Maslac ili margarin u kolačima
Moderator: anex
- male_okice
#26 Re: Maslac ili margarin u kolačima
posto volim da kuham i pravim kolace onda pravim samo one koji NE zahtjevaju koristenje ni margarina ni maslaca zato sto su mi kolaci koji imaju jedno od to dvoje uzasno neukusni i bljak
dzaba jela sam i pokusala svasta nesto ali cini mi se da osjetim taj neki masni ukus cim stavim prvi zalogaj usta i ne mogu, a za kreme inace koristim najvise haltu u raznim varijacima i budu uvijek torte i kolaci za 10 i puno bolje nego ove klasicne.
-
alma mo
#27 Re: Maslac ili margarin u kolačima
maslac ne kupujem jer je preskup za moj budzet,ipak sam ga probala nekoliko puta u kolacima i osjetio mi se .Nekoliko puta zato jer mi prijateljica koristi maslac i uvijek ga hvali da joj je bolji od margarina dok je kod mene suprotno.Izbjegavam margarin za kreme jer mi fil ne dobije cvrstocu i cak mi se i on nekako osjeti.A sto se tice hranjiv vrijednosti mislim da jedan dan procitamo za margarin kako je zdrav a drugi dan za maslac kao i za sve ostalo ko bi vise vjerovao sta je zdravo a sta ne.E ja sam probala i biljni mrs u vanilicama i super su ispale .
- Benny Lava
#28 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Biljni mrs i biljna mast su najbolji izbor za prhka tijesta.alma mo wrote:maslac ne kupujem jer je preskup za moj budzet,ipak sam ga probala nekoliko puta u kolacima i osjetio mi se .Nekoliko puta zato jer mi prijateljica koristi maslac i uvijek ga hvali da joj je bolji od margarina dok je kod mene suprotno.Izbjegavam margarin za kreme jer mi fil ne dobije cvrstocu i cak mi se i on nekako osjeti.A sto se tice hranjiv vrijednosti mislim da jedan dan procitamo za margarin kako je zdrav a drugi dan za maslac kao i za sve ostalo ko bi vise vjerovao sta je zdravo a sta ne.E ja sam probala i biljni mrs u vanilicama i super su ispale .
-
BJB
#29 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Biljno maslo pa "rastopit" sira na tavi, il' topu napraviti - nista bolje od toga..
Maslac mi je super u pecivima i kolacima..Margarin ne volem iako je triput jeftiniji.
Maslac mi je super u pecivima i kolacima..Margarin ne volem iako je triput jeftiniji.
-
Kljblj
#30 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Koristan info za one koji češće upotrebljavaju puter, njemački Oldenburger u Amku je 3,5KM, ali je petkom 10% popust pa je petkom puter 3,15KM, značajna ušteda.
Inače, vidjela sam u Bingu da sad i Poljorad Travnik proizvodi puter, cijena je nešto ispod 3 KM, ali ga još nisam probala. Ako je ko probao, nek' kaže kakav je, pliz.
-
Sheftelija
#31 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Hvala za ovaj info,ja baš koristim dosta maslaca a svaka ušteda je dobro došla. Nisam znala da su u Amku petkom 10% niže cijene. U Pik marketu na čaršiji ima maslac "Pucan" 10 KM/kg mada ga nisam još probala. Imaju mileram i jogurt po 1 KM.
-
walk_M-A-N
#32 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Nakon čitanja ovoga, i malo po hintermetu, stvarno je zbunjujuće..
Jedino je jasno šta je puter. A razlika između margarina, biljnog masla i mrsa, i nije. Kada se pogleda sastav, to je tu negdje, biljno ulje i mast.
Svtar dodatno komplikuje marketing koji kaže da sada kao margarini nemaju više trans-masnih kiselina. Ali bez obzira, to je ipak samo ako se mora.. eto nema teških metala, ima samo malo teških metala...
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... ijenu.html
Jedino je jasno šta je puter. A razlika između margarina, biljnog masla i mrsa, i nije. Kada se pogleda sastav, to je tu negdje, biljno ulje i mast.
Svtar dodatno komplikuje marketing koji kaže da sada kao margarini nemaju više trans-masnih kiselina. Ali bez obzira, to je ipak samo ako se mora.. eto nema teških metala, ima samo malo teških metala...
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... ijenu.html
- zlo zlo
#33 Re: Maslac ili margarin u kolačima
nema boljeg za kolace, ne osjeti se neki miris itd..nit ostaju mrvice itd., nit je tockast u kremi.-
sour cherry
#34 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Maslac definitivno.Bolji je i ukus kolača.
-
Kljblj
#35 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Kupih nedavno u Hoše komercu njemački puter Oldenburg za 3KM, najjeftinije što sam igdje našla. Hoše zakon! 
-
Lounge Act
#36 Re: Maslac ili margarin u kolačima
ja uvijek kupujem ovaj margarin za kolace

meni ima lijep miris i nije skup, maslac ne kupujem iskljucivo zbog cijene

meni ima lijep miris i nije skup, maslac ne kupujem iskljucivo zbog cijene
-
BIONA
#37 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Samo da kazem da bi bilo najbolje da sto prije izbacite margarin iz upotrebe. Treba da znate da to uopste nije jestiva kategorija, prije nekada se korsitio iskljucivo u izradi svijeca
kazu da ga samo jedan atom karbona dijeli od plastike
i da ga mozete osaviti otvorenog i nikada nece ni pozeleniti niti ce ikakva buba da se zakaci na njega...zato dobro razmislite sta unosite u svoj organizam... 
-
sour cherry
#38 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Meni puter ima i ljepši okusBIONA wrote:Samo da kazem da bi bilo najbolje da sto prije izbacite margarin iz upotrebe. Treba da znate da to uopste nije jestiva kategorija, prije nekada se korsitio iskljucivo u izradi svijecakazu da ga samo jedan atom karbona dijeli od plastike
i da ga mozete osaviti otvorenog i nikada nece ni pozeleniti niti ce ikakva buba da se zakaci na njega...zato dobro razmislite sta unosite u svoj organizam...
-
Lounge Act
#39 Re: Maslac ili margarin u kolačima
jedan atom karbona koji ga dijeli od plastike puno znaci kao sto puno znaci jedan atom oksigena koji dijeli vodu od vodikovog peroksida
ne pusim, ne pijem i ne drogiram se, imam pravo da se "trujem" hranom
ne pusim, ne pijem i ne drogiram se, imam pravo da se "trujem" hranom
-
BIONA
#40 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Samo naprijed 
- Cholina_Lokica
#41 Re: Maslac ili margarin u kolačima
I dijamant dijeli jedan karbon da bude grafitBIONA wrote:Samo da kazem da bi bilo najbolje da sto prije izbacite margarin iz upotrebe. Treba da znate da to uopste nije jestiva kategorija, prije nekada se korsitio iskljucivo u izradi svijecakazu da ga samo jedan atom karbona dijeli od plastike
- mmiirreellaa
#42 Re: Maslac ili margarin u kolačima
sto bi moja baka rekla kolac bez putera, oraha i cokolade nije kolac
)) margarin ne koristim nikako
- 4zr4
#43 Re: Maslac ili margarin u kolačima
Ja koristim sta pise u receptu. Nisam bas neka kuharica