Tačno. Rad za platu koja nejasni, 2 dana odmora u sedmici a ne 1 u 15 dana, pravo na godišnji i ostala prava.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38Srećom nemam gazdu, i bez situacije da mi za život treba, za "gazdu" više nikad ne bih radio.zippoo87 wrote: ↑13/12/2023 17:51Ovo je jako dobro pitanje i trebalo bi ga postaviti bas svakom gazdi/direktoru u svakoj firmi.DaysleepeR wrote: ↑13/12/2023 09:40 Ja samo ne razumijem zašto bi ijedna privatna firma prvo zaposlila, a onda i čuvala na poslu nesposobnog radnika.
Meni je ovo pitanje isto misterija...a svi smo svjedoci da u svakoj firmi imas 30% radnika i 70% lelemuda a svi uredno primaju platu...i to obicno vecu ovi lelemudi,nego ovi sto drze firmu i gazdu.
Ako imas nekog "gazdu" pri ruci,priupitaj ga.
U mojoj firmi ako ne znaš raditi posao, jako uljudno ti se objasni da ti i firma niste na istoj talasnoj dužini i zahvali ti se.
Ja iako sam Gen X, apsolutno se slažem da se radi za platu a ne za firmu, i nekakve profesionalne ideale.
S tim što je apsolutno fer razmjena zalaganje radnika vs. proporcionalna kompenzacija.
Bez jednog ili drugog ne ide.
Međuljudski odnosi na poslu
-
El_comadante
#276 Re: Međuljudski odnosi na poslu
- DaysleepeR
#277 Re: Međuljudski odnosi na poslu
2 dana odmora sedmično, minimalni godišnji 18 radnih dana (ne uključujući subotu) koji raste sa stažom, prijava na puni iznos plate, puni iznos plate na račun do 5-og maksimalno, regres, 13 plata, sve je to tu.El_comadante wrote: ↑14/12/2023 09:19Tačno. Rad za platu koja nejasni, 2 dana odmora u sedmici a ne 1 u 15 dana, pravo na godišnji i ostala prava.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38Srećom nemam gazdu, i bez situacije da mi za život treba, za "gazdu" više nikad ne bih radio.zippoo87 wrote: ↑13/12/2023 17:51
Ovo je jako dobro pitanje i trebalo bi ga postaviti bas svakom gazdi/direktoru u svakoj firmi.
Meni je ovo pitanje isto misterija...a svi smo svjedoci da u svakoj firmi imas 30% radnika i 70% lelemuda a svi uredno primaju platu...i to obicno vecu ovi lelemudi,nego ovi sto drze firmu i gazdu.
Ako imas nekog "gazdu" pri ruci,priupitaj ga.
U mojoj firmi ako ne znaš raditi posao, jako uljudno ti se objasni da ti i firma niste na istoj talasnoj dužini i zahvali ti se.
Ja iako sam Gen X, apsolutno se slažem da se radi za platu a ne za firmu, i nekakve profesionalne ideale.
S tim što je apsolutno fer razmjena zalaganje radnika vs. proporcionalna kompenzacija.
Samo, ako ne znaš raditi posao, ili ne želiš da radiš, nećeš ostati duže od 3 mjeseca.
-
El_comadante
#278 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Baš ovako kako si napisao, a ne neplaćenih prekovremenih, haj ostani 1h, haj doći sutra dogovit ćemo se za slobodan dan i tako redom, kao što je kod nas normalno nažalost.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 13:072 dana odmora sedmično, minimalni godišnji 18 radnih dana (ne uključujući subotu) koji raste sa stažom, prijava na puni iznos plate, puni iznos plate na račun do 5-og maksimalno, regres, 13 plata, sve je to tu.El_comadante wrote: ↑14/12/2023 09:19Tačno. Rad za platu koja nejasni, 2 dana odmora u sedmici a ne 1 u 15 dana, pravo na godišnji i ostala prava.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38
Srećom nemam gazdu, i bez situacije da mi za život treba, za "gazdu" više nikad ne bih radio.
Samo, ako ne znaš raditi posao, ili ne želiš da radiš, nećeš ostati duže od 3 mjeseca.
-
zippoo87
#279 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Za svojih 15-16 godina koliko sam na "trzistu",nikada nisam imao sve ovo sto si ti napisao i ovo je prosjecnom (citaj velikoj vecini) radniku utopija.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 13:072 dana odmora sedmično, minimalni godišnji 18 radnih dana (ne uključujući subotu) koji raste sa stažom, prijava na puni iznos plate, puni iznos plate na račun do 5-og maksimalno, regres, 13 plata, sve je to tu.El_comadante wrote: ↑14/12/2023 09:19Tačno. Rad za platu koja nejasni, 2 dana odmora u sedmici a ne 1 u 15 dana, pravo na godišnji i ostala prava.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38
Srećom nemam gazdu, i bez situacije da mi za život treba, za "gazdu" više nikad ne bih radio.
Imao sam da plata ne kasni duze od 2-3 dana,da se placa topli obrok,prevoz (karta bus) ali nikada ni pola od navedenog.
Uvijek se radilo 6 dana u sedmici,negdje je bilo i prekovremenih ali su negdje i placani,negdje se moralo svadjati a negdje nista,pojeo vuk magarca.
Regres nikada u zivotu nisam dobio,nisam dobio nikada ni neku pinku ono za NG,nagradu neku,nesto para za godisnji...nikada nista.
Godisnji NIKADA nisam imao taj zakonski minimum...tacnije,godisnjeg ja nisam ni imao,jer sam radio duple smjene dok je neko bio na godisnjem 7-8 dana pa je onda taj drugi radio za mene 2 smjene,dok sam ja bio na godisnjem...znaci u principu,godisnjeg nisam ni imao,jer je sve naradjeno.
Nikada mi niko nije prigovorio zbog mog rada ili neznanja ili nezalaganja...ali kada im das 150% od sebe,onda oni misle da te mogu naguziti da das i 300% pa ako se pobunis onda krece mobing.
Ovo sam dozivio u 2-3 firme ...ali ja sam takav,ja ne znam raditi to kao neki,hinjski,izvlaciti se,ne obaviti posao...ja sve moram obaviti i to odmah,bez cekanja a od gazde ocekujem barem ono sto smo dogovorili ali i ta pocetna plata postane upitna,jer misle da si budala i onda naravno dodje do razlaza.
- DaysleepeR
#280 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Ja sam napisao ono što ja i moje kolege imamo.zippoo87 wrote: ↑14/12/2023 19:20Za svojih 15-16 godina koliko sam na "trzistu",nikada nisam imao sve ovo sto si ti napisao i ovo je prosjecnom (citaj velikoj vecini) radniku utopija.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 13:072 dana odmora sedmično, minimalni godišnji 18 radnih dana (ne uključujući subotu) koji raste sa stažom, prijava na puni iznos plate, puni iznos plate na račun do 5-og maksimalno, regres, 13 plata, sve je to tu.El_comadante wrote: ↑14/12/2023 09:19
Tačno. Rad za platu koja nejasni, 2 dana odmora u sedmici a ne 1 u 15 dana, pravo na godišnji i ostala prava.
Imao sam da plata ne kasni duze od 2-3 dana,da se placa topli obrok,prevoz (karta bus) ali nikada ni pola od navedenog.
Uvijek se radilo 6 dana u sedmici,negdje je bilo i prekovremenih ali su negdje i placani,negdje se moralo svadjati a negdje nista,pojeo vuk magarca.
Regres nikada u zivotu nisam dobio,nisam dobio nikada ni neku pinku ono za NG,nagradu neku,nesto para za godisnji...nikada nista.
Godisnji NIKADA nisam imao taj zakonski minimum...tacnije,godisnjeg ja nisam ni imao,jer sam radio duple smjene dok je neko bio na godisnjem 7-8 dana pa je onda taj drugi radio za mene 2 smjene,dok sam ja bio na godisnjem...znaci u principu,godisnjeg nisam ni imao,jer je sve naradjeno.
Nikada mi niko nije prigovorio zbog mog rada ili neznanja ili nezalaganja...ali kada im das 150% od sebe,onda oni misle da te mogu naguziti da das i 300% pa ako se pobunis onda krece mobing.
Ovo sam dozivio u 2-3 firme ...ali ja sam takav,ja ne znam raditi to kao neki,hinjski,izvlaciti se,ne obaviti posao...ja sve moram obaviti i to odmah,bez cekanja a od gazde ocekujem barem ono sto smo dogovorili ali i ta pocetna plata postane upitna,jer misle da si budala i onda naravno dodje do razlaza.
Nismo u IT-u.
Ne radimo za gazdu.
- Bloo
- Globalna šefica
#281 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Zapravo prodajes svoje znanje/rad za novac/platu poslodavcu.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38 da se radi za platu a ne za firmu, i nekakve profesionalne ideale.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- DaysleepeR
#283 Re: Međuljudski odnosi na poslu
To je to.Bloo wrote: ↑15/12/2023 08:51Zapravo prodajes svoje znanje/rad za novac/platu poslodavcu.DaysleepeR wrote: ↑14/12/2023 08:38 da se radi za platu a ne za firmu, i nekakve profesionalne ideale.![]()
Svoje znanje i vrijeme mijenjaš za platu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#284 Re: Međuljudski odnosi na poslu
ja sam primijetio da kolege kradu
a to sam primijetio jer me u posljednje vrijeme pretiču
i zato moram držati jezik za zubima jer imam oraha u dzepu tojest papira
naime o knjigama je riječ... sa svake promocije fešte događaja puta neko donese knjiga monografija kalendara i ostavi
neke su bezvrijedne a neke vrijede i po 20 maraka
sve bi to na kraju završilo u buđavom podrumu i na kraju na smetlištu s registratorima
ali kako se kod vas krađe rješavaju
treba detektiva dovesti
a to sam primijetio jer me u posljednje vrijeme pretiču
i zato moram držati jezik za zubima jer imam oraha u dzepu tojest papira
naime o knjigama je riječ... sa svake promocije fešte događaja puta neko donese knjiga monografija kalendara i ostavi
neke su bezvrijedne a neke vrijede i po 20 maraka
sve bi to na kraju završilo u buđavom podrumu i na kraju na smetlištu s registratorima
ali kako se kod vas krađe rješavaju
treba detektiva dovesti
-
Hendrix
#285 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Svaki posao ima neki minimalni nivo rada ispod koje ti kolege ili sef pocnu prigovarati da ne radis nista. E onda idealan nivo rada je odmah iznad toga, sav ostali trud iznad ide poslodavcu. Mozda 1% ljudi bude nagradjeno za ekstra trud na poslu, ja u 15 godina rada to jos nisam vidio uzivo.
Najveca naiva je raditi za "svaka cast momak" ako nema para dodatnih ili benefita, to je naiva cista. Da sam makar ovo znao kad sam pocinjao sacuvao bih sebi zivota dosta i stresa od rada dok se promovisu rodjaci, svalerke i uza familija.
Posao je moranje za prezivjeti, sjedis sa nekakvim ljudima po citav dan koji spletkare i cine takve nebuloze kao djeca u vrticu. Gledas kako odrasli ljudi padaju na nivo tinejdzera, sjebavaju brakove radi afera u kancelarijama, kradu od firme, zabijaju jedni drugima noz u ledja oko jednog emaila itd...
Jebes poso.
Najveca naiva je raditi za "svaka cast momak" ako nema para dodatnih ili benefita, to je naiva cista. Da sam makar ovo znao kad sam pocinjao sacuvao bih sebi zivota dosta i stresa od rada dok se promovisu rodjaci, svalerke i uza familija.
Posao je moranje za prezivjeti, sjedis sa nekakvim ljudima po citav dan koji spletkare i cine takve nebuloze kao djeca u vrticu. Gledas kako odrasli ljudi padaju na nivo tinejdzera, sjebavaju brakove radi afera u kancelarijama, kradu od firme, zabijaju jedni drugima noz u ledja oko jednog emaila itd...
Jebes poso.
- Ateista
#286 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Zanimljiva pojava u mom preduzecu
vjerujem da nije samo kod mene:
Kad neko ode, makar ga prethodno hvalili i okivali u zvijezde, nakon otkaza direktor postane uvrijedjen, tw osoba postane nesto najgore i samo se lose stvari pricaju, kako nije valjao/la i slicno. Pored toga, uvijek ima onih dupelizaca koji nisu direktori niti imaju ikakce veze sa vlasnistvom, ali pocnu pricati istu pricu, a pri tome govorim o ljudima koji normalno i korektno odu jer dobiju bolje uslove negdje drugo.
Ne kontam to nikako, jeli se neke gazde prave ili stvarno ne kontaju ovo sto se vec pisalo ovdje, da je to ugovor gdje svaka strana ima svoj interes. Kad on prestane, ne vidim potrebu za ljutnjom, ako je neko dobio bolje uslove koje mu ti nisi htio ili mogao ponuditi, sta je problem da ode? Neki se naravno i zajebu, jet nikad ne znas sta te ceja u novom okruzenju, nece ti sigurno na razgovoru reci lose strane posla, ali to je rizik bez kojeg rijetko ima napretka,pogotovo sto je u bosni najcesce jedini nacin za napredak promjena posla, pa onda krene nasladjivanje - vidis on mislio da ce mu tamo biti bolje pa se zajeboz nece mu nigdje biti ko ovdje i slicno.
Kad neko ode, makar ga prethodno hvalili i okivali u zvijezde, nakon otkaza direktor postane uvrijedjen, tw osoba postane nesto najgore i samo se lose stvari pricaju, kako nije valjao/la i slicno. Pored toga, uvijek ima onih dupelizaca koji nisu direktori niti imaju ikakce veze sa vlasnistvom, ali pocnu pricati istu pricu, a pri tome govorim o ljudima koji normalno i korektno odu jer dobiju bolje uslove negdje drugo.
Ne kontam to nikako, jeli se neke gazde prave ili stvarno ne kontaju ovo sto se vec pisalo ovdje, da je to ugovor gdje svaka strana ima svoj interes. Kad on prestane, ne vidim potrebu za ljutnjom, ako je neko dobio bolje uslove koje mu ti nisi htio ili mogao ponuditi, sta je problem da ode? Neki se naravno i zajebu, jet nikad ne znas sta te ceja u novom okruzenju, nece ti sigurno na razgovoru reci lose strane posla, ali to je rizik bez kojeg rijetko ima napretka,pogotovo sto je u bosni najcesce jedini nacin za napredak promjena posla, pa onda krene nasladjivanje - vidis on mislio da ce mu tamo biti bolje pa se zajeboz nece mu nigdje biti ko ovdje i slicno.
-
numizmatic
#287 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Ma seljačka posla. Ili kad se naljute kad radnik da otkaz i kažu "nemoj pomisliti da se vratiš". ...ok?
-
mali_balon
#288 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Pa nauci iz tog nesta, npr da te boli k za firmom i gazdom..cim prva bolja prilika dizi sidroAteista wrote: ↑17/12/2023 11:12 Zanimljiva pojava u mom preduzecuvjerujem da nije samo kod mene:
- Ateista
#289 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Pa i zaboli mebmali_balon wrote: ↑17/12/2023 18:55Pa nauci iz tog nesta, npr da te boli k za firmom i gazdom..cim prva bolja prilika dizi sidroAteista wrote: ↑17/12/2023 11:12 Zanimljiva pojava u mom preduzecuvjerujem da nije samo kod mene:
- jazzer
#290 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Tako je manje vise i u drugim firmama.
-
zippoo87
#291 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Na mene se jedan gazda naljutio jer sam mu trazio vecu platu i to komentarisao na sastanku sa starijim radnicima.
Ja dosao raditi kao probni rad i rekao mu,ako ostanem za stalno,da necu raditi za tu platu kao na probnom radu...on se naljutio na mene...nakon tog razgovora sam poceo raditi ali nekih mjesec ipo-dva,koliko sam radio nije vise ni komunicirao sa mnom.Kasnije saznam da mu je zasmetalo to sto sam trazio vecu platu ako ostanem
Plata bila 700 KM ,ja trazio 900
Ja dosao raditi kao probni rad i rekao mu,ako ostanem za stalno,da necu raditi za tu platu kao na probnom radu...on se naljutio na mene...nakon tog razgovora sam poceo raditi ali nekih mjesec ipo-dva,koliko sam radio nije vise ni komunicirao sa mnom.Kasnije saznam da mu je zasmetalo to sto sam trazio vecu platu ako ostanem
Plata bila 700 KM ,ja trazio 900
- Hajvan
#292 Re: Međuljudski odnosi na poslu
koja je to godina?
-
zippoo87
-
zippoo87
- Ateista
#295 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Jesi nezahvalan, nije ti bilo dovoljno 700KM koje taj gazda krvavo zaradi i daje ti iz svog dzepa...zippoo87 wrote: ↑21/12/2023 20:25 Na mene se jedan gazda naljutio jer sam mu trazio vecu platu i to komentarisao na sastanku sa starijim radnicima.
Ja dosao raditi kao probni rad i rekao mu,ako ostanem za stalno,da necu raditi za tu platu kao na probnom radu...on se naljutio na mene...nakon tog razgovora sam poceo raditi ali nekih mjesec ipo-dva,koliko sam radio nije vise ni komunicirao sa mnom.Kasnije saznam da mu je zasmetalo to sto sam trazio vecu platu ako ostanem![]()
Plata bila 700 KM ,ja trazio 900![]()
-
zippoo87
#296 Re: Međuljudski odnosi na poslu
A ja mu mjesecno samo sa svoje pozicije i prodaje zaradjivao 30k-40kAteista wrote: ↑22/12/2023 08:34Jesi nezahvalan, nije ti bilo dovoljno 700KM koje taj gazda krvavo zaradi i daje ti iz svog dzepa...zippoo87 wrote: ↑21/12/2023 20:25 Na mene se jedan gazda naljutio jer sam mu trazio vecu platu i to komentarisao na sastanku sa starijim radnicima.
Ja dosao raditi kao probni rad i rekao mu,ako ostanem za stalno,da necu raditi za tu platu kao na probnom radu...on se naljutio na mene...nakon tog razgovora sam poceo raditi ali nekih mjesec ipo-dva,koliko sam radio nije vise ni komunicirao sa mnom.Kasnije saznam da mu je zasmetalo to sto sam trazio vecu platu ako ostanem![]()
Plata bila 700 KM ,ja trazio 900![]()
![]()
Bila B2B prodaja...narucis jeftino,prodas skupo,razlika tvoja
- SpecialOffer
#297 Re: Međuljudski odnosi na poslu
A jeste sposobni, pa kako to da vi niste poslodavci a ne radnici. 
-
zippoo87
#298 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Dugo nije bilo ovog trola

-
detroit-mercy
#299 Re: Međuljudski odnosi na poslu
Ha, ja neki dan koleginici sa posla poslao ovu sliku. Vidis, moze se interpretirati na vise nacina.
U nasem slucaju, mi imamo problema sa kvalitetom/radnom snagom i umjesto da ubacis resurse tu gdje je problem, corporate dodaje jos vise resursa u one koji ce jos dalje analizirati i secirati brojeve na hiljadu razlicitih nacina i u principu ponuditi ti isti odgovor koji vec znas. Kao da vec nisu dovoljno izanalizirani, wtf
- SpecialOffer