Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo sutra

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fantom slobode

#151 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by fantom slobode »

nexo wrote:
DaysleepeR wrote:
laka wrote:Evo da ne palamudite bezze :D :

"Područje sadašnjeg Marindvora nekad se zvalo Zagorica. U osmanskom periodu taj dio je nazvan Šejh Magribijina mahala po osnivaču istoimene džamije koja je tu sagrađena.
Dolaskom Austro-Ugarske počela je nagla izgradnja Sarajeva, pa se javila i velika potreba za građevinskim materijalom. Jedan od prvih građevinskih poduzetnika bio je August Braun.

On se obogatio zahvaljujući tvornici cigle koju je sagradio na području današnjeg naselja Ciglane.-Pošto je imao lijepu ženu Mariju, koju je veoma volio, Braun je odlučio da u njenu čast napravi najveću i najljepšu palaču u Sarajevu. Otkupio je zemljište na području današnjeg Marindvora od dva brata Jevreja. Prema predaji, projekt palače napravio je poznati arhitekt Josip Vancaš, a u njegovoj izradi sudjelovao je i sam Braun – objašnjava arhitekt Mufid Garibija.

Gradnja palače završe a je 1912. godine. Zgrada u Secesijskom stilu sastoji se iz tri dijela. Ima podrum i četiri etaže, osam zavojitih stepenica te čak deset ulaza.-Prema ovoj palači čitav taj dio grada je prozvan Marijin dvor, a kasnije je taj načziv narod skratio, pa je ostao Marindvor. Sada su u njenom donjem dijelu smještene radnje, a na spratovima su stanovi. Iako izuzetno vrjedna, palača je danas zapostavljena, prije svega, zbog neugledne fasade koju bi trebalo obnoviti – dodaje Garibija."

M.A., Sarajevo, Dnevni Avaz, 24.09.2007. god.
ježim se od termina "narod" ja sam rekao da mi ne smeta izgovor, smeta mi kako se piše.

Ako je dvor bio od Marije, onda je dvor Marijin ili Marijin Dvor.

A nek narod govori kako mu je volja...

Ali svakako nam je pismenost katastrofa

Evo, ja predlazem da odbacimo Vukovo pravilo i usvojimo pravilo doticnog, tako da u buducnosti govorimo Marindvor, a pisemo Marijin Dvor.
U potpunosti se slazem sa tobom, samo da nas niko ne tjera da govorimo da cemo se naci na Marijinom Dvoru, da ne lomimo jezik, matere ti:)Neka, to cemo ostaviti za ove pismene koji su se valjda uvijek tu i nalazili.
barby02

Post by barby02 »

Pa ja bih vise voljela, kada me neko pita da kazem,da sam bila na Marijinom dvoru, al nisam :-) pa kazem bila na Marindvoru :-)
barby02

Post by barby02 »

Mozda uskoro budem na Marinom dvoru :? Sad mi nesto pade na um oko te Marije pok. joj dusi. . . sta mislite o "Marijin dvorska raja","Marijin dvorska dzamija","Marijin dvorski granap". . zeljeznicka stanica iza Marijinog dvora. . . :lol:
Last edited by barby02 on 04/10/2007 23:50, edited 1 time in total.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Inace Bosna i Hercegovina je jedna od najnezaduzenijih zemalja jugoistocne Evrope
Što je privreda razvijenija, to je zaduženija i obrnuto. Paradoksalno, ali je tako.
Hrvatska je duplo zaduženija od BiH, a USA je najzaduženija na svetu.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

enes-s wrote:
Inace Bosna i Hercegovina je jedna od najnezaduzenijih zemalja jugoistocne Evrope
Što je privreda razvijenija, to je zaduženija i obrnuto. Paradoksalno, ali je tako.
Hrvatska je duplo zaduženija od BiH, a USA je najzaduženija na svetu.
Tako i bi s Jugom prije raspada, sa dugom od 20milijardi dolara(tih para).
laka

Post by laka »

chuchumbamayumbe wrote:
karabaja-x wrote:a jebenhausen je nekad bio lebenhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Jebenhausen
Sa izrazito poznatom i popularnom Naguzimise Strasse!

hahahaha ne znam koji je veca legenda hahahahahaha
laka

Post by laka »

chuchumbamayumbe wrote:
karabaja-x wrote:a jebenhausen je nekad bio lebenhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Jebenhausen
Sa izrazito poznatom i popularnom Naguzimise Strasse!

hahahaha ne znam koji je veca legenda hahahahahaha
sulesavic

#158 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by sulesavic »

nexo wrote:
Evo, ja predlazem da odbacimo Vukovo pravilo i usvojimo pravilo doticnog, tako da u buducnosti govorimo Marindvor, a pisemo Marijin Dvor.
To nije Vukovo pravilo
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#159 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by mIRCerka »

sulesavic wrote:
nexo wrote:
To nije Vukovo pravilo
mozda je Zecovo, ipak je on arhitekta...
sulesavic

Post by sulesavic »

Image
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.[/quote]

prvo bold: extra, papci ne shvataju da je muzika prva umjetnost

drugo bold: nadam se da nisi u pravu, inače sam veoma ljut :x :x

što se tiče teme
marijin dvor će zaokružiti sliku modernog grada, barem sam ja tog mišljenja
meni ne smetaju džamije, crkve, sinagoge...ali ja mislim da im nije mjesto u centru grada, pored biznis centra i ostalih sadržaja
koliko ja znam, vjerski objekti se grade u velikim stambenim naseljima, a ne pored shoping centara i ostalih sadržaja
ali kao što kaže mIRCerka, ko mene pita

samo da se gradi po planu i da se poštuje urbanistički plan, ovo je grad
nije selo da ne treba urbanistički plan

malo off topic
kad se već govori o planiranju grada
prvo: na otoci se gradi 50metarski bazen koji će moći organizirati neko ozbiljnije takmičenje, a sad se javljaju oni iz opštine N.SA i ko fol nemaju pare za veći bazen, eto samo za 25m
što se još neke opštine ne uključe u taj projekat i neki sponzori i ne naprave 100m bazen i onda ćemo imati 2 bazena koji će moći oragnizirati ozbiljnije takmičenje, od 25m bazena nemaš ništa

drugo: razmišlja li iko o u našem gradu o dvorani, areni ili kako god, koja će imati više od 15.000 sjedišta, nije da je sada top1 projekat, ali nije loše
a znamo govoriti o organiziranju velikih sportskih takmičenja

nek ovi ljudi koji planiraju grad, posjete veće gradove evrope, pa nek skontaju gdje koja građevina pripada i gdje treba stajati (za putovanje će sigurno naći pare :-D )
i još nešto, zašto parlamentu nije obnovljena fasada, a unutra je kao u PLAZI, samo da se političari dobro osjećaju, zašto zgrada sa plavom staklenom fasadom nije još useljena, ne vidim da rade unutrašnjost, pa mislim da su je već završili, inače je li to opet naša posla, čitao sam da se ministarstva svađaju, ko će uzeti koje spratove, nije mi sve jasno
fasada zgrade u kojoj se nalazi "zavod za planiranje i razvoj(valjda se tako zove)KS je sva prljava, fasada, stakla...
zgrada pored presjedništva i njoj treba obnova, ali važno da su ispred nje skupa auta
Santos

Post by Santos »

Vratite nam Stelex na Marijin Dvor za ostalo me zalibo,hocu Stelex kakav trzni centar.Hocemo Rock.Zivio Rock,hocu negdje da drmam glavom dok svira Roken rol a ne da setam po trznom centru jebo vas trzni centar vise pa dokle.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Santos wrote:Vratite nam Stelex na Marijin Dvor za ostalo me zalibo,hocu Stelex kakav trzni centar.Hocemo Rock.Zivio Rock,hocu negdje da drmam glavom dok svira Roken rol a ne da setam po trznom centru jebo vas trzni centar vise pa dokle.
E ovaj prijedlog zdusno podrzavam.Steleks, ali sa boljim prozorima, wc-om.Studentski klub koji ce uvijek da zivi.Svakako je to zemlja fakulteta, onaj parking kod Vrbanje mosta.
Image
barby02

Post by barby02 »

Bravo ! I ja se slazem da nam vrate Stelex :-) :-) :-) :-) :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Umjetnik a wrote:[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.

što se tiče teme
meni ne smetaju džamije, crkve, sinagoge...ali ja mislim da im nije mjesto u centru grada, pored biznis centra i ostalih sadržaja
koliko ja znam, vjerski objekti se grade u velikim stambenim naseljima, a ne pored shoping centara i ostalih sadržaja

malo off topic
prvo: na otoci se gradi 50metarski bazen koji će moći organizirati neko ozbiljnije takmičenje, a sad se javljaju oni iz opštine N.SA i ko fol nemaju pare za veći bazen, eto samo za 25m
što se još neke opštine ne uključe u taj projekat i neki sponzori i ne naprave 100m bazen i onda ćemo imati 2 bazena koji će moći oragnizirati ozbiljnije takmičenje, od 25m bazena nemaš ništa

drugo: razmišlja li iko o u našem gradu o dvorani, areni ili kako god, koja će imati više od 15.000 sjedišta, nije da je sada top1 projekat, ali nije loše

nek ovi ljudi koji planiraju grad, posjete veće gradove evrope, pa nek skontaju gdje koja građevina pripada i gdje treba stajati (za putovanje će sigurno naći pare :-D )
i još nešto, zašto parlamentu nije obnovljena fasada, a unutra je kao u PLAZI, samo da se političari dobro osjećaju, zašto zgrada sa plavom staklenom fasadom nije još useljena, ne vidim da rade unutrašnjost, pa mislim da su je već završili, inače je li to opet naša posla, čitao sam da se ministarstva svađaju, ko će uzeti koje spratove, nije mi sve jasno
fasada zgrade u kojoj se nalazi "zavod za planiranje i razvoj(valjda se tako zove)KS je sva prljava, fasada, stakla...
zgrada pored presjedništva i njoj treba obnova, ali važno da su ispred nje skupa auta[/quote]

Ona staklena fasada jeste FASADA koliko god nedovrseno objekat izgledao...
meni je ogavno, al boze moj....
otvorenje je trebalo biti prvog jula, pa je zbog negativnog tehnickog prijema radova odgodjeno za 1 ili 2 avgust, i tad je semiha zavapila da je satorsko naselje ruglo, jer kako ce doci grci koji investirase milione u obnovu zgrade, a protest ispred zgrade traje....

sto su opet odgodili, bog zna.....
rockinfreakapotamus

#166 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by rockinfreakapotamus »

DaysleepeR wrote:
callmethebreeeze wrote:
DaysleepeR wrote: Munafike,

nije džamija problem, problem je turboislamski mentalitet i turboislam koji vlada.

E pa kod mene u naselju ima nekoliko džamija koje nisu pune ni za Ramazan jer raja posjećuju ove "trendi" džamije estagvirullah.

Još gore jer se najavljuje izgradnja džamije na platou Skenderije, pa sad ova, a eto jedne na Grbavici gdje je nekad bio dom Bosko Buha.

To je 3 džamije u 300 metara. I to je turboislam, estagvirullah.

A tebi selam, i sjeti se da je imati mjeru ono što krasi svakog pravog muslimana.
Ovo što se radi po gradu je pretjerivanje, a i tu riječ asociraj sa sunnetom Poslanika.

gdje ce graditi dzamiju na platou skenderije?!
Koliko sam ja shvatio, pored Natuzzi-a i to pazi hotel i džamija.

Veoma pametno
to je rekonstrukcija Skender-pašine džamije, koja je stajala na mjestu skenderije, ali je vremenom uništena da bi se svašta nešto izgradilo...
inače to je bila prva potkupolna džamija u BiH, dakle spomenik....
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.[/quote]

uuu ta koncertna dvorana, ako se ikad izgradi će da bude fenomenalna, podzemna nekakva, ludnica :D
a ars evi će se gradit isto, na onom usokm između hist muzeja i importane i ondje gdje su sad one zastave (tako bar urbanistički plan kaže)
in33sa

Post by in33sa »

I dok se vi svadjate, banda koja vodi ovu zemlju drma li drma.

Nebitno kojoj stranci pripadaju, kojem narodu, uopce nije bitno. Evo ga vrli SDP-ovac Dzevad Haznadar, preko veze dobija javne garaze u SDP opcinama, odnosno u opcinama gdje vladaju SDP nacelnici. Eto ga, nije iz mrske SDA ili iz redova ovih Harisovih bandita. Sve je to ista stoka lopovska.

Da se ispovracas.
in33sa

#169 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by in33sa »

rockinfreakapotamus wrote:
DaysleepeR wrote:
callmethebreeeze wrote:
gdje ce graditi dzamiju na platou skenderije?!
Koliko sam ja shvatio, pored Natuzzi-a i to pazi hotel i džamija.

Veoma pametno
to je rekonstrukcija Skender-pašine džamije, koja je stajala na mjestu skenderije, ali je vremenom uništena da bi se svašta nešto izgradilo...
inače to je bila prva potkupolna džamija u BiH, dakle spomenik....
A sta je na tom mjestu bilo prije dzamije, u vrijeme nase slave bogumilske Bosanske drzave???

Dzamija nije sigurno. A koliko se neki zaklinju u drzavu Bosansku, kraljeve i banove, nesto mi te zakletve ne idu zajedno sa dzamijama na svakom koraku.
Brisbane

#170 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su

Post by Brisbane »

A sta je na tom mjestu bilo prije dzamije, u vrijeme nase slave bogumilske Bosanske drzave???

Cuj, ti osnuj/restauriraj Bosansku crkvu, osnuj vjersku zajdnicu i trazi da dignes crkvu. Do tada :zzzz:
in33sa

Post by in33sa »

Pa necu ja restaurirati crkvu Bosansku, to ce valjda uraditi ovi veliki Bosnjaci, ovi sto se zaklinju u Kulin Bana i kralja Tvrtka.

Meni crkva ne treba, kao ni dzamija. Ima ih sasvim dovoljno (i previse)
Brisbane

Post by Brisbane »

Sto se tice mene ja planiram umirati samo kao Musliman. :D

Nacionalno bi trebalo biti sekundarno za svakoga Muslimana. Tipican primjer Turske slomise se ljudi prvo biti Turci, a nikada jadniji i ponizeniji nisu bili. Ali to je vec neka druga tema. :zzzz:
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:
Umjetnik a wrote:[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]Meni je najvažnije da je rečeno da će se graditi "Concert Hall". Mislim da je vrijeme da sarajlije dobiju jedan važan kulturni objekat ( a za neupućene želim da naglasim da je muzika dio kulture a ne dio iskazivanja tradicionalnih običaja kao što su razbijanje pivskih flaša od glavu i sl.).Bilo bi lijepo da se neko osvrne i na činjenicu da se muzej savremene umjetnosti (to je za one koji ne znaju u neposrenoj blizini Historijskog Muzeja) neće graditi jer je Importane Centar zauzeo prostor koji je predviđen za gradnju tog muzeja.

što se tiče teme

malo off topic

zgrada pored presjedništva i njoj treba obnova, ali važno da su ispred nje skupa auta

Ona staklena fasada jeste FASADA koliko god nedovrseno objekat izgledao...
otvorenje je trebalo biti prvog jula, pa je zbog negativnog tehnickog prijema radova odgodjeno za 1 ili 2 avgust, i tad je semiha zavapila da je satorsko naselje ruglo, jer kako ce doci grci koji investirase milione u obnovu zgrade, a protest ispred zgrade traje....

sto su opet odgodili, bog zna.....[/quote]

ne mislim na plavu veliku zagradu koju su grci napravili, nego onu pored nje
malu

ima li igdje slika kakva će izgledati koncertna dvorana
Skyfox

Post by Skyfox »

mIRCerka wrote: Ona staklena fasada jeste FASADA koliko god nedovrseno objekat izgledao...

sto su opet odgodili, bog zna.....
Kako mislis izgleda nedovrseno? Licni ukusi na stranu, ne izgleda mi kao da ce se jos nesto doradivati na njoj...

PS jucer prodjo' pored autobuskog kolodvora tamo kao da prave neki highway po americkim standardima - sve iskopano...
Skyfox

Post by Skyfox »

Nesto ovako

Image

mozda malo pretjera :D
Post Reply