pravoslavna ni katolicka ni muslimanska . Bosna pripada bosancima. Razumijes li ?
To sto se vi nemozete dogovoriti sta je bilo prije, kokos ili jaje , Bosnu ne interesuje. To je problem plemena na Bliskom Istoku, pa neka ga oni rjesavaju, ali ne u nasoj kuci.
Medjureligijski dijalog ne postoji. Postoji samo medjureligijski okrsaj . To tjelo na nivou drzave je samo mazanje ociju bosanscima jer religije se ne mogu nikad dogovoriti ni o cemu. One samo mogu zavadjati i rastavljati narod. Tako ti je to vec vise od 2000g.
Ti prvi si apsolutno iskljuciv za svaki dogovor koji za najmanju bocu strsi od islama. Pocni od sebe. Tvoja IZ zagovara da se djecaz rastave u skolama.
-
nista novo
#59 Re: Međureligijski dialog
U pravu si probuseni najbolji sistem u svijetu imaju evropske zemlje, gdje je religija odvojena i igra sporednu ulogu, to je najbolje sto covjecanstvo u ovom trenutku moze pruziti..vidimo u islamskim zemljama sta religija pravi od drustva, religija na vlasti je unazadjivanje drustva...
- PRO testant
#60 Re: Međureligijski dialog
Evo primjer iz Sarajeva koji danas primjetih.
NA Vilsonovom kod mosta "Suade Dilberović i Olge Sučić" (tamo malo iza) okačen baner preko cijele ulice za biciklističku trku. I trka je nazvana "Trka Suade Dilberović."
E sada ja ne znam ko je organizator, ili tako nešto, ali me je malo zabolilo što to samo "Suada Dileberović" a ne "Suade Dilberović i Olge Sučić" jer su obije poginule zajedno i na istom mjestu?
I jeli to jedini kriterij, "prva žrtva"?? Mislim da je to ipak previše za bilo čiju kapu.
Mislim da je prije nekoliko godina neko i pisao o ovom "paradoksu" da kod nas religija ne dijelli samo žive nego i mrtve.
U međuvremenu nađoh i ovaj link.
http://tvsa.ba/ba/vijesti/u_subotu_trad ... dilberovic
U potpuosti sam za totalnu separaciju religije i države.
NA Vilsonovom kod mosta "Suade Dilberović i Olge Sučić" (tamo malo iza) okačen baner preko cijele ulice za biciklističku trku. I trka je nazvana "Trka Suade Dilberović."
E sada ja ne znam ko je organizator, ili tako nešto, ali me je malo zabolilo što to samo "Suada Dileberović" a ne "Suade Dilberović i Olge Sučić" jer su obije poginule zajedno i na istom mjestu?
I jeli to jedini kriterij, "prva žrtva"?? Mislim da je to ipak previše za bilo čiju kapu.
Mislim da je prije nekoliko godina neko i pisao o ovom "paradoksu" da kod nas religija ne dijelli samo žive nego i mrtve.
- probuseni $
#61 Re: Međureligijski dialog
Eto ti dokaza da se religije ne trpe i da zavadjaju narod ! Da jedna nije muslimanka a druga katolkinja, ili sta li su vec, ovog problema uopste nebi bilo.PRO testant wrote:Evo primjer iz Sarajeva koji danas primjetih.
- travar
#62 Re: Međureligijski dialog
Imate li vi pametnijeg posla osim prebiranja mrtvih?
Ljudska glupost stvarno nema granicu.
- probuseni $
#63 Re: Međureligijski dialog
Ko, VI ?travar wrote:Imate li vi pametnijeg posla osim prebiranja mrtvih?![]()
Nisam ja organizovao trku niti joj dao ime. Pitaj Cerica zasto se spominje samo jedna zrtva ? ...
- travar
#64 Re: Međureligijski dialog
Cerić?probuseni $ wrote:Ko, VI ?travar wrote:Imate li vi pametnijeg posla osim prebiranja mrtvih?![]()
Nisam ja organizovao trku niti joj dao ime. Pitaj Cerica zasto se spominje samo jedna zrtva ? ...
Hajd' da i to čujem.
Eno opet problemi s izlivima vode na cestama, garant Cerić išao redom i začepio sve odvode.
- probuseni $
#65 Re: Međureligijski dialog
Pa jest ! Narucio je pogresnu kolicinu padavina od svevisnjeg ! ...travar wrote:Cerić?probuseni $ wrote:Ko, VI ?travar wrote:Imate li vi pametnijeg posla osim prebiranja mrtvih?![]()
Hajd' da i to čujem.
Eno opet problemi s izlivima vode na cestama, garant Cerić išao redom i začepio sve odvode.
- Vitezanin
#66 Re: Međureligijski dialog
probuseni $ wrote:Eto ti dokaza da se religije ne trpe i da zavadjaju narod ! Da jedna nije muslimanka a druga katolkinja, ili sta li su vec, ovog problema uopste nebi bilo.PRO testant wrote:Evo primjer iz Sarajeva koji danas primjetih.
Nemam pojma imali li to veze se religijom, ali razdvajanje Suade i Olge je klasičan bezobrazluk i nepoštovanje. Kad god se na obilježava godišnjica ili se taj događaj koji je bio na mostu medijski prati, uvijek se govori samo o Suadi. Zaista no konekšn.
- asurbanipal
#67 Re: Međureligijski dialog
Jesi li siguran za ovo boldirano...Plaho ih je nešto dobro krenulo zadnjih dana...probuseni $ wrote:Ne kritikujem ja sve. Ne kritikujem naprimjer drzave u kojima se religija ne mjesa u politiku. Takva ti je gotovo sva zapadna Evropa, gdje se najbolje zivi.BHF_Manijak wrote:Probuseni dolare, ima li koji sistem, nesto, dda tebi odgovara?!Sve dosad kritikujes, hajde sad malo za sta se ti zalazes, sta bi zelio da vlada planetom zemljom, koji su tvoji ciljevi i sl...
Kritikujem naprimjer sve religije u Bosni sto su dosle na silu , podjelile narod na pravoslavce, katolike i muslimane i sto su ratovali zmedju sebe , pa podjelili Bosnu na vjerske etnicke zajednice. Kritikujem ih sto su sve tri unistile staru bosanku vjeru i Kraljevinu Bosnu. Danas smo trebali biti kraljevina sa jednom od najstarijih dinastija na svijetu. da nije bilo religija YU bi se razisla bez rata.
Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni bosnjacka, ni pravoslavna ni katolicka ni muslimanska . Bosna pripada bosancima. Razumijes li ?
To sto se vi nemozete dogovoriti sta je bilo prije, kokos ili jaje , Bosnu ne interesuje. To je problem plemena na Bliskom Istoku, pa neka ga oni rjesavaju, ali ne u nasoj kuci.
Medjureligijski dijalog ne postoji. Postoji samo medjureligijski okrsaj . To tjelo na nivou drzave je samo mazanje ociju bosanscima jer religije se ne mogu nikad dogovoriti ni o cemu. One samo mogu zavadjati i rastavljati narod. Tako ti je to vec vise od 2000g.
Ti prvi si apsolutno iskljuciv za svaki dogovor koji za najmanju bocu strsi od islama. Pocni od sebe. Tvoja IZ zagovara da se djecaz rastave u skolama.
-
strongwoman
#68 Re: Međureligijski dialog
Ja stvarno ne znam otkud vam tolika hrabrost napadati Cerica??? Jesi li ikada procitao da neko bosnjacke nacionalnosti na ovoj temi religija napada nekog vjerskog poglavara drugih vjeroispovjesti.. Pa dokle vise??? Umjesto da se poklopite i sutite, da zahvalite dragom Bogu sto jos uvijek hodate zivi i zdravi, sto nismo osvjetoljobljivi, jer ono sto su nama krscani uradili u ovom genocidu od 92-95 zasluzuje prezir i mrznju... Srecom muslimani bosnjaci brzo zaboravljaju... ALI NEKI BAS I NE...probuseni $ wrote:Ko, VI ?travar wrote:Imate li vi pametnijeg posla osim prebiranja mrtvih?![]()
Ukoliko ne znas voditi normalan i argumentovani dijalog, uz to iskljucujuci subjektivnost i prekrivajuci mrznju prema muslimanima.. bujrum.. do tada nek ti dragi Bog da lijepu pamet...
- probuseni $
#69 Re: Međureligijski dialog
De ti meni reci , kako ti od sveg napisanog usica bas tu, bas tu recenicu kao poentu citavog posta. ! ?asurbanipal wrote:Jesi li siguran za ovo boldirano...Plaho ih je nešto dobro krenulo zadnjih dana...probuseni $ wrote:Ne kritikujem ja sve. Ne kritikujem naprimjer drzave u kojima se religija ne mjesa u politiku. Takva ti je gotovo sva zapadna Evropa, gdje se najbolje zivi.BHF_Manijak wrote:Probuseni dolare, ima li koji sistem, nesto, dda tebi odgovara?!Sve dosad kritikujes, hajde sad malo za sta se ti zalazes, sta bi zelio da vlada planetom zemljom, koji su tvoji ciljevi i sl...
Da si napisao neki komentar u duhu teme, pa pored toga stavio primjedbu na ono boldirano, bilo bi OK . Ali ovako !!!??? ...
Necu ti odgovoriti taman da se na glavu nasadis ! ...
- probuseni $
#70 Re: Međureligijski dialog
Da si citao barem 10 zadnjih komentara shvatio bi zasto pominjem Cerica. Ovako se palis na nesto sto je istrgnuto iz konteksta tog djela razgovora.strongwoman wrote:
Ukoliko ne znas voditi normalan i argumentovani dijalog, uz to iskljucujuci subjektivnost i prekrivajuci mrznju prema muslimanima.. bujrum.. do tada nek ti dragi Bog da lijepu pamet...
Teza je da su religije krive sto proizvode netolerantne vjernike , pa zato i imas ovakav slucaj da se organizuju trke u ime samo jedne zrtve, muslimanke, mada je druga zrtva bila katolkinja, ili sta li vec. Zato ja prozivam Cerica , sto ljude uci netoleranciji i nastoji na silu razdvojiti ljude, sto ih i u smrti vrjednuje drugacije. Ti koji su to ucinili su njegovi puleni. To je sramota.
Kuzis li sad ?
-
strongwoman
#71 Re: Međureligijski dialog
Cuj religija proizvodi netolerantne vjernike!!! E, svasta pa i ovo da cujem. Mozes li molim te navesti ijedan ajet iz Kur'ana ili hadis ili citat iz Biblije koji navodi na netoleranciju???
Nemoj mjesati kruske i jabuke. Religija je jedno, vjernici koji pogresno tumace religiju su drugo, a politika je sasvim treca stvar.
Sto se tice organizovanje utrke koja nosi naziv prve zrtve Bosnjakinje, pa ko je i ko brani Patrijarhu ili Kardinalu da istu tu trku organizuje u Sarajevu pod nazivom zrtve katolkinje? Ali znas sta bi to znacilo? To bi znacilo da se time priznaje genocid, da se brise teza gradjanskog rata...
Evo ti jedana situacija iz zivota Muhammeda s.a.v.s.
Svaki dan je jedan jevrej vrsio nuzdu pred vratima Muhammeda s.a.v.s. Njegovi prijatelji su ga pitali zasto to trpi? Muhammed s.a.v.s. je ogovorio "Njemu njegovo, meni moje". Kad se taj isti jevrej razbolio Muhammed s.a.v.s. je uzeo par hurmi i otisao da obidje toj jevreja..
Skroz netolerantno zar ne???
Nemoj mjesati kruske i jabuke. Religija je jedno, vjernici koji pogresno tumace religiju su drugo, a politika je sasvim treca stvar.
Sto se tice organizovanje utrke koja nosi naziv prve zrtve Bosnjakinje, pa ko je i ko brani Patrijarhu ili Kardinalu da istu tu trku organizuje u Sarajevu pod nazivom zrtve katolkinje? Ali znas sta bi to znacilo? To bi znacilo da se time priznaje genocid, da se brise teza gradjanskog rata...
Svaki dan je jedan jevrej vrsio nuzdu pred vratima Muhammeda s.a.v.s. Njegovi prijatelji su ga pitali zasto to trpi? Muhammed s.a.v.s. je ogovorio "Njemu njegovo, meni moje". Kad se taj isti jevrej razbolio Muhammed s.a.v.s. je uzeo par hurmi i otisao da obidje toj jevreja..
- NIN
#73 Re: Međureligijski dialog
Jel' stvarno istina da je trka nazvana samo po jednoj od dvije zene po kojima je most dobio ime?PRO testant wrote:Evo primjer iz Sarajeva koji danas primjetih.
Ako jeste, dakle, @travar, @idealna m i @stronwoman, kako objasnjavate i sta mislite o ovome?
- probuseni $
#74 Re: Međureligijski dialog
Taj ko je organizovao trku je pokazao vjersku netoleranciju, pomjesao vjeru sa kulturom, sa sportom, i napravio politicki skandal.strongwoman wrote:Cuj religija proizvodi netolerantne vjernike!!! E, svasta pa i ovo da cujem. Mozes li molim te navesti ijedan ajet iz Kur'ana ili hadis ili citat iz Biblije koji navodi na netoleranciju???
Kad "procitas" poruku koja se time salje dobijes da je SA muslimanski grad kojeg su opsjedali krscani i da se samo muslimanske zrtve racunaju kao zrtve. Ona druga zrtva je izgleda taj "jevrejski izmet". ( zao mi je , ali ti si pisao na jedan vrlo bizaran nacin, te samo parafriziram tebe) . To je ocigledna i neljudska tolerancija koja dolazi od strane religije.
Zato ja i kazem da ljude nista ne moze zavaditi kao religja . To je najveci civilizacijski razdor medju ljudima koji postoji. Da nije bilo religija i njihovih sukoba , rata u Bosni nebi ni bilo.
-
jarancuga
#75 Re: Međureligijski dialog
+probuseni $ wrote:Taj ko je organizovao trku je pokazao vjersku netoleranciju, pomjesao vjeru sa kulturom, sa sportom, i napravio politicki skandal.strongwoman wrote:Cuj religija proizvodi netolerantne vjernike!!! E, svasta pa i ovo da cujem. Mozes li molim te navesti ijedan ajet iz Kur'ana ili hadis ili citat iz Biblije koji navodi na netoleranciju???
Kad "procitas" poruku koja se time salje dobijes da je SA muslimanski grad kojeg su opsjedali krscani i da se samo muslimanske zrtve racunaju kao zrtve. Ona druga zrtva je izgleda taj "jevrejski izmet". ( zao mi je , ali ti si pisao na jedan vrlo bizaran nacin, te samo parafriziram tebe) . To je ocigledna i neljudska tolerancija koja dolazi od strane religije.
Zato ja i kazem da ljude nista ne moze zavaditi kao religja . To je najveci civilizacijski razdor medju ljudima koji postoji. Da nije bilo religija i njihovih sukoba , rata u Bosni nebi ni bilo.
da nije bilo velikosrpskih bolesnih umova, rata u bosni ne bilo....