KotromanichII wrote:
ali ja hocu da mi napravis ako znas, isti kvadrat od 25 brojeva , da parni i neparni suradjuju jedni sa drugima kao u kuranskom kvadratu da parne i neparne pozicije suradjuju jedna sa drugom, da razne forme kao diagonalni krst , ili svako drugi red kroz kvadrat da cine jednu cifru kad se suimara i okrene. uglavno da se isto desifriranje primjeni kao na kuranski kvadrat radi lakse usporedbe.
ja bi volio da pokusas to da vidimo mozemo li doci do tog rjesenja. kako bi volöio da znam nekog experta matematike pa da prostudira ovo.
Koliko sam ja mogao svatiti ono okretanje cifri samo cini tezim da se uspije uraditi jedan ovakav kvadrat.
Nemoj me pogresno shvatit niti se uvrijedit, al ovo ti je dobro reko nellington, ovo matematike vidjelo nije. Matematika se bavi puno ozbiljnijim i komplikovanijim stvarima, a ovi zgodni trikovi, kao sto ti neko vec rece, su u oblasti numerologije. Samo da znas da sam i ja vjernik, al s obzirom da sam matematicar, moram ti reci da ovo smatram potpunim glupostima.
Nakon samo pet minuta posmatranja tog kvadrata, dosao sam na ideju.
Ako uzmes ovaj "Kuranski kvadrat" i ova polja sa brojevima 87 i 93, zamijenis sa 85 i 95, dobices jos jedan "magicni kvadrat:
- odnos sa parnim i neparnim brojevima nece biti narusen, jer su oba ova broja neparna a zbir im ostaje isti nakon zamjene
- odnos sa parnim i neparnim poljima i odgovarajuci zbirovi takodjer ostaju isti
- sjencenje sa unutrasnjim kvadratom i rubnim poljima ostaje isto jer su oba rubna
- sjencenje sa naizmjenicnim kolonama ostaje isto
Dakle, svi ovi primjeri na tvojoj slici vrijede i za ovaj kvadrat. Jedino se narusava ova jedna dijagonala, u kojoj je zbir sada 243 umjesto 241, ali pazi ovo - zbir u ostalim poljima je sada 985, pa ako obrnemo brojeve imamo 589 + 342 =
931. Znaci vrijedi i ovo sjencenje sa dijegonalama (ova druga je svakako ostala nepromijenjena).
Za ova druga sjencenja sa prve stranice nisam provjerio, mozda i ne uspijeva, al svakako su, kako je to obicno u ovakvim numeroloskim trikovima slucaj, proizvoljno izabrana.
Eto, vidis da taj kvadrat i nije "jedinstven", i mislim ako bi neko na ovo ulozio vise vremena, da bi mozda mogao naci i bolji primjer, al i ovo je dovoljno da uvidis poentu.