hrasno38 wrote:
Od svih ovih informacija dvije su nepobitne a to je da je Nikola ubica i dokazani cetnik te da su stanovnici Kozluka sa istim tim Nikolom sjedili zajedno zadnjih 15-tak godina u kafani i u miru i rahatluku provodili dane.
Ovo je jos jedan pokazatelj neznanja i distanciranosti nas koji ne dijelimo sudbinu povratnika. Kao mi ne bi sjedili sa dokazanim cetnicima u kafani.
Hajde ti @hrasno zaputi se u Kozluk, Medjedju, Kotor Varos, Janju, Bosansku Kostajnicu, Prijedor ili bilo koje mjesto gdje zive povratnici ili oni koji nisu ni odlazili od svojih kuca pa objasni lokalnim Srbima da ne dolaze u bosnjacke kafane. Oni dolaze namjerno i izbor povratnika je da sute i trpe ili zatvore kafane i sastaju se po kucama.
Znam eto jedan slucaj iz Bosanske Kostajnice, isto tako se dovuku, namjerno dodju da bi provocirali. Kad ih je jedan od Bosnjaka zamolio da napuste objekat, povukli su se uredno kao sto prilici tim hijenama a njega cekali pred njegovom kucom maskirani i namlatili ga kocevima (iako oficijelno se ne zna ko ga je pretukao). Rezultat je da su oni svoje postigli a taj koji je fasovao vise ne dolazi u svoje rodno mjesto vjerovatno da ne dodje u situaciju da bude ponukan na osvetu a tek tad bi mu bila igranka u "institucijama republike" (sjetimo se povratnika koji je ubio Srbina na svom kucnom pragu u Prijedoru, pa "se objesio" u zatvoru u Banja Luci).
Ja mogu reci da se divim tim ljudima koji su se usudili na povratak i da ja ne bih dozvolio sebi da mi dijete zivi medju tim hijenama za svo bogatsvo i sve ideale ovog svijeta. Njihova mjesta su prodana za slobodu Sarajeva i trebalo bi svi da se dosele u glavni grad. To je jedino pravedno.