Maoča Gornja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
izvor

#151 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

@shalaedin
Brate,ili me ne shvatas, ili nesto drugo, ja neznam.Vehabizam kao pokret i kao ucenje (ciji utemeljitelj je Muhammed ibn Abdulvehab) nista dobrog, ili je to dobro minorno, nije donio muslimanima nigdje pa nece ni ovdje u Bosnu. Jednostavno brate, to je previse kruto tumacenje islamskih propisa. POgotovo za ove nase prostore. I nemoj mijesati ove nase dervise, a ni dobre nase Bosnje, koji idu na Ajvatovicu.
shalaedin

#152 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

madner wrote:Da napomenem da to ne smatram naukom. :D
Teologija je polje za sebe, postujem, ali nema veze sa onim sto se smatra naukom. Masinstvo, medicina itd...

I logicno je da nece naci posao kad imamo hiperprodukciju domacih ustanova. Previse ljudi studira, a premalo je radnih mjesta.
Da taj sto sam ga naveo nije zavrsio to, ali ima i drugih primjera... njega sam naveo zato sto sam htio da ukazem na svijetle i tamne strane medija i ophodjenja prema ovim ljudima. Imas mnostvo momaka i dijevojaka koji su zavrsili fakultete od FIN-a, FPN-a, Medicine, te nekih pravaca na Filozofskom fakultetu i jos tonu drugih fakulteta. Sreo sam momka koji je pravnik, okrenuo se dobrotvornom radu jer nije nasao posao u bransi. Ima svoj klub borilackih vjestina. Na televiziji je bio par puta prikazivan u kontekstu vehabije koji je posao u Ceceniju i tako dalje. Medjutim taj momak ce zbog brade i zelje da pomogne bratu u nevolji ovdje biti prikazan kao neko zlonamjeran, ali kada ga sretnete njegovo ponasanje vam promjeni tu jedinstvenu sliku koju su mediji o njemu izgradili.
madner

#153 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

Znam i ja par momaka, upisali su fakultet kako bi se uclanili u udruzenje studenata i preuzeli tu funkciju u cilju konvertovanja drugih studenata na vehabizam.
To mi je sve, samo ne svijetli primjer.

Naravno da ima izuzetaka, ali pravilo je malo drugacije.
amrica

#154 Re: Maoča Gornja

Post by amrica »

A koliko ima nezaposlenih dipl. pravnika i ekonomista... na birou i koliko ih ne radi u struci za koju su se skolovali, pa niko frku ne diže.
shalaedin

#155 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

izvor wrote:@shalaedin
Brate,ili me ne shvatas, ili nesto drugo, ja neznam.Vehabizam kao pokret i kao ucenje (ciji utemeljitelj je Muhammed ibn Abdulvehab) nista dobrog, ili je to dobro minorno, nije donio muslimanima nigdje pa nece ni ovdje u Bosnu. Jednostavno brate, to je previse kruto tumacenje islamskih propisa. POgotovo za ove nase prostore. I nemoj mijesati ove nase dervise, a ni dobre nase Bosnje, koji idu na Ajvatovicu.
Nemjesam ja te stvari vec ukazujem na potrebu raznolikosti i potrebu medjusobne tolerancije. Tako je lako prihvatiti nekoga ciji su mozda pucali po sarajevu i cije su ideje djelili i oni sami, ali je tesko prihvatiti vehabije ili mudzahedine koji su dali zivot kada su pomagali nas u nevolji. To je mozda kruto tumacenje, ali makar nije izvitopereno. Sustina je ista. Razlike su minorne i obicno u formi.

Sto se tice utemenitelja i onoga koga je podrzao mogu pricati dosta. Muhammed ibn Abdulvehab bio je covjek koji je svoje znanje sticao iz knjiga ibn Tejmije i ibn Dzevzije. Prvi protivnik ne istomisljenik bio mu je otac koji je u to doba bio jedan od cijenjenih alima i imama. Na svome putu bio je obiljezeni pojedinac koji je lutao od doline do doline kako bi ljude vratio svome korijenu tj. Islamu onakvim kakav on jest u svojoj sustini. Medju arapima tada su bile rasirene pojave koje su bile suprotne Islamu tj. dolazilo se na kaburove mrtvih i od njih se trazilo posredstvo kod Allaha, nerijetko se i klanjalo na istim. A Islam nije vjera posrijednistva. U islamu se obozava i robuje samo Allahu. Muhammed ibn Abdulvehab je znao to i nastojao se boriti protiv toga. Poslje je doslo sto je doslo. Precesti plemenski ratovi i lose stanje muslimana arapskog poluostrva nije uticalo na njega da promjeni svoj tok. Nastavio je svoj put. Njegovo ucenje je dalo plod u dolini Darijah, tom dolinom je gospodario Muhammed ibn Saud. Pod zastitom Al Sauda rasirilo se ucenje i Muhammeda ibn Abdulvehaba. Prvo su usli u sukob sa lokalnim plemenima, pa onda kada su smogli snage i protiv Osmanske vlasti. Medjutim tada je Osmansko carstvo bilo na rubu propasti i cesta su bila previranja u kompletnom hilafetu. Prva saudijska drzava nije dugo trajala, ali druga traje do danas. Od tada pa do danas traju trzavice izmedju turske i saudije. Prije bih rekao da je porodica Al Saud iskoristila njegovo tumacenje Islama kako bi zagospodarila arapskim poluostrvom. Danas ta vlast ima svoje neistomisljenike i opstaje zahvaljujuci medijskoj manipulaciji. A ne vehabijskom ucenju jer je ono u mnogo cemu protivno onome sto je Saudijska drzava danas. Upravo su tkz. vehabije najveci kriticari nasljedne vlasti i taguta (vlastodrzaca).
Najpoznatija knjiga ovog autora je Kitabul Tewhid ili Knjiga Tewhida. Knjiga govori o Allahovoj jednoci i sta covjeka covjeka cini vjernikom a sta ne. Potrkijepljena je dokazima iz Kur`ana i Sunneta i smatra se jednom od autenticnijih knjiga islamskog stvaralasta i tumacenja, a on jednim od kontroverznijih islamskih autora ujedno i priznatim medju islamskom ulemom. On sebe nije nazivao vehabijom, vec muslimanom. E sada ti mogu reci da ima ljudi koji mi zovemo vehabijama, a da nijedno njegovo dijelo nisu procitali niti ijednog stvarnog istomisljenika da su sreli. Cije je znanje plitko o njemu i njegovom pokretu.

To sto sam pomjesao nase dobre bosnjake i one koji to nisu, jeste zato sto sam zelio da ukazem da je novotarija prisutna i kod jednih i drugih jer danasnji islam od zemlje do zemlje dobija neku drugu sliku. O tome ja govorim. Govorim o nacionalizaciji vjere, ona nije objavljena narodu vec narodima, u svome korijenu je ista nepromjenljiva i spoznaje se znanjem. O tome govorim a ne o pukom slijedjenju pradjedova i nekih obicaja koji nemaju utemeljenje. Vjernik treba objasnjenje za ono sto radi, njegova praksa mora biti utemeljena, kakva je praksa o kojoj dokaza nema o tome govorim. Mnoge vehabije ti mogu dati odgovor na neko pitanje, ali mnogi ne... i sto je tako sa nekim drugim vjernicima tradicionalistima. Islam u svome korijenu nije imao meshebe, nije imao podjele na sije i sunije, nije imao sekte to je doslo sve poslje kada je nestalo znanja. Kulminiralo je sa raspadom zadnjeg hilafeta, tada se vidjela razdjeljenost muslimana medju sobom, njihova volja da jezike i ruke okrenu jedno drugome i sukobe se. Niko nije vidio prioritetnost jedinstva i ocuvanja osnovne poruke Islama to jest rijeci La ilahe ilallah muhammedu resullah. Kada se najvise drzalo do znanja i vjere tada je i bilo najbolje stanje muslimana. Kada su se muslimani prestali brinuti o svojoj vjeri i mjenjati je necim sto malo vrijedi doslo je svodjenje racuna i podjele. Kaze Allah: "Stanje jednog naroda nece biti promjenjeno sve dok se i oni sami ne promjene". Mi smo se promjenili i zato nam je stanje takvo kakvo jest.
shalaedin

#156 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

madner wrote:Znam i ja par momaka, upisali su fakultet kako bi se uclanili u udruzenje studenata i preuzeli tu funkciju u cilju konvertovanja drugih studenata na vehabizam.

Gdje se to radi da upisem i ja fakultet... treba me konvertovati u pvf format tj. pro vehabijski format. :) Daju li pinke ti konvertori :) sile li mozda ljude? :)

Pa mogu li ja kako promjeniti tvoju svijest ? Nemogu ni da te silim. Ali znanje moze... fino care imas primjedbe o istim sjednes i procitas nesto o njima. Ako imas nepoznanicu o necemu, fino sjednes i procitas o tome. I tako razbijes nametnuti stereotip o necemu. Tako i ti mozes razbiti tako stereotip o njima. Jednostavno je etiketirati ljude kojih se bojimo, ali tesko ih je upoznati sa svim njihovim manama i vrlinama. O Mioci znam malo, ali ko zna mozda me jednom put nanese put Brckog i maksuzije svratim i do njih da vidim kakvi su to ljudi. Ujedaju li, jesu li prijetnja ili nisu. Da li su cudni ili kakvi vec.
madner

#157 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

shalaedin wrote:
madner wrote:Znam i ja par momaka, upisali su fakultet kako bi se uclanili u udruzenje studenata i preuzeli tu funkciju u cilju konvertovanja drugih studenata na vehabizam.

Gdje se to radi da upisem i ja fakultet... treba me konvertovati u pvf format tj. pro vehabijski format. :) Daju li pinke ti konvertori :) sile li mozda ljude? :)

Pa mogu li ja kako promjeniti tvoju svijest ? Nemogu ni da te silim. Ali znanje moze... fino care imas primjedbe o istim sjednes i procitas nesto o njima. Ako imas nepoznanicu o necemu, fino sjednes i procitas o tome. I tako razbijes nametnuti stereotip o necemu. Tako i ti mozes razbiti tako stereotip o njima. Jednostavno je etiketirati ljude kojih se bojimo, ali tesko ih je upoznati sa svim njihovim manama i vrlinama. O Mioci znam malo, ali ko zna mozda me jednom put nanese put Brckog i maksuzije svratim i do njih da vidim kakvi su to ljudi. Ujedaju li, jesu li prijetnja ili nisu. Da li su cudni ili kakvi vec.
Pa ti meni navodis svijetli primjer osvjetljenog vehabije koji ima centar za borilacke vjestine i pokusava pomoci braci u svijetu, pa reko da i ja navedem svoj primjer.

Sjedio, pricao, stereotipovi su jos i dobri kakvi su vecina. Jer nekim cudom na medijima su uglavnom napredni modeli koji se znaju artikulisati.
Uzivo nisam vidio puno gore primjere ispranih mozgova, koji opste nemaju svoj stav.
Bosanac sa dna kace

#158 Re: Maoča Gornja

Post by Bosanac sa dna kace »

shalaedin wrote: Generalno biti musliman je danas postala prijetnja u BiH-a.
evo ga, tacno 100%, to nam kazu i iz nase policije...ja sam vec odavno pripremio polumjesec i zvijezdu na zelenoj traci...
Ministar policije RS-a Stanislav Čađo optužio je danas ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da minimalizuje i ignoriše problem terorizma u BiH i da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo.
On smatra i da je „u zabludi svako ko ignoriše pitanje terorizma u BiH, čak i kao potencijalnu opasnost, jer događaji iz prošlosti i oni u Mumbaiju, bez obzira na to što su geografski udaljeni od BiH, govore da ignorisanje takvog pitanja može da proizvede ogromne probleme“.
Tvrdi i da je neodgovorno ignorirati terorizam, u najmanju ruku, kao prijetnju, „kao što to čini ministar Sadović koji izjavljuje da terorizam ne postoji kao problem u BiH“.

"Žalosno je da kod nekih ljudi i agencija još ne sazrijeva svijest o opasnosti od terorizma“ rekao je Čađo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Entitetski ministar policije je još naveo i da „MUP raspolaže određenim saznanjima i aktivnostima koje se tiču nekih pojedinaca i terorističkih grupa“ i tome "posvećuje ozbiljnu pažnju".

"Cilj možemo postići samo ako razmjenjujemo informacije i organizujemo aktivnosti sa svim sigurnosnim subjektima u regionu i to činimo“, kaže ministar Čađo.

Čađo je naveo i da intenzivno rade na tom pitanju i sarađuje sa svim sigurnosnim agencijama koje su spremne da sarađuju na otklanjanju te opasnosti.

Poručio je i da je BiH prostor opterećen i prošlošću i odnosima koji su umnogome determinirani iz ranijih vremena.

"Ali i danas svi čiji se posao dotiče ovog problema moraju da imaju određeni nivo senzibiliteta. Činjenica je da smo u skoroj prošlosti u BiH identifikovali lica, grupe i organizacije koje su na određeni način bile u vezi s nekim terorističkim grupama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

On je još kazao i da MUP RS-a nije učestvovao u pretresu kuće u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karadžić, a koji su obavili pripadnici NATO-ovih snaga u BiH u ranim jutarnjim satima, ističući da je o akciji „saznao iz medija“.

Odbio je da komentarišući izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS.

Na pitanje da li ima novih detalja u vezi s potragom za Željkom Milovanovićem, osumnjičenim za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića i šefa marketinga Nike Franjića, rekao da može svaki dan da ponavlja isti odgovor, koji je jučer dao direktor policije RS-a Uroš Pena, a to je da je u toku lociranje Milovanovića i da se on najvjerovatnije nalazi u RS-u te da je policija do sada, na osnovu dobijenih informacija, provjerila petnaestak lokacija.

(FENA)
Bosanac sa dna kace

#159 Re: Maoča Gornja

i sta predlazes da ucinimo sa tzv. vhbijama u BiH??? da iz pozatvaramo u koncentracione logore? :shock: :?
shalaedin

#160 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

madner wrote:
shalaedin wrote:

Pa ti meni navodis svijetli primjer osvjetljenog vehabije koji ima centar za borilacke vjestine i pokusava pomoci braci u svijetu, pa reko da i ja navedem svoj primjer.

Sjedio, pricao, stereotipovi su jos i dobri kakvi su vecina. Jer nekim cudom na medijima su uglavnom napredni modeli koji se znaju artikulisati.
Uzivo nisam vidio puno gore primjere ispranih mozgova, koji opste nemaju svoj stav.
Moja namjera je da ih nedjelim muslimane... meni nesmeta da neko nosi bradu do poda, a ako hoce pantalone do jaja da skrati i da nosa sorc kakav utegnuti,nek radi radi za sebe, ljude gledam prema dijelima a ne po izgledu i stavu. Oboje se mjenja vremenom. Razloga za promjenu je mnogo. Sa svakim saznanjem i novijim iskustvom covjek mjenja svoj stav. Isprana je nasa svakodnevnica inace nebi imali ovakav kolektivitet kakav imamo prepun mana. Kod nas je mana pozeljnija nego vrlina, prioriteti su se izmjesali... prema tome ni neciji stav koji dijeli ljude na ove ili one me ne cudi. Podsjeticu te da Islam nije ponikao u BiH-a pa da je to pravo samo bosanskih muslimana, kao sto to nije pravo ni jednog vehabije to je pravo koje pripada covjecanstvu i zato nemas pravo da ti sudis nekome drugom i budes kadija i da govoris ko ima, a ko nema stav. Oni da nemaju stav nebi bili u medijima uopste i nebi na sebe uspjeli skrenuti paznju. Tih ljudi ima svugdje u svakoj zemlji, ali tamo ih nenazivaju tako. Ako ikada podzes na Hadz, razlike i podjele koje imas pasce u vodu, kada vidis da ima toliko razlika medju muslimanima a osjecaju se dijelom istog tijela tj. ove divne vjere i ti ces promjeniti svoj stav koji si izgradio kroz nametnuti medijski stereotip. Poslje ces nauciti da volis i cijenis covjeka onako kako i treba kroz njegova dijela, a ne po rijecima njegovim ili onih koji su o njemu nesto dobro ili lose rekli.

Pa ti meni slobodno reci sta ti je zasmetalo kod tih ispranih glava s kojima si sjedio i pricao... sta je problem da ti tako omalovazavas neciji stav da mozes reci da ga nema?
shalaedin

#161 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

Bosanac sa dna kace wrote:
i sta predlazes da ucinimo sa tzv. vhbijama u BiH??? da iz pozatvaramo u koncentracione logore? :shock: :?
Ma neki bi ih voljeli vidjeti tu njih, a i druge muslimane... a zamisli jos bruke kada bi jedne druge tako i poceli zatvarati, koji bi to jad i cemer bio.
Sav taj strah je proistekao iz nepoznanice, neopravdan je, nedo bog kada bi generalizovali stvari onda bi svi mi bili losi radi pojedinaca... medju svima ima radikala pa i medju njima, a vala i medju nama. Ali ne znam zasto se samo u slucaju njih potencira neka kolektivna krivnja ispred neke pojedinacne. Ako su nam razliciti stavovi po nekim vjerskim pitanjima, nemoramo radi toga da kopamo oci jedno drugome. Muslimane nikada nisam dijelio. Jasna je crta izmedju onih koji vjeruju i nevjeruju. Prema tome da bi se pricalo uopste o ovim razlikama treba se nesto i znati o tome. Pretpostavke su jedno, Istina je sa svim druga. Najgora je istina koja se gradi na pretpostavkama. Valja je kao takvu dokazati. Zato se na znanju treba potencirati. Znanje razbija stereotipove.
Bosanac sa dna kace

#162 Re: Maoča Gornja

...mnogi kad bi dosli do Stambola ''zgrazavali'' bi se nad cinjenicom kolko ''vhbija'' ima ovdje.... :run:
izvor

#163 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

Naravno da ne. Ima svako pravo da razmislja kako hoce, pa taman to bilo i naopako. A vehabijsko ucenje je naopako. Nemam nista licno protiv tih ljudi. Ali mislim da nasa IZ je trebala, i idalje treba poraditi na tome da se to ucenje ne siri medju nasom omladinom. Takav nacin i takvo shvatanje islamskih propisa je katastrofalno i nanijelo je dosta stete muslimanima u svijetu, a pomoglo onima koji bi najradije da muslimane izbrisu s lica zemlje. Ja licno jesam za jedinstvo muslimana, ali oni nisu, jer svako malo proglasavaju ljude muslimane nevjernicima zbog sitnica ili zbog toga sto ne tumace islamske propise kao oni.
Shalaedine brate, bolje bi bilo za nas da ti mudzahedini nisu ni dolazili u Bosnu. A za to je kriva i nasa vlast koja im je dopustila da dodju. Nemoj samo reci da nije bilo mudzahedina, ne bi se Bosna ni odbranila! Samo su nam stetu nanijeli. Sto tokom rata sto poslije.
P.S. To sto nekakav ministar iz RSa prica, zlonamjerno, protiv vehabija, nesmije nam biti alibi da mi okrecemo glavu od istine. Vise vehabije odgovaraju tom ministru i politici koju zagovaraju njegovi mentori, nego Bosnjacima, i jednistvenoj BiH, uopšte. Neprijatelji muslimana, a i BiH, bi najradije da se svi mi muslimani pšozatvaramo u nekakve G.Maoce, pustimo brade, potkratimo pantalone, stavimo burke zenama, zabranimo skolovanje zenskoj djeci, pobacamo TV prijemnike iz kuca, i tako slusamo predavanja nasih sejhova, koji sve one koji ne misle kao oni proglasavaju nevjernicima ili murtedima......
izvor

#164 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

I jos jedna stvar; da su nase dede shvatale Islam kako ga vehabije i njihova ulema danas shvata i tumaci propise, i donekle, da nije bilo nasih dobrih dervisa, svi bi mi sad bili sa BsDK u Stambolu. ili nas nebi ni bilo.
callmethebreeeze

#165 Re: Maoča Gornja

Post by callmethebreeeze »

moze li meni neko objasniti sta se podrazumijeva pod "jedinstvom" muslimana? u sklopu jedne porodice nije moguce usaglasiti stavove, a kamoli da nekome podje za rukom da bosance, indonezane, kineze, saudijce i americke muslimane ujedini... to je jos samo jedna u nizu utopija koja mice fokus sa stvarnih problema islamskog svijeta, prvenstveno mislim na arapski svijet, a po mom skromnom misljenju njihov glavni problem je nedostatak demokratije, sloboda uopste, i manjak obrazovanja. kakvo crno ujedinjenje, to bi jedino bilo moguce da jedna grupa preuzme primat i druge vise manje prisili, kao sto je slucaj bio u avganistanu i kao sto je danas u saudiji, a to ne bih pozelio ni najcrnjem neprijatelju.

p.s samo da dodam, tj preduhitrim eventualne odgovore u stilu "islam je jedan, kuran i sunet su jasni". u pravo u tome i jeste kvaka sto su i kuran i sunet toliko elasticni i podlozni raznoraznim tumacenjima pa danas imamo bosanski islam, talibane, sufije u pakistanu koje puse hashish, napredne muslimane poput amine vadud koja predvodi i muski dzemat, tako dalje. i svi ti ljudi, vjerovatno, nalaze podlogu za svoje stavove u svetim spisima sto samo pokazuje kako su razlicita tumacenja i te kako moguca.
Last edited by callmethebreeeze on 24/12/2008 12:34, edited 2 times in total.
madner

#166 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

shalaedin wrote:
madner wrote:
shalaedin wrote: Gdje se to radi da upisem i ja fakultet... treba me konvertovati u pvf format tj. pro vehabijski format. :) Daju li pinke ti konvertori :) sile li mozda ljude? :)

Moja namjera je da ih nedjelim muslimane... meni nesmeta da neko nosi bradu do poda, a ako hoce pantalone do jaja da skrati i da nosa sorc kakav utegnuti,nek radi radi za sebe, ljude gledam prema dijelima a ne po izgledu i stavu. Oboje se mjenja vremenom. Razloga za promjenu je mnogo. Sa svakim saznanjem i novijim iskustvom covjek mjenja svoj stav. Isprana je nasa svakodnevnica inace nebi imali ovakav kolektivitet kakav imamo prepun mana. Kod nas je mana pozeljnija nego vrlina, prioriteti su se izmjesali... prema tome ni neciji stav koji dijeli ljude na ove ili one me ne cudi. Podsjeticu te da Islam nije ponikao u BiH-a pa da je to pravo samo bosanskih muslimana, kao sto to nije pravo ni jednog vehabije to je pravo koje pripada covjecanstvu i zato nemas pravo da ti sudis nekome drugom i budes kadija i da govoris ko ima, a ko nema stav. Oni da nemaju stav nebi bili u medijima uopste i nebi na sebe uspjeli skrenuti paznju. Tih ljudi ima svugdje u svakoj zemlji, ali tamo ih nenazivaju tako. Ako ikada podzes na Hadz, razlike i podjele koje imas pasce u vodu, kada vidis da ima toliko razlika medju muslimanima a osjecaju se dijelom istog tijela tj. ove divne vjere i ti ces promjeniti svoj stav koji si izgradio kroz nametnuti medijski stereotip. Poslje ces nauciti da volis i cijenis covjeka onako kako i treba kroz njegova dijela, a ne po rijecima njegovim ili onih koji su o njemu nesto dobro ili lose rekli.

Pa ti meni slobodno reci sta ti je zasmetalo kod tih ispranih glava s kojima si sjedio i pricao... sta je problem da ti tako omalovazavas neciji stav da mozes reci da ga nema?
Zamjeravam im nemogucnost argumentiranja, svatanaj i sinteze tudjeg stava i artikulisanja kontra argumenta.
Ili narodski receno:
Odgovor na pitanje: Zasto? Je previse cesto: Zato sto je X rekao tako i Y prenjeo a moj prijatelj Z meni objasnio da je to mjerodavno. I da to treba prihvatiti tako. To je cista demagogija.

Koja dijela vehabijskog pokreta govore da je rijec o necemu pozitivnom? Zar im jedna od prvih radnji kad su dosli na vlast nije bilo unistavanje mezarja poslanikove zene?
Zasto ih svrstati u pozitivne pojave?
madner

#167 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

callmethebreeeze wrote:moze li meni neko objasniti sta se podrazumijeva pod "jedinstvom" muslimana? u sklopu jedne porodice nije moguce usaglasiti stavove, a kamoli da nekome podje za rukom da bosance, indonezane, kineze, saudijce i americke muslimane ujedini... to je jos samo jedna u nizu utopija koja mice fokus sa stvarnih problema islamskog svijeta, prvenstveno mislim na arapski svijet, a po mom skromnom misljenju njihov glavni problem je nedostatak demokratije, i sloboda, uopste i manjak obrazovanja. kakvo crno ujedinjenje, to bi jedino bilo moguce da jedna grupa preuzme primat i druge vise manje prisili, kao sto je slucaj bio u avganistanu i kao sto je danas u saudiji, a to ne bih pozelio ni najcrnjem neprijatelju.
Taj ideal muslimanske zajednice stoji jos od vremena prvog kalifata. Kao ideja nije nista losiji ili bolji od marksisticke ideologije (Da se radnici cijelog svijeta ujedine, bez obzira na drzave).
Prakticno je neizvodljiva. Sirija i Egipat se nisu mogli ujedinit, a ne 50+ drzava.
callmethebreeeze

#168 Re: Maoča Gornja

madner wrote:
callmethebreeeze wrote:moze li meni neko objasniti sta se podrazumijeva pod "jedinstvom" muslimana? u sklopu jedne porodice nije moguce usaglasiti stavove, a kamoli da nekome podje za rukom da bosance, indonezane, kineze, saudijce i americke muslimane ujedini... to je jos samo jedna u nizu utopija koja mice fokus sa stvarnih problema islamskog svijeta, prvenstveno mislim na arapski svijet, a po mom skromnom misljenju njihov glavni problem je nedostatak demokratije, i sloboda, uopste i manjak obrazovanja. kakvo crno ujedinjenje, to bi jedino bilo moguce da jedna grupa preuzme primat i druge vise manje prisili, kao sto je slucaj bio u avganistanu i kao sto je danas u saudiji, a to ne bih pozelio ni najcrnjem neprijatelju.
Taj ideal muslimanske zajednice stoji jos od vremena prvog kalifata. Kao ideja nije nista losiji ili bolji od marksisticke ideologije (Da se radnici cijelog svijeta ujedine, bez obzira na drzave).
Prakticno je neizvodljiva. Sirija i Egipat se nisu mogli ujedinit, a ne 50+ drzava.
to je meni jasno, objasni to vehabijama, pardon selefijama ili kako se vec zovu, koji misle da je rijesenje svih problema povratak na arapsko poluostrvo i rani srednji vijek.
Last edited by callmethebreeeze on 24/12/2008 12:39, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#169 Re: Maoča Gornja

izvor wrote:
Naravno da ne. Ima svako pravo da razmislja kako hoce, pa taman to bilo i naopako. A vehabijsko ucenje je naopako. Nemam nista licno protiv tih ljudi. Ali mislim da nasa IZ je trebala, i idalje treba poraditi na tome da se to ucenje ne siri medju nasom omladinom. Takav nacin i takvo shvatanje islamskih propisa je katastrofalno i nanijelo je dosta stete muslimanima u svijetu, a pomoglo onima koji bi najradije da muslimane izbrisu s lica zemlje. Ja licno jesam za jedinstvo muslimana, ali oni nisu, jer svako malo proglasavaju ljude muslimane nevjernicima zbog sitnica ili zbog toga sto ne tumace islamske propise kao oni.
Shalaedine brate, bolje bi bilo za nas da ti mudzahedini nisu ni dolazili u Bosnu. A za to je kriva i nasa vlast koja im je dopustila da dodju. Nemoj samo reci da nije bilo mudzahedina, ne bi se Bosna ni odbranila! Samo su nam stetu nanijeli. Sto tokom rata sto poslije.
P.S. To sto nekakav ministar iz RSa prica, zlonamjerno, protiv vehabija, nesmije nam biti alibi da mi okrecemo glavu od istine. Vise vehabije odgovaraju tom ministru i politici koju zagovaraju njegovi mentori, nego Bosnjacima, i jednistvenoj BiH, uopšte. Neprijatelji muslimana, a i BiH, bi najradije da se svi mi muslimani pšozatvaramo u nekakve G.Maoce, pustimo brade, potkratimo pantalone, stavimo burke zenama, zabranimo skolovanje zenskoj djeci, pobacamo TV prijemnike iz kuca, i tako slusamo predavanja nasih sejhova, koji sve one koji ne misle kao oni proglasavaju nevjernicima ili murtedima......
demokratija nije za muslimane
u sekularnom drustvu prava i slobode su za sve sem za vhbie i jehovine svjedoke
hvala na detaljnom pojasnjenju
Bosanac sa dna kace

#170 Re: Maoča Gornja

izvor wrote:I jos jedna stvar; da su nase dede shvatale Islam kako ga vehabije i njihova ulema danas shvata i tumaci propise, i donekle, da nije bilo nasih dobrih dervisa, svi bi mi sad bili sa BsDK u Stambolu. ili nas nebi ni bilo.
moj odlazak u Stambol na studiranje nema veze s doticnim vhbijama niti s njihovim ucenjem, ali itekako ima veze sa stanjem u drustvu....samo se pitam koga li su slusali Bosnjaci zadnjih 130 godina pa se masovno selili u Tursku :shock:
madner

#171 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

callmethebreeeze wrote:
madner wrote:
to je meni jasno, objasni to vehabijama, pardon selefijama ili kako se vec zovu, koji misle da je rijesenje svih problema povratak na arapsko poluostrvo i rani srednji vijek.
Ma nemam ja nista nikom objasnjavat. Neka misle sta god hoce, dok ne diraju moje slobode.
Povuces crtu, ovo se smije ovo ne.
callmethebreeeze

#172 Re: Maoča Gornja

sto posto se slazem, madner. problem je samo sto je taj pokret misionarski i njihovo sirenje islama, bar kad su pojedini slucajevi u pitanju, se i te kako kosi sa obicajima i shvatanjima nas koji smo rodjeni i odrasli u evropi. od presretanja parova u parkovima do krajnje napadnog i dosadnog cinjenja dawe.
madner

#173 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

Ma dobro, ima mali milion takvih misionarskih sekti. Problem je vise sto ovu sektu podrzava strana drzava.

To maltretiranje je debelo iza linije i slucaj za policiju.
Peglanje, jednom se kaze fino, drugi put ga posaljes u pm i treci put ga spucas nogom u glavu. :D
Ili zovnes opet muriju.
izvor

#174 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

@BsDK
Uopšte nisam rekao da vehabija nema pravo biti vehabija. Naravno da ima. Sto se mene tice, moze se i nazivati jedinim pravim sljedbenikom Muhammeda a.s. Ima pravo svako da bude sto mu je ceif i da radi sta hoce sve dok ne bude krsio zakone ove drzave. Ja sam zato da svi mogu da budu ono sto zele i kako se osjecaju. Ali, ovdje sam pisao o tome da takav nacin poimanja vjere, islama, jeste poguban za nas muslimane, u BiH pogotovo. I jeli to nemam pravo izreci svoje misljenje?
Neznam ja, niti to ima veze sa onim sto sam pisao, zasto si ti u Turskoj. Htio sam samo reci da bi nas opstanak ovdje bio upitan, da su nasi stari shvatali islam tako kruto kao vehabije.
Bosanac sa dna kace

#175 Re: Maoča Gornja

izvor wrote:@BsDK
Uopšte nisam rekao da vehabija nema pravo biti vehabija. Naravno da ima. Sto se mene tice, moze se i nazivati jedinim pravim sljedbenikom Muhammeda a.s. Ima pravo svako da bude sto mu je ceif i da radi sta hoce sve dok ne bude krsio zakone ove drzave. Ja sam zato da svi mogu da budu ono sto zele i kako se osjecaju. Ali, ovdje sam pisao o tome da takav nacin poimanja vjere, islama, jeste poguban za nas muslimane, u BiH pogotovo. I jeli to nemam pravo izreci svoje misljenje?
Neznam ja, niti to ima veze sa onim sto sam pisao, zasto si ti u Turskoj. Htio sam samo reci da bi nas opstanak ovdje bio upitan, da su nasi stari shvatali islam tako kruto kao vehabije.
ja bih prije rekao da je krut njihov pristup ljudima, a i nas pristup njima....
ne nisam jedan od njih, i da imao sam i ja problema sa njima, zbog njihovog pristupa ljudima, u njihovom ucenju islama ne vidim nista pogresno
Locked