Međuljudski odnosi na poslu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
korisnicki

#226 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by korisnicki »

billy organ wrote: 24/08/2023 22:50
korisnicki wrote: 24/08/2023 16:52

Svi vole reći da kao vole dobre a preziru loše ljude a zapravo "vole" te beskarakterne koji im se beskurpulozno ulizguju i titraju im. Introverti u pravilu nemaju želudac i nevješti su za to, ne vrijedi što su u prosjeku inteligentniji i moralniji.
Jel se to John Steinbeck cita ? :D

Svijet je generalno mjesto za ekstrovertirane osobe. A introvert ce morati nauciti da se prilagodi tim uslovima pogotovo na poslu. Privatni zivot moze ispastati zbog introverzije. Introvertiran obicno se smatra i stidljivoscu, nerijetko i mutavost.
Ne poričem da je to istina. Kao i da je licemjerje uslov opstanka na tom svjetu, kao i da je zabluda da su se ljudi uzdigli iznad drugih životinja.
Osmi Socrates

#227 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Osmi Socrates »

Ako je licemjerje uslov opstanka na ovom svijetu, onda se ljudi jesu izdigli iznad životinja. Životinje ne umiju biti licemjerne (?), dakle, moraju opstajati na drugačije načine. Nekad i ne uspiju. I kao jedinke, i kao vrste.

Znak pitanja zbog par stvari. Ne da mi se razmišljati o tome sad.
korisnicki

#228 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by korisnicki »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 23:42 Ako je licemjerje uslov opstanka na ovom svijetu, onda se ljudi jesu izdigli iznad životinja. Životinje ne umiju biti licemjerne (?), dakle, moraju opstajati na drugačije načine. Nekad i ne uspiju. I kao jedinke, i kao vrste.

Znak pitanja zbog par stvari. Ne da mi se razmišljati o tome sad.
Zavisi kako se uzme, svaka životinja je za nešto specijalizirana. Na čovjeka je palo da vijuge malo bolje rade.
Hajlac

#229 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Hajlac »

zippoo87 wrote: 10/04/2022 21:27 Ja sa svima uvijek idem na lijepo ali ako neko pomisli da me moze kinjiti,tu odmah pokazem zube i nema kod mene to da ja trpim nesto mjesecima,godinama.Radije cu i napustiti posao,nego raditi sa svakakvim budalama.
Stvarno je najruzniji moguci osjecaj kada ides na posao a nisu dobri odnosi medju ljudima i samo cekas ko ce te i sa koje strane poceti prcati.
Ali problemi tu ne pocinju dok te neko hebe,problemi se pocnu javljati kada ti pokazes zube i gard...e onda krece igranka i mobing :lol: .
Ljudi su nevjerovatno sujetni,kvarni i u velikoj vecini nesposobni,pa tu svoju nesposobnost onda prikrivaju na raznorazne nacine.
Najcesci nacini su da nadredjenim svoje nedostatke i neznanje fakturisu drugim kolegama,lazu o njima i spletkare,uvlace se u guzicu nadredjenim,slatkorjecivi su i flertuju ,neki kupuju poklone a neke "se daju" za zastitu za poslu i cuvanje ledja.

Sto je veci kolektiv,tu je vise poganluka i toksicnosti a zene jesu 10 puta toksicnije i teze kolege od muskih.
Potpisujem!

Dozivio upravo opisano ponasanje i osobine, i to od strane ne zenske vec (mladje) muske osobe na poslu (u srednjim 20-im). Enormna sujeta, FGR sindrom, patoloska osvetoljubivost, narcisoidna samodopadnost, fejkanje sposobnosti u poslu, vjesto manipulisanje, sracunato hinjsko mahalanje, ulizivanje kolegama i direktoru laznim "pomaganjem" (s krajnjim namjerama pridobijanja svacije naklonosti radi ultrabrzog napredovanja u firmi do privatno obecane gotovo najvise pozicije odmah ispod direktora), prikrivanje svojih gresaka konstruisanjem "zavjera" protiv njega kobajagi od strane nadredjenih koji su kontrolisali njegov ucinak itd. a sto je najgore, 'ledja' mu je cuvao sam direktor (porodicne relacije), cak na stetu posla i klijenata, sto dovoljno govori o poslovnosti i sposobnosti doticnog.
Vuk u ovcijem ruhu. Lazna finoca, kultura, "postenje", smjehuljenje/sarmiranje, lazna prisnost zbog koristoljublja, dodvoravanje a ustvari makijavelisticki spletkaros i back-stabber koji se bio namjerio preoteti poziciju od nadredjenog koji ga je naucio (tj. pokusao) poslu i radnoj etici.
Za izluditi da samo sa strane posmatras takvo nasilu promicanje podobnog "radnika" naustrb sposobnijih i profesionalnijih koji nisu tip ljudi koji se 'laktaju' u kolektivu i koji se ne samopromovisu sto kolegama sto klijentima.

A na prethodnom poslu (isto babo nastelio) dobio otkaz zbog nedolazenja na radno mjesto i dangubljenja tipkajuci na mobitelu povazdan...
Pretkraj i ovdje kasnio na posao, hinjski (pokusao prikriti od direktora) odbijao raditi dio prihvacenih obaveza (dogovorenih sa samim direktorom - koji je mislio da od tog narcisa i manipulanta moze stvoriti radisnog menadzera...).

Kad god bi zapao u nemilost / napravio neki belaj, glavna odbrana bi bilo predstavljanje sebe kao haman djeteta (kojem eto treba pomoci i razumjeti ga, koga neko nepravedno kinji itd.), a bukvalno sve u zivotu imao sto je pozelio i dugo se hvalio u svojoj okolini kako nikad u zivotu nece raditi neki pravi posao nego putovati po svijetu (dok babo nije malo zavrnuo pipu, ali prekasno za ispravljanje karaktera 'pahuljice')... :run:
Citav zivot se provlacio na lijepe oci, drugi mu na konto ucjena i prikrivenog bullyinga pisali zadace, kontrolne, ispite itd. a lafo odlikas i ucenik generacije :-) , nastavnici i profe progledavali kroz prste na konto ugledne familije...
Takva sarajevska "zlatna djecica" ce nam sutra voditi firme i odlucivati o sudbinama radnika/ljudi na konto svoje sujete umjesto sposobnosti i stvarnog znanja.

Sretni su oni koji u firmi imaju makar rukovodstvo razumno i objektivno, pa se bezbolnije, brze i postenije ka drugim uposlenicima stane u kraj ovakvim slucajevima.
Last edited by Hajlac on 12/12/2023 21:06, edited 1 time in total.
Hajlac

#230 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Hajlac »

¤ jelena ¤ wrote: 28/10/2022 22:28 Haj šalu na stranu...

Ima ljudi kojima je dreka i svađa kao nekakvo prirodno stanje i lako se upuštaju u konflikte. Ima i onih koji su podmukli, naoko fini i tihi, a jezivo pokvareni pa treba mnogo godina da bi ispoljili svoju zlobu na očigled drugih. Meni, nažalost, nije lako dreknuti na nekog, iako uopšte nisam tiha. :oops1: :D
Kažem: nažalost jer sam se i ja uvjerila da je dreknuti neophodno, ali me košta nerava, samim tim i zdravlja (počnu da mi se tresu ruke i grlo mi se osuši dok se svađam, a poslije svakog konflikta budem cijeli dan rasijana jer samo o tom sukobu razmišljam :cry: ), a ponekad je neophodna i samo zato da bi nadređeni registrovali šta govoriš i da te, upravo to što si rekao, ne prave budalom.

Mnogo bolja i...zdravija varijanta je prekrižiti i isključiti iz svog svijeta one koje ne podnosiš, ali to je nemoguće do peMzije (čak i kad je samo jedna osoba u pitanju) ako hoćeš profesionalno da radiš svoj posao.

Elem, što sam starija, sve je manje onog sapiens u mom poimanju ljudske vrste...

:spavalica:
:thumbup:
Potpisujem!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#231 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by _BataZiv_0809 »

Najbolja taktika je aikido. Borba bez borbe. Smireno i bez naglih poteza. Sacekat da prenoci.

Ali ponekad i reagovati. To je jako bitno.
swanfilter

#232 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by swanfilter »

Radim u malom kolektivu gdje su svi 20 i kusur.

Sve to samaram bez pardona za radnog vremena.

Danas pivo, sutra bi me grlili i ljubili na poslu.

Ajd setnja. Tu smo iz jednog razloga, a to nije pajdo moj.

Manje te vole, bolji odnos imas sa njima.
zippoo87

#233 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by zippoo87 »

Ima stvarno ovih psihopata i hinja i ego manijaka,sada vise nego ikada prije...to bi da dobije platu a da nista ne radi i onda samo gleda kako ce se kome uvuci ili ohljagati drugog.Skoro sam radio sa jednim psihopatom i egomanijakom...lik konstantno fokusiran samo na svadje,zatezanje,jako agresivan i stalno u nekom grcu i samo razmislja i smislja kako bi se kome osvetio ili sjebavao ga.Bas ono jadna situacija...ne vrijedi ni da se svadjas svaki dan a ni da pustis da kinji...sve sa takvim osobama je iz krajnosti u krajnost.

Prije se gledalo kakav si kao radnik i fokus je bio na tome,ko je bolji radnik a sada sve neki jadovi i dupelisci...samo da ne rade ali nisu gadljivi na pare i platu ,nezasluzenu.
no_sekirli

#234 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by no_sekirli »

Sreca da imam sam svoj ured i da nemam sefa nikakvog osim direktora. Inace kakva je nadobudna ova mladjarija, netko bi zavrsio na kirurgiji :D
zippoo87

#235 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by zippoo87 »

no_sekirli wrote: 12/12/2023 23:14 Sreca da imam sam svoj ured i da nemam sefa nikakvog osim direktora. Inace kakva je nadobudna ova mladjarija, netko bi zavrsio na kirurgiji :D
Samo ne mlati na poslu...ti ces naebati :D
Kod nas zakoni stite nasilnike a zrtvu ebu...u svakom segmentu drustva.
Od djece nasinlinka u osnovnoj skoli,do ovih ubica,mafijasa,femicida i ostalog...jednostavno najebe onaj koji se brani.
Mada meni realno to nije bitno...ja nikada nisam dao na sebe i nikada necu ni dati,ma koliko da kosta.
Nierika

#236 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Nierika »

zippoo87 wrote: 13/12/2023 01:02
no_sekirli wrote: 12/12/2023 23:14 Sreca da imam sam svoj ured i da nemam sefa nikakvog osim direktora. Inace kakva je nadobudna ova mladjarija, netko bi zavrsio na kirurgiji :D
Samo ne mlati na poslu...ti ces naebati :D
Kod nas zakoni stite nasilnike a zrtvu ebu...u svakom segmentu drustva.
Od djece nasinlinka u osnovnoj skoli,do ovih ubica,mafijasa,femicida i ostalog...jednostavno najebe onaj koji se brani.
Mada meni realno to nije bitno...ja nikada nisam dao na sebe i nikada necu ni dati,ma koliko da kosta.
Ja x puta dnevno pomislim da sam žrtva, na forumu i gdje god, ali ne reagujem nego kontam suck it up i drugima je tako. Kad odreagujem onda stvarno više ne mogu, što mi se skoro nikad ne desi, radije bih da nisam žrtva nego da izbjegnem takve situacije.
no_sekirli

#237 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by no_sekirli »

Ma više sam karikirao, to. Ipak ja imam malo veći čin od njih :D

Pored njihovih samodopadnog ponašanja kako su mladi, lijepi i pametni (što se na kraju pokaže totalno netačnim), mene najviše živcira odnos prema firmi. Nemaju sekundice osjećaja prema imovini firme, troškovima, radnoj etici. I što je najgore, kad im ukažeš na njihove propuste na poslu oni to shvate osobno, kao da ih ti nešto ne voliš pa im kažeš da ne rade nešto dobro.
Altsa

#238 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Altsa »

no_sekirli wrote: 13/12/2023 08:45 Ma više sam karikirao, to. Ipak ja imam malo veći čin od njih :D

Pored njihovih samodopadnog ponašanja kako su mladi, lijepi i pametni (što se na kraju pokaže totalno netačnim), mene najviše živcira odnos prema firmi. Nemaju sekundice osjećaja prema imovini firme, troškovima, radnoj etici. I što je najgore, kad im ukažeš na njihove propuste na poslu oni to shvate osobno, kao da ih ti nešto ne voliš pa im kažeš da ne rade nešto dobro.
Svugdje je to isto. Sve znaju, a suplji ko reseto. Zavrsili fakultete po nekim selendrama. Nece da rade, a i kad se necega prifate urade pogresno i lose pa moras da ispravljas njihove greske.Kad dodu kao novi u firmu veoma brzo se nadju sa istim kao sto su oni. Uglavnom katastrofa.
Karikaturist

#239 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Karikaturist »

Ali ne kuzim kako si zrtva ako ti nekoga izdegenecis i posaljes na kirurgiju. Ono, takvo nesto sam procitao ovdje.
Bloo
Globalna šefica

#240 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Bloo »

Altsa wrote: 13/12/2023 09:32
no_sekirli wrote: 13/12/2023 08:45 Ma više sam karikirao, to. Ipak ja imam malo veći čin od njih :D

Svugdje je to isto. Sve znaju, a suplji ko reseto. Zavrsili fakultete po nekim selendrama. Nece da rade, a i kad se necega prifate urade pogresno i lose pa moras da ispravljas njihove greske.Kad dodu kao novi u firmu veoma brzo se nadju sa istim kao sto su oni. Uglavnom katastrofa.
Imas i onih koji su zavrsili UNSA...
DaysleepeR

#241 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by DaysleepeR »

Ja samo ne razumijem zašto bi ijedna privatna firma prvo zaposlila, a onda i čuvala na poslu nesposobnog radnika.
MarlboroGold

#242 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by MarlboroGold »

Nove generacije su poprilicno nezainteresovane i tu lezi najveci problem. Gotovo svi idu sa stavom kao da je neko njima nesto duzan. Nece da se oznoje ni trunku, a ako plata nije kako treba onda je ogroman problem i tad su vrlo aktivni. Odnos prema starijim kolegama i kolegicama je isto los. Koliko je dobro sto su otresiti i ne daju da ih iko zajebava toliko je to i lose u organizaciji kad treba raditi sa drugim ljudima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#243 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Truba »

DaysleepeR wrote: 13/12/2023 09:40 Ja samo ne razumijem zašto bi ijedna privatna firma prvo zaposlila, a onda i čuvala na poslu nesposobnog radnika.
kompenzacije...ti mog u parlament ja tvog u svoju privatnu firmu dok ne nađem što bolje

zaposle rođaka koji ih potkrada ali zbog nekih obiteljskih odnosa ne otpuštaju ga (ionako radnici sve nadoknade :D )
svega sam se naslušao
Truba

#244 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Truba »

Karikaturist wrote: 13/12/2023 09:33 Ali ne kuzim kako si zrtva ako ti nekoga izdegenecis i posaljes na kirurgiju. Ono, takvo nesto sam procitao ovdje.
đura će da ti oprosti što te tukao
MarlboroGold

#245 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by MarlboroGold »

Inace, nikad vise nije bilo sebicnosti i otudjenosti u vecini poslovnih rganizacija.

Izuzetak su firme koje dosta ulazu u teambuilding itd. tu je minimum vukova samotnjaka i ljudi slicnog karaktera koji su nepozeljni za poslodavca.
Truba

#246 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2023 22:31 Najbolja taktika je aikido. Borba bez borbe. Smireno i bez naglih poteza. Sacekat da prenoci.
tako ja 22 godine i to je najbolji put za pakao
jeste popločan dobrim namjerama ali ka dudlaš na duge staze

reagirati odmah i sad na svaki vid konkretne nepravde... to i to...
Ateista

#247 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Ateista »

Truba wrote: 13/12/2023 09:46
DaysleepeR wrote: 13/12/2023 09:40 Ja samo ne razumijem zašto bi ijedna privatna firma prvo zaposlila, a onda i čuvala na poslu nesposobnog radnika.
kompenzacije...ti mog u parlament ja tvog u svoju privatnu firmu dok ne nađem što bolje

zaposle rođaka koji ih potkrada ali zbog nekih obiteljskih odnosa ne otpuštaju ga (ionako radnici sve nadoknade :D )
svega sam se naslušao
To je to, zaposlis necije dijete i on ti sredi kasnije neki tender, pomogne ti u nekoj muljazi i slicno, zaradis na taj nacin vise nego sto das platu tom neradniku.

Pricao mi poznanik da je tako u jednoj firmi se zalio na neku tuku koju su tek za poslili i koja pojma nema i nista ne radi, direktor mu direktno rekao - neka je, ona je nesto tom i tom koji ce mi valjati tu i tu...
Ateista

#248 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Ateista »

Karikaturist wrote: 13/12/2023 09:33 Ali ne kuzim kako si zrtva ako ti nekoga izdegenecis i posaljes na kirurgiju. Ono, takvo nesto sam procitao ovdje.
Ni meni to nije jasno, ali nije ovo prva tema gdje se opravdava nasilje...
Truba

#249 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Truba »

Ateista wrote: 13/12/2023 10:25

svega sam se naslušao
To je to, zaposlis necije dijete i on ti sredi kasnije neki tender, pomogne ti u nekoj muljazi i slicno, zaradis na taj nacin vise nego sto das platu tom neradniku.

Pricao mi poznanik da je tako u jednoj firmi se zalio na neku tuku koju su tek za poslili i koja pojma nema i nista ne radi, direktor mu direktno rekao - neka je, ona je nesto tom i tom koji ce mi valjati tu i tu...
osobno sam nazočio raspravi kada jedan naš najpopularniji selektor snima reklamu za jednu firmu i za to uzima laptop od 3000 i jedno radno mjesto za rodjaka u toj poslovnici
to se zovu kompenzacije
a mujo i pero irgete za sve njih
to i jest kapitalizam jbg i na zapadu madona jednim pozivom može zaposliti rodjaka u šoubiznisu na daljinu
Ateista

#250 Re: Međuljudski odnosi na poslu

Post by Ateista »

Truba wrote: 13/12/2023 10:28
Ateista wrote: 13/12/2023 10:25

svega sam se naslušao

osobno sam nazočio raspravi kada jedan naš najpopularniji selektor snima reklamu za jednu firmu i za to uzima laptop od 3000 i jedno radno mjesto za rodjaka u toj poslovnici
to se zovu kompenzacije
a mujo i pero irgete za sve njih
to i jest kapitalizam jbg i na zapadu madona jednim pozivom može zaposliti rodjaka u šoubiznisu na daljinu
Naravno, mnogi naivno misle da se to desava samo kod nas, ima toga i po svijetu. Razlika je sto u svijetu ima dovoljno posla i za one koji znaju da rade i budu ok placeni...
Post Reply