Marginalizacija bosanskih Hrvata - hercegovačka hegemonija
-
Nancy Drew
-
ohz
_BosanaC wrote:@finta, nemoj molim te mjesati glupe bosancerose u ovo![]()
Radi se o Bosnjacima, Hrvatima i SrbimaOni vladaju drzavom kao konstitutivni, ostali nemaju prava ni na sta osim na kazne i poreze
![]()
Ali, bismillah, bice boljeNa onom svijetu
Tih presudnih godina(misli se na 1990,1991,1992) su bošnjaci bili uteg na vagi.
Mogli su birati da li će biti za slovensko-hrvatsko-šiptarsku koaliciju ili za srpsko-crnogorsku.
Da su se odlučili kojim slučajem za ovu prvu rata malte ne ne bi ni bilo.
Srbijanski agresor bi bio poražen preko Drine za čas.
Sad zamisliti vratiti se u 1990 gdje bosanski komunisti zajedno sa srpskim,crnogorskim i makedonskim pljeskaju kada slovenci napuštaju XII
kongres SKJ.
Kada NIjaz Duraković govori kako on 'ne razumije političku platformu slovenskih i hrvatskih komunista'.
Pa 1991 gdje Bošnjaci ne mrdaju malim prstom oko bilo kakve pomoći Hrvatskoj, ako ne vojno i ekonomski a ono barem politički, iako je vojni udar na Hrvatsku 1991 velikim dijelom bio baziran učešćem oko 30 000 bosanskohercegovačkih građana koji su aktivno na strani JNA učestvovali u agresiji na Hrvatsku.
Onda dolazi 1992 gdje nevjerovatnom brzinom Bošnjaci gube teritorije od Srba, padaju bez metka ispaljenog Brčko, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most, Doboj, Foča, Rogatica, Zvorik, Višegrad,Vlasenica, Bratunac i ostale desetine mjesta.
Tek kad se ovdje vidjelo o čemu je riječ, da je riječ o ovakvom raspletu:
Srbima 1/3 Hrvatske i 1/2 BiH
Bošnjacima 1/2 BIH
Hrvatima 2/3 Hrvatske
Hercegovcima k.... od ovce
onda je u Hercegovini u svibnju 1993 krenula intervencija u spriječavanju potpune podijele BiH na dva dijela.
Rat protiv Bošnjaka je trajao tamo do veljače 1994.
Znači oko 9 mjeseci.
Sa Srbima se tuklo 4 godine.
Ali ovdje se gudi kao da se bošnjacima tuklo 40 godina a sa srbima 2 mjeseca
-
_BosanaC
Tvoj odgovor, najblaze receno, nema ama bas nikakve veze s mojim postom.ohz wrote:_BosanaC wrote:@finta, nemoj molim te mjesati glupe bosancerose u ovo![]()
Radi se o Bosnjacima, Hrvatima i SrbimaOni vladaju drzavom kao konstitutivni, ostali nemaju prava ni na sta osim na kazne i poreze
![]()
Ali, bismillah, bice boljeNa onom svijetu
Tih presudnih godina(misli se na 1990,1991,1992) su bošnjaci bili uteg na vagi.
Mogli su birati da li će biti za slovensko-hrvatsko-šiptarsku koaliciju ili za srpsko-crnogorsku.
Da su se odlučili kojim slučajem za ovu prvu rata malte ne ne bi ni bilo.
Srbijanski agresor bi bio poražen preko Drine za čas.
Sad zamisliti vratiti se u 1990 gdje bosanski komunisti zajedno sa srpskim,crnogorskim i makedonskim pljeskaju kada slovenci napuštaju XII
kongres SKJ.
Kada NIjaz Duraković govori kako on 'ne razumije političku platformu slovenskih i hrvatskih komunista'.
Pa 1991 gdje Bošnjaci ne mrdaju malim prstom oko bilo kakve pomoći Hrvatskoj, ako ne vojno i ekonomski a ono barem politički, iako je vojni udar na Hrvatsku 1991 velikim dijelom bio baziran učešćem oko 30 000 bosanskohercegovačkih građana koji su aktivno na strani JNA učestvovali u agresiji na Hrvatsku.
Onda dolazi 1992 gdje nevjerovatnom brzinom Bošnjaci gube teritorije od Srba, padaju bez metka ispaljenog Brčko, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most, Doboj, Foča, Rogatica, Zvorik, Višegrad,Vlasenica, Bratunac i ostale desetine mjesta.
Tek kad se ovdje vidjelo o čemu je riječ, da je riječ o ovakvom raspletu:
Srbima 1/3 Hrvatske i 1/2 BiH
Bošnjacima 1/2 BIH
Hrvatima 2/3 Hrvatske
Hercegovcima k.... od ovce
onda je u Hercegovini u svibnju 1993 krenula intervencija u spriječavanju potpune podijele BiH na dva dijela.
Rat protiv Bošnjaka je trajao tamo do veljače 1994.
Znači oko 9 mjeseci.
Sa Srbima se tuklo 4 godine.
Ali ovdje se gudi kao da se bošnjacima tuklo 40 godina a sa srbima 2 mjeseca
-
FFK as Lucy01
Opet neko ugrozen
Po mom skromnom misljenju
, najugrozenija kategorija ljudi u drzavi Bosni i Hercegovini su ljudi....dok ostale "vrste" igraju corabake, evo vec 15 godina.
Po mom skromnom misljenju
-
ohz
_BosanaC wrote:
Tvoj odgovor, najblaze receno, nema ama bas nikakve veze s mojim postom.
Ma, ja nikakve veze, kao što ima veze hercegovačka hegemonija u Bosni i Hercegovini.
Jebote vidi nas Hercegovaca kako drmamo Federalnim, Republičkosrpskim i Bosanskohercegovačkim parlamentom
-
_BosanaC
Cek, samo da potvrdimo: pored ugrozenih Bosnjaka, Srba i Hrvata, sada su ugrozeni i Hercegovci?ohz wrote:_BosanaC wrote:
Ma, ja nikakve veze, kao što ima veze hercegovačka hegemonija u Bosni i Hercegovini.
Jebote vidi nas Hercegovaca kako drmamo Federalnim, Republičkosrpskim i Bosanskohercegovačkim parlamentom
-
ohz
Marco-x wrote:Nadam se da će netko jednom odgovarati za ovo stanje. Od 770.000 Hrvata, spalo na jedva 450.000 ili 12%.
Masa pogrešnih strateških odluka ključnih ljudi koji su vodili Hrvate, pogrešna politika, loša rješenja u BiH i katastrofalno stanje u istoj, sve je pomalo utjecalo na iseljavanje.
Nevjerojatno je da je prije rata većina BH Hrvata živjela u Bosni, a ostala ih je gore samo trećina prijeratnog broja.
Po ovome gore BiH sada ima 3,75 milijuna ljudi.
Da su katolici u BiH doživjeli katastrofu,istina.
KAo što je istina da je u BiH 800 000 muslimano što protjerano, što iseljeno,što izbjeglo ili što ubijeno u BIiH.
Isto tako oko 300 000 pravoslavaca je izbjeglo,iseljeno ili pobijeno.
Što čini gubitke BiH oko 1,4 milijuna(zajedno sa katolicima)
Tako da danas BiH ima stanovnika puno bliže cifri 3 milijuna.
Tako da je tih 12% relativna stvar
Tako što vi spominjete da je katolika u BiH danas 12% je propagandni potez u svrhu legaliziranja dvodijelne podjele BiH.
Jer kao BiH mogu dijeliti samo konstitutivni narodi
-
ohz
_BosanaC wrote:Cek, samo da potvrdimo: pored ugrozenih Bosnjaka, Srba i Hrvata, sada su ugrozeni i Hercegovci?ohz wrote:_BosanaC wrote:
Ugroženi su građani Bosne i građani Hercegovine suludim planovima o podjeli Bosne i Hercegovine na dva dijela: Republiku srpsku i onaj drugi dio koji se zove Federacija BiH a u stvarnosti se zna tko polaže pravo na taj dio.
Vjerujem da nema ekonomski politički slabije države u Europi od BiH sada. Zbog srpskih i bošnjačkih stremljenja ka stvaranju samo njihovih država na području BiH
-
klif
Smatram da bi BH Hrvati napravili uslugu i sebi i BiH kada bi se prestali tratirati kao dijaspora Hrvatske, te se zbilja iskreno založili za rješavanje svih problema u BiH, a ne samo hrvatskih.Marco-x wrote:Nadam se da će netko jednom odgovarati za ovo stanje. Od 770.000 Hrvata, spalo na jedva 450.000 ili 12%.
Masa pogrešnih strateških odluka ključnih ljudi koji su vodili Hrvate, pogrešna politika, loša rješenja u BiH i katastrofalno stanje u istoj, sve je pomalo utjecalo na iseljavanje.
Nevjerojatno je da je prije rata većina BH Hrvata živjela u Bosni, a ostala ih je gore samo trećina prijeratnog broja.
-
_BosanaC
U prevodu: ugrozeni su Hrvati u BiH zato sto nemaju ekskluzivno svoj dio BiH kao sto imaju Srbi RS i kao sto imaju Bosnjaci Pederaciju? De nemoj se igrati rijecima, reci konkretno sta te muci.ohz wrote:_BosanaC wrote:Cek, samo da potvrdimo: pored ugrozenih Bosnjaka, Srba i Hrvata, sada su ugrozeni i Hercegovci?ohz wrote:
Ugroženi su građani Bosne i građani Hercegovine suludim planovima o podjeli Bosne i Hercegovine na dva dijela: Republiku srpsku i onaj drugi dio koji se zove Federacija BiH a u stvarnosti se zna tko polaže pravo na taj dio.
Vjerujem da nema ekonomski politički slabije države u Europi od BiH sada. Zbog srpskih i bošnjačkih stremljenja ka stvaranju samo njihovih država na području BiH
-
ohz
_BosanaC wrote:
U prevodu: ugrozeni su Hrvati u BiH zato sto nemaju ekskluzivno svoj dio BiH kao sto imaju Srbi RS i kao sto imaju Bosnjaci Pederaciju? De nemoj se igrati rijecima, reci konkretno sta te muci.
Pa nije igra riječima.
Stvari su kristalno jasne.
Što se tiče potrošenog papira i postova Bošnjaci su svjetski rekorderi u patriotizmu.
Što se tiče stvarne djelatnosti prema stvaranju zajedničke države tu su izdajice kakve svijet nije vidio.
Pa su Srbima prepustili bez ispaljenog metka Prijedor (grad koji je mogao dati 20 brigada),Doboj (isto tako), Bijeljina (priča se da ju je zauzeo 50 arkanovaca), Foča, Zvornik, Rogatica, Bratunac, Vlasenica, Vogoščća, Iliđža,Ilijaš i da ne nabrajam pusta mjesta gdje su bošnjaci činili većinu.
Trubili su o tome kako treba Mostar ujediniti grad i onda kada su Hrvati predložili da se stvarno ujedini onda odbili ujedinjenje grada.
Toliko koliko je njima stalo o 'ujedinjenoj i građansko' BiH.
Bore se za ujedinjenje BiH tako što se bore za podijeljeni Mostar.
Zanimljivo. Maksimalno.
Zašto su to napravili.
Pa zato da bi se dobilo ono što se ima danas:
dvije policije
dvije televizije
dva pravosudna sustava
dva parlamenta(ima i zajednički parlament ali je podređen entiteskom gdje na svijetu apsolutno nemamo takav slučaj)
dva buđžeta
dva odvojena mirovinska sustava
Ukratko,cijeli sustav je dvojan. Podređen dvama narodima srbima i bošnjacima.
12 godina se ništa nije ni pomaknulo da se ukine RS.
Jedino su autom.tablice unificirane što je rs-ovcima u stvari dobro došlo da ih nitko ne maltretira jer .kud god negdje krenu moraju izaći sa teritorija RS-a.
Cijena ovome svemu je golema.
Građanin BiH može za svoju plaću kupiti najmanje mesa,najmanje benzina, najmanje mlijeka, najmanje minuta razg. na mobitelu, najviše mu plaća treba za kupiti novi auto, sve to zbog srpskog i bošnjačkog nauma o tome da imaju države na tlu BiH samo za sebe
-
ohz
bosmen wrote:Vec sam ti jednom odgovorio na jednoj drugoj temi ali da ne bude zabune kopiram:
vidis
ja licno i ako imam neki animozitet to je onda zbog takvih kao ti
Ono znas,
da ne bude zabune.
Suvisno je s tobom raspravljat uopste iliti uopce
A ti to shvati kao nedostatak argumenata
Nadam se da neces imati nista protiv ako uskoro postanes bosanac i dobijes mjesto boravka u Banovicima
Znači svatko tko iznosi neko mišljenje koje nije po volji administratora je baniran?
Je li se po toj logici i država misli tako praviti?
-
basta sljezove boje
iz raznih razloga ... tesko je generalizirati_BosanaC wrote:A zasto se iseljavaju?basta sljezove boje wrote:razlog marginalizacije je cinjenica da se Hrvati iseljavaju iz Bosne ili je i to taboo?
prvi razlog je vjerojatno politicka nestabilnost. U Bosni se Hrvati ne nalaze na etnicki kompaktnom prostoru tik uz granicu Hrvatske kao sto je to u Hercegovini vec su nekako izmedju Srba i Bosnjaka koji se i dalje svadjaju
drugi razlog su ekonomski problemi koji nastaju kao rezultat politicke nestabilnosti. U BiH slabo dolaze investicije zbog ogromne korupcije (da bi startao business moras platiti od carinika do ministra) i zbog nezainteresiranosti stanovnistva za bilo kakvom produkcijom
treci razlog je odnos drzavne uprave u nekim opcinama. U Sarajevu se tolerira ako obicni sluzbenik sa 3 razreda srednje maltretira i vrijedja gradjane koji placaju porez i plate tim istim sluzbenicima. Profesionalni kodeks ponasanja uopce ne postoji
mislim da je u principu najveci razlog politicka nestabilnost
-
ohz
bosmen wrote:Izvini ali nisam administrator.ohz wrote:bosmen wrote:Vec sam ti jednom odgovorio na jednoj drugoj temi ali da ne bude zabune kopiram:
vidis
ja licno i ako imam neki animozitet to je onda zbog takvih kao ti
Ono znas,
da ne bude zabune.
Suvisno je s tobom raspravljat uopste iliti uopce
A ti to shvati kao nedostatak argumenata
Nadam se da neces imati nista protiv ako uskoro postanes bosanac i dobijes mjesto boravka u Banovicima
Znači svatko tko iznosi neko mišljenje koje nije po volji administratora je baniran?
Je li se po toj logici i država misli tako praviti?
Samo kazem da me ne bi iznenadilo da zavrsis tamo.
Dok si ti negdje muda gladio ovdje su ljudi ginuli(izdajice kako ih ti nazivas)
Tvoj citat
Što se tiče potrošenog papira i postova Bošnjaci su svjetski rekorderi u patriotizmu.
Što se tiče stvarne djelatnosti prema stvaranju zajedničke države tu su izdajice kakve svijet nije vidio.
Ove stavove koje ja iznosim ti tako razmišljaju ljudi u Hercegovini.
Pošto vidim i ovdje zanimljive stavove o Hercegovcima.
Nije valjda da Bosanci mogu iznositi svoje stavove a Hercegovci ne mogu.
-
basta sljezove boje
poznanik, Hrvat, je poginuo braneci Sarajevo. Zena i sin su mu izbaceni iz stana i godinama su vodili borbu da se ponovo vrate u stan na koji imaju stanarsko pravo. Svakakvih uvreda i prijetnji su se naslusali od "privremenih stanara".klif wrote:Smatram da bi BH Hrvati napravili uslugu i sebi i BiH kada bi se prestali tratirati kao dijaspora Hrvatske, te se zbilja iskreno založili za rješavanje svih problema u BiH, a ne samo hrvatskih.Marco-x wrote:Nadam se da će netko jednom odgovarati za ovo stanje. Od 770.000 Hrvata, spalo na jedva 450.000 ili 12%.
-
basta sljezove boje
prije ce biti obratnoohz wrote: Ove stavove koje ja iznosim ti tako razmišljaju ljudi u Hercegovini.
Nije valjda da Bosanci mogu iznositi svoje stavove a Hercegovci ne mogu.
pogledaj timove jacih politickih stranaka u BiH sa hrvatskim predznakom - u Predsjednistvima sjede iskljucivo Hercegovci. HDZ - komplet Hercegovci osim nekoliko oridjinala-marioneta iz srednje Bosne tipa Ivo Miro Jovic. Drugi HDZ - Ljubic i Raguz - jopet Ercegovci. U Sarajevu su na izbornim listama bili iskljucivo anonimusi Ankica Lipovaca, Neda Pozderac, ... za koje niko nigdje nije cuo, pa su Hrvati glasali za gradjanske stranke za cije predstavnike su culi. Razumijem da demografski razvoj ide u prilog Hercegovcima, ali trebali bi malo pogledati i na sjever
-
ohz
Pa mogao bi malo sjever pogledati na Hercegovinu.basta sljezove boje wrote:prije ce biti obratnoohz wrote: Ove stavove koje ja iznosim ti tako razmišljaju ljudi u Hercegovini.
Nije valjda da Bosanci mogu iznositi svoje stavove a Hercegovci ne mogu.![]()
pogledaj timove jacih politickih stranaka u BiH sa hrvatskim predznakom - u Predsjednistvima sjede iskljucivo Hercegovci. HDZ - komplet Hercegovci osim nekoliko oridjinala-marioneta iz srednje Bosne tipa Ivo Miro Jovic. Drugi HDZ - Ljubic i Raguz - jopet Ercegovci. U Sarajevu su na izbornim listama bili iskljucivo anonimusi Ankica Lipovaca, Neda Pozderac, ... za koje niko nigdje nije cuo, pa su Hrvati glasali za gradjanske stranke za cije predstavnike su culi. Razumijem da demografski razvoj ide u prilog Hercegovcima, ali trebali bi malo pogledati i na sjever
Dok se pravi autocesta sarajevo-zenica i piči dalje prema doboju u Mostaru se ne može napraviti ni najobičnija magistralna zaobilaznica.
70% proračuna federacije se troši na tkz šehide i ranjene (gdje je ogroman broj lažnih) umjesto na privredne stvari kao što je rečena zaobilaznica
-
ohz
Ne govorim o žrtvama.bosmen wrote:
Mislim da si postao krajnje drzak i bezobrazan u svojim konstatacijama.
Neko ko ne postuje zrtve,ma kakve i cije one bile, mislim da je klasicni idiot i nema pravo nikome prodavat muda pod bubrege.
Onome tko je izgubio i mali prst naklon do poda.
Govorim o ogromnom broju lažnih invalida.
I govorim o tome kako ne može napredovati zajednica kao što je federacija BIH kojoj se 70% troši samo na te svrhe.
To hoću reći
-
basta sljezove boje
otkud ti iz Hercegovine mozes znati jesu li lazni ili nisu? Zanima me metodologijaohz wrote:Ne govorim o žrtvama.bosmen wrote:
Mislim da si postao krajnje drzak i bezobrazan u svojim konstatacijama.
Neko ko ne postuje zrtve,ma kakve i cije one bile, mislim da je klasicni idiot i nema pravo nikome prodavat muda pod bubrege.
Onome tko je izgubio i mali prst naklon do poda.
Govorim o ogromnom broju lažnih invalida.
I govorim o tome kako ne može napredovati zajednica kao što je federacija BIH kojoj se 70% troši samo na te svrhe.
To hoću reći
-
ohz
U ovome tvom pitanju i leži suština problema.basta sljezove boje wrote:
otkud ti iz Hercegovine mozes znati jesu li lazni ili nisu? Zanima me metodologija
'Kako mi iz Hercegovine možemo znati'.
Znači mi iz Hercegovine ne treba da se javljamo jer ništa ne znamo i ne treba da znamo
Hoće se reći 'Što vi iz Hercegovine imate išta da se pačate,, šuti i radi'
-
basta sljezove boje
mislio si na ljude u Bosni? U principu ne mozes reci da je neko "lazan" ni kada ga vidis. Dovoljno je da ima PTSP koji nije manifestan, pa da covjek nije radno sposoban. Ta socijala je poprilicno mala, ne znam je li ljudi od toga uopce mogu prezivljavati i glupo je oko toga se prepirat.ohz wrote:U ovome tvom pitanju i leži suština problema.basta sljezove boje wrote:
otkud ti iz Hercegovine mozes znati jesu li lazni ili nisu? Zanima me metodologija
'Kako mi iz Hercegovine možemo znati'.
Znači mi iz Hercegovine ne treba da se javljamo jer ništa ne znamo i ne treba da znamo
Hoće se reći 'Što vi iz Hercegovine imate išta da se pačate,, šuti i radi'
sto se tice puteva, jasno je da je prioritet povezivanje glavnog grada sa EU. Obzirom na veliki broj hercegovackih tajkuna i u BiH, i u Hrvatskoj, i u Njemackoj, mogli bi i sami financirati jedan putic oko Mostara
-
ohz
bosmen wrote: Da invalidi Bosnjaci trose 70 % budzeta,bar se tako da iz tvog postiranja zakljuciti, i trebalo bi od tih para graditi Hercegovinu dok hrvatski invalidi imaju daleko veca primanja iz Hrvatske.
Opet se sve vraca na tu vasu hegemoniju.
U tom i jeste poenta
Pod plastom ugrozenosti spremni ste i na to
Pa s obzirom da u buđžet FBIH svi uplaćuju novce onda bi svi imali pravo znati kako se taj novac troši.
Opet ponavljam, nema pomicaja naprijed dok 70% buđžeta se troši samo na taj način(a gdje su još druge socijalne skupine).
Da li ima negdje podatak koliko ima korisnika primanja vojnih mirovina i naknada?
Nitko živ ne zna ni koliko ih je ni koja se tu sredstva troše
-
ohz
Kada bude onaj iz Pala, Doboja, BAnjaluke, Nevesinja plaćao u Sarajevu pretpaltu onda ću i ja.basta sljezove boje wrote:ohz, placas li TV pretplatu?
Zbilja ne vidim smisla da on Sarajevu ne plaća a da ja plaćam.
Ponavljam, kad on počne plaćati onda ću i ja.
Tko su oni da ne moraju plaćati sarajevu a da ja moram