Maoča Gornja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bosanac sa dna kace

#126 Re: Maoča Gornja

Post by Bosanac sa dna kace »

zonbirile wrote:bsdk

sada ti je jasno,što uvijek ne odgovoriš i zoveš u pomoć moderatora.O čemu pričaš bradonja,prijetio pištoljem TV ekipi pred policijom-kao i svaki dripac mora snositi zakonske sankcije,kao i za bigamiju ( ne on lično) ,neškolovanje djece,neplačanja režije,nepoštovanje zakonskih regula i propisa.
ako nisi upratio;
IBM wrote:Cisto informativno, posto vidim da neki gradjani-forumasi nisu u toku, onaj prilog je repriziran, dakle star je ima par godina, dok je duska jos vodila posteno govoreci na BHTV1, ko je tad gledao, mogao se prisjetiti.Neki drugi ocigledno nisu.
dakle radi se manipulaciji,
ti slobodno njih tuzi ako narusavaju javni red i mir, ok?
Compact

#127 Re: Maoča Gornja

Post by Compact »

Gorštak wrote:
Compact wrote:Kažu da je sljedeći sastanak Dodika, Tihića i Čovića u Gornjoj Maoči!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A kad se završi tamo će snimati Rambo 9 :mrgreen:
amrica wrote: :lol: :lol: :lol:
Kad može Prud može i Maoča! Treba onog lika sa motkom nahanjcati da im bude zapisničar :D
zonbirile

#128 Re: Maoča Gornja

Post by zonbirile »

bsdk

malo proviri iz kace,zna svako da je J.Baršić se preselio,možda i ne bi da je registrovao auto i obavio tehnički pregled,ali sa njegovom smrću nisu umrli,običaji tradicija življenja po tom kodeksu.Blasfemija nije samo huljenje na Boga,nego i korištenje u svoje ovozemaljske interese.Ne možeš uzeti samo ono što ti treba i odgovara,a ostalo pljuvati i nepodništavati.Lijepo je vaziti o davnim vremenima,o opasnosti po civilizaciju svih mogućih novotarija ,ali se onda kao američki Amiš,upregne konj i šibaj niz put.Nema struje,mobitela ,PC,auto ,utoka,samo da razjasnimo licemerje,a ostalo je stvar istražnih organa.Zakon o porodičnim odnosima zemlje BiH,sankcioniše bigamiju,obavezno je školovanje djece do 8 razreda i sl.Izvlačenje i pretnja pištoljem je ubistvo u pokušaju,bez obzira na dužinu brade.
Compact

#129 Re: Maoča Gornja

Post by Compact »

zonbirile wrote:bsdk

malo proviri iz kace,zna svako da je J.Baršić se preselio,možda i ne bi da je registrovao auto i obavio tehnički pregled,ali sa njegovom smrću nisu umrli,običaji tradicija življenja po tom kodeksu.Blasfemija nije samo huljenje na Boga,nego i korištenje u svoje ovozemaljske interese.Ne možeš uzeti samo ono što ti treba i odgovara,a ostalo pljuvati i nepodništavati.Lijepo je vaziti o davnim vremenima,o opasnosti po civilizaciju svih mogućih novotarija ,ali se onda kao američki Amiš,upregne konj i šibaj niz put.Nema struje,mobitela ,PC,auto ,utoka,samo da razjasnimo licemerje,a ostalo je stvar istražnih organa.Zakon o porodičnim odnosima zemlje BiH,sankcioniše bigamiju,obavezno je školovanje djece do 8 razreda i sl.Izvlačenje i pretnja pištoljem je ubistvo u pokušaju,bez obzira na dužinu brade.
Čovječe, otiđi u Gornju Maoču, pa vidi o kakvom se jadu i čemeru radi! Prije svega ta zajednica broji plafon deset porodica. Međusobno ne komuniciraju. Kako kaže Šaćko Landrafi oni su intelektualno neatraktivni, i ne mogu nikoga ugroziti.
Bosanac sa dna kace

#130 Re: Maoča Gornja

Compact wrote: Čovječe, otiđi u Gornju Maoču, pa vidi o kakvom se jadu i čemeru radi! Prije svega ta zajednica broji plafon deset porodica. Međusobno ne komuniciraju. Kako kaže Šaćko Landrafi oni su intelektualno neatraktivni, i ne mogu nikoga ugroziti.
....pa nije fazon u tome, fazon je sto su oni vehabije, ili sto se neko sad dosjeti oni su selefije, mada ih niko nije pito jel se oni tako nazivaju, ni za prvi ni za drugi naziv, problem je sto nisu ''bosanski tradicionlani muslimani''
madner

#131 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

Bosanac sa dna kace wrote:
Compact wrote: Čovječe, otiđi u Gornju Maoču, pa vidi o kakvom se jadu i čemeru radi! Prije svega ta zajednica broji plafon deset porodica. Međusobno ne komuniciraju. Kako kaže Šaćko Landrafi oni su intelektualno neatraktivni, i ne mogu nikoga ugroziti.
....pa nije fazon u tome, fazon je sto su oni vehabije, ili sto se neko sad dosjeti oni su selefije, mada ih niko nije pito jel se oni tako nazivaju, ni za prvi ni za drugi naziv, problem je sto nisu ''bosanski tradicionlani muslimani''
Problem je sto ne priznaju drzavni autoritet.
Bosanac sa dna kace

#132 Re: Maoča Gornja

madner wrote:Problem je sto ne priznaju drzavni autoritet.
na koji nacin se manifestuje nepriznavanje drzavnog autoriteta? koje su kazne za taj prekras?
jel ide onom, ne priznajes me, ne priznajem te, i to je to????
madner

#133 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

na koji nacin se manifestuje nepriznavanje drzavnog autoriteta? koje su kazne za taj prekras?
Skolska obaveza?
Bosanac sa dna kace

#134 Re: Maoča Gornja

madner wrote:
Skolska obaveza?
u BiH postoji i privatno skolstvo valjda....
madner

#135 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

madner wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: na koji nacin se manifestuje nepriznavanje drzavnog autoriteta? koje su kazne za taj prekras?
Skolska obaveza?
Postoji zakonska obaveza za skolovanje. Ako postoje privatne skole, moraju biti priznate od drzavnih institucija. Ova gore to sigurno nije.
homo_sapiens

#136 Re: Maoča Gornja

Post by homo_sapiens »

"madner"
Problem je sto ne priznaju drzavni autoritet.
"Bosanac sa dna kace"
"madner"
Skolska obaveza?
"Bosanac sa dna kace"
Ali ne postoje privatni zakoni !
Bosanac sa dna kace

#137 Re: Maoča Gornja

madner wrote:
Postoji zakonska obaveza za skolovanje. Ako postoje privatne skole, moraju biti priznate od drzavnih institucija. Ova gore to sigurno nije.
oni koji su odlucili da im djeca idu u zakonski nepriznatu skolu snosice posljedice, a osnivaci bi trebali biti krivicno gonjeni zbog prevare
Bosanac sa dna kace

#138 Re: Maoča Gornja

homo_sapiens wrote:
"Bosanac sa dna kace"
ja, i?
postoje zakon i prvatnom skolstvu i to je to, sta je tu problem? :?
homo_sapiens

#139 Re: Maoča Gornja

Post by homo_sapiens »

homo_sapiens wrote:
"Bosanac sa dna kace"
ja, i?
Naravno da postoji, ali taj zakon mora biti uskladjen sa sekularnim zakonima, ustavom, ne serijatski, ne nikakav drukciji, ne niciji inostrani.
Maoca Gornja ne smije biti exteritorij u BiH. Jos im treba dozvoliti da sagrade rampe, naprave granicni prijelaz, oforme carinski i porezni sistem ...uvedu kazne odsijecanjem ruku ... ?
shalaedin

#140 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

Ma ljudi moji nekontate vi da je ova stranica http://www.---NO LINKS---.com, tu kako bi se upucale ip adrese onih koji ga redovno posjecuju i skloni su slobodoumnom tumacenju islama tj. imaju manjak znanja o istom. Ovakve i slicne stranice su otvarane u stranim drzavama, a podturane su mnogim u Bosni. Prijasnje slicne verzije ove stranice su bile stranice Kelimetul-haqq (otvorena u norveskoj) i nenhijenespates.net.(otvorenoj u albaniji).

Sto se Mioce tice, oni su nalik amisima :)
Ako su prijetnja, bice neutralisani... ako nisu zivjece tu jos godinama i godinama...
sve je to ok, dok se nediraju tudji zivoti.
izvor

#141 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

shalaedin wrote:to se Mioce tice, oni su nalik amisima :)
Ako su prijetnja, bice neutralisani... ako nisu zivjece tu jos godinama i godinama...
Ma nisu oni (vehabije, ljudi, koji zive u Maoci) prijetnja. Naravno, ako nece da postuju zakone BiH, to je na drzavnim organima da sankcionisu. Ali vehabizam, njihovo razumijevanje Islama, niihov nauk, to je prijetnja, i to najvise muslimanima Bosne. Zar muslimani u BiH trebaju da se izoliraju, da prave neka svoja naselja, kao Amishi? Ne bi me czudilo ni da im Dodo iz Laktasa posalje pismo podrske ili kamion pomoci. Jer takvi muslimani njemu trebaju za projekat "RS odvojena, BIh potopljena. Pa nacin na koji vehabije razumijevaju Islam i na koji ga praktikuju, najvise odgovara upravo onima koji bi da nema ove drzave BiH. Jednostavno, podijeli muslimane, zavadi ih (brata s bratom, sina i oca....) napraviti od njih (muslimana) obezglavljen narod... A BiH bez bilo kojeg od ovdasnjih naroda je nemoguca. Tako da mozemo slobodno reci da se borba protiv BiH nastavila,a jedan od nacina borbe je i vehabizam u BiH. Da li su ti ljudi koji slijede te neke nove sejhove, svjesni ili ne toga, u ovom momentu nije ni vazno. Oni i neznajuci rade mnoge stvari protiv BiH.
P.S. Naravno da ima zlonamjernih komentara protiv vehabija, ali pogubnost tog ucenja na ovim prostorima ti komentari ne umanjuju.
shalaedin

#142 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

izvor wrote:
shalaedin wrote:to se Mioce tice, oni su nalik amisima :)
Ma nisu oni (vehabije, ljudi, koji zive u Maoci) prijetnja. Naravno, ako nece da postuju zakone BiH, to je na drzavnim organima da sankcionisu. Ali vehabizam, njihovo razumijevanje Islama, niihov nauk, to je prijetnja, i to najvise muslimanima Bosne. Zar muslimani u BiH trebaju da se izoliraju, da prave neka svoja naselja, kao Amishi? Ne bi me czudilo ni da im Dodo iz Laktasa posalje pismo podrske ili kamion pomoci. Jer takvi muslimani njemu trebaju za projekat "RS odvojena, BIh potopljena. Pa nacin na koji vehabije razumijevaju Islam i na koji ga praktikuju, najvise odgovara upravo onima koji bi da nema ove drzave BiH. Jednostavno, podijeli muslimane, zavadi ih (brata s bratom, sina i oca....) napraviti od njih (muslimana) obezglavljen narod... A BiH bez bilo kojeg od ovdasnjih naroda je nemoguca. Tako da mozemo slobodno reci da se borba protiv BiH nastavila,a jedan od nacina borbe je i vehabizam u BiH. Da li su ti ljudi koji slijede te neke nove sejhove, svjesni ili ne toga, u ovom momentu nije ni vazno. Oni i neznajuci rade mnoge stvari protiv BiH.
P.S. Naravno da ima zlonamjernih komentara protiv vehabija, ali pogubnost tog ucenja na ovim prostorima ti komentari ne umanjuju.
Sta je to pogubno sa njihovim ucenjima? Mozda to sto su izolovani od drugih, sto svoju vjeru zagrizenije drze nego narkoman trip. Volim ove samozvane tumace vehabijskog pokreta, a ne znam jesu li se poselamili s jednim u zivotu. Generalno biti musliman je danas postala prijetnja u BiH-a. To sto ovaj narod voli da im se o vjeri oko kule prica da im se ista ublazava, to je razlog da se mrzi i kojekakvim izmisljenim imenima naziva onaj koji im je nastoji prenjeti vjeru na jedan surov i istinit nacin i prikaze onakvom kakva ona jest. Za mene ce bilo koji covjek biti prijetnja kada on napada ljude jezikom netolerancije i tezi da im nanese nepravdu sto jezikom, rukama ili na neki drugi nacin. Ti muslimani koji spominjes su kamen spoticanja u RS-u i poistovjecuju ih sa mudzahedinima koji su ovdje dosli i pomagali svoju bracu po vjeri nijednog trena ne spominjuci razlike medju njima samima. Te razlike nisu bile bitne tada, danas vec nekome jesu. Danas je nekome prijetnja i neciji namaz, zekat, post i mogucnost da podje na hadz. Kaze da je musliman a smeta mu ezan. Alo pa dokle vise gaziti po sebi, ovo stanje medju nama je radi naseg vlastitog neznanja i teznje da se bude muslimanom na jeziku, a ne i djelima. To sto ljudi vole da mole Boga kad ih nevolja stisne, a sljedeceg trena kad im i sitnica zasmeta opsuju ga, ne znaci da i ja trebam biti takav. Ako neko sljedi manu trebam i ja sljediti manu. Volim muslimana ma odakle je on, najdrazi mi je onaj koji drzi do svojih rijeci i dijela, i od cijeg jezika i ruku su mirni i muslimani i nemuslimani. Ako je suditi prema pojedincima onda u BiH-a niko ne valja, pa niti muslimani ni srbi ni hrvati. Pa ni oni koji su podjeljeni medju njima.

Svestenik i pop koji pipaju djecake, hodza koji pipa curice... vlastodrsci koji kradu i ubijaju, poseljacena policija koja vas ne zna profesionalno ni legitimisati, korumpirane institucije i firme {A ako cemo generalizovati stvari, onda smo svi pederi, pedofili, kurve, kleptomani, narkomani i sta vec... jebiga to rade svi oko nas
mi sutimo i tolerisemo, pa to precutno odobravamo... znaci isti smo ... :)
}...

ovo narodu ne smeta, ali smetaju vehabije mnoge koji cesto nemogu sebi egzistenciju da obezbijede, a zbog par pojedinaca medju njima tovare im pricu kako nosaju bradu i kratke pantalone radi nekoga novca. Pa da je istina takva kakvom je drugi prikazuju, svi bi mi bili vehabije radi tricavih para, mnogi su u ratu radi somuna isli u dzamije a kad somuna vise nema nema ni reda pred dzamijom... Ti ljudi su prica za sebe, oni vode mirno svoje zivote, nediraju nikoga, zbog par pojedinaca medju njima koji jezikom i rukama nastoje da promjene svijet i siju lose sjeme u tlo, ispastaju i oni koji su medju njima umjereni. Ako imalo znas o ljudima, znas da medju 7 milijardi ljudi nema nijednog istog covjeka, svako ima razlicitu cud... nema generalizovanja stvari radi pojedinca to je prvo i osnovno pravilo demokratije i ono nisi kriv dok se krivica ne dokaze protiv tebe. Ovo sto narod dopusta sebi je cista diskriminacija tudjeg misljenja i nauka, vraticemo se u bosnu 60-tak godina unazad, u BiH-a tada nikome nije smetala brada i feredza. Pa je komunistima zasmetala pa su je zabranili, kao i slobodno ispoljavanje vjere. Pitanje je vremena kada ce neko iz ovoga naroda povesti se putem istih i u nasu demokratiju unjeti neke nedemokratske metode i zakone i poceti braniti i ovo malo necega do cega nastojimo da drzimo. Meni nesmetaju ni vehabije, ni sije, ni sufije, ni iko drugi sve dok mi ne pocnu silom nametati bilo sta...
Nekome koristi ova prica, muslimanima sigurno ne...
brinetta

#143 Re: Maoča Gornja

Post by brinetta »

homo_sapiens wrote:
"Bosanac sa dna kace"
ja, i?
Imas li ti dijete? Gdje se skoluje tvoje dijete? Malo su nam tri nastavna plana i programa sad nam treba i vehabijski, :(
shalaedin

#144 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

Pa u sarajevu imas par privatnih skola, pa cak srednjoskolskih institucija, pa i fakulteta... meni vise smeta ganicev fakultet nego risala ili arapsko-perzijski koledz...
Ovi ga makar nisu od lopovluka otvorili ...
shalaedin

#145 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

homo_sapiens wrote: Naravno da postoji, ali taj zakon mora biti uskladjen sa sekularnim zakonima, ustavom, ne serijatski, ne nikakav drukciji, ne niciji inostrani.
Maoca Gornja ne smije biti exteritorij u BiH. Jos im treba dozvoliti da sagrade rampe, naprave granicni prijelaz, oforme carinski i porezni sistem ...uvedu kazne odsijecanjem ruku ... ?
Pa u Americi imas amise, imas neke druge ortodoksne pravce, koji ne da imaju svoja sela vec gradove... Amerika ne pati od njih, pati od diskriminacije medju obicnim svijetom tj. crnci vs bjelci, muslimani vs krscani vs jevreji, amisi vs obican svijet. Ali poenta je u tome da mi trebamo sljediti njihovu toleranciju, pa obezbijediti egzistenciju svima ravnopravno i pred sudom ove zemlje, sta ce oni raditi u svome selu, gradu nek rade. Kada to bude protiv ustavno onda ce i snositi posljedice. Mi kao narod ne treba da budemo diskriminatorni jer diskriminacija je prvi prag prema fasizmu.
Odsjecanja ruku se nece desiti u tome selu, a ako se i desi krivicu treba dokazati. Pa tek kada se dokaze treba i osuditi visegodisnjom robijom prijestupnike. Mi nismo nista ni dokazali, a vec imamo krivca. To nevalja.
Isto se ponasamo tako prema romima, a nikada nismo nasli nacina da ih integrisemo ravnopravno u drustvo. Sta romi rade u svome selu? :)
izvor

#146 Re: Maoča Gornja

Post by izvor »

shalaedin wrote:Mozda to sto su izolovani od drugih, sto svoju vjeru zagrizenije drze nego narkoman trip. Volim ove samozvane tumace vehabijskog pokreta, a ne znam jesu li se poselamili s jednim u zivotu.
A je li ta izolacija uredu po tebi? Treba li se danas musliman izolovati? I naravno da sam se poselamio s vehabijama koje su mi i komsije, a i poznajem ih dosta. I bio sam prisutan nemali broj puta kad u dzamiji bacaju tespihe i kidaju ih, kad ubjedjuju dedu od 70ak godina da "njegov Islam" nije ispravan, da je tespih novotarija, da je mevlud novotarija...zatim kad hoce dqa sruse turbe nekog turskog bega u haremu dzamije.... Meni licno vehabizam nebi smetao ako bi ga oni koji ga slijede sacuvali za sebe, bez da ga namecu (na ovakve nacine) drugima. S druge strane, taj nacin poimanja vjere nije dobar za muslimane, ustvari on je dobar samo za one koji ne zele dobro muslimanima. Nisu ludi bili Britanci, kad su pomogli Saude u Arabiji, a i vehabizam s njima.
shalaedin wrote:Nekome koristi ova prica, muslimanima sigurno ne...
Naravno da postoji zluradih komentara kad su vehabije u pitanju, ali ni muslimani ne smiju da ih brane samo zato sto ih drugi napadaju. Treba biti objektivan, to sto neko nije ne daje nama za pravo da ne budemo. I treba uvidjeti svu pogubnost vehabizma od njegovog nastanka pa do danas. Pogubnost za muslimane.
shalaedin

#147 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

izvor wrote:
shalaedin wrote:Mozda to sto su izolovani od drugih, sto svoju vjeru zagrizenije drze nego narkoman trip. Volim ove samozvane tumace vehabijskog pokreta, a ne znam jesu li se poselamili s jednim u zivotu.
A je li ta izolacija uredu po tebi? Treba li se danas musliman izolovati? I naravno da sam se poselamio s vehabijama koje su mi i komsije, a i poznajem ih dosta. I bio sam prisutan nemali broj puta kad u dzamiji bacaju tespihe i kidaju ih, kad ubjedjuju dedu od 70ak godina da "njegov Islam" nije ispravan, da je tespih novotarija, da je mevlud novotarija...zatim kad hoce dqa sruse turbe nekog turskog bega u haremu dzamije.... Meni licno vehabizam nebi smetao ako bi ga oni koji ga slijede sacuvali za sebe, bez da ga namecu (na ovakve nacine) drugima. S druge strane, taj nacin poimanja vjere nije dobar za muslimane, ustvari on je dobar samo za one koji ne zele dobro muslimanima. Nisu ludi bili Britanci, kad su pomogli Saude u Arabiji, a i vehabizam s njima.
shalaedin wrote:Nekome koristi ova prica, muslimanima sigurno ne...
Naravno da postoji zluradih komentara kad su vehabije u pitanju, ali ni muslimani ne smiju da ih brane samo zato sto ih drugi napadaju. Treba biti objektivan, to sto neko nije ne daje nama za pravo da ne budemo. I treba uvidjeti svu pogubnost vehabizma od njegovog nastanka pa do danas. Pogubnost za muslimane.
Vidi vehabizam u Saudiji je bio rusitelj Osmanske vlasti na arapskom poluostrvu, sta je sa ostalih 49 zemalja islamskog svijeta? Nisu svugdje bile vehabije. Sta onda reci za irance, Iracane, Jordance, Bahrejince, Libijce, Egipcane i druge... To sto je ovaj pokret bio pod monotoringom osnivaca Saudijske arabije tj. pod kontrolom Muhammada ibn Sauda, to ne znaci da je sustina tog pokreta losa... isto tako neko moze reci koliko je Osmansko carstvo bilo pogubno po muslimane, raspalo se tonu drzava... :)

A dali su svi kidali tespihe i ubjedjivali dede ili ti opet o nekolicini? dali su poslanik s.a.v.s. i njegovi ashabi mozda koristili tespih Ili ucili mevlude, vrtili se u krug kao rotor, dubili na glavi kao vid zikra, naredjivali samoubilacke napade i vrijedjali tudje zivote? Da bi se vjera ocistila od narodnih obicaja koji su usli kao plod neznanja i samoga neznanja treba steci adekvatno znanje o tome. Dali su mozda poslanik s.a.v.s. i njegovi ashabi posjecivali ajvatovicu i rekli ko do nje podje triput ko da je na hadzu bio ili mozda tukli sami sebe na kerbali ... Danas je Islam u mnogim zemljama poprimio izgled tradicionalnog nacionalnog islama, te imas neke bosanske neke albanske neke afganistanske islame, te neki vehabijski islam .Ali islam je jedan. Svaka od tih zemalja dala je mrlju na jedno bijelo i cisto platno kao sto je i sama vjera Islam. Mi je kaljamo svojim neznanjem... Recicu ti nesto, upoznao sam mnoge tumace vjere od Bulgarija, Sefika Kurdica, do Jusufa Barcica, Semira Avdica, Safeta Kuduzovica i drugih i svi su mi dragi. Neka ih masallah. Ali da bi se istina spoznala, netreba samo slijepo slusati ono sto oni govore, vec provjeravati nesto o tome sto je receno. Ima svaki musliman iste izvore Kur`an, Sunnet, jednodušna suglasnost velikih islamskih zakono-znanaca (idzmu) i tek onda dolazi kijas idztihad kao teološko razmišljanje, logičke prosudbe po analogiji iz ovih se izvora da nauciti nesto kvalitetno. Pored svih izvora opet mi ne tumacimo isto vjeru. Naravno meni takodje smetaju oni koji namecu vjeru i pricaju je po svome osjecaju... Vidi vehabije ili kako ih god mi nazvali su muslimani isto kao i mi, dali mozda znas pricu iz pazara kada je mutevelija iz rijaseta Sandzaka pucao u Arap dzamiji, ovdje u BiH-a si mogao procitati kako su vehabije pucale i napravili belaj, a istina je bila obrnuta od toga. U svoj ovoj retorici pate jedino muslimani koji nemaju namjeru da muslimane dijele na ove ili one. Iskreno protiv bilo kakvih sam podijela medju muslimanima na ove ili one, to je uzaludno trosenja jezika i rusenje vlastitog ja... Po meni je svak izolacija dobra ako se time nedira neko nedira, isto tako mi je losa i otvorenost kojom se nekome nanosi nepravda, normalno je da covjek ima vagu izmedju to dvoje ali mnogi nemaju vage danas, pa u tome lezi najveci problem.
Gdje je u ovim spomenutim rijecima objektivnost... musliman ne smije da napada muslimana, na manu mu ukazuje u cetri oka, kada nepravdu cini duzan ga je prethodno opomenuti, pa potom sprijeciti. Ne treba poistovjecivati ljude, izmedju svih umjerenih muslimana ima i onih koji to nisu, zar oni trebaju biti slika mozda kolektiviteta. Nenosi svaki vehabija isti iman u grudima, neki su jaki neki slabi. Neki misle da su jaki a slabi su. neki se ohole, neki nepravdu cine i sebi i drugima, neki opet samo sebi. Ali to cine i ostali ljudi. Sta je u tome pogubno? Mozemo u proslost slobodno da trazimo uzroke i padove i ja cu ti reci da je upravo neznjanje i nejedinstvo muslimana i teznje da se u islam unese nesto svoje upravo razorilo ovaj ummet. Ima tu jos puno razloga...
madner

#148 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

Jedno je reci da ti ljudi imaju pravo da vjeruju sta hoce dok se pridrzavaju pravila drzave, drugo je tvrditi da osnove nisu tako lose.

Da se razumijemo, ne zanima me apsolutno teoloska strana argumenta, nego prakticne implikacije kao i pogledi na zivot.

To je jedan pravac koji je sam po sebi nazadan, okrenut protiv nauke i napredka i poguban za ne feudalno drustvo.
Jedini razlog sto se forsira jeste sto feudalnim drzavama upravo takav nacin razmisljanja i odgovara.
shalaedin

#149 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

madner wrote:Jedno je reci da ti ljudi imaju pravo da vjeruju sta hoce dok se pridrzavaju pravila drzave, drugo je tvrditi da osnove nisu tako lose.

Da se razumijemo, ne zanima me apsolutno teoloska strana argumenta, nego prakticne implikacije kao i pogledi na zivot.

To je jedan pravac koji je sam po sebi nazadan, okrenut protiv nauke i napredka i poguban za ne feudalno drustvo.
Jedini razlog sto se forsira jeste sto feudalnim drzavama upravo takav nacin razmisljanja i odgovara.
Vjeruj ti meni da vise vehabija u bosni zavrsi fakultet... nego mozda bosanskih tradicionalista... medju tim ljudima ima i onih ciji je pogled na zivot nazadan i onih koji su savremeniji. Medjutim mediji uvijek prate tu nazadnu sliku, ne znam dali je svijetlih prilika bilo npr. niko nikada nije pitao kako to da jedan Safet Kuduzovic magistar Islamskog prava nije nasao posao unutar rijaseta (zavrsio u Medini fakultet islamskih nauka tu i odbranio magistrat), pa makar posao prevoditelja ako ne islamskog pravnika ili savjetodavca pri fetvama. Ali da taj Safet iznese jedno obicno misljenje koje neodgovara nekome bio bi meta medija. Ovakvih slucajeva je i previse. Vidis da i hafiz Bulgari koji je jedan od boljih daija (pozivaca u islam) nije potpomognut rijasetom za svoj rad. Da napomenem i on je zavrsio isti fakultet kao prvospomenuti :)
madner

#150 Re: Maoča Gornja

Post by madner »

Da napomenem da to ne smatram naukom. :D
Teologija je polje za sebe, postujem, ali nema veze sa onim sto se smatra naukom. Masinstvo, medicina itd...

I logicno je da nece naci posao kad imamo hiperprodukciju domacih ustanova. Previse ljudi studira, a premalo je radnih mjesta.
To jeste sa islamskih nauka, ovih pravih nikad dosta. :D
Last edited by madner on 23/12/2008 12:59, edited 1 time in total.
Locked