Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Umalo popisivac

#226 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Umalo popisivac »

spreca wrote:Ne se sikiraj....ako treba uzecu kredit samo da vam pomognem :D
A dusa ti je k'o Bosna, vala. :D
Streptokok

#227 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 19:06, edited 1 time in total.
mali_balon

#228 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by mali_balon »

Streptokok wrote:
mali_balon wrote:
Streptokok wrote:
al te opet može herc sprčiti
Nece to se rakijom zalije, kako zahtjeva tradicija, hos i ti, kriziras, mogo bi i ti malo omastiti brk, ha? bil malo speka vidim da ti je prahnulo
da izvineš, to ni moja mačka neće da jede. al samo ti udri, ne daj se ometati.
Pa nista, moje je da ponudim jer vidim da se nesta plaho sikiras oko mog zdravlja.
spreca

#229 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by spreca »

Umalo popisivac wrote:
spreca wrote:Ne se sikiraj....ako treba uzecu kredit samo da vam pomognem :D
A dusa ti je k'o Bosna, vala. :D
Uvijek :D .....iskreno ... nista mi nesmetate :D
todd_smith

#230 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by todd_smith »

Pa neka idu, pa sta?

Valjda idu zbog potrage boljeg zivota, imaju priliku za to i uzeli si je eto, nema se sta dalje pametovati.

Zanimljivija bi tema ili istrazivanje bilo koliko "hrvati" iz BiH unose u ekonomiju BiH kao dijaspora
Streptokok

#231 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 19:05, edited 1 time in total.
Radio Sarajevo

#232 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Radio Sarajevo »

Zviz wrote:Nista doleti u Dansku mazni jednu pa da vidim kako ce ti biti. Uletis na crnu listo, prvo sto vise nece te niko zaposliti, jer strancima pretezno traze kriminalni rekord tj. dosije. A kad to zacepe CPR moguci tj. na tvoje ime i sve podakte koje imas iz drzave iz koje dolazis onda nemozes ni imati racuna u banci, ni zdravstveno ni nista. I kako mislis raditi u Danskoj tj. legalno? Moze samo na crno. U Danskoj ti treba maticni broj za skoro sve, od pozajmljivanja knjige do zdravstva. Bez njega prakticki nemozes nista. A preko istog mogu bukvalno receno sve da provjere. Trenutno te spasava ako maznes nesto u butiku, mada je i ovo mimo zakona, uhvate te i kazu ti plati nam 700-1.000kr tj. podigni karticom na kasi. I nece te prijaviti policiji. Ako kazes necu prijave te policiji, policija izda kazu gdje pise da li se prihvatas kazne i krivice. Ti platis. I sve ko fol ok. platio si kaznu i mislis hajd dobro cist sam, jer na sud ces samo ici ako kazes ne prizjame da sam kriv. Poslje 7 dana stize pismo da si registrovan kao kaznjen za krsenje zakona bla bla. Bud na cpr prisiju da si kriminalac. Kao stranac teskod a ces dobiti posao. Mazni nesto jace ili vise, leti deportacija. Upitaj Poljake, Litvance, Rumune... Ljudi su dobivali deporte za kradju sitnica vrijednosti 10€. Misli sta god hoces, radi sta hoces, meni moze biti svejedno, ovo ti je iz prve ruke kako je, da znas danski mozes sam procitati brdo clanaka o deportaciji ljudi iz neke drzave clanice EU.
Vidim da se ti družiš sa vrlo povjerljivim ljudima, poput Rumuna ili Poljaka koji su maznuli "samo nešto sitno od 10€", pa im i vjeruješ da je to baš "nešto sitno", i da se nisu drugim stvarima bavili.

Ako si ološ, možda tada i vrijede neka druga pravila, jer znaju da se ne možeš braniti. Ali ako si normalan, nisi kriminalac i ne baviš se nikakvim mutnim radnjama, nema te države u EU koja ti sa EU pasošem može zabraniti da tu budeš. Izuzetak je zasad Hrvatska, ali i to će se promijeniti.

Ali fakat nemam namjeru s tobom raspravljati, jer EU politiku znam malo bolje od tebe, to mi je i struka, a ti ovamo pričaš o nekim ublehašima koji se bave nelegalnim radnjama. Ti si očigledno došao preko žene/muža, zaposlio se kao portir i sad imaš sve vrijeme ovog svijeta da ovdje popuješ jer su ti dali kompjuter, a što se vidi i po vremenu u kojem pišeš. To je okej, i ja sam to radio, ali nemoj mi popovati sa tako jednostavne tačke gledišta poput "mazni nešto, pa ćeš vidjeti". Ti strahuj koliko hoćeš, a ja ću putovati sa svojim EU pasošem đe mi je volja, i ostajati koliko mi je volja, kao i dosad :).
razonoda

#233 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Streptokok wrote:
todd_smith wrote:Pa neka idu, pa sta?

Valjda idu zbog potrage boljeg zivota, imaju priliku za to i uzeli si je eto, nema se sta dalje pametovati.

Zanimljivija bi tema ili istrazivanje bilo koliko "hrvati" iz BiH unose u ekonomiju BiH kao dijaspora
ili još bolje, koliko iznose iz bih kupujući i forsirajući proizvode iz rh.
Odkud toliki proizvodi RH u Bosni ?Nije li zato kriva korumpirana vlast.
Streptokok

#234 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

.
Streptokok

#235 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

.
Nomo

#236 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Nomo »

JohnnyS wrote:
Razlog nepriznavanje medicine po stranim zemljama ne leži u vladama i radnom zakonodavstvu koliko u liječničkim komorama
koje izdavaju licence i raznim zaprekama se štite od nelojalne uvozne konkurencije.
Kad kažem nelojalne mislim na to da u BiH medicinu možeš besplatno studirati dok bi te u Americi to para i para koštalo
.

:lol: :lol: :lol: shit of the century
DaffyDuck

#237 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by DaffyDuck »

Sociolog wrote:Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?

p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???
Ne idu zato sto su Hrvati, nego zato sto imaju putovnicu! Isla bih i ja da mogu :roll:
FreakyStyley

#238 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by FreakyStyley »

Svako pametan hoce da ode odAvde. OdAnte i odJove, isto tako.

Hrvatima je jednostavno lakse.
stakasa

#239 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

FreakyStyley wrote:Svako pametan hoce da ode odAvde. OdAnte i odJove, isto tako.

Ne idu ni oni odsvakle. U Mostaru se cak sta vise povecava broj Hrvata, doseljavaju ovi iz Sarajeva i Srednje Bosne
agent_zero

#240 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by agent_zero »

FreakyStyley wrote:Svako pametan hoce da ode odAvde. OdAnte i odJove, isto tako.

Upravo tako, a hrvatima je samo lakše jer imaju putovnicu.

I ja bih otišao da mogu, ako ništa probao bih mogu li šta postići vani. Ali ne bih išao da čistim hale i kancelarije.
FreakyStyley

#241 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by FreakyStyley »

Ma i kad odes da ih cistis, znas da ih neces cistit vjecno. Sve je do tebe.

Ovdje je i takav posao premija. Premija od 400 KM mjesecno.
The BEN10

#242 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by The BEN10 »

Sociolog wrote:Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?

p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???
Ma nije samo iz BiH da odlaze - odlaze i iz Hr još dalje. To se vidi po broju rođene djece - dosta omladine je otišlo iz Hr i zato ih sad pogađa bijela kuga, koja će se još više pojačati kažu njihovi demografi...
http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/14291 ... e-razvoda/
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#243 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Zviz »

Umalo popisivac wrote:
OK. Stavio sam onaj zadnji link gdje je to sire objasnjeno, za razliku od prvog sluzbenog EU linka gdje se takvo sta nigdje ne spominje. Ali u svakom slucaju ako i nemas posao i ne mozes se izdrzvati onda definitivno i nemas sta tu raditi. A dozvola za boravak se odnosi samo na nove zemlje clanice i to od pojedinih te na odredjeno vrijeme a moze trajati max. 7 god. od ulaska te nove zemlje.
If your stay in Denmark lasts more than 3 months, you must apply for a registration certificate no later than 3 months following your entry.
Documentation

In addition to the klix application form you must always submit:

A clear copy of your passport or other valid travel document. A colour copy is preferred.
1 passport photograph (2 if you are not an EU citizen).

When you appear at the office of the regional state administration to submit your application or to receive a registration certificate you must always bring your original passport or other valid travel document.

Furthermore you must submit documentation for the basis on which you apply for registration - for instance:

1) Worker: Employer's declaration (Appendix A of the application form) or employment contract.
2) Self-employed person: Budget covering the first year of operation drawn up by a registered public accountant or a state-authorized public accountant, proof of registration at the Danish Commerce and Companies Agency as well as a lease agreement that states where the activity is based.
3) Student: Documentation for enrolment (educational establishment approved by the Danish Education Support Agency).
4) Sufficient resources: Proof of sufficient resources to finance your stay, e.g. bank statement. 4a) If another person is willing to assume responsibility for your subsistence, we ask this person to fill out a declaration about support.You find the declaration by clicking here.
5) Family member: Proof of family relationship with the EU citizen in the form of marriage certificate and/or birth certificate.

Application

You may apply for a registration certificate in three ways:

You may submit your application personally to The State Administration.
You may send your application by ordinary post or e-mail, and you may send it already before you move to Denmark. If you miss any of the above supporting documents, you should submit your application personally.
You may apply via a Danish representation abroad.

The application must be submitted to The State Administration. You can also apply at International Citizen Service in Copenhagen, Aarhus, Odense or Aalborg.

Evo ti pise sve kako i sta, jedina razlika izmedju EU i ne EU drzava je u kolicini pasos slika.
Last edited by Zviz on 09/12/2014 15:28, edited 2 times in total.
PurpurHazel

#244 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by PurpurHazel »

Breathless wrote: Jos je to mila majka, u odnosu na prije rata, kada je taj kraj vazio za jedan od najzaostalijih i najnerazvijenjih u cijeloj Jugoslaviji. Iz Gruda, Posusja, Ljubuskog, Livna, Duvna, uvijek se odlazilo iz ekonomskih razloga. Ljudi imaju cak spomenik gastarbajteru i dio je njihovog folklora.

Jedna odlična reportaža/kratki dokumentarac
https://www.youtube.com/watch?v=t4fGl8NOeHY
JohnnyS

#245 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by JohnnyS »

Nomo wrote:
JohnnyS wrote:
Razlog nepriznavanje medicine po stranim zemljama ne leži u vladama i radnom zakonodavstvu koliko u liječničkim komorama
koje izdavaju licence i raznim zaprekama se štite od nelojalne uvozne konkurencije.
Kad kažem nelojalne mislim na to da u BiH medicinu možeš besplatno studirati dok bi te u Americi to para i para koštalo
.

:lol: :lol: :lol: shit of the century
Evo pobjegulje, on nam može iz prve ruke reći što sam pogrešno napisao...
Nomo

#246 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Nomo »

Mogu Jonny . Svaka zemlja ima ministarstvo obrazovanja . Ministar i ministrastvo su sastavljeni od politicara koji skupa sa ljudima iz struke ( u tvom slucaju lijecnici ) predlazu zakon . Zakon ide u proceduru i na usvajanje . U skaldu sa zakonom o visokom obrazovanju i nostrifikaciji dipoloma svaka zemlja ( iz koje dolazi onaj ko zeli verificirati svoju diplomu ) se tretira drukcije . Ako si zavrsio medicinu ili farmaciju ili biohemiju ili elektroteniku ili masinstvo u Sarajevu , Zagrebu ...Beogradu koji su bili sastavni dio SFRJ ta diploma je itekako priznata . npr u USA .Oni pogledaju index i uoprede sa onim sto zakon kaze . A zakon kaze da imas npr 46 kredita .( to je njihova mjera ) i da bi bio lijecnik ili bilo sto od nabrojanog treba ti 52 kredita npr . moras prvo skuhati jezik a potom poloziti razliku koja se sastoji od nekoliko debelih knjiga ( da se izrazim laicki i plasticno ) i to poloziti metodom zaokruzivanja postavljenih pitanja . postoji i usmeni dio ali sve zavisi od struke . uglavnom ono sto si zavrsio u jugi ( govorim o egzaktnim naukama ) drustvene zaboravi plus pravo i ekonimija) ----- vrijedi suhog zlata .SFRJ obrazoavnje zagreb beograd sarajevo i ljubljana su bili top .kada je u pitanju elektrotehnika i masinstvo , medicina i farmacija sarajevo moze biti ponosno na svoj univerzitet . nasi ljudi u canadi i americi i dalje rade kao lijecnici , veterinari , inzinjeri farmaceuti i zaradjuju basnoslovno . lijecnicka komora i zavist sto to tamo kosta a u jugi je bilo besplatno je blago receno smijesna . ti si pametan i meni drag momak ali nisi upucen . sa ovim dipolomama danas ne znam kako stoje stvari . onak ko je zavrsio neki privatni fakultet u grudama ili kupresu ili travniku , kninu , pozarevcu ...ne treba ocekivati nista . to je predmet zajebancije . strucnjaci na zapadu znaju ko, sta i gdje ? papir je jedno a istinska diploma iz SFRJ je nesto sasvom drugo .
ps

Onaj ko je naguzove zavrsio u SFRJ danas vjerovatno ne radi u struci . zelim reci , jednostavno, ako si bio tanak student nikad neces poloziti tu razliku o kojoj ti govorim jer je jako jako zahtjevna .imam tamo prijatelje rodjake komsije ...trebalo im je u prosjeku 7 - 10 godina vremena da vrate svoju akademsku poziciju koju su ponijeli iz sarajeva . do tada su radili teske i slabo placene poslove i usput ucili jezik i spremali razliku . ni sunca ni mjeseca nisu vidili dok su to prosli . pozdrav jonny majstore i nemoj da se srdis .
pps od rata nisam pobjegao . dapace . forum nije mjesto da se prica o privatnom zivotu , slozices se sa mnom . :wink:
Post Reply