Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tranquil

#51 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by tranquil »

To nije matematika, to je numerologija.

I zašto 931? Zašto ne npr. 216?

Sunrise00

#52 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Sunrise00 »

saso mange wrote:nevjerovatno dodju ljudi samo sto vide "Kur'an" u imenu teme da sta zaseru...
eto vi svi matematicari jebeni, genijalni umovi, hodajuci stiven hokingsi
dodje frajer kaze "nemoguce ovo, 931 = alh" da Bog sacuva...
gore frajer sudoku spominje, nesh vjerovat :sad:
sta ima vama pokretac teme ista dokazivat kad svi znamo da vam nista nece biti dovoljno

imao sam negdje knjigu oko ovih stvari u Kur'anu, tu se spominjalo i ono oko broja 19, dosta zanimljivo
Nevjerovatno kako svi uzimate sebi za pravo doci i optuzivati druge da su nevjernici. Samo zato sto kazemo da Kotromanich stvarno smara, i da nikome nista ne dokazuje nego sebi, kao sto vec rekosmo :-)
Barcafan

#53 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Barcafan »

Sunrise00 wrote: Nevjerovatno kako svi uzimate sebi za pravo doci i optuzivati druge da su nevjernici. Samo zato sto kazemo da Kotromanich stvarno smara, i da nikome nista ne dokazuje nego sebi, kao sto vec rekosmo :-)
Zašto te ovakva tema smara, ovo je vrlo interesantno?
Ne bih rekao da neko nekog "optužuje" da je nevjernik već bih radije rekao da nevjernici "optužuju" vjernike zbog njihova vjerovanja i ovdje a i svugdje. Posmatrajući brojne vjerske rasprave na mnogim forumima stekao sam dojam kako upravo nevjernici (ateisti) u većini slučajeva bivaju oni koji posežu za radikalnim metodama kako bi ubijedili vjernike da su u krivu iako su, upravo zbog jedne takve slične kampanje nevjernika, vjernici ti koji su predstavljeni kao osobe koje će nerijetko posegnuti za radikalnim potezima u ubjeđivanju nevjernika.

Istina, Kotromanic jeste otvorio temu o piramidama par dana ranije koja je poprilicno istrosena no, ovakvo nesto nismo imali priliku dosad vidjeti ovdje, barem ne tako cesto, i smatram da nije nimalo umjesno reći da nas Kotromanic "smara" ovakvom temom.

Ova tema može jedino biti zamorna za one koji nisu spremni da se suoče sami sa sobom. Svima onima koji ne vjeruju poručujem da je sukob sa samim sobom odnosno sukob protiv svog ega ono što ih može odvesti na pravi put. U većini slučajeva se radi o egu i prkosu, glupo je dozvoliti sebi da ti cijeli zivot i svo tvoje bivstvovanje propadne samo zbog prkošenja istini i straha da ispitaš svoja uvjerenja za koja si oduvijek mislio da su nepogrešivo ispravna.

I sam Iblis (Sotona) propade zbog prkosa i ega odbijajući da prihvati čovjeka kao biće koje je stvoreno boljim i uzvišenijim od njega.
bez_ideje

#54 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bez_ideje »

Barcafan wrote:
Sunrise00 wrote: Nevjerovatno kako svi uzimate sebi za pravo doci i optuzivati druge da su nevjernici. Samo zato sto kazemo da Kotromanich stvarno smara, i da nikome nista ne dokazuje nego sebi, kao sto vec rekosmo :-)
Zašto te ovakva tema smara, ovo je vrlo interesantno?
Ne bih rekao da neko nekog "optužuje" da je nevjernik već bih radije rekao da nevjernici "optužuju" vjernike zbog njihova vjerovanja i ovdje a i svugdje. Posmatrajući brojne vjerske rasprave na mnogim forumima stekao sam dojam kako upravo nevjernici (ateisti) u većini slučajeva bivaju oni koji posežu za radikalnim metodama kako bi ubijedili vjernike da su u krivu iako su, upravo zbog jedne takve slične kampanje nevjernika, vjernici ti koji su predstavljeni kao osobe koje će nerijetko posegnuti za radikalnim potezima u ubjeđivanju nevjernika.

Istina, Kotromanic jeste otvorio temu o piramidama par dana ranije koja je poprilicno istrosena no, ovakvo nesto nismo imali priliku dosad vidjeti ovdje, barem ne tako cesto, i smatram da nije nimalo umjesno reći da nas Kotromanic "smara" ovakvom temom.

Ova tema može jedino biti zamorna za one koji nisu spremni da se suoče sami sa sobom. Svima onima koji ne vjeruju poručujem da je sukob sa samim sobom odnosno sukob protiv svog ega ono što ih može odvesti na pravi put. U većini slučajeva se radi o egu i prkosu, glupo je dozvoliti sebi da ti cijeli zivot i svo tvoje bivstvovanje propadne samo zbog prkošenja istini i straha da ispitaš svoja uvjerenja za koja si oduvijek mislio da su nepogrešivo ispravna.

I sam Iblis (Sotona) propade zbog prkosa i ega odbijajući da prihvati čovjeka kao biće koje je stvoreno boljim i uzvišenijim od njega.
Ovo si 100% u pravu. Nevjerovatan je radikalizam ateista na forumu,a i u zivotu opcenito.Dobro je nas reis to primijetio !
saso mange

#55 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by saso mange »

Sunrise00 wrote:
saso mange wrote:nevjerovatno dodju ljudi samo sto vide "Kur'an" u imenu teme da sta zaseru...
sta ima vama pokretac teme ista dokazivat kad svi znamo da vam nista nece biti dovoljno

imao sam negdje knjigu oko ovih stvari u Kur'anu, tu se spominjalo i ono oko broja 19, dosta zanimljivo
Nevjerovatno kako svi uzimate sebi za pravo doci i optuzivati druge da su nevjernici. Samo zato sto kazemo da Kotromanich stvarno smara, i da nikome nista ne dokazuje nego sebi, kao sto vec rekosmo :-)
jesam ja nekog optuzio da je nevjernik? ne, i libo me ko vjeruje
nervira me kad pekinezeri pocnu lajati "koja glupost cuj 931" a veze nemaju zasto i kako arapska slova imaju veze s brojevima, kome je interesantno nek ucestvuje u temi, a ne aristoteli koji pokusavaju pobiti sto je dokazo matematicar il sto ima logike usporedbama sa sudokuom
jeran

#56 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by jeran »

slazem se sa @saso mange i @barcafan, tj nije mi jasno zasto vi koje ova tema nervira uopste citate...(@Sunrise00 kaze d ajoj je dosta ovih... pa zasto onda citas uopste:D meni bi bilo nevjerovatno mrsko logovat se samo da napisem da mi je dosta ..)
ja recimo obicno pri dnu sa-x portala pogeldam nazive trenutno aktuelnih tema i ako mi se neka ucini po nazivu zanimljiva otvorim, pogeldam... ako vidim da je nest zbog cega cu se nervirat il slicno ugasim je.. dok neki jednostavno cesljaju sve teme i u svakoj moraju nesto napisat.
eto ja slucajno otvorim ovu procitam.. i sad me bas zanima ovo oko predstavljanja arapskih slova brojem jer to prvi put cujem. pa se ukljucim u temu pitam.. zanima me i odakle to @kotromanicu, pa cu ga i to pitat, pa cemo pricat.. zato forum i postoji.
ja takodje ne volim kad neko namece svoju vjeru ( sto mislim da nije ovde sucaj jer je covjek htio da diskutuje o nekom fenomenu..) ali opet mene niko ne tjera da ja to citam..
ni ovom mom postu nije ovde mjesto, i obicno ne pisem niti ovako duge postove niti offtopic postove:D al et.. bio sam vec logovam pa ...
KotromanichII

#57 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Mene samo interesuje dokad cemo mi gledati tvoje uvjeravanje sebe u neke stvari
poslije ovoga nisam se mislio javljati da vam nedosadjujem ako vas neiteresuje, a mislio sam da zajedno pogledamo ovo, pa da ustavnovimo zajedno jeli to to sto ja pricam
tako to biva kad mlad covjek kaze ne tjelesnim uzicima.
nebih ja bas rekao, to sto nemogu sad imati malo vise aktivnosti vani zbog posta, pa moram mirovati u kuci cim dodjem sa posla, a da nebi samo sjedio bezveze, malo se bavim naukom,da stagod procitam

I zašto 931? Zašto ne npr. 216?
zato sto je brojcana vrijdnost rijeci allah "931"

evo objasnjeno ti je vec
Image

elif l l h samo

elif 1
L 276
L 276
H 378 ova cetiri slova predstvaljaju rijec allah u arapskom

Ukupno 931 = 1+ 276+276+378

Image
ta linija prva sa desna je elif, to U usredini je 2 L a sa strane taj krug je H

nemoramo sad ovdje o relgiji Narode, da mi se prica sa vama o relgiji onda bi bili na relgija forumu, ovdje sam iznio ovo samo matematicki , da zajedno testiramo, ovo sto se tvrdi, da i vi sami pokusate te, bez da pricamo o religiji, samo se koncetrisite na matematicki dio.
TarikSA

#58 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by TarikSA »

saso mange wrote:
Sunrise00 wrote:

jesam ja nekog optuzio da je nevjernik? ne, i libo me ko vjeruje
nervira me kad pekinezeri pocnu lajati "koja glupost cuj 931" a veze nemaju zasto i kako arapska slova imaju veze s brojevima, kome je interesantno nek ucestvuje u temi, a ne aristoteli koji pokusavaju pobiti sto je dokazo matematicar il sto ima logike usporedbama sa sudokuom
Knjiga se zove: M'udzize Kur'ana - Harun Yahya ako neko pozeli da se malo edukuje, a ne da se uvjerava ili ne uvjerava:) Svaka cast postavljacu teme:) Ovo me fasciniralo:)
nellington

#59 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by nellington »

saso mange wrote:
a ne aristoteli koji pokusavaju pobiti sto je dokazo matematicar il sto ima logike usporedbama sa sudokuom
1. Šta je dokazao matematičar, i šta je tu matematika?
2. Od poređenja sa sudokuom još uvijek ne odustajem. Naime, ovo redanje, izvrtanje, sabiranje mi izgleda jako neprirodno, izvještačeno i na silu (ipak, Allah zna najbolje), taman koliko je i sudoku neprirodan.
Traktor`

#60 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Traktor` »

joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

manite se corava posla...ko hoce da vjeruje, neka vjeruje...ko nece, vjerovatno ima i objasnjenje zasto nece (ja imam)...
Vrteska

#61 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Vrteska »

Barcafan wrote:
Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!"
(Kur'an, Poglavlje Al-Higr)

Neki jednostavno nece da vjeruju...
Ne bih, pomislila bih da sam slučajno uzela LSD. Jednostavno, eto, neću da vjerujem. I ne možeš mi ništa. :)

Barcafan wrote:Ova tema može jedino biti zamorna za one koji nisu spremni da se suoče sami sa sobom. Svima onima koji ne vjeruju poručujem da je sukob sa samim sobom odnosno sukob protiv svog ega ono što ih može odvesti na pravi put. U većini slučajeva se radi o egu i prkosu, glupo je dozvoliti sebi da ti cijeli zivot i svo tvoje bivstvovanje propadne samo zbog prkošenja istini i straha da ispitaš svoja uvjerenja za koja si oduvijek mislio da su nepogrešivo ispravna.
Neće meni cijeli život i bistvovanje propasti, ne brini. Uživam ja itekako. :) Samo ne vjerujem u to biće na nebu. A ima moj život smisla, itekako. :)

A za temu... Ne znam, nikad mi matematika nije išla. Ali je zanimljivo iščitavati odgovore, i čime se sve ljudi bave i kakvih sve ljudi ima. Približava ti sredinu u kojoj živiš itekako, iz jednog potpuno drugog ugla. :)
A svako otvara temu koju želi i piše šta mu se piše. Demokratija, je l'. :-)
TarikSA

#62 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by TarikSA »

Cyclone` wrote:joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

manite se corava posla...ko hoce da vjeruje, neka vjeruje...ko nece, vjerovatno ima i objasnjenje zasto nece (ja imam)...
Mislim da bi bilo pametnije da se ti okanis corava posla i probas nauciti kako se sta pise u arapskom jeziku.
Da ti pojasnim makar malo:
ALH je samo tzv. korjen rijeci jer u arapskom se obicno ne stavljaju (iako je ljudima koji tek uce arapski puno laske) e, a, i....e sad jedno si pogodio tacno da ime Mirza upravo ima korjen rjeci MRZ isto tako Tarik ima samo TRK, pa zavisno od duzine slova A ili slova I ima razlicito znacenje, prvo znaci zvijezda danica TAARIK, a drugo TARIIIK znaci put.
Malo razmisli o ovome sto sam napisao i provjeri slobodno ako ne vjerujes. Nemam plan niti namjeru da te u nesto ubjedjujem ali mislim da nije uredu ako ti se ne svidja tema da lupetas ko martin po diviziji sta ti vidis i sta ti ne vidis u svemu tome, puno je lakse jednostavno zaobici temu i kliknuti iksic na desnoj ili lijevoj strani zavisi koji OS koristis.

Poz :sax:
KotromanichII

#63 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

ne zelim na ovom forumu da pricam o relgiji , ako nisi shvatio kako je brojcana vrijednost za rijec allah 931, ok nema problema, icemo tvojom logikom, recimo da nije brojcana vrijednost 931 za rijec allah

OPET SE POSTAVLJA PITANJE, KAKO TO DA SE CIJELO VRIJEME PODUDARAJU RAZNE KOMBINACIJE SA OVIM BROJEM 931 ZELIM ODGOVOR OD MATEMATICARA, pustite sad religiju, koncetrisimo se na problem
Traktor`

#64 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Traktor` »

TarikSA wrote:
Cyclone` wrote:joj sto ne mogu ovih dokazivaca...evo neko je naveo da je 931 = alh...kakav je to dokaz?? ja u ovom alh, nigdje ne vidim Allah...to bi bilo isto ko da za lika koji se zove Mirza kazemo mrz, jer smo nekim kvadratom i brojevima tako dobili...svasta...ili ko sto je opet neko objasnjavo dalje "Ukupno 931 = 1+ 276+276+378" = "ALLH"...izvinite molim vas, ali mislim da vam opet fali jedno slovo...u ovom slucaju bi od Mirza napravili Mira...mislim da bi se Mirza zbog toga jako naljutio...

Mislim da bi bilo pametnije da se ti okanis corava posla i probas nauciti kako se sta pise u arapskom jeziku.
ALH je samo tzv. korjen rijeci jer u arapskom se obicno ne stavljaju (iako je ljudima koji tek uce arapski puno laske) e, a, i....e sad jedno si pogodio tacno da ime Mirza upravo ima korjen rjeci MRZ isto tako Tarik ima samo TRK, pa zavisno od duzine slova A ili slova I ima razlicito znacenje, prvo znaci zvijezda danica TAARIK, a drugo TARIIIK znaci put.
Malo razmisli o ovome sto sam napisao i provjeri slobodno ako ne vjerujes. Nemam plan niti namjeru da te u nesto ubjedjujem ali mislim da nije uredu ako ti se ne svidja tema da lupetas ko martin po diviziji sta ti vidis i sta ti ne vidis u svemu tome, puno je lakse jednostavno zaobici temu i kliknuti iksic na desnoj ili lijevoj strani zavisi koji OS koristis.

prvo, drago mi je da sam te upozno Trk...halo ba jesi li ti cuo sebe?? po ovom tvom se na arapskom tvoje ime pise TRK...sad ti nagadjaj kako se to izgovara to jest koji samoglasnik razvuci da bi dobio zvijezdu danicu ili put...

e moj Trk, nije ni tebi lako...
nellington

#65 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by nellington »

Cyclone` wrote: prvo, drago mi je da sam te upozno Trk...halo ba jesi li ti cuo sebe?? po ovom tvom se na arapskom tvoje ime pise TRK...sad ti nagadjaj kako se to izgovara to jest koji samoglasnik razvuci da bi dobio zvijezdu danicu ili put...

Pa nije Tarik izmišljao pravila semitskih jezika pa da se njemu žališ.
KotromanichII

#66 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

prvo, drago mi je da sam te upozno Trk...halo ba jesi li ti cuo sebe?? po ovom tvom se na arapskom tvoje ime pise TRK...sad ti nagadjaj kako se to izgovara to jest koji samoglasnik razvuci da bi dobio zvijezdu danicu ili put...

decko, arapski i hebrejski su takvi jezici gdje se moze pisati samo sa konsonantima

tako da TRK znaci tarik
Traktor`

#67 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Traktor` »

KotromanichII wrote: decko, arapski i hebrejski su takvi jezici gdje se moze pisati samo sa konsonantima

tako da TRK znaci tarik
ok, sve to stoji...ali opet stoji i to da ti moras nagadjati sta bi neka rijec trebala da znaci...ali hajde nebitno...vi svoje, ja svoje i vratite se temi... :D
TarikSA

#68 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by TarikSA »

Cyclone` wrote:
TarikSA wrote:

Nemam namjeru da te ubjedjujem, al provjeri molim te...to je puno bolje i vrijednije za tebe...nema se sta nagadjati arapi i oni koji znaju arapski znaju sta treba da pise, pogledaj malo po internetu arapske stranice, njihove novine (iako za to moras imati makar osnovno znanje arapskog pisma da bi vidio o cemu ja ovdje pricam i kako nema A E i I, a naravno ako ne znas samo vidis neke linije i nista ti nije jasno, a svakako se raspitaj nek ti neko potvrdi ko zna arapski), al mislim da je izgleda previse to od tebe traziti jer je lakse zivjeti u svojoj ignoranciji.

Sad jos jedan jezicki primjer i prekidam ovo jer zachatavam temu sto mi nije bila namjera nikako, nego sam samo htio da nesto poucno saznas, al eto ne ide mi.
Sad primjer: U njemackom jeziku (valjda si nekad cuo za to) postoje clanovi...Die, Der, Das...jel znas da ne postoji pravilo kad se sta stavlja u smislu da se moze nauciti da ispred ovoga ide ovo i sk., nego se prakticno uci napamet i onda znas koji clan ide ispred koje imenice, tj moze se znati i po rodu, al za nas koji ucimo njemacki nema pravila kako da to naucimo i kao odokativno skontamo, naravno osim da lupetamo pa sta pogodimo...naravno svabe znaju po "osjecaju"...mi moramo uciti...al kod tebe je izgleda sve onako kako je u nasem jeziku nema razlika i varijacija, ako kod nas se pise A, E i I mora i kod drugih i tacka........
Prethodno rekoh vjerovatno je ovo sve previse otkrica i informacija za jedno jutro za tvoje neznanje, samo opusteno i da nastavimo sa brojkicama...objasni covjeku kako se pojavljuje 931 bez obzira sta ono oznacava.

Pozdrav. :skoljka:
KotromanichII

#69 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

ok, sve to stoji...ali opet stoji i to da ti moras nagadjati sta bi neka rijec trebala da znaci...ali hajde nebitno...vi svoje, ja svoje i vratite se temi...
NARODE JESTE LI VI SVJESNI AKO RIJESITE OVU MISTERIJU, TO AUTOMATSKI ZNACI DOKAZALI STE DA BOG POSTOJI

zato zelim da se svi angazujete, da prerovimo u detalje i analiziramo u detalje ovaj kvadrat, ako ga je nemoguce kopirati da razne kombinacije da dobiju jedan te isti broj/rezultat.
Traktor`

#70 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Traktor` »

KotromanichII wrote:
ok, sve to stoji...ali opet stoji i to da ti moras nagadjati sta bi neka rijec trebala da znaci...ali hajde nebitno...vi svoje, ja svoje i vratite se temi...
NARODE JESTE LI VI SVJESNI AKO RIJESITE OVU MISTERIJU, TO AUTOMATSKI ZNACI DOKAZALI STE DA BOG POSTOJI
a ako niko ne rijesi misteriju, onda smo dokazali da ne postoji?? da se nisi malo pogresno izrazio??
KotromanichII

#71 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

a ako niko ne rijesi misteriju, onda smo dokazali da ne postoji?? da se nisi malo pogresno izrazio??
nekazem ja to, nego da se provjeri u detalje , sa raznim mogucim kombinacijama, da se ustanovi dali je to slucajno tako nastalo ili je morao neciji razum da to kreira. ako ustanovimo da je slucajno, opet nije dokaz da Bog nepostoji.
chengaba

#72 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by chengaba »

KotromanichII wrote:Nevjerovatno, pokusavam ga kopirati ali opet ne ide :D

Image
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

A u pičku materinu, kakav samo dokaz.
Nevjerovatno...
KotromanichII

#73 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Nevjerovatno...
nije dzabe Allah rekao u kuranu za Kuran

Reci(Muhammede): ”Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali” (Al-Isra; 88)
chengaba

#74 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by chengaba »

KotromanichII wrote:
Nevjerovatno...
nije dzabe Allah rekao u kuranu za Kuran

Reci(Muhammede): ”Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali” (Al-Isra; 88)
Aferim.
Samo još da je ovo dokazati, ali nemamo mi intelektualni kapacitet za to, pa makar jedni drugima pomagali...
:sax:
KotromanichII

#75 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Aferim.
Samo još da je ovo dokazati, ali nemamo mi intelektualni kapacitet za to, pa makar jedni drugima pomagali...
ja mislim da moze svako da se ubijedi u ovo, samo ti treba program Microsoft excel kako bi lakse mogao sumirati cifre

jednostvano napravis svoj kvadrat i ubacivas kakve go hoces cifre i primijenjuj istu shemu dekodiaranja kao u kuranskom ajetu, ne samo da neces moci sastavi nekoliko kombinacija zajedno, nego rezultati variarju u vise hiljada razlike.

ja sam juce bio malo lukav :D , pa sam htio da kopiram kuranski kvadrat tako sto sam povecao kuranske brojeve sa +2 kako bi zadrzao iste pozicije parnih i nepranih brojeva u mom kvadratu kao sto je u kuranskom, ali eno vidio si rezulltat :D ni blizu
Locked