Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
- Connaisseur Karlin
#51 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Ako nesto volis,nema problema!
- Dr Kova
#52 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
hizo ramidovic wrote: nemere tise ovo izracunat zdigitronom rodzo moi jertise nadigitronu nemogu pisat ovi sitni brojevi 2 i 3 ineznam stohin pises vako sitno
Black swan wrote:trebo sam 1999
upisati matematiku
još bi ju studirao
-
kolegione
#53 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
- MyTao
#54 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Postoji legenda koja kaze kako je Einstain bio "los" u matematicikolegione wrote:Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#55 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
moja tetka je profa matematike i fizike pa glasi za veoma ograničenu ženu
tako da matematika nije mjerilo nečeg sad aman zaman da si pametan
-
kolegione
#56 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Nisam,pricao da li je neko zapeo pa polozio 40 ispita, nego o ozbiljnoj primjenk i shvatanju iste. A takodjer mozda je posvecena,drugim stvarima pa ispada manje inteligentna jer nije monstrum ko vecina ovdje koja cita sve i svasta i ubija dragocjeno vrijemeBlack swan wrote:moja tetka je profa matematike i fizike pa glasi za veoma ograničenu ženu
-
kolegione
#57 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Vjerujem da je ipak samo legenda, ali i da nije tako, postoje ljudi koji racunaju nevjerovatne stvari napamet ali jbg cuvaju ovce. Znaci jos jedna varijabla moras uciti i znati sve zakonitosti. Jer tesko da sve sam povezes na livadi, bez obzira koliko jaku logiku imaoMyTao wrote:Postoji legenda koja kaze kako je Einstain bio "los" u matematicikolegione wrote:Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
- mO k3
#58 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
_Izracunao samhizo ramidovic wrote:nemere tise ovo izracunat zdigitronom rodzo moi jertise nadigitronu nemogu pisat ovi sitni brojevi 2 i 3 ineznam stohin pises vako sitnomO k3 wrote:Posto si ti najglasniji ovdje de mi izracunajTesla10 wrote:
Pa tema je i pokrenuta da bi se razgovaralo o ovome fenomenu u svijetu. Imaš drugu temu posebno za zadatke.
49728:(8³-8²) =
hvala unaprijed
- MyTao
#59 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Meni su strasni matematicari uvijek vukli na Rainman-akolegione wrote:Vjerujem da je ipak samo legenda, ali i da nije tako, postoje ljudi koji racunaju nevjerovatne stvari napamet ali jbg cuvaju ovce. Znaci jos jedna varijabla moras uciti i znati sve zakonitosti. Jer tesko da sve sam povezes na livadi, bez obzira koliko jaku logiku imaoMyTao wrote:Postoji legenda koja kaze kako je Einstain bio "los" u matematicikolegione wrote:Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
- berenice
#60 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
100% se slazem s tobom - roditelji, a pogotovo ucitelji mogu mnogo toga uciniti da dijete CAK zavoli matematiku.Tesla10 wrote:Često čujem kako ljudi govore da im matematika ne ide, da je mrze, da nisu talentovani za nju. Ja mislim da tu ima nešto drugo, a to je lijenost za vježbanje matematike. Zaista sam uvjeren, da svaki čovjek na ovoj planeti, ima bar koliko toliki potencijal da savlada ako već ništa onda onu srednjoškolsku matematiku.
Da li će da to postigne? Ne znam, zavisi od osobe do osobe.
Također veliku ulogu po mome mišljenju u razvijanju ljubavi prema matematici imaju i roditelji, a pogotovo profesori.
Njihov pristup djetetu, odnosno učeniku često zna biti presudan. Neka djeca kroz dobre učitelje zavole matematiku, druga zamrze, opet kažem nažalost.
To naravno na kraju odredi mnogima odredi i karijeru. Večina kao što vidimo upisuje društvene fakultete, a izbjegava da upiše tehničke ili priodne, i to sve zbog straha od matematike.
Moja iskustva su različita. Imao sam i dobrih i loših profesora. Bilo je perioda kad sam mrzio i kad sam volio matematiku. Danas je volim, jer sam shvatio da matematika nisu samo brojevi, već da je matematika više od toga. Univerzum je sastavljen od matematike.
Kakva su vaša iskustva? Volite li matematiku? I ako volite zašto je volite? Isto važi i za mržnju prema matematici. Zašto je mrzite i ne volite?
Ja licno sam jezicarka, sto bi no rekli. Po meni, jezik i matematika su iste stvari na suprotnim polovima - vjezba je osnov, ukoliko imas imalo afiniteta prema tim "ekstremima".
-
Drinski
#61 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
To je tacno 100 %. Ja sam jedva prolazio iz matematike dok nije dosao novi profesor a ja kupio Veneovu zbirku. Postao sam jedan od najboljih, htio da studiram matematiku.
-
Drinski
#62 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Nego, moze li mi neko, onako prosto, objasniti zenonov paradoks? To nikako ne kuzim.
-
zijancer
#63 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
lici malo na zoom alatku u nekom grafickom programu, ali ono, postavljenu da moze zumirat do u beskonacno
uglavnom kada pomislis da si stigao do kraja, otkrijes da ima jos sitnije
to 'jos sitnije' je kornjaca
valjda
uglavnom kada pomislis da si stigao do kraja, otkrijes da ima jos sitnije
to 'jos sitnije' je kornjaca
valjda
-
maida95
#64 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Zenonov paradoks nije toliko težak za shvatiti. Ne znam koliko dobro poznaješ Engleski al' vjerujem da ima klipova na youtubeu vezano za to, kao npr ovaj
https://www.youtube.com/watch?v=NCtw5f6XPF4
možda i ovo https://www.youtube.com/watch?v=YuftF3ZnMZM iako je scena iz filma
sad bih ti poslala email adresu mog profesora, koji je ovo savršeno nama objasnio
samo ne znam koliko dobro može objasniti pisanom formom
p.s. koga interesuju paradoksi, neka pogleda Hilbertov
https://www.youtube.com/watch?v=NCtw5f6XPF4
možda i ovo https://www.youtube.com/watch?v=YuftF3ZnMZM iako je scena iz filma
sad bih ti poslala email adresu mog profesora, koji je ovo savršeno nama objasnio
p.s. koga interesuju paradoksi, neka pogleda Hilbertov
- Saian
#65 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
http://www.scientificamerican.com/artic ... re-mortal/
Alan Turing, Albert Einstein, Stephen Hawking, John Nash—these “beautiful” minds never fail to enchant the public, but they also remain somewhat elusive. How do some people progress from being able to perform basic arithmetic to grasping advanced mathematical concepts and thinking at levels of abstraction that baffle the rest of the population? Neuroscience has now begun to pin down whether the brain of a math wiz somehow takes conceptual thinking to another level.
Specifically, scientists have long debated whether the basis of high-level mathematical thought is tied to the brain’s language-processing centers—that thinking at such a level of abstraction requires linguistic representation and an understanding of syntax—or to independent regions associated with number and spatial reasoning. In a study published this week in Proceedings of the National Academy of Sciences, a pair of researchers at the INSERM–CEA Cognitive Neuroimaging Unit in France reported that the brain areas involved in math are different from those engaged in equally complex nonmathematical thinking.
The team used functional magnetic resonance imaging (fMRI) to scan the brains of 15 professional mathematicians and 15 nonmathematicians of the same academic standing. While in the scanner the subjects listened to a series of 72 high-level mathematical statements, divided evenly among algebra, analysis, geometry and topology, as well as 18 high-level nonmathematical (mostly historical) statements. They had four seconds to reflect on each proposition and determine whether it was true, false or meaningless.
The researchers found that in the mathematicians only, listening to math-related statements activated a network involving bilateral intraparietal, dorsal prefrontal, and inferior temporal regions of the brain. This circuitry is usually not associated with areas involved in language processing and semantics, which were activated in both mathematicians and nonmathematicians when they were presented with the nonmathematical statements. “On the contrary,” says study co-author and graduate student Marie Amalric, “our results show that high-level mathematical reflection recycles brain regions associated with an evolutionarily ancient knowledge of number and space.”
Previous research has found that these nonlinguistic areas are active when performing rudimentary arithmetic calculations and even simply seeing numbers on a page, suggesting a link between advanced and basic mathematical thinking. In fact, co-author Stanislas Dehaene, director of the Cognitive Neuroimaging Unit and experimental psychologist, has studied how humans (and even some animal species) are born with an intuitive sense of numbers—of quantity and arithmetic manipulation—closely related to spatial representation. How the connection between a hardwired “number sense” and higher-level math is formed, however, remains unknown. This work raises the intriguing question of whether an innate capability to recognize different quantities—that two pieces of fruit are greater than one—is the biological foundation on which can be built the capacity to master group theory. “It would be interesting to investigate the causal chain between lower-level and higher-level mathematical competency,” says Daniel Ansari, a cognitive neuroscientist at the University of Western Ontario who did not participate in the study. “Most of us master basic arithmetic, so we’re already recruiting these brain regions, but only a fraction of us go on to do high-level math. We don’t yet know whether becoming a mathematical expert changes the way you do arithmetic or whether learning arithmetic lays out the foundation for acquiring higher-level mathematical concepts.”
Ansari suggests that a training study, in which nonmathematicians are taught advanced mathematical concepts, could provide a better understanding of these connections and how they form. Moreover, achieving expertise in mathematics may affect neuronal circuitry in other ways. Amalric’s study found that mathematicians had reduced activity in the visual areas of the brain involved in facial processing. This could mean that the neural resources required to grasp and work with certain math concepts may undercut—or “use up”—some of the brain’s other capacities. Although additional studies are needed to determine whether mathematicians actually do process faces differently, the researchers hope to gain further insight into the effects that expertise has on how the brain is organized.
“We can start to investigate where exceptional abilities come from, and the neurobiological correlates of such high-level expertise,” Ansari says. “I just think it’s great that we now have the capability to use brain imaging to answer these deep questions about the complexity of human abilities.”
Alan Turing, Albert Einstein, Stephen Hawking, John Nash—these “beautiful” minds never fail to enchant the public, but they also remain somewhat elusive. How do some people progress from being able to perform basic arithmetic to grasping advanced mathematical concepts and thinking at levels of abstraction that baffle the rest of the population? Neuroscience has now begun to pin down whether the brain of a math wiz somehow takes conceptual thinking to another level.
Specifically, scientists have long debated whether the basis of high-level mathematical thought is tied to the brain’s language-processing centers—that thinking at such a level of abstraction requires linguistic representation and an understanding of syntax—or to independent regions associated with number and spatial reasoning. In a study published this week in Proceedings of the National Academy of Sciences, a pair of researchers at the INSERM–CEA Cognitive Neuroimaging Unit in France reported that the brain areas involved in math are different from those engaged in equally complex nonmathematical thinking.
The team used functional magnetic resonance imaging (fMRI) to scan the brains of 15 professional mathematicians and 15 nonmathematicians of the same academic standing. While in the scanner the subjects listened to a series of 72 high-level mathematical statements, divided evenly among algebra, analysis, geometry and topology, as well as 18 high-level nonmathematical (mostly historical) statements. They had four seconds to reflect on each proposition and determine whether it was true, false or meaningless.
The researchers found that in the mathematicians only, listening to math-related statements activated a network involving bilateral intraparietal, dorsal prefrontal, and inferior temporal regions of the brain. This circuitry is usually not associated with areas involved in language processing and semantics, which were activated in both mathematicians and nonmathematicians when they were presented with the nonmathematical statements. “On the contrary,” says study co-author and graduate student Marie Amalric, “our results show that high-level mathematical reflection recycles brain regions associated with an evolutionarily ancient knowledge of number and space.”
Previous research has found that these nonlinguistic areas are active when performing rudimentary arithmetic calculations and even simply seeing numbers on a page, suggesting a link between advanced and basic mathematical thinking. In fact, co-author Stanislas Dehaene, director of the Cognitive Neuroimaging Unit and experimental psychologist, has studied how humans (and even some animal species) are born with an intuitive sense of numbers—of quantity and arithmetic manipulation—closely related to spatial representation. How the connection between a hardwired “number sense” and higher-level math is formed, however, remains unknown. This work raises the intriguing question of whether an innate capability to recognize different quantities—that two pieces of fruit are greater than one—is the biological foundation on which can be built the capacity to master group theory. “It would be interesting to investigate the causal chain between lower-level and higher-level mathematical competency,” says Daniel Ansari, a cognitive neuroscientist at the University of Western Ontario who did not participate in the study. “Most of us master basic arithmetic, so we’re already recruiting these brain regions, but only a fraction of us go on to do high-level math. We don’t yet know whether becoming a mathematical expert changes the way you do arithmetic or whether learning arithmetic lays out the foundation for acquiring higher-level mathematical concepts.”
Ansari suggests that a training study, in which nonmathematicians are taught advanced mathematical concepts, could provide a better understanding of these connections and how they form. Moreover, achieving expertise in mathematics may affect neuronal circuitry in other ways. Amalric’s study found that mathematicians had reduced activity in the visual areas of the brain involved in facial processing. This could mean that the neural resources required to grasp and work with certain math concepts may undercut—or “use up”—some of the brain’s other capacities. Although additional studies are needed to determine whether mathematicians actually do process faces differently, the researchers hope to gain further insight into the effects that expertise has on how the brain is organized.
“We can start to investigate where exceptional abilities come from, and the neurobiological correlates of such high-level expertise,” Ansari says. “I just think it’s great that we now have the capability to use brain imaging to answer these deep questions about the complexity of human abilities.”
- Haris.ba
#66 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Vidim ima matematičara. Zanima me imaju li mišljenje zašto toliko slabih profesora matematike ima u obrazovnom sistemu?
Ne u smislu da ne znaju matematičke zadatke (koje predaju), mada ima i takvih, nego što slabo ili nikako ne znaju objasniti i prenijeti znanje. Je li to neka profesionalna deformacija, ili je ono što sam čuo milion puta - djeca su lijena, neće da vježbaju.
I, pošto vidim u naslovu teme, može objašnjenje? Od kada je matematika nauka?
Ne u smislu da ne znaju matematičke zadatke (koje predaju), mada ima i takvih, nego što slabo ili nikako ne znaju objasniti i prenijeti znanje. Je li to neka profesionalna deformacija, ili je ono što sam čuo milion puta - djeca su lijena, neće da vježbaju.
- fortaleza
#67 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Pojam "visok IQ" je samo floskula i izgovor da se ne proba nešto novo. I složeni matematički problem se rješava na bazi jednostavnijeg problema prije rješenog. Po meni je spominjanje prosjeka samo izgovor...Svi mi imamo svoje limite, tj ograničenja koja smo si postavili u startu i zato ni ne pokušamo. S druge strane neki veliki matematičari ili općenito stručnjaci nikad nisu razmišljali na takav način već samo "gurali" pa dokle ide.kolegione wrote:Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
Bitno je se riješiti tih okova koje si sami stavimo.
- Ludzak
#68 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Matematiku svak može savladati, a to što neće to je druga stvar. Ja sam matematiku volio čisto zbog toga što tu nema bubanja.
-
5korpus
#69 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Geometrija i trigonometrija bg otac.
Ostalo ni ne treba
Ostalo ni ne treba
-
kolegione
#70 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Ne naravno ne mislim da djeci i ucenicima i studentima treba od matematike napraviti problem i tako ih otjerati od iste, ali limiti postoje i svi znamo koji smo studirali sretali se sa ljudima koji mogu vise ili isto za nikakav trud, mozemo to nazvati "talent" ne IQ ali jasno je da neki ljudi mogu vise neki manje...fortaleza wrote:Pojam "visok IQ" je samo floskula i izgovor da se ne proba nešto novo. I složeni matematički problem se rješava na bazi jednostavnijeg problema prije rješenog. Po meni je spominjanje prosjeka samo izgovor...Svi mi imamo svoje limite, tj ograničenja koja smo si postavili u startu i zato ni ne pokušamo. S druge strane neki veliki matematičari ili općenito stručnjaci nikad nisu razmišljali na takav način već samo "gurali" pa dokle ide.kolegione wrote:Matematika je za ljude sa visokim IQ ako bi zeljeli da,od nje zive, svi mi mozemo nauciti principe izrade i proracuna nekih operacija, mozemo poneki i uhvatiti logiku, ali kada se pojavi slozeni matematicki problem tu nastupaju ljudi sa visokim IQ koji iza svega vide patern i mogu sloziti sliku da bi dosli do moguceg rjesenja. A mi koji smo prosjek nikada ne bi to mogli. Tu pocinje i zavrsava ova prica. Sto se tice fakulteta, samo bolonja i sistem u kojem nema qurc.. I bice bolje.
Bitno je se riješiti tih okova koje si sami stavimo.
Ali svako ima pravo da proba, i svako treba da se razvija u pravcu koji zeli i misli d moze da se istakne.
- fortaleza
#71 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Mislim da se ovaj faktor talenta, IQ-a precjenjuje, previše se uzima kao relevantno. Vlastiti primjer, sestra blizanka koja je u startu odustala od matematike jer je to "teško". U drugom razredu ja naučio tablicu množenja za par dana, a ona ne. Tu se dogodio negativni klik, a i pod utjecajem okoline postavljanjem limita "ne ide joj matematika" te je istu naučila jako mnogo godina poslije kad je koliko toliko razbila strah od iste, ali i dalje su razlomci vrh. Osoba koja maksimalno "rastura" razna polja, a da se s razlomcima muči jer je to "teško", e u to baš ne vjerujem.kolegione wrote:Ne naravno ne mislim da djeci i ucenicima i studentima treba od matematike napraviti problem i tako ih otjerati od iste, ali limiti postoje i svi znamo koji smo studirali sretali se sa ljudima koji mogu vise ili isto za nikakav trud, mozemo to nazvati "talent" ne IQ ali jasno je da neki ljudi mogu vise neki manje...
Ali svako ima pravo da proba, i svako treba da se razvija u pravcu koji zeli i misli d moze da se istakne.
Naravno, sa zadnjom rečenicom se apsolutno slažem.
-
Klitemnestraaa
#72 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Slažem se, jedine limite koje imamo su u našoj glavi.fortaleza wrote:Mislim da se ovaj faktor talenta, IQ-a precjenjuje, previše se uzima kao relevantno. Vlastiti primjer, sestra blizanka koja je u startu odustala od matematike jer je to "teško". U drugom razredu ja naučio tablicu množenja za par dana, a ona ne. Tu se dogodio negativni klik, a i pod utjecajem okoline postavljanjem limita "ne ide joj matematika" te je istu naučila jako mnogo godina poslije kad je koliko toliko razbila strah od iste, ali i dalje su razlomci vrh. Osoba koja maksimalno "rastura" razna polja, a da se s razlomcima muči jer je to "teško", e u to baš ne vjerujem.kolegione wrote:Ne naravno ne mislim da djeci i ucenicima i studentima treba od matematike napraviti problem i tako ih otjerati od iste, ali limiti postoje i svi znamo koji smo studirali sretali se sa ljudima koji mogu vise ili isto za nikakav trud, mozemo to nazvati "talent" ne IQ ali jasno je da neki ljudi mogu vise neki manje...
Ali svako ima pravo da proba, i svako treba da se razvija u pravcu koji zeli i misli d moze da se istakne.Većina uvijek ostane na tome.
Naravno, sa zadnjom rečenicom se apsolutno slažem.
A to što je neko napredniji, a neko malo manje ili nekome nešto ide bolje, a nešto slabije je stvar iskustva u biti. Ja sam loša u matki jer sam s 4 počela učiti pisati i čitati i kad sam krenula u školu bila sam faca što sam znala čitati i pisati i onda sam se u to bacila, a matka mi je bila naporna jer sam je morala vježbati. Meni ona ne ide danas ne zato što imam dara za jezike (mada nije dar, već velim činjenica da sam ranije se počela baviti s time), već zato što sam bila lijena i mrsko mi bilo vježbati. Da sam sate gledanja crtića na stranom jeziku i čitanja slikovnica s mamom pretočila u vježbanje matke sad bih Einstein bila.
-
rz brzotrz
#73 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Tebi matematika slabije ide ne zato sto si je manje vjezbala nego zasto sto si genetski vise predodredjena za jezike. Hocu reci, sa istom kolicinom vjezbe, u jeziku ces vise postici nego u matematici. Instinktivno si odabrala pravu stvar za tebe.
Slazem se da puno ljudi ima talenat ili interes za nesto ali ima i duduka i previse.
Inace skolska matematika ili skolsko ucenje jezika (po skolskim se podrazumijeva i fakultet ne samo osnovna skola) nije namijenjeno talentima nego prosjecnoj djeci tako da to svako moze savladavati. Ali kad izadjes iz granica skolskog, tu vec pocinje da radi IQ i to ne samo u matematici nego na svim ostalim poljima.
Slazem se da puno ljudi ima talenat ili interes za nesto ali ima i duduka i previse.
Inace skolska matematika ili skolsko ucenje jezika (po skolskim se podrazumijeva i fakultet ne samo osnovna skola) nije namijenjeno talentima nego prosjecnoj djeci tako da to svako moze savladavati. Ali kad izadjes iz granica skolskog, tu vec pocinje da radi IQ i to ne samo u matematici nego na svim ostalim poljima.
- Arminovski
#74 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Odgovor ti je jednostavan: Nisu pedagozi i sistem skole ne daje puno vaznosti pedagogiji. Djeca nisu lijena ali mi (roditelji i okolina) ih od malena pumpamo svakojakim glupostima tipa "Ovo je tesko, ono ti ne treba" itd... I tako dobijes situaciju gdje imas orangutana pred tablom sto predaje djeci koja se tresu od straha jer ne razumiju a bili su upozoreni od malena. I tako nastane izgovor: "Ne treba ti u zivotu, tesko je".Haris.ba wrote:Vidim ima matematičara. Zanima me imaju li mišljenje zašto toliko slabih profesora matematike ima u obrazovnom sistemu?
Matematika i prirodne nauke postaju interesantne tek onda kad se povezu sa primjenom, sa eksperimentom, kad vidis zasto je nesto vazno itd... Dakle sa razumijevanjem. Samo mentalno poremecenom covjeku moze biti interesantno da se x prebacuje na jednu stranu a sve ostalo na drugu i mijenja znak po 1000-ti hebeni put... A to nije matematika. Tu razuma nema.
- Haris.ba
#75 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Nisam imao dodira sa matematikom dugo vremena. I naiđem na zadatak sa mačkom, zecom i cukom, ono kad su na vagi. I trebalo mi je malo duže, ali bilo je pravo zadovoljstvo kad sam ga riješio.
Taj pristup treba usvojiti na časovima. Što više zadataka koji imaju povezanost sa realnošću.
I rješavajući taj zadatak (iako godinama nisam riješio zadatak) refleksno je bilo kad prebaciš u jednačini na drugu stranu pretvaranje plusa u minus. E sad, ostalo mi je iz još osnovne škole što nam nastavnik nije htio objasniti zašto je to tako. Već jednostavno, tako je. I to me uvijek nerviralo.
I toga ima bruka. Pa čak i za aksiome, nema logičkih povezivanja da se objasni, pa i barem malo.
Nedavno pogledam gaikai kineske testove. To je u njih ko eksterna matura. Ono je horor koliko je teško. Mada ja lično imam inklinaciju prema finskom modelu koji te uči logici, kojom onda samo potrebnim alatima rješavaš problem. Ali, Kinezi ono što uče i rješavaju, vidi se da matematika može biti za sve.
Taj pristup treba usvojiti na časovima. Što više zadataka koji imaju povezanost sa realnošću.
I rješavajući taj zadatak (iako godinama nisam riješio zadatak) refleksno je bilo kad prebaciš u jednačini na drugu stranu pretvaranje plusa u minus. E sad, ostalo mi je iz još osnovne škole što nam nastavnik nije htio objasniti zašto je to tako. Već jednostavno, tako je. I to me uvijek nerviralo.
I toga ima bruka. Pa čak i za aksiome, nema logičkih povezivanja da se objasni, pa i barem malo.
Nedavno pogledam gaikai kineske testove. To je u njih ko eksterna matura. Ono je horor koliko je teško. Mada ja lično imam inklinaciju prema finskom modelu koji te uči logici, kojom onda samo potrebnim alatima rješavaš problem. Ali, Kinezi ono što uče i rješavaju, vidi se da matematika može biti za sve.