Tako je, oni da nama krmetinu podvaljuju, pa nece ga majci.bandit wrote:McDonalds-u netreba dozvoliti da udje u BiH sve dok ne pristanu da meso i krompir (i ostalo) uzimaju od domacih proizvodjaca a ne da uvoze iz Slovenije i ostalih EU zemalja ....
McDonald's u Sarajevu 2 - Posto je original tema zablokirala
-
IstinaBoli
idic wrote:Hrana u Mc Donalds-u je definitivno nezdrava i nekvalitetna. Imam prijateljicu koja je radila u Mc-u u Njemačkoj i prošla put od roštilja do menadžera restorana tako da je upoznata sa kvalitetom. U hamburgeru ima samo oko 40% mesa ostalo je soja i poboljšivači ukusa. Ulje u fritezama za pomfrit se mjenja jednom sedmično ili u deset dana, a postaje kancerogeno već nakon par sati stalnog pregrijavanja. Po meni je hrana neukusna, nezdrava i svoj uspjeh u svijetu mogu zahvaliti samo agresivnom marketingu, a nikao kvalitetu hrane. Što se mene tiče u Sarajevu nikada ne mogu biti konkurenti našoj hrani. Simbol su svjetske globalizacije, a nikako civilizacije i kulture.
Stranci kada dođu ovdje uglavnom jedu po domaćim lokalima i više su nego zadovoljni ukusom naše hrane.
Mi Bosanci i Hercegovci generalno imamo problem da sve svoje nipodaštavamo i uzdižemo sve što dolazi iz inostranstva. Imamo masu naših autentičnih proizvoda koje trebamo maximalno forsirati i možemo ih jako dobro plasirati i na stranom tržištu.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
zajedljivosti nema mjesta..in33sa wrote:Tako je, oni da nama krmetinu podvaljuju, pa nece ga majci.bandit wrote:McDonalds-u netreba dozvoliti da udje u BiH sve dok ne pristanu da meso i krompir (i ostalo) uzimaju od domacih proizvodjaca a ne da uvoze iz Slovenije i ostalih EU zemalja ....
svi su se u ratu otimali za lanc paket br. 1, a fino pise SVINJSKE OKRUGLICE...
i nemoj mi reci BIO JE RAT...moglo se birati...tako su se i otimali...
ovdje je u pitanju crknuti konj, salama stara 5 godina itd itd....svasta nesto sto ode u mljeveno meso...
-
liberal
shin wrote:in33sa wrote:Ma svakako, sta je pusti MC pored nasih fast food restorana.
E pa svasta. Cijeli svijet je glup jer svi imaju McDonald, samo Bosanci pametni![]()
![]()
![]()
![]()
Ošamari se sama svega ti.
sto ti bolan ovo treba.....sad sam ogladnio a o cevapima mogu samo sanjat
imam Mc... preko puta posla i sa vremena na vrijeme odem..mislim kad hocu da ocistim stomak pojedem nesto tamo i trk u wc
-
Eshek
Franchise nije $ 1,5 M, nego cca. $ 400 K, a u pravu si za pravilnike o porijeklu i pripravljanju.Bosanski_Amerikanac wrote: Svako i u bilo kojem dijelu svijeta moze otvoriti McD. Potrebo je da izdvoji $1.5 miliona da bi kupio franchise. Imaju pravila po kojima se McD mora voditi i cak je otvoren Hamburger University za te potrebe koji se mora pohadjati ukoliko zelite da se bavite ovim biznisom. I pravila se morate pridrzavati ili ljudi dodju i zatvore radnju. Od godisnjeg profita savki McD franchise mora dati 4% vlasniku McD
Kako god, ukupni trošak otvaranja McD u Sarajevu (franchise, oprema, radnici, prostor, reklama, bla bla bla) ne može biti manji od 1 milion KM, a vjerovatno bi bilo bliže 1,5 miliona KM.
Eh, hajde sada, neka me neko uvjeri da je u Sarajevu, gradu čiju jeftinu i kvalitetnu hranu strendžeri u turističkim prospektima hvale, moguće opravdati ovu investiciju.
Dakle, McD u Sarajevu nema, jer se ne isplati, i hvala dragom Bogu na tome.
-
sivke
Nek otvore McD. Sta fali? Ja znam da bi otisao ponekad i pojao jedan Big Mac, ali uglavnom bi nastavio sa cevapima i pite. Ko hoce da ide, nek ide. Ako se isplati investicija, nek otvore.
Ali ima jedna stvar. Zivio sam u Torontu 15 godina tako da znam kakvi su amerikanci. Puno njih bi radije pojeli 5 hamburgera u McD nego 10 cevapa. To je cinjenice. Ima izuzetaka ali to je uglavnom njihov mentalitet. Primjer split. Imaju oni McD i svaki put kada odem ..puna ko sibica. Stranci bi navalili na to i u sa. Jer je njima to "sigurnije" pojesti nego po kile pite, cevapa ili komad pizze u U2.
Ali ima jedna stvar. Zivio sam u Torontu 15 godina tako da znam kakvi su amerikanci. Puno njih bi radije pojeli 5 hamburgera u McD nego 10 cevapa. To je cinjenice. Ima izuzetaka ali to je uglavnom njihov mentalitet. Primjer split. Imaju oni McD i svaki put kada odem ..puna ko sibica. Stranci bi navalili na to i u sa. Jer je njima to "sigurnije" pojesti nego po kile pite, cevapa ili komad pizze u U2.
-
idic
Kakvi crknuti konji i pokvarena salama, pa to bi bio gori pomor nego u pomodorinu. U ćevape se stavlja hljeb kao što ga stavljate i kod kuće kad pravite ćufteta i pljeskavice. Naše meso još uvijek ima autentičan okus i miris. Ko ne vjeruje nek u bilo kojoj zapadnoj zemlji proba meso ili bilo šta od voća i povrća pa će osjetiti razliku. Tamo nema razlike dal jedeš teletinu ili govedinu sve je istog ukusa odnosno neukusa. Paradaiz i narandža samo razlika u boji i obliku.
Trebamo biti sretni što još uvijek koliko - toliko imamo mogućnosti da jedemo normalnu hranu i što naše žene kuhaju normalna jela, a ne podgrijavaju polugotova jela iz super marketa u mikrovalnim pećnicama. Pogledajte samo Amerikance i koliko abnormalno debelih ljudi imaju sve zahvaljujući toj brzoj i nezdravoj hrani.
Trebamo biti sretni što još uvijek koliko - toliko imamo mogućnosti da jedemo normalnu hranu i što naše žene kuhaju normalna jela, a ne podgrijavaju polugotova jela iz super marketa u mikrovalnim pećnicama. Pogledajte samo Amerikance i koliko abnormalno debelih ljudi imaju sve zahvaljujući toj brzoj i nezdravoj hrani.
-
idic
faširano meso se pravi od komadića koji ostanu kada se tranšira junetina, al zato fino u mesnici uzmeš komad juneće šnicle i tu ti na licu mjesta isfašira pa da vidiš ljepote.Pegasus317 wrote:Ma šta fali crknutim konjima i salamama, ionako su to sve proteini![]()
-
Eshek
Ali se na kraju svede na istu hrpu proteina, ugljikohidrata i lipida, koji su istog ukusaidic wrote:faširano meso se pravi od komadića koji ostanu kada se tranšira junetina, al zato fino u mesnici uzmeš komad juneće šnicle i tu ti na licu mjesta isfašira pa da vidiš ljepote.Pegasus317 wrote:Ma šta fali crknutim konjima i salamama, ionako su to sve proteini![]()
DakleM, derite ćevape, odoh i ja na jedne sad
- mrs. zurbrigen
joj, pa to skoro zvuci kao da na zapadu nema nikakve kvalitetne hrane.idic wrote:Kakvi crknuti konji i pokvarena salama, pa to bi bio gori pomor nego u pomodorinu. U ćevape se stavlja hljeb kao što ga stavljate i kod kuće kad pravite ćufteta i pljeskavice. Naše meso još uvijek ima autentičan okus i miris. Ko ne vjeruje nek u bilo kojoj zapadnoj zemlji proba meso ili bilo šta od voća i povrća pa će osjetiti razliku. Tamo nema razlike dal jedeš teletinu ili govedinu sve je istog ukusa odnosno neukusa. Paradaiz i narandža samo razlika u boji i obliku.
-
idic
Ima na zapadu kvalitetne hrane, samo što je ta hrana 5 puta skuplja i stoga nedostižna za "obične" ljude. Ima i zdravog voća i povrća koje nije uzgajano u plastenicima i mesa gdje se stoka hrani na prirodan način bez aditiva i drugih štetnih dodataka samo je ta hrana jako, jako skupa.mrs. zurbrigen wrote:joj, pa to skoro zvuci kao da na zapadu nema nikakve kvalitetne hrane.idic wrote:Kakvi crknuti konji i pokvarena salama, pa to bi bio gori pomor nego u pomodorinu. U ćevape se stavlja hljeb kao što ga stavljate i kod kuće kad pravite ćufteta i pljeskavice. Naše meso još uvijek ima autentičan okus i miris. Ko ne vjeruje nek u bilo kojoj zapadnoj zemlji proba meso ili bilo šta od voća i povrća pa će osjetiti razliku. Tamo nema razlike dal jedeš teletinu ili govedinu sve je istog ukusa odnosno neukusa. Paradaiz i narandža samo razlika u boji i obliku.
Trebamo biti sretni što još uvijek koliko - toliko imamo mogućnosti da jedemo normalnu hranu i što naše žene kuhaju normalna jela, a ne podgrijavaju polugotova jela iz super marketa u mikrovalnim pećnicama. Pogledajte samo Amerikance i koliko abnormalno debelih ljudi imaju sve zahvaljujući toj brzoj i nezdravoj hrani.![]()
just for information, ja jos nikad nisam jela narancu koja s okusom paradajza ili obrnuto, a sto se tice kuhanja, jedem kao sto sam jela kod kuce. samo sam skontala, da i salata moze biti puni obrok.
![]()
Za tvoju informaciju ja sam živila 5 godina na zapadu i tačno znam o čemu govorim. Većina supermarketa prodaje polupripremljene proizvode koji se samo podgrijavaju ili malo dopeku ili dokuhaju, a sve je to prepuno konzervansa i drugih poboljšivača ukusa i mirisa koji su sve drugo samo ne zdravi. U svemu tome prednjači USA jer zbog načina života većina ljudi se hrani na takav način. Ako ne osjetiš razliku u ukusu hrane kada dođeš ovamo onda ti fakat nešto nije uredu sa čulima.