MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
Vozdra raja :-)
Posts: 1379
Joined: 28/02/2008 02:57
Location: Istok
Contact:

#1 MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by Vozdra raja :-) »

Predsjedništvo SDUBiH usvojilo je danas tekst Inicijative za mirne demonstracije protiv gradnje spomenika - krsta na Zlatištu koje bi trebale biti održane 6. aprila.
Narednih dana, putem letaka, građanima Sarajeva bit će proslijeđen tekst Inicijative u kojem se navodi da incijativa za gradnju spomenika u obliku krsta na Zlatištu predstavlja test iskušenja za sve patriote BiH, a posebno građane Sarajeva, stoji u saopćenju SDUBiH.

-Trebević i Zlatište moraju ostati mjesto okupljanja pripadnika svih naroda, a ne mjesto razdora ili pokušaja definiranja kao "granice pravoslavlja i islama", navedeno je u tekstu Inicijative.

SDUBiH poziva građane da 6. aprila izađu na mirne demonstracije na Zlatištu, koje će biti organizirane ukoliko visoki predstavnik, vlasti BiH i RS-a ne spriječe izgradnju tog spomenika.

**********
Mislim da se treba i na ovaj skup odazvati.
User avatar
maki_celo
Posts: 231
Joined: 22/08/2007 22:03
Location: SARAJEVO

#2 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by maki_celo »

sretno u minskom polju :D

mada od izgradnje nema nista
mamatajo1965
Posts: 224
Joined: 19/03/2008 14:55

#3 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by mamatajo1965 »

Samo pokusavaju skrenuti paznju,imamo mi pametnijeg posla 6.aprila,a i SDU,samo neka kontrira SDP-u,nista drugo i ne znaju...neka bude da su se i oni napokon neceg prvi dosjetili.....
in33sa
Posts: 2325
Joined: 27/10/2006 11:35

#4 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by in33sa »

Tipicno poltronsko okretanje paznje sa stvarnih problema.

Hajmo na Zlatiste, da nebi isli na prave demonstracije.

Hoce janje okrenut? nadam se da Tajo placa.
Regi
Posts: 4
Joined: 17/03/2008 21:31

#5 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by Regi »

ZAŠTO UOPĆE PROTESTIRATI ?!?
Zar ne mislite da zaista treba obilježiti ZLOČIN KOJI JE IZVRŠEN NAD GRAĐANIMA SARAJEVA? Sa tog mjesta smo ubijani, naša djeca, sestre, majke,... ostajali bez dijelova tijela,....
Treba svakako postaviti spomenik žrtvama velikosrpske četničke agresije i divljanja nad Sarajevom upravo na mjestu odakle je na Sarajevo upućeno desetine hiljada granata. Eh sad, ako su se Srbi prvi sjetili toga, ne treba se na njih ljutiti. Pa ljudi nam samo čine uslugu. Možda baš pravoslavni krst nije najbolje rješenje, jer kad neko dođe u Sarajevo i pored glavnih ulica ugleda velilke bilboarde sa slikom lokaliteta Zlatišta, na kojim se slučajno nalazi pomenuti krst, i na istim vidi natpise tipa "Sa ovog mjesta je pobijeno toliko i toliko djece Sarajeva... Sa ovog mjesta je osakaćeno toliko i toliko djevojaka... Porušeno toliko i toliko....", mogao bi taj neko pomisliti da krst nije tu da istakne dobro u hrišćanstvu nego je tu da kaže i uperi prstom na onoga ko je zločine vršio. A mislim da to baš i ne ide u prilog Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te da bi ista trebala protestirati. Neko bi krst mogao protumačiti i kao simbol nišana na srpskom artiljerijskom oruđu koje se tu nalazilo, a kojim su nas nišanili....
U svakom slučaju mislim da tu lokaciju svakako treba obilježiti na neki način. Pa ako su oni odlučili da to bude pravoslavni krst i da oni sve to izfinansiraju i izgrade, hvala im. Možda bismo im mi, građani Sarajeva trebali i pomoći organiziranjem radne akcije ili skupljanjem dobrotvornih priloga... Hoće krst, neka im. Ali kad nakon toga po cijelom Sarajevu osvanu ogromni plakati sa fotografijama lokaliteta Zlatišta sa gore pomenutim natpisima za nezaborav, i kad se na tim fotografijama nađe krst, koji se onda ne može izbjeći prilikom fotografiranja, nadam se da neko neće te plakate pogrešno protumačiti i pomisliti da se njima zapravo htjelo reći da je Srpska pravoslavna crkva granatirala Sarajevo i ubijala i sakatila sarajevsku djecu, omladinu, mladost, ljepotu...
Ali ako se oni čiji je taj krst simbol ne protive, ja sam da se krst stavi. Ko sam ja da znam šta je bolje za njih ?!?
User avatar
atko
Posts: 6054
Joined: 06/07/2006 14:51

#6 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by atko »

Vozdra raja wrote: -Trebević i Zlatište moraju ostati mjesto okupljanja pripadnika svih naroda, a ne mjesto razdora ili pokušaja definiranja kao "granice pravoslavlja i islama", navedeno je u tekstu Inicijative.
Trebevic i Zlatiste moraju ostati olimpijski, mjesto gdje postoji zicara, bob staza, planetarijum, izletista ... mjesto gdje ce dolaziti GRADJANI a ne narodi.

A u SDU trebaju kupiti jedan kompas ;)
Regi
Posts: 4
Joined: 17/03/2008 21:31

#7 Re: MASOVNI PROTESTI GRADJANA NA ZLATISTU 6 APRILA!!

Post by Regi »

atko wrote:
Trebevic i Zlatiste moraju ostati olimpijski, mjesto gdje postoji zicara, bob staza, planetarijum, izletista ... mjesto gdje ce dolaziti GRADJANI a ne narodi.

A u SDU trebaju kupiti jedan kompas ;)
Nemoj planetarijum nipošto! Onda će biti:"Eno ih hoće da iz planetarijuma gledaju mjesec i zvijezdu!" :lol:
Last edited by Regi on 08/04/2008 11:05, edited 1 time in total.
Post Reply