Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
statix

#76 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by statix »

Izgleda da oni koji su ga sastavljali vise su obracali paznju na matematicki smisao, nego temacki i hronologiju... :D
KotromanichII

#77 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Izgleda da oni koji su ga sastavljali vise su obracali paznju na matematicki smisao, nego temacki i hronologiju...
problem je u tome sto ovo nije covjek uradio :)

Kaze Allah:

On(Kuran) je objava od Gospodara svjetova...

"A oni(ljudi) govore: On(Muhammed) ga izmišlja! Reci: Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hocete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoc pozovite ako istinu govorite". (Jonus, 38)

"Zar oni da govore: "On ga izmišlja"! Reci: "Pa sacinite vi deset Kur'anu slicnih, izmišljenih sura, i koga god hocete, od onih u koje pored Allaha vjerujete, u pomoc pozovite, ako je istina što govorite". (Hud, l3)

"Reci: "Kad bi se svi ljudi i dzini udruzili da sacine jedan ovakav Kur'an, oni, kao što je on, ne bi ga sacinili, pa makar jedni drugima pomagali." (El-Isra, 88)

"Ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, nacinite vi jednu suru slicnu objavljenim njemu, a pozovite i bozanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite". (El-Bekare, 23)

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivurjecnosti". (En-Nisa, 82)
KotromanichII

#78 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Jos jedan test uradjen, ali opet ni blizu :D , sa koje god strane mu pridjem opet nedobijem isto kao kuranski kvadrat

Image

Image
Bušman

#79 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Bušman »

KotromanichII wrote: NARODE JESTE LI VI SVJESNI AKO RIJESITE OVU MISTERIJU, TO AUTOMATSKI ZNACI DOKAZALI STE DA BOG POSTOJI
Ti ocito nisi svjestan kakvu si glupost izvalio. Moras ti jos puno filozofije i logike upoznati, ne ide ti to bas :evil:
KotromanichII wrote:Reci(Muhammede): ”Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali” (Al-Isra; 88)
Naravno da ne bi. Ljudi su razliciti i imaju drugaciji nacin izrazavanja. Takav kakav je sada sigurno ne bi napisali, a posebno kada bi se sastavili (hint: Biblija).
no_pasaran

#80 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by no_pasaran »

no_idea wrote:
KotromanichII wrote:
ohh lord...

kad sam procitao naslov ove teme odma sam se sjetio jednog veome poznatog covjeka. njegovo ime je conelis de Jager...koji je prije nekoliko godina tjeo (ocigledno bez uspjeha) dokazati "moc" nemoc numerologije. rad se zove Radosophie ili tako nesto slicno.

kratko: uzeo je jedno biciklo, izmjerio par stvari...(razmak izmedu tocka i bedale...itd..) i uspio sa tim brojevima da dode do svake konstante u nasoj prirodi..

za vise informacija potrazite u netu. nedami se licno sad traziti.
da ali kakve numerlogije

mislim da je bolje da se sam uvjeris , da pogledase sve ove slike sto sam od pocetka postirao pa da ti bude jasno da ovo nije slusajno tu.
jeste, nisi razumio poentu...nemoj sad da uzmem kuran i da nadem hiljadu drugi ovaki primjera. sto je moguce sa svakom drugom knjigom....ovo je moc matematike.
jesili razumio poentu od onog rada od De Jeger?
Hajde uradi to, i zovni u pomoć sve koje znaš i ne znaš.
KotromanichII

#81 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Ti ocito nisi svjestan kakvu si glupost izvalio. Moras ti jos puno filozofije i logike upoznati, ne ide ti to bas
a da je tebe nesto pitam

kolika je vjerovatnoca da se spominje allahovo ime u samo u ovim brojevim ajeta sto su u kvadratu , i kad se izvade ti brojevi posloze se kako su vec pozlozeni, i da imaju istu dijagonalu , da se razne kombinacije upotrebaljavaju da uvijek ispadne 931 sto je brojcana vrijednost za allah.
saso mange

#82 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by saso mange »

Cyclone` wrote:joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

manite se corava posla...ko hoce da vjeruje, neka vjeruje...ko nece, vjerovatno ima i objasnjenje zasto nece (ja imam)...
ti inace tako plitak il...?
da ti neko kaze i napise "running" ti bi reko "kako 2 n, kakvo u, ja tu vidim raning" ?
inace nam je slican jezik s arapskim :-)
plonker

#83 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by plonker »

Ili vidi ovo
144 186 138 198
114 228 150 66
96 114 186 180
174 156 204 114
Zbir cifara u prvom redu jako dobro poznat.
Ako ovu "determinantu" ili ti "matricu" podjelimo sa 6, a potom uradimo "transponse" dobićemo novu determinantu.
Ako tu determinantu čitamo po redovima, gdje svaki broj predstavlja slovo u našoj abecedi prema sljedećoj šemi:
a 11
b 12
c 13
č 14
ć 15
d 16
dž 17
đ 18
e 19
f 20
g 21
h 22
i 23
j 24
k 25
l 26
lj 27
m 28
n 29
nj 30
o 31
p 32
r 33
s 34
š 35
t 36
u 37
v 38
z 39
ž 40
možda ćeš dobiti odgovor na svoje pitanje.
Živio ti meni!
Traktor`

#84 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Traktor` »

saso mange wrote:
Cyclone` wrote:joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

manite se corava posla...ko hoce da vjeruje, neka vjeruje...ko nece, vjerovatno ima i objasnjenje zasto nece (ja imam)...
ti inace tako plitak il...?
da ti neko kaze i napise "running" ti bi reko "kako 2 n, kakvo u, ja tu vidim raning" ?
inace nam je slican jezik s arapskim :-)
ti si bas ono retard...procitaj moj post jos nekoliko puta pa skontaj sta sam htio reci...orangutane...
KotromanichII

#85 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

ti si bas ono retard...procitaj moj post jos nekoliko puta pa skontaj sta sam htio reci...orangutane...
narode nesvadjaj te se bezveze, nego ako mozes pomozi da se rijesi misterija zvana "Kuranski kvadrat" :D ako nemozes sjedi i suti, nemoj odmagati.

Ili vidi ovo
144 186 138 198
114 228 150 66
96 114 186 180
174 156 204 114
Ako ovu "determinantu" ili ti "matricu" podjelimo sa 6, a potom uradimo "transponse" dobićemo novu determinantu.
Ako tu determinantu čitamo po redovima, gdje svaki broj predstavlja slovo u našoj abecedi prema sljedećoj šemi:
a 11
b 12
c 13
č 14
ć 15
d 16
dž 17
đ 18
e 19
f 20
g 21
h 22
i 23
j 24
k 25
l 26
lj 27
m 28
n 29
nj 30
o 31
p 32
r 33
s 34
š 35
t 36
u 37
v 38
z 39
ž 40
Živio ti meni!
prvo nego sto ti odgovorim, moram postaviti pitanje , odakle si izvukao, jesi li to izvukao iz nekog texta, jesili desifrovo text pa da mozemo o tome pricati, a ako si sam sredio onda nije to to pasha moj solidni

da sam ja sam uradio ovaj kuranski kvadrat bez da su se vadili brojevi iz kurana onda ova tema nikad nebi bila otvarana, glupo bi bilo raspravljati o tome
Bušman

#86 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Bušman »

plonker wrote:Ili vidi ovo
144 186 138 198
114 228 150 66
96 114 186 180
174 156 204 114
a 11
b 12
c 13
č 14
ć 15
d 16
dž 17
đ 18
e 19
f 20
g 21
h 22
i 23
j 24
k 25
l 26
lj 27
m 28
n 29
nj 30
o 31
p 32
r 33
s 34
š 35
t 36
u 37
v 38
z 39
ž 40
Živio ti meni!
:D :D :D :D :D Super, svaka cast. :evil: :evil:
GAU 8

#87 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by GAU 8 »

Kotromanichu, mani se sihira bolan... :D :D :D
KotromanichII

#88 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Kotromanichu, mani se sihira bolan...
:D dobra ti je ta hahahahah
bilakovin4

#89 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bilakovin4 »

@KotromanichII
Interesuje me fkt ovo, al ne kontam šta si pokušavao dodavanjem i oduzimanjem brojeva u tim kvadratima, po kojoj logici si to radio? I ova stvar sa obrtanjem brojeva...
plonker

#90 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by plonker »

Ili vidi ovo
144 186 138 198
114 228 150 66
96 114 186 180
174 156 204 114
a 11
b 12
c 13
č 14
ć 15
d 16
dž 17
đ 18
e 19
f 20
g 21
h 22
i 23
j 24
k 25
l 26
lj 27
m 28
n 29
nj 30
o 31
p 32
r 33
s 34
š 35
t 36
u 37
v 38
z 39
ž 40
Živio ti meni!
prvo nego sto ti odgovorim, moram postaviti pitanje , odakle si izvukao, jesi li to izvukao iz nekog texta, jesili desifrovo text pa da mozemo o tome pricati, a ako si sam sredio onda nije to to pasha moj solidni

da sam ja sam uradio ovaj kuranski kvadrat bez da su se vadili brojevi iz kurana onda ova tema nikad nebi bila otvarana, glupo bi bilo raspravljati o tome
Nije bitno odakle je izvučeno, bitno je da si ti našao odgovor na svoje pitanje :wink:
:sax:
KotromanichII

#91 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

@KotromanichII
Interesuje me fkt ovo, al ne kontam šta si pokušavao dodavanjem i oduzimanjem brojeva u tim kvadratima, po kojoj logici si to radio? I ova stvar sa obrtanjem brojeva...
prvo da kazem svima ja ovo nisam nasao sam , nego je to jedna organizacija koja se bavila samo matematickoj strukturi u kuranu, zvali su se EMR, ja mislim da su oni bosanci bili, imali su svoju stranicu, sa ogromnim kolicinama materijala iz raznih sura, i nauke .pa su je ukinuli tu stranicu, neznam ko, ali pisalo je u novinama cini mi se Ljiljan prije mozda jedno 10-11 godina. neznam zbog cega je ukinuta stranica.

Uglavnom oni su pronasli te metode kako da se desifruje. ovdje se neoduzima nista, koliko mi je poznato :D nego samo plusanje i okretanje cifri , to je to. i mene intersuje bas kako su dosli do toga da se cifre okrecu naopako, na osnovu cega su to ustanovili.
Nije bitno odakle je izvučeno, bitno je da si ti našao odgovor na svoje pitanje
nisam nasao
int21

#92 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by int21 »

za kotromanicha:

Ako ja napravim isti kvadrat sa istim nacinom "kodiranja/dekodiranja", sta ces onda reci?

za nellingtona:

nije nemoguce da postoji jos koji ovakav kvadrat koji za drugo ime (umjesto Allah) i druge brojeve, daje iste rezultate. Zar ne? :) Znaci malo brute force malo logike i mozda se i moze sklepati. Uz jednu dobru i brzu 4-procesorsku mashinu.
:D:D:D:D
bilakovin4

#93 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bilakovin4 »

ovo obrtanje 12 - 21 i računanje na osnovu toga nije matematika, to je ništa, 0 bodova, Bog je konkretan, ostavlja savršene dokaze kao npr http://arstechnica.com/science/news/201 ... go-thu.ars i to je za ljude koji su skloni razmišljanju
Bušman

#94 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Bušman »

Metodologija koristena u do sada 2 navedena primjera je ista. A zasto ljudi to rade, pogledajte jos jednom onaj klip iz filma Pi, Darrena Aronofskya.
int21

#95 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by int21 »

Smanjen svaki Kuranski broj sa -2 kako bi ga maximalno kopirao a bez da su iste cifre a da imam parne i neparne na istim mjestima
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ljeljenca

#96 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by ljeljenca »

malo sam popio, al cim se otrijeznim saljem rjesenja!
GAU 8

#97 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by GAU 8 »

Otkad se numerologija smatra naukom?
bilakovin4

#98 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bilakovin4 »

"programske, kibernetske, informacione znanosti" sa svim kvadrati imaju veze samo sa tim naukama nemaju
Sunrise00

#99 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Sunrise00 »

Barcafan wrote:
Sunrise00 wrote: Nevjerovatno kako svi uzimate sebi za pravo doci i optuzivati druge da su nevjernici. Samo zato sto kazemo da Kotromanich stvarno smara, i da nikome nista ne dokazuje nego sebi, kao sto vec rekosmo :-)
Zašto te ovakva tema smara, ovo je vrlo interesantno?
Ne bih rekao da neko nekog "optužuje" da je nevjernik već bih radije rekao da nevjernici "optužuju" vjernike zbog njihova vjerovanja i ovdje a i svugdje. Posmatrajući brojne vjerske rasprave na mnogim forumima stekao sam dojam kako upravo nevjernici (ateisti) u većini slučajeva bivaju oni koji posežu za radikalnim metodama kako bi ubijedili vjernike da su u krivu iako su, upravo zbog jedne takve slične kampanje nevjernika, vjernici ti koji su predstavljeni kao osobe koje će nerijetko posegnuti za radikalnim potezima u ubjeđivanju nevjernika.

Istina, Kotromanic jeste otvorio temu o piramidama par dana ranije koja je poprilicno istrosena no, ovakvo nesto nismo imali priliku dosad vidjeti ovdje, barem ne tako cesto, i smatram da nije nimalo umjesno reći da nas Kotromanic "smara" ovakvom temom.

Ova tema može jedino biti zamorna za one koji nisu spremni da se suoče sami sa sobom. Svima onima koji ne vjeruju poručujem da je sukob sa samim sobom odnosno sukob protiv svog ega ono što ih može odvesti na pravi put. U većini slučajeva se radi o egu i prkosu, glupo je dozvoliti sebi da ti cijeli zivot i svo tvoje bivstvovanje propadne samo zbog prkošenja istini i straha da ispitaš svoja uvjerenja za koja si oduvijek mislio da su nepogrešivo ispravna.

I sam Iblis (Sotona) propade zbog prkosa i ega odbijajući da prihvati čovjeka kao biće koje je stvoreno boljim i uzvišenijim od njega.
Nisam nista lose mislila, ovo jeste interesantno, zato i procitam ponekad. Ali, nema potrebe da dokazujemo nesto u sta vec dosta ljudi vjeruje. A one koji ne vjeruju ovo sigurno nece uvjeriti.

Ko je rekao da ja ne vjerujem? Vjerujem, svim srcem. Bar se trudim. Ali nekako imam osjecaj da sve vrijeme Kotromanich sebe uvjerava.

Halalite :D odjavljujem se odavde, zdra'o :D
int21

#100 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by int21 »

100 ! = 9.33262154 × 10^157, toliko ima matrica formata 5x5 sa brojevima od 1 do 99.

Eh sta se sve tu nemoze naci :)
Locked