LudoALudjiJA wrote:
Stari staljinisticki fazon: ubaciti zvucnu rijec, poput “zavjerenik”, pa covjeka prije uspiju oprati sibirski snjegovi nego sto se sam opere od te ljage
victory, kao prvo da ti se izvinim sto sam ti se obracao kao da si zensko, zaista sam do A-inog posta mislio da jesi, valjda zato sto me victory asocira na viktorija, kako je to kod nas odomaceno, a viktorija je zenskog roda (dok je viktor muskog), a koristenja lica u tvojim postovima se nije moglo razaznati, zato si uglavnom pricao u drugom licu jednine, napadajuci mene, bez da si koristio prvo lice koje bi mi ukazalo da si musko. Pardon, muskarac. Jako sam se slatko tome

, zaista mi namjera nije bila da vrijedjam tvoj ego. Necu ulaziti u razloge za tvoj bespolni nick, ali mi je jasno da bi se vjerovatno glupo osjecao da si morao reci: “nisam ja zensko, ja sam musko”, sto bi izgledalo kao tvoje pravdanje i ubjedjivanje nas citalaca u to, a to bi samu tvoju “muskost” po prirodi stvari dovelo na tanak led. Medjutim, bio si dovoljno bezobrazan da mene nazoves antisemitom i dovedes me u poziciju da moram da tvrdim da to nisam.
victory wrote:Kada budes malo duze od tih jadnih nekoliko sati proveo u razotkrivanju ‘globalnih cionistickih zavjera’ mozda ces nauciti da su milioni ruskih Jevreja upravo zbog ovog antisemitskog pamfleta prognani u Sibir ostavljajuci svoje kosti po smrznutim bespucima Kolime i ostalih radnih logora, ispisujuci rime poput ove :
Kolimo, Kolimo, cudesna planeto
dvanaest mjeseci zima a ostalo ljeto.
Zahvaljujuci ovom pamfletu Staljin se obracunao sa cijelom jevrejskom intelektualnom elitom, pobivsi najnapredniju rusku inteligenciju . Tuzan i dugacak je taj spisak na kojem se nalaze najznacajniji pjesnici i prozaici, slikari, filmadzije, filozofi… .
Prvo pitanje koje mi ovdje padne na um je: sta ja imam s tim? Jer, ovdje si nevjesto zamijenio teze, skacuci sebi u stomak. Nigdje nisam sporio, vec nasuprot, bestijalnost holokausta (Hitler, Staljinove cistke i sire). Providno podmeces da ja kao napadam jevreje, opravdavam i podrzavam genocid koji ih je, neduzne, zadesio, a kome je, jasno, kumovala i ta knjiga. Vrlo je smjelo, ali ne radis to na nekom elaboriranom nivou, optuziti me za to. Dvije su stvari tu bitne: prva je da sam Staljinove metode uzeo iskljucivo kao primjer metoda koji se koristi da se neopravdano napadne na neku licnost (ti si napao moju malenkost). Drugu stvar sam vec naznacio, a to je besmislenost toga da pred mene poturas namjerno emotivno obojen tekst o stradanju jevreja. Zato cu te, da bih ti smanjio manevarski prostor za takva podmetanja, podsjetiti na pocetak ove rasprave:
LudoALudjiJA wrote:
ako zaronimo dublje u ovu problematiku, bojim se da negativan stav prema masonima ne ode u, ili ne bude protumacen kao, antisemitizam
vodolija_33 wrote:
Niko iole normalan to neće tako protumačiti. Druga je stvar što među dotičnom skupinom ima najviše jevreja i to niko ne može osporiti.
Mah, uvijek se nađe neki "borac za ljudska prava" koji će i u ovome vidjeti napad (reda radi!). Samo što u ovom slučaju mora biti izuzetno neinformisan da bi krenuo u odbranu.
Osvjedoceni borce za ljudska prava, prepoznajes li se?
Zatim, pogledaj misljenje vodolije33:
vodolija_33 wrote:
Fair,
Pusti sada naciste (mada su dobar dio II svj.rata upravo oni deportovali javrejski živalj u Palestinu, ali nećemo sada o tome). Pričamo o činjenicama koje su vezane za masone i njihove "planetarne aktivnosti". Ne možeš poreći da je većina njih upravo iz reda jevrejskog naroda, a svi smo danas svjedoci moći koje oni posjeduju. To je narod koji je postao apsolutno nedodirljiv (skupa sa svojom maticom Izraelom).
Zaboravih naglasiti, da nemam ništa protiv jevreja. Ne daj Bože. Ali ti si me povukao za riječ .
Ovdje bih dodao da se potpuno slazem sa vodolijom33 i to je u sustini taj stav koji zauzimam. Kad to kazem, mislim, kao prvo, da nemam nista protiv jevreja, ne daj Boze. Doslovno tako. Ali, isto tako znam ko su vlasnici najvecih americkih korporacija, ko su, dakle, njeni najbogatiji ljudi. Jevreji. Zatim, znam, a zna i svako, da Amerika postavlja veto na doslovno sve rezolucije UN-a koje osudjuju brutalne metode izraelskog odrzanja okupacije palestinskih teritorija. Takodjer znam da je americka neupitna vojna, politicka, spijunska i svaka druga, podrska, razlog sto 5 miliona jevreja u drzavi Izrael nonsalantno prkose okruzenju od 300 miliona Arapa, na cije su okupirane dijelove zemlje doveli ogroman broj jevreja iz citavog svijeta. Harrys je spomenuo rezoluciju iz 1948. Procitajte je. Eh, sad, imamo na jednoj strani Izrael i americki veto, a na drugoj straani citav svijet, barem kad se govori o UN Vijecu sigurnosti. Sta je to sto Ameriku tjera na takve poteze? “Pare, pare, pokrecu svijet, politku i nogomet”. A to su pare jakog americkog jevrejskog lobija. Po mom skromnom misljenju. Nemojte samo reci da sam usamljen u njemu. Hajmo objektivno pogledati, pa zakljuciti kome je u najvisem interesu nedavni rat u Iraku, koji je kao “borbu protiv terorizma”, mada je dokazano i priznato od USA da Sadam nije imao ni oruzje masovnog unistenja, ni veze sa teroristom Bin Ladenom. Kome je Sadam najvise prijetio i na koga je u toku prethodnog rata ispaljivao ruske Scud-ove?
Dakle, moje misljenje je na liniji ocite (slozio se ti ili ne) finansijske snage jevrejskog lobija i obrazlozio sam zasto. A, da ti razjasnim ono da ne mrzim jevreje, ne daj Boze. To ujedno znaci da osudjujem i zgrazavam se nad genocidom koji im se desio, jednako kao sto osudjujem i smrt svakog nevinog covjeka bilo gdje na svijetu, pa i na Bliskom istoku, bio on Palestinac ili jevrej, tako da su zaista jadna tvoja podmetanja o tome da meni pricas kako su jevreji stradali, kao da je poricem ili opravdavam.
Da predjemo na knjigu sada. Usred njene preporuke kao “neizostavnog stiva” od drugih forumasa, sam je odlucio procitati. Startna baza mi je bila trenutna globalna situacija, tj. nepobitna snaga jevrejskog lobija, koju sam gore opisao.
Jeste monstruozno ubiti toliko ljudi na osnovi jedne knjige, pa sve da je najtacija, a ne “bajka”, kako je ti nazva. Svakako da to osudjujem.
Nisam se htio prikloniti nijednom misljenju o AUTENTICNOSTI (iskljucivo o tome pricam, a ne tome kako je neko ocito zloupotrijebio tu knjigu), vec sam je htio sam procitati i doci do zakljucaka.
Iskren da budem, da tu knjigu citam u vakuumu, djelovala bi mi kao bajka. Pisanje o teoriji zavjere radi samog pisanja o teoriji zavjere. Pa dopustam da je u doba kad je zloupotrebljena kao izgovor za genocid nad jevrejima, objektivno, to i bila. Medjutim, ono sto je mene ZAPREPASTILO je smjestanje napisanog u toj knjizi u danasnji kontekst (uticaj jevrejskog lobija).
Osim sto Bush izgleda glupo i marionetski, mnogi vjeruju da on jeste marioneta ljudi iz svog okruzenja. Ko mu je u okruzenju? Znas li? Pa je onda naredio “rat protiv terorizma” na laznim razlozima, mada je on kontra interesa americkog naroda, a sasvim u interesu Izraela. A vidi sad ovu recenice iz te knjige:
WE NAME PRESIDENTS
11.
In the near future we shall establish the responsibility of presidents.
Naturally, the authority of the presidents will then become a target for every possible form of attack, but we shall provide him with a means of self-defense in the right of an appeal to the people, for the decision of the people over the heads of their representatives, that is to say, an appeal to that some blind slave of ours -- the majority of the mob.
Independently of this we shall invest the president with the right of declaring a state of war.
Ima toga jos koliko hoces. Kao sto sam ti pokazao, nisam se htio prikloniti nijednom od dva misljenja koja sam procitao prije citanja knjige. A nakon citanja, mimo ideoloske obojenosti tih dvaju suprotstavljenih misljenja, sam sam zapazio, jer nisam mogao da ne zapazim, poklapanje knjige sa danasnjim stanjem na planeti onako kako ga ja vidim, a za koje vidjenje sam ti naveo argumente. Sta je antisemitsko u svemu tome? Zar je zapaziti te slicnosti koje bodu oci antisemtizam? (Mislim da se i ti i Harrys i vec hronicno jadna A (tj. njeni stavovi) mozete prepoznati u rijecima koje je napisao silence is sexy. Zar ne bi bilo negiranje zdravog razuma ne primijetiti ih? )
Moj doslovan stav nakon citanja te knjige je bio: ne znam je li knjiga autenticna, znam da je zloupotrebljena za genocid nad jevrejima, ali znam i da ima puno stvari koje opisuju DANASNJU situaciju (mozda slucajno, a mozda ne, na tom sam stavu i ostao), potpuno nevezano za dogadjanja od prije 70 godina. Sa cim se ne slazes od svega toga, molim te?
victory wrote: Ali sta to vrijedi pominjati tebi kada si ti prije dva dana istinu otkrio u ovom antisemitskom fildzanu.
Vec ti objasnih velicinu tog fildzana, kao i njegovo mjesto na posluzavniku za kafu, gdje su jos i dzezva i ostali fildzani, u svojoj interakciji, tzv. big picture.
victory wrote: Blago tebi, ti sada bar znas na kojim principima svijet funkcionise.
Ne znam, samo se pitam.
victory wrote: Dzaba sto se ti divis samom sebi I ovom svom mnostvu dosadnih i lohotno iskonstruisanih ‘argumenata’. Jedino sto ostaje jeste suplja i gnjavatarska retorika, koja je u cjelosti iscjedjena iz ovog pamfleta.
Ne divim se sam sebi. Glupo je sam se sebi diviti, a pogresno na osnovu stavova istomisljenika stvarati sud o sebi. Medjutim (kao sto ce ti A dobro posvjedociti), pravu tezinu vrijednosti i argumentovanosti svojih stavova dobijam kad slusam sta o njima kazu moji neistomisljenici. Iskren da budem, ako bih gledao sta ti i A pisete o meni, moj ego bi se vinuo do neslucenih visina. Zaista. Ali, ostacu na zemlji…medjutim, ako nastavite tako, nista ne obecavam
victory wrote:Tvoje recenece ne samo da ne stoje u vakuumu, one su vacuum same po sebi.. Argumenti tipa Jevreji vladaju svijetom,…snaga jevrejskog lobija. Svi znaju da Jevreji vladaju svijetom. Vakuum argumentacija ili sto bi rekla Braca Tarabic, pupa hava
Zar? Uvazicu da si neinformisan ili neobrazovan na opstem nivou, pa ne znas neke stvari, ali te nista ne sprecava da argumentaciju koja ti fali nadjes u mojih par zadnjih postova.
victory wrote:Fino bi to bilo kada bi jedan pamflet mogao da uvede 95% svijeta u enlightenment ali je tuzno kada zbog ovako fabrikovanih spisa desetine miliona zavrsi po gasnim komorama i sibirskim pustarama.
Bili ti spisi fabrikovani ili ne, tuzno je, slazem se s tobom. A opet cu te podsjetiti da misljenje da jevrejski lobi odredjuje americku vanjsku politiku imadoh prije citanja “pamfleta” i to argumentovah (pa makar to znacilo da sam antisemit). U “pamfletu” sam ex post na jako puno mjesta nasao skoro doslovan opis te situacije i to me je suhom logikom (a nikakvom pro- ili kontra-semitskom ideologijom) duboko zamislilo. A u narednom postu cu to kopirati, pa nek svako sudi je li Ludi bas toliko lud. Mozda su te podudarnosti koincidencija, moguce je, to jos davno rekoh. Ali, velika su koncidnecija. Mislim da je napokon i vrijeme da se nesto navede iz te knjige, pa makar ona imala nekad tako pogubnu ulogu po nevine ljude, jer bez toga diskusija lebdi u vakuumu i niko ne zna na sta mislim kad kazem “podudarnosti”
victory wrote:A kako ti to znas da svijetom vladaju Jevreji? Koji su to argumenti kojima se ti busas? Jel’ to u fildzanu pise?
Rekoh ti, vrati se par paragrafa nazad u ovom postu.
victory wrote:Ja koliko znam Amerikom vladaju evangelisticki hriscani koji su odnedavno shvatili da im, da bi vladali Amerikom, vise nicija pomoc nije potrebna. Isti ti Bushovi i Ashcroftovi evangelisticki hriscani koji sada sacinjavaju Bushovu izbornu vecinu, su opsjednuti stvaranjem jake Izraelske drzave koja zauzima vazno mjesto u njihovim religijskim i evangelistickim projekcijama.
Ponovicu se: “pare, pare, pokrecu svijet, politku I nogomet”.
victory wrote:Ali naucices ti to kada prestanes sa lakovjernim poistovjecivanjem misterija, zavjera i slicnaih stiva za relevantna istorijska dokumenta.
Po stoti put, jos sam u postovima prije tvog uopste javljanja, rekao da to mozda jeste, a mozda nije falsifikovano. Nemoj to previdjati, mada znam da ti odgovara da to cinis.
victory wrote:I za kraj evo jedan fin i poucan citat Nele Rubić iz njenog eseja pod nazivom Izmedju anala i memoaristike – kronike XVIII stoljeca u Bosni i Hercegovini koji posredno dotice ovu temu.
Citat:
Ponekad je fenomen uplitanja ideoloških fanatika u svijet fikcije, romana, epike ili kronike imao u povijesti europskih kultura kobne posljedice. Osobito težak slučaj u europskoj kulturi desio se sa knjigom Protokol Sionskih mudraca. Umberto Eco je izvanredno dobrom i preciznom faktografskom i dijakronijskom analizom ustanovio da je ta anonimna knjiga nastala tako što je crpila građu iz francuskih i njemačkih povijesnih romana iz XVIII stoljeća. Građu iz tih romana iskoristili su ruski i francuski politički antisemitski krugovi, usko vezani sa svojim špijunima, koji su na svjetlo dana, uoči pojave Hitlera, tiskali anonimni antisemitski pamflet, nastao na izričito fiktivnim elementima, Protokol Sionskih mudraca, predstavljajući ga kao autentičan povijesni dokument. Na temelju toga “autentičnog povijesnog dokumenta” polupismeni je soboslikar Adolf Hitler donio svoju odluku o masovnom istrebljenju europskih Židova.
Opet cu se ponoviti, jer namjerno ne registrujes ono sto ti tako odgovara. Dakle, vrlo je moguce, ali nije sto posto izvjesno da je to falsifikat. Ne sporim, naravno. Jedni tvrde da jeste, drugi da nije. JA ISKLJUCIVO GOVORIM O TRENUTNOJ SITUACIJI U SVIJETU I NJENIM OPISIMA IZ TE KNJIGE, DAKLE, PRESKACEM TAJ PERIOD O KOJEM TI PRICAS, DA NE BIH UPAO U ZAMKU “TUDJIH CITATA”, KAKO TI RECE.