Hmmmm?!
iamia wrote:sutjeska, neretva i kozara nisu bile bitke.
to je bilo klasicno gonjene ovaca.
nijemci su gonili, a NVJ je bjezao. kad se svabe umorile ganjati ih,, onda su i stali.
popili koju./ odmorili. i obavjestili partizane da ce ih goniti opet.. ali kad ih mamurluk prodje.
Da vidimo malo brojke:
Sutjeska (Operacija Schwarz): Učesnici: Njemačka, Italija, NDH, Bugarska, Partizani. Snaga: sile osovine: 127.000 vojnika i 300+ aviona vs. 18.000 partizana (od čega je 6391 poginuo, znači svaki treći); Cilj: uništenje Vrhovnog štaba i jugoslavenskih partizanskih jedinica u bilzini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni (neuspješno)
Neretva (Operacija Fall Weiss): Učesnici: Njemačka, Italija, NDH, Četnici (KVuO), Partizani. Snaga: sile osovine: 150.000 vojnika i 200+ aviona vs. 20.000 partizana (od čega je 8.000 poginulih i 2.000 zarobljenih uz potpuno razbijanje četnika koji se nakon toga NIKADA više nisu oporavili); Cilj: uništiti Vrhovni štab partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu (neuspješno)
Kozara (Operacija Xaver): Učesnici: Njemačka, NDH, Nešto četnika i Partizani. Snaga: Sile osovine 31.000 vs. 6.000 partizana; Cilj: proboj obruča i djelimična evakuacija civilnog stanovništva (uspješno)
Ovo sve gore navedeno mi ne liči baš na "ganjanje"
Imajte na umu, dragi "hejteri" partizana, da su ovdje u igri bili PARTIZANI, a ne regularne armije kao što su Wehrmacht, Рабоче-крестьянская Красная армия, US Army ili British Armed Forces. Znači - gerilsko ratovanje, bez logistike, rezervi, teškog naoružanja i tehnike, pozadine, namjenske industrije, kurca palca... Znači, sve daleko prije Sremskog fronta kada se tek može razgovarati o regularnoj vojsci (JA).
Nisam ni ja neki fan "partizanije", ali ne znam da je ijedna gerilska grupa tokom WWII angažovala veće snage Sila osovine sa poznatim krajnjim ishodom. Eto, od mene toliko