Malo pojasnjenje Muratoviceve izjave

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
dalton
Posts: 44
Joined: 08/07/2004 19:05

Malo pojasnjenje Muratoviceve izjave

Post by dalton » 17/08/2004 15:31

Piše: Slavo Kukić

Muratovićevi izleti
Posljednjih petnaestak godina nacionalizam je u BiH ostavio dugi popis razornih posljedica. Mrtvi i prognani, razorene obitelji i materijalna dobra samo su vrh ledenog brijega. Ali, s njima se ratni učinci i ne završavaju. Malo tko, recimo, govori o nacionalnim stereotipima koji nas opterećuju. A i oni su jedno od čeda naše najnovije stvarnosti.

Godinama vodim neku vrstu intelektualnog rata sa stereotipima koji su, zahvaljujući nacionalšovinističkim filozofijama SDS-a i HDZ-a, natovareni značajnom dijelu bh. Srba i Hrvata. Sličnih stereotipa, dakako, nisu opterećeni ni Bošnjaci. Kod dijela njih, primjerice, i to dijela koji nikako nije i zanemarljiv, i danas je dominantno uvjerenje kako HDZ i SDS djeluju dezintegrativno, protiv BiH, s ciljem da je rastroje i njezine dijelove pripoje Hrvatskoj, odnosno Srbiji, a SDA je, uvažavajući sve njezine "nestašluke", eto, ipak integralistička, probosanska, patriotska. Sve ove godine sam se opirao toj vrsti teza i, koristeći životne činjenice, dokazivao kako je priča o bilo kakvom tipu razlike neutemeljena, kako su tri nacionalističke partije povezane poput sijamskih blizanaca, kako ova zemlja srcu nije prirasla nijednoj od njih i kako bi je, za račun neke vlastite državice, rastočile sve tri podjednako.

Ovih mi dana život, i to kao malo kada prije, opet daje za pravo. Hasan Muratović, SDA političar od formata - za SDA, budući ga je naćulila na mjesto rektora najjačeg bh. univerziteta, čak i profesor od formata - prije koji dan, nudeći svoje intelektualne potencijale "budućnosti" ove zemlje, izjavi, ni manje ni više, nego da bi optimalno rješenje za BiH bila država triju republika, da bi se tim modelom tri republike ona lakše izgradila kao država, jer se za njega može osigurati koncenzus, da se takva zamisao vrti u glavama mnogih političara svijeta i tko zna što još sve ne. Mnoge je, Bošnjake prije svega, "eksces" "uglednog" profesora iznenadio. Stvarno, međutim, razloga za iznenađenje nema. "Ugledni" profesor je, očito, samo odabran da iznese stav partijske centrale. A on je, još očitije, samo pokušaj reafirmacije starih SDA teza o muslimanskoj republici u BiH, makar ona tek k'o fildžan bila.

Dakako, maslo za ramazana nije ni "uglednom" profesoru. Dapače, oni koje pamćenje bolje služi i danas bi se mogli prisjetiti devedeset i treće i prvog sabora Bošnjaka. A on je, podsjetio bih, obilježen i snažnim pokušajem promocije ideje o bošnjačkoj republici u BiH. Koju je, usput budi kazano, posebno revno gurao baš "vrli profesor" i danas prva perjanica Sarajevskog univerziteta. Uostalom, to bi neki od uglednih bošnjačkih intelektualaca - poput akademika Filipovića, profesora Mahmutćehajića i Durakovića, i još nekolicine njih - koji su se Muratovićevoj "novotariji" usprotivili i tada, mogli potvrditi i danas.

"Ugledni" profesor je potom svoj izum o bošnjačkoj "fildžan-državici", pokušao prodati i godinu dana poslije, na sjednici Skupštine BiH koja je prethodila potpisivanju Vašingtonskog sporazuma. No, prošlo mu nije ni tada. Argumenti drugih ponovo su bili uvjerljiviji. Hasinom planu podjele se, među inima, idejom kantonizacije, usprotivio i tada prvi čovjek HSS-a Ivo Komšić, onaj isti koji danas, samo on zna zašto, podržava Muratovića na mjestu prvog čovjeka sarajevskog univerziteta.

Oni, međutim, koji "eksces" "uglednog" profesora nisu skloni pripisati tek slabom danu ili trenutnoj nepromišljenosti, nego ga povezuju s ideologijom partijske bulumente kojoj i sam pripada, najnoviji profesorov izlet nisu neskloni povezati i s događajima u regionu. Problem Kosova, primjerice, ni danas nije adaktiran. Dapače, po mišljenju mnogih, kosovsko pitanje tek čeka na ozbiljnije rješavanje. Najnoviji prijedlog "uglednog" profesora bi, smatraju takvi, mogao biti i vjetar u leđa Kosovarima da istraju na projektu koji guraju. Jer, uspije li on, reaktivirati bi se mogla i ideja o tzv. zelenoj transferzali. Onima koji ne znaju o čemu se radi, preporučujem da pročitaju "Islamsku deklaraciju" rahmetli Alije Izetbegovića. Te, ali i mnoge druge odgovore, pronaći bi mogli baš u njoj.

Zašto, na koncu, ideju o BiH, zemlji triju republika, u eter lansira baš Hasan Muratović? Razloga je tome, dakako, na pretek. O njima, možda, drugom zgodom. Pažnju čitateljstva danas, međutim, kanim zadržati tek na jednom. "Ugledni" je profesor, poznato je, novi rektor Sarajevskog univerziteta. Prva, dakle, intelektualna "pača" sarajevske čaršije. Na stranu, dakako, što je tamo došao balkanski. Voljom, dakle, politike i partije kojoj pripada. Na stranu i činjenice, kojima su sarajevski intelektualni krugovi nastojali uvjeriti znanstvenu javnost, kako "vrlog profesora" za mjesto rektora ne preporučuju njegove znanstvene reference. Na stranu, na koncu, i vapaji kako kao partijski kadar, nije u mogućnosti graditi sveučilišnu autonomiju, niti pomoći priključivanje Sarajevskog univerziteta evropskoj sveučilišnoj tradiciji.

"Ugledni" profesor, naprosto, zbog pozicije koju zauzima, i bez obzira kako je do nje došao, ima težinu. Pa, ako on kaže kako ustroj BiH kao zemlje triju nacionalnih republika ima smisla - i ne samo ima smisla nego je i najoptimalniji - nije vrag da to neće "popušiti" i raja? A "popuši" li, to bi moglo značiti i dodatno učvršćivanje pozicije SDA. A time, dakako, i vraćanje profesorova duga prema partiji kojoj pripada. Ali i vjetar u leđa njezinu projektu iz ranih devedesetih. Ne "popuši" li, međutim, centrala ima i alternativno rješenje. Od Hasine bi se ideje mogla i ograditi. Tobože, tko bi u kraj stao profesorima. I tobože, to je samo dokaz kako oni, SDA na vlasti, ne sputavaju intelektualne slobode.

Što reći? Strategija partijskih centrala teorijski je odavno apsolvirana. Nema tu nepoznanica koje zaustavljaju dah. Nerealna očekivanja sve rjeđa su, međutim, i u odnosu na tzv. intelektualnu kastu. Uostalom, zadnjih je pet stoljeća, ili i više, i ne preporučuju kao pouzdana partnera. U tom je vremenu, naime, puno češće funkcionirala kao prostitutka režima nego kao savjest društva. Istina je, doduše, da su se monstrumi mnogo češće zametali izvan nje nego u njenim njedrima. Ali, istina je da monstruma oslobođena nikada nije bila ni ona. Uostalom, to, i to na najzorniji mogući način, pokazuje i vrijeme u kojem živimo. Ali, bogme i zemlja u kojoj živimo. Kojekakvi Muratovići i sami svjedoče o tome.


dalton
Posts: 44
Joined: 08/07/2004 19:05

Post by dalton » 17/08/2004 15:32

sad ce dusebriznici SDA da kazu da to nije tacno....da je Kukic ustasa itd
jel tako braco :D :D :D :D :D :D :D :D

User avatar
morti
Posts: 1599
Joined: 23/03/2004 18:08
Location: Republika Peyton

Post by morti » 17/08/2004 15:49

dalton wrote:sad ce dusebriznici SDA da kazu da to nije tacno....da je Kukic ustasa itd
jel tako braco :D :D :D :D :D :D :D :D:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
evo vam SDA... :lol: ...veliki čuvar bosne i hercegovine... :lol: ...bože dragi,za koga narod glasa... :lol: ...neću više da se smijem :( ...

Prenj
Posts: 7026
Joined: 20/07/2004 08:59

Post by Prenj » 17/08/2004 16:03

Ne ocekuj da se ovi iz SDA jave, ni na prvoj diskusiji na ovu temu ih nigdje nije bilo.
Gdje ce oni da se bave ovakvim trivijalnostima kao sto je podjela Bosne.
Previse su nasi naucnici zauzeti prebrojavanjem krvnih zrnaca na temi "Popis i struktura stanovnistva 1991" (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=4096).

Qwert
Posts: 1216
Joined: 30/05/2003 00:00
Location: "Gold on Blue"

Post by Qwert » 17/08/2004 16:11

eSDeAofobicnost :-)

Kokos palma
Posts: 34
Joined: 19/08/2004 00:15
Location: Istrazivac

Post by Kokos palma » 26/08/2004 11:25

Koliko je poznato gosp. Muratovic je i javno razlozio da on nikada nije ni pokrenuo ni zastupao tu ideju.

User avatar
Black swan
Posts: 54044
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 26/08/2004 11:35

jel vam jasno da milijun srba neće pristati na prekrajanje granica RS

može hasan to mačku o rep

BECHO
Posts: 2463
Joined: 03/02/2003 00:00
Location: Zürich, CH

Post by BECHO » 26/08/2004 11:36

I sta sad, da li je rekao ili nije rekao??? ili su neki jedva docekali da nesto ko biva plasiraju javnosti (iako nije sigurno da li je rekao ili nije rekao) na osnovu cega se i moze posumnjati u valjanost informacija (sjetimo se BH Dana i Slobodne Bosne u slucaju Sanel Sjekirica)??? ili ovo mozda neki koriste u svrhu skupljanja predizbornih poena??? :?

Post Reply